Въпреки че има информация и в нашия и в чужди форуми, някак не мога да събера достатъчно окончателна информация дали моя Фори има заден LSD или не. Форито е произведено април '99, VINа е JF1SF5LJ4XG046530, ръчна скоростна кутия с редуктор (бързи/бавни скорости). Да обясня защо се чудя:
против заден LSD: - доста източници споменават, че заден LSD има при Форестъри след 2000-ната година или само за модели S или и двете едновременно. Моя е от '99-та и не е S. - други източници споменават че само турбо моделите имат заден LSD. Моя не е турбо.
неясно дали за или против: - на няколко места се споменава, че ако се вдигне на крик може да се тества дали задния диф е LSD като се завърти едното колело. Тук обаче съм чел различни версии - колелата трябва да се въртят заедно или трябва да се въртят заедно над определена разлика в скоростите или въртящия момент. Тука нещата са ми мътни, защото днес минах на технически преглед и задния диф го вътряха в противоположни посоки, но бавно - нямам представа това дали значи, че задния диф е отворен, не-зацепил LSD или са ми го потрошили... Друго, което не знам колко общо има - бях попадал на таблица за видовете трансмисии на Субару (импреси, легасита, трибеки, форестъри и т.н.) на които беше посочен за LSD/отворен преден а не заден диф, а веднъж бях вдигал предница от едната страна за работа по едната от гумите и тя не можеше да се завърти, въпреки че беше свободна
Допълнително - на задния диф отдолу е изписано доколкото личи: 314 94 KN12 Пред последното - KN12 - има нещо като кръгло лого, което най-много ми прилича на това на Hitachi. До сега не можах да намеря информация по тези данни.
Та така, който има желание да сподели идеи и инфо - да заповяда...
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
Нямаш LSD. Точно там в схемата на диференциала http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2.mycat Цъкаш на 27020 VISCOUS LSD ASSEMBLY и ако покаже парт номера, значи имаш, но ти нямаш и не показва нищо.
Вто Яну 31, 2012 4:53 pm
iion
Регистриран на: Пон Мар 21, 2011 3:28 pm Постове: 469 Местоположение: София Рейтинг: 347
Ясна работата значи - и от двата отговора се подтвърждава, каквото подозирах. Благодаря ви за отговорите
Само още един въпрос ако някой знае - ако се намери геометрично и механично съвместим заден LSD може ли да се замени само той или ще е необходимо и спирачната система на задните колела да се сменя с дискова?
sk67 правилно е посочил темата, в която е обсъждан този казус. От моите проучвания и опит стигнах до извода, че не е лесна задача смяната на дифа, а и няма особен смисъл с нашия мотор.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
sk67 правилно е посочил темата, в която е обсъждан този казус. От моите проучвания и опит стигнах до извода, че не е лесна задача смяната на дифа, а и няма особен смисъл с нашия мотор.
Аз всъщност не съм се отказал окончателно. Най-вече се страхувам, че като купя LSD втора ръка, може да се окаже скапан и да си създам повече главоболия. А и за тези малките диференциали R160 твърди блокажи не откривам...
Твърди блокажи няма защото не могат да се монтират на толкова малко място. Затова не са направени за нашия модел. Освен това е нужно управление на блокировката, което най-често става с въздух, за което пък е нужен компресор и става една.... по-добре да смениш колата. Реално подобна твърда блокровка е нужна при тежки терени, за които въобще не е предназначен Форестъра. Най-малкото колата няма шаси и се усуква, а и междуосовия диференциал не е предназначен за толкова големи натоварвания.
Един от основните производители на блокажи за диференциали е ARB, но те за Субару не правят нищо.
Ако пък идеята е да има блокируем диф за по-спортно каране, тогава мотора идва слаб. Затова по-горе казах, че според мен няма особен смисъл от подобна операция.
Вто Яну 31, 2012 10:06 pm
iion
Регистриран на: Пон Мар 21, 2011 3:28 pm Постове: 469 Местоположение: София Рейтинг: 347
Аз принципно съм си доволен от поведението на Форко, само напоследък по заледените вътрешни улици има случаи в които започва да подскача наляво-надясно в ледените коловози при малка скорост. Има случаи, в които открито започвам да губя контрол и се приближавам опасно до паркирани коли и т.н. - хич не е приятно. Трябва съвсем бавно да се движа - първа бавна и така. Та за това се замислих дали имам LSD или не и как би повлияло това на стабилността на колата.
Не знам дали това подскачане е нормално поведение или аз не се справям по най-добрия начин. Във всеки случай ви благодаря за информацията - беше ми много полезно.
Аз принципно съм си доволен от поведението на Форко, само напоследък по заледените вътрешни улици има случаи в които започва да подскача наляво-надясно в ледените коловози при малка скорост. Има случаи, в които открито започвам да губя контрол и се приближавам опасно до паркирани коли и т.н. - хич не е приятно. Трябва съвсем бавно да се движа - първа бавна и така. Та за това се замислих дали имам LSD или не и как би повлияло това на стабилността на колата.
За подобни усещания ЛСД-то само ще влоши нещата. С него още повече ще усещаш поднасяне на задницата и ще ти по-трудно да държиш колата под контрол. За да си по-спокоен в описаната ситуация е нужна по-скоро автоматична кутия с променливо разпределение на момента 90/10 + VDC .
Твърди блокажи няма защото не могат да се монтират на толкова мялко място. Затова не са направени за нашия модел. Освен това е нужно и управление на блокировката, което най-често става с въздух, за което пък е нужен компресор и става една.... по-добре да смениш колата. Реално подобна твърда блокровка е нужна при тежки терени, за които въобще не е предназначен Форестъра. Най-малкото колата няма шаси и се усуква и междуосовия диференциал не е предназначен за толкова големи натоварвания. Един от основните производители на блокажи за диференциали е ARB, но те за Субару не правят нищо. Ако пък идеята е да има блокируем диф за по-спортно каране, тогава мотора идва слаб. Затова по-горе казах, че според мен няма особен смисъл от подобна операция.
Има една далеч по-евтина и ясна модификация - разделяне на ръчната спирачка на две - с два лоста към двете задни гуми поотделно. Дайте да го видим на някое Субару
Има една далеч по-евтина и ясна модификация - разделяне на ръчната спирачка на две - с два лоста към двете задни гуми поотделно. Дайте да го видим на някое Субару
Хъм... наистина си е идея това, за кофти моменти. Но пък тук ще трябва доста да се ошлаифаш, когато колата потръгне да отпунеш ръчната за да подкарат всички колела, и пак нее гаранция че ефекта ще е желания. Но определено има смисъл да се опита.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
Като верижен трактор ...то се получава и без да я делиш, но се тормози мотора, съединитела и заминават накладките на ръчната (при дискови спирачки са отделно). А и наистина ще трябва да си супер оператор на пулт, ако терена е променлив
_________________ All-Wheel-Drive
Сря Фев 01, 2012 3:43 pm
iion
Ръчен тракшън контрол с ръчна спирачка... Вчера се позачетох в размислите по другите теми - то само смяната на заден диференциал не върши добра работа самостоятелно, за добър резултат трябва да се сменят и полуоски, от там започва да се мисли за средни диференциали, кардани, после за цялото шаси - направо мозъчна трансплантация става накрая ако искаш всичко да е както трябва.
Има ли някой тук, който реално да е правил подмяна на заден диференциал? Да каже ефект имало ли е? И се замислям - доколко е сравним ефекта от такава подмяна с ползването на подходящи гуми с добро сцепление? Тука изключвам крайните варианти с висящи две гуми в преден и заден мост, там нещата са ясно в полза на блокируем диф или LSD
Аз имам сериозни съмнения, че LSD дифа върши нещо значително в ситуация, когато си закъсал на кантар. Просто твърде малко сила предава. Неговата работа е предимно в движение по динамичен терен с различно сцепление. Това с ръчната е, за да излезеш ако си закъсал с гума във въздуха. Тъй че мислете си на кой какво му трябва всъщност.
... само смяната на заден диференциал не върши добра работа самостоятелно, за добър резултат трябва да се сменят и полуоски, от там започва да се мисли за средни диференциали, кардани, после за цялото шаси - направо мозъчна трансплантация става накрая ако искаш всичко да е както трябва
Не знам колега от форума да го е правил това упражнение. Виж по чужбинските форуми. Според мен не може да е толкова сложно, но все пак – теоретично: Диференциала се сменя с такъв LSD със същото предавателно число. Едната полуоска се сменя защото трябва да е с втора шлицева част за касетата – може да се провери за приложимост по номенклатурния номер на главината на колелото. Присъединителния фланец на кардана трябва да е същия – това може да се провери по приложимост на съответния номенклатурен номер на кардана. Оттам нататък рисковете са вече по-малко.