Отговори на тема стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  >
 Загря ли ми колата или е нормално? 
Автор Съобщение

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мда, като ми остане време и сваля радиатора за чистене ще пиша. Може и да не съм ги видял, все пак не съм лягал под нея:)

Вто Сеп 04, 2012 1:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пичове, свалях радиатора за почистване и сменях термостата.

Моят радиатор няма щуцери за охлаждане на кутията. Кутията се охлажда от друго място. Снимал съм радиатора свален за който не вярва:)

Иначе при почистването излезе много мърсотоя, която се беше набила между ламелите. Сложих и перформънс термостат на Мишимото.

Резултат има и съм много доволен. Работните температури във всичките режими на натоварване паднаха с 8-10 градуса. Сега нормалната работна темп е 82-84 градуса, при много зор и наклон успявам да я кача до 92-93. Вчера преди тази процедура на същото място с лекота отиваше до 98 градуса.

С две думи - има ефект. Ще видим зимата как ще е.

Нед Сеп 23, 2012 5:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
didoya написа:
Пичове, свалях радиатора за почистване и сменях термостата.

Моят радиатор няма щуцери за охлаждане на кутията. Кутията се охлажда от друго място. Снимал съм радиатора свален за който не вярва:)

Иначе при почистването излезе много мърсотоя, която се беше набила между ламелите. Сложих и перформънс термостат на Мишимото.

Резултат има и съм много доволен. Работните температури във всичките режими на натоварване паднаха с 8-10 градуса. Сега нормалната работна темп е 82-84 градуса, при много зор и наклон успявам да я кача до 92-93. Вчера преди тази процедура на същото място с лекота отиваше до 98 градуса.

С две думи - има ефект. Ще видим зимата как ще е.

а пичове...аз казах незнам колко пъти го пиша :lipseal: и един радиатор поерформънс и си готов и си перфектен...

а аз моя термостат вече 2ри месец го разнасям в бажника и ако някога ми пристигнат маркучите от мимо,ще си го сменя и него,че ми се изпекли старите :facepalm: ....

Нед Сеп 23, 2012 5:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 110
Автомобил: Legacy 2.5 GX AT 2001
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Чакаме да постнеш снимки. :) В такъв случай разбра ли къде се намира заводски охлаждането на скоростите (ако има такова..)?

Нед Сеп 23, 2012 6:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Честно казано не съм проследявал охлаждането на кутията, че бързах и трябваше да направя цялата процедура за 2 часа. Снимки на радиатора :
Прикачени файлове:
uploadfromtaptalk1348425777690.jpg
uploadfromtaptalk1348425777690.jpg [ 21.71 KiB | Прегледано 476 пъти ]

А за перформънс радиатора - ще зачакам да видя ще има ли нужда. Тея дни пак ще е топло и ще следя температурите. Ако се движат в днешните граници ме устройват напълно и спирам с инвестициите за момента:)

Сложих и омаслител на клапаните FlashLube.

Нед Сеп 23, 2012 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хм, моята АТ се охлажда от радиатора за водата. Лежах под колата в размисъл и забелезАх щуцеритеее..
Сега въпросът ми е : като извадя тези ми ти маркучета какво ще потече? Тифриз или масло и колко?

И втория въпрос (произтичащ от първия): означава ли ,че с почистването на радиатора се сменят -антифриз и масло АТ ?

много размисъл ми се събра бре ! :pardon:

Нед Сеп 23, 2012 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: Legacy 2.5 GX AT 2001
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
mitashki35 написа:
Хм, моята АТ се охлажда от радиатора за водата. Лежах под колата в размисъл и забелезАх щуцеритеее..
Сега въпросът ми е : като извадя тези ми ти маркучета какво ще потече? Тифриз или масло и колко?

И втория въпрос (произтичащ от първия): означава ли ,че с почистването на радиатора се сменят -антифриз и масло АТ ?

много размисъл ми се събра бре ! :pardon:

Относно първия въпрос: тече масло, което се охлажда от водата в радиатора респективно. Ако се работи малко по-сръчно и внимателно при свалянето на радиатора, теча на масло се свежда до минимум (нещо от сорта на няколко капки :) ).

Нед Сеп 23, 2012 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 109
Автомобил: Subaru Outback
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
На мене ми мръдна стрелката като на връщане от морето по нанагорнище направих кикдаун,но като отпуснах педала веднага спадна,после карах с 140-160 и нямаше никакви проблеми.После пак на нанагорнище-кикдаун-пак мръдване на стрелката,но оттогава няма никакви проблеми.Надявам се да не сменям гарнитури....

Пет Сеп 28, 2012 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Не знам, след тези процедури какво ли не правя и не мога да я накарам да качи над 96 градуса, много съм доволен.

А стигне ли 96 се пуска перката и мигновено падат до 90:)

Пет Сеп 28, 2012 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
martin2000 написа:
На мене ми мръдна стрелката като на връщане от морето по нанагорнище направих кикдаун,но като отпуснах педала веднага спадна,после карах с 140-160 и нямаше никакви проблеми.После пак на нанагорнище-кикдаун-пак мръдване на стрелката,но оттогава няма никакви проблеми.Надявам се да не сменям гарнитури....

пробвай хубаво да я изпържеш за около 10 мин - педала до ламарината и ще се разбере :facepalm: пък и нищо не е станало толкова,едни гарнитури...трябва да се свикне ROFL ROFL

Пет Сеп 28, 2012 10:38 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valadares написа:
martin2000 написа:

пробвай хубаво да я изпържеш за около 10 мин - педала до ламарината и ще се разбере :facepalm: пък и нищо не е станало толкова,едни гарнитури...трябва да се свикне ROFL ROFL

проблем е не свалянето, шлайфането, а това, че най-дебелата гарнитура е 1.5 мм май ROFL . иначе Джуди, предвид многото работа сигурно, е свалил цената за престъргване на глава, на 25 лв. - нищо работа ROFL

Съб Сеп 29, 2012 3:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 53
Телефон: 0898798624
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, това с прегряването при всички Outback ли е от тези години? Питам, защото се интересувам, но като гледам прегряването доста се коментира. Какъв е всъщност проблема? Радиатора ли не е изчислен правилно?

Съб Сеп 29, 2012 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Няма никакъв проблем няма:)

Просто радиатора трябва да се почиства отвън от време на време:) От моят колко гадост изпада - не е истина.

Откакто направих процедурата няма никакви драми. Не че и преди е имало, стрелката никога не ми е мърдала от средата, просто малко превенция никога не е излишна.

Съб Сеп 29, 2012 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
Няма никакъв проблем няма:)

Просто радиатора трябва да се почиства отвън от време на време:) От моят колко гадост изпада - не е истина.

Откакто направих процедурата няма никакви драми. Не че и преди е имало, стрелката никога не ми е мърдала от средата, просто малко превенция никога не е излишна.

радиаторите свали ли ги?

с какво ги почиства от вън?

Съб Сеп 29, 2012 6:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Владо, радиаторите се почистват с Меглио или просто някоя друга марка обезмаслител. Няма нужда от сваляне само се откачат от тампоните горе и се раздалечават, при теб с чарджера, може и да има нужда, естествено ако се свали е по-лесно и по-прецизно, но е повече играчка и следва допълване на системата и тн. Единственото задължително е да е с водоструйка, а не с пароструйка, много е високо налягането при вторите и пречупват ламелите, като по този начин пречат въздуха да минава през тях. Трябва и климатичния да се измие хубаво, защото той реално пропуска въздуха за водния и ако той си остане мръсен не стига въздух да водния. Като цяло повечето коли с климатици и на години/километри имат такива болежки. Процедурата е около 15 мин, сега вече няма смисъл да се прави, на пролет е по-добре, защото за зимата е по-добре да са малко затлачени, да загрява по-бързо колата :)

Нед Сеп 30, 2012 1:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Моята водоструйка работи на 250 атмосфери. Пароструйката ми е на 110. Едната е профи, другата полу. Та това няма голямо значение, защото си зависи от конкретната машина. А и всички могат да се регулират, така че е по-правилно да се каже, че не трябва да се мият на повече от 80-100 атм. Примерно.

Нед Сеп 30, 2012 12:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 53
Телефон: 0898798624
Нов фен
Отговори с цитат
Аз имам водоструйка на 110 бара и сгъваше ламелите на един кулер, отделно ме "пипна" по пръста със струята и резултата беше откъсната кожа. Та като миете радиатори го правете от по-далечко.

Нед Сеп 30, 2012 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аз го свалих изцяло-работа за 15 минутки;)

Накиснах го добре с Меглио за час и го измих с пароструйка.

Днес я карах и на лек офроуд, по едни камънаци -към 3км доста стръмно и пъплех с 2-3 км/ч с климатик и натоварен догоре, навън беше 30 градуса и яко печеше. Не качи повече от 96 градуса.

Абе който не е правил процедурата с почистването - горещо я препоръчвам ;)

Нед Сеп 30, 2012 7:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,

както бях писал по-назад мерих температурата и изглеждаше добре, стига до 95 и после си пуска перките и спада на 92. Всичко добре, ама като карам с голяма скорост не пада под 90, около 92 държеше в повечето случаи. След това реших да сменям антифриз, да сваля радиатора да го измия добре както отвътре така и отвън. Излезе доста мизерия при външното миене. Вътре системата беше чиста. Дори изкарах термостата и го пуснах във вряща вода да видя как отваря. Забелязах че е "мързелив" някак не реагира бързо и после го премерих, отваряше ми около 7.5мм. Казах си, ще го сложа сега обратно (беше неделя и не можех да си купя нов). Всичко нормално мина, напълних антифриза обратно, но не бях сигурен дали съм обезвъздушил добре. После карах и следях температурата през седмицата. Охлаждането беше още по зле, охлажда добре когато мотора е в обороти (високите обороти въртят помпата с по-голяма скорост и дебита и е по-голям), а като намаля или спра, вдига веднага до 95-96. Викам си, тука тоя стар термостат е кофти, ще го сменям, а и при наличието на въздух антифриза не циркулира добре затова е била и нуждата от високите обороти. Също перките въртят като луди а въздуха не е толкова горещ, реших че е комбинация от неотварящ термостат и наличие на въздух.
Купих термостат (оригинален от дилъра - 26$), изкарах стария и отново направих теста с врящата вода за да ги сравня. Новия отваряше доста адекватно, и реакцията му беше навременна. Отвори ми до 10мм. Стария просто не отваряше достатъчно, и реагираше на по-висока температура, започваше да отваря на около 88°, сякаш температурния му диапазон беше изместен в посока нагоре. Монтирах новия термостат, напълних антифриза, обезвъздушавах според стъпките в менюала. Дори нова капачка на радиатора сложих. Всичко мина нормално, и дойде реда за теста. О ЧУДО! Новия термостат започва да отваря на 82°С и при нормално каране ми държи около 85-88°. Когато съм в трафик вдига до 95 и после вентилаторите свалят на 92 доста по-бързо от преди в следствие чистия радиатор. В крайна сметка новия термостат държи двигателя с около 6-8° по-охладен сравнено със стария. Колата ми е 2005 година, и си мисля че си е била с оригиналния тр. досега. Перките като въртят изходящия въздух след тях е толкова горещ, че трудно се понася с ръка (признак за чист радиатор и добра циркулация). Доволен съм от крайния резултат. Препоръчвам ви при отваряне на системата, миене на радиатор и т.н. да предвидите и смяна на термостат и капачка ако имате някакви съмнения и подобни признаци на тия за които съм писал. Термостата винаги оригинален от СУБАРУ, и никога афтърмаркет. Специално за термостатите е много важно.
Радиатора ми е с охлаждане за маслото на кутията. В долния му край т.е. в изходящия колектор има тръба която го играе топлообменик. Точно там са и двата щуцера където има свързани 2 маркуча. Като ги изкарах имаше масло от кутията, забучих им по един болт (такова имах под ръка) за да спра теча и продължих по демонтажа на радиатора ...
И още нещо интересно да споделя с вас което ми направи впечатление. Твърдението че климатика играе отрицателна роля в охлаждането на мотора не винаги е така. Разбирам че кондензатора загрява (все пак съм хладилен техник), мотора е натоварен от компресора обаче това което забелязах беше интересно. В слънчев ден бях в трафик, климатика си работеше често, и моята кола не вдигна повече от 92°, защото когато климатика бачка перките се включват да работят и така мотора не загрява до 95°. Така се получава, че мотора си държи по-ниска темп. заради това, че перките се включват заради климатика.

Успех на тия които решат да мият субитата не само отвън ами и отвътре :good:
 19

Нед Окт 07, 2012 3:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Такаааа... След дълго чакане на части, объркани поръчки и т.н. вече сме на ход. Системата е промита с Radiator Flush на ProTec, сменени са гарнитури, гумички на клапани, свещи, обтегач на веригата, че незнайно защо се беше разщракал, както и всичко, което се сменява при свален мотор и съм се сетил, че предстои смяна. Ваденето на мотора не е най-приятната работа и съм щастлив, че свърши :)
При Любо преправихме малко преправената от газ-мафията охладителна система, за да оптимизираме работата и, за което съм много благодарен и на Любо и на Пацоне и на момчетата от сервиза. Ако някой още се чуди къде в София да си прави Субаруто - това е мястото!!!
Сега идва ред и на няколкото въпросчета. Първо - какъв антифриз да сложа? В няколко каталога на различни марки, няма препоръка от техните продукти - дава го като "специален продукт". Това ме навежда на мисълта, че явно трябва да е оригинален, или такъв, който до отговаря на спецификациите, а не просто "червен", "зелен" и пр. Някой успя ли да открие оригинален антифриз, който може да се достави тук, понеже явно в Субару го няма?!? Ако не, то дайте препоръка за някакъв.
Втория въпрос ми е какви тампони на стаб щангата да сложа? Пробвах оригиналните от СМТ, но изкараха няколко месеца?!?
Това е май засега.
П. С. Кутията на нашите коли се охлажда от едно малко радиаторче, по-скоро оребрена тръба пред радиатора на климатика и от един топуз-охладителна, през който минава масло и антифриз от охладителната система. Намира се отдясно на скоростите, под руските на мотора.
Пак сме в играта и чакаме зимата! :)

Съб Окт 13, 2012 6:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  >