Отговори на тема
 Outback 3.0 R, 2007 
Автор Съобщение

Постове: 60
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
Реших да сменям старото субару 2,5 Outback 2000 година АТ, с Outback 3.0 R, 2007 година.
Честно да си призная, нямам конкретна причина да сменям старата машина. Не съм имал никакви проблеми с нея, само един нов радиатор миналата седмица, но видях един 3.0 R в сервиза на Любо и не издържах на изкушението.
Според диагностиката има малка разлика (закъснение) между лява и дясна част на двигателя (не разбрах глави или цилиндри), но според просветени, в най-лошия случай е за смяна на верига. Друго за което да се хванем при прегледа не намерих. Направихме диагностика и на скоростната кутия.
Определено е много по - различен автомобил от стария, който карам.
Малко различно ми се стори превключването на скоростите. Не, че усещам придърпване или нещо притеснително, просто се усеща смяната като насътпя колата около 4000 оборота. При старата машина някак си всичко е по-меко. Почти нищо не се усеща.

Моля, колеги с опит да споделят какви са невидимите проблеми, ако има такива с този модел. След нова година ще вземам колата, така че имам още малко време да се подготвя :)
Видях темите с прегряването, имам го впредвид, но все си мисля, че не може Субару да прецакат топ модела си за 2007 година с такава глупост.
За суперлативите, може да пишем много :beer:

Благодаря предварително на всички, ще се радвам много на коментари

Весели празници

Съб Дек 28, 2013 11:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Придърпването при скоростите може да е поради няколко причини :

Пиша само и единствено от опит!

Преди да си сменя скоростната кутия, моята си е била на 200 000 км по километраж. Не беше пипана с пръст. Докато си караш тя се напасва и износва и е нормално да стане по-плавна (както е при твоята сега). Та ... Моята кутия си работеше много плавно, но сложих добавка ... и тогава в началото започна да се усеща смяната, а после направо почна да си бие в бъбреците.

Така ... изпадна оферта, сложих кутия на 6 000 км. барабар с дифа задния. Смяната в момента е доста бърза, рязка и не се усеща абсолютно нищо. Но като мине 5-6 000 оборота и като сменя в онзи диапазон се усеща смяната... Та моето обеснение е просто :

Виж на едно място колко оборота ти държи на D с натисната спирачка. Даваш газ докато си натичснал спирачка. На новата кутия която е при мен не минава 2000 оборота. Старата кутия държеше 2500 оборота.
Има нещо което е свързано с така наречената турбина на маслото, ма кат не съм много запознат ..... :-?

Сря Яну 08, 2014 12:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здрасти Пенчо,

За смяната на скоростите мисля че не е притеснително щом няма удари. Ня как да не усетиш превключването от една предавка на друга.
Не знам на колко километра е колата ама чак да е за верига не вярвам.
Аз съм със 2005 3л. аутбек и реших да ти споделя какви за моите несгоди по него. В момента е на 153 хил. км. , купих я на 100 хиляди и малко след това сменях задни лагери - хубу че минаха гаранционно :) Много бучат и колата е осезаемо шумна отзад със равномерен монотонен шум който си променя честотата с промяна на скоростта. След смяната им колата стана неузнаваемо тиха.
Като цяло колата е много запазена, още като я купуивах ми направи впечатление неравномерно износване на задните гуми - лоша сходимост. Болтовете за регулирането и бяха така запекли че се наложи да ги режа и т.н. докато ги смених. Само че аз живея в студена държава където има голяма зима и хвърлят много сол, ръждата от солта тръгва бързо, при теб едва ли ще е така. Погледни също предните вътрешни маншони на полуоските ( в близост до диференциала). Често се късат, според някой писания из интернет съм срещал тезата че е заради това че се намират точно над ауспухните тръби и те ги опичат с времето. Мисля че има логика.
Задните аморитсьори на тия коли са много меки в комбинация със торсионната щанга са малко като лодки, затова смених задни амове и сложих 20мм щанга - марка WHITELINE. Стабилността се подобри значително.
При двигателя няма много какво да гледаш, освен да се ослушаш за странични шумове от лагери на допълнителните агрегати - климатик, помпа за волана и динамо. При 3-ките ремъка който задвижва тия неща е един и има 2 паразитни ролки (виж снимката по-долу). Едната е фиксирана, другата е на обтегача. Техните лагерчета заминават бързо. Сменят се лесно и за не много пари, аз смених самите лагерчета които са набити в ролката.
Това е в общи линии което знам аз като чести проблеми по тоя модел и година кола.

Успех с покупката.

Прикачени файлове:
SUBARU_EZ36_001.jpg
SUBARU_EZ36_001.jpg [ 982.9 KiB | Прегледано 1165 пъти ]
Чет Яну 09, 2014 4:11 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

Благодаря ви за информацията! Със сигурност ми е полезна.
Взех колата още в понеделник, но до днес не ми остана време да я покарам.
Днес навъртях 100 км, включително и малко планинско каране, че дори ми остана време да ги сравня със стария Оутбек :D :D :D
Все едно не са една марка и един модел коли.
Новата е страхотна. Не мога още да опиша подробно разликите, но е много по удобна за каране. Напаравена е за каране на дълъг път. Изключително удобна. Екстрата с перата на волана, определено помагана в планинското каране по асфалт.
Определено е много спъната на I drive. Старият Бек със 100 коня по-малко върви доста по-добре. На другите 2 режима разликата се усеща определено.
Не знам как ще се разделям със старото Субару. И двете коли много ми харесват, но са ми много :cry:

Относно моите притеснения описани в първия ми пост:
Мисля, че със скоростите всичко е наред базирайки се на 4 годишния ми опит със Субару. Задължително ще и сменя всички течности и филтри и т.н.
Едната ролка свири леко, така че и там ще има смяна.
Това закъснение на главите, според Любо се дължи на някакви клапанчета, в краен случай на верига. Ще видим какво ще излезе.
Това е за момента което трябва да се оправя.
За съжаление от работа нямам време да се порадвам на колицата. Ще я видя отново, чак другия петък :cry:
Доколкото може да се вярва на статистиката, пергряването е при автомобили с газови уредби, но никой не знае.
Аз на газ не карам, дано нямам проблеми.
Двигателя е по-горещ от 2,5. Усетих го днес ROFL

Като разход ми даде 15 на сто при градско каране по борд компютър. Не знам колко е реално.
Не съм правил снимки на колата. Като остане време ще метна няколко.

Стана ми интересен следният факт. По документи, колата е регистрирана на 26.9. 2006 година, а не 2007 както беше обявена.
Това автоджамбазки номер ли е да спестят някой данък, или наистина този модел със SI drive и пера на волана се произвежда от от 2006?

Колега Hitmn, защо се е стигнало до смяна на скоростна кутия?
Заради добавката или и е дошло времето?

Аз слагам Дуралюб на моите коли, не само на Субаруто и съм много доволен.
Това е за сега
До скоро

Пет Яну 10, 2014 11:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Еми моята кола на 240 000 км. - по километраж. По скоро към 300 000 да е била. Няма значение... Трябваше скоро (20-30 000км) да се сменят консумативите вътре и излизаше като цена около 1200 лв с труда. Според мен не си заслужаваше, тъй като точно в този момент изкочи една на супер малко километри. Дадох малко повече пари, но знам че няма да мръдне поне едно 200 000 км.

Сря Яну 15, 2014 12:12 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте, най- накрая смених каквото трябва по колата и и навъртях 300км.Харесва ми :good: Може ли някой да сподели впечатления от различните режими на Si drive? Доста спъната е на основния режим, но при другите 2 се усеща разликата. Като я сравнявам с подобен клас автомобили ( не бегачки) е много по приятна за каране, особено на дълъг път.
В сервиза ме увериха,че за момента всичко е наред по колата. От тук насетне божа работа. След изчетеното по форума за прегряването малко се притеснявам, защото 3.0 наистина е по-горещ от 2.5. От друга страна карах уж най-проблемния мотор 4 години (2,5) и не съм имал проблеми. Пожелавам на всички безаварийни километри и да не забравяме "Кефа цена няма!"8 :bow:

Пон Яну 20, 2014 12:04 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А преборихте ли "закъснението" между главите и ако да, то какво се оказа?
Всъщност това закъснение само на комп ли се вижда или го усещаш по някакъв начин?
Разпитвам те за конкретно това ...хм, неудобство защото и при мен го има, но аз го усещам в едно леко притрисане през някакъв неопределен интервал от време, когато автомобила е на място при празен ход (P или N). Всъщност автомобила ми е пушка и освен това притрисане (което изчезва в момента, в който дори на място, с натисната спирачка включа R или D) по никакъв друг начин не става ясно, че има някакъв такъв зор.

Пон Яну 20, 2014 11:45 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Това със закъснението е една много спорна тема :)
Вижда се само на компа. Не се усеща. Лекото тресене за което споменаваш според мен е нормално за боксерите.
Според сервиза е било от старото масло. На мен не ми се вярва. Почистили са някакви клапани. Ако не се оправи е за нова верига. Не са го закачали на компа да проверят. Като имам време ще отида да проверят и това.

Вто Яну 21, 2014 12:13 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема