Отговори на тема стр 1, 2  >
 Форестър '99: заден диф - LSD или не 
Автор Съобщение

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Въпреки че има информация и в нашия и в чужди форуми, някак не мога да събера достатъчно окончателна информация дали моя Фори има заден LSD или не. Форито е произведено април '99, VINа е JF1SF5LJ4XG046530, ръчна скоростна кутия с редуктор (бързи/бавни скорости).
Да обясня защо се чудя:

против заден LSD:
- доста източници споменават, че заден LSD има при Форестъри след 2000-ната година или само за модели S или и двете едновременно. Моя е от '99-та и не е S.
- други източници споменават че само турбо моделите имат заден LSD. Моя не е турбо.

неясно дали за или против:
- на няколко места се споменава, че ако се вдигне на крик може да се тества дали задния диф е LSD като се завърти едното колело. Тук обаче съм чел различни версии - колелата трябва да се въртят заедно или трябва да се въртят заедно над определена разлика в скоростите или въртящия момент. Тука нещата са ми мътни, защото днес минах на технически преглед и задния диф го вътряха в противоположни посоки, но бавно - нямам представа това дали значи, че задния диф е отворен, не-зацепил LSD или са ми го потрошили... Друго, което не знам колко общо има - бях попадал на таблица за видовете трансмисии на Субару (импреси, легасита, трибеки, форестъри и т.н.) на които беше посочен за LSD/отворен преден а не заден диф, а веднъж бях вдигал предница от едната страна за работа по едната от гумите и тя не можеше да се завърти, въпреки че беше свободна

за заден LSD:
ползвайки това URL - http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2.mycat?SelVin&vin=JF1SF5LJ4XG046530, отивайки до задния диференциал откривам сред частите нещо с името "VISCOUS LSD ASSEMBLY". Варианта за другия диф от списъка е без линк и не е в списъка на компонентите.

Допълнително - на задния диф отдолу е изписано доколкото личи:
314
94
KN12
Пред последното - KN12 - има нещо като кръгло лого, което най-много ми прилича на това на Hitachi.
До сега не можах да намеря информация по тези данни.

Та така, който има желание да сподели идеи и инфо - да заповяда...

Вто Яну 31, 2012 4:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Aко си на барабани отзад - няма LSD :idea:

Вто Яну 31, 2012 4:36 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нямаш LSD.
Точно там в схемата на диференциала
http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2.mycat
Цъкаш на 27020 VISCOUS LSD ASSEMBLY и ако покаже парт номера, значи имаш, но ти нямаш и не показва нищо.

Вто Яну 31, 2012 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ясна работата значи - и от двата отговора се подтвърждава, каквото подозирах.
Благодаря ви за отговорите :bow:

Само още един въпрос ако някой знае - ако се намери геометрично и механично съвместим заден LSD може ли да се замени само той или ще е необходимо и спирачната система на задните колела да се сменя с дискова?

Вто Яну 31, 2012 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж и тук
viewtopic.php?f=31&t=5177&hilit=lsd

Вто Яну 31, 2012 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
sk67 правилно е посочил темата, в която е обсъждан този казус. От моите проучвания и опит стигнах до извода, че не е лесна
задача смяната на дифа, а и няма особен смисъл с нашия мотор.

Вто Яну 31, 2012 8:54 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
ComingSoon написа:
sk67 правилно е посочил темата, в която е обсъждан този казус. От моите проучвания и опит стигнах до извода, че не е лесна
задача смяната на дифа, а и няма особен смисъл с нашия мотор.

Аз всъщност не съм се отказал окончателно.
Най-вече се страхувам, че като купя LSD втора ръка, може да се окаже скапан и да си създам повече главоболия.
А и за тези малките диференциали R160 твърди блокажи не откривам...

Вто Яну 31, 2012 9:50 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
iion написа:
... - има нещо като кръгло лого, което най-много ми прилича на това на Hitachi...

И на други места съм чел, че това са диференциали на Hitachi.
Ползвани са също от Нисан и Датсън

Вто Яну 31, 2012 9:58 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Твърди блокажи няма защото не могат да се монтират на толкова малко място. Затова не са направени за нашия модел. Освен това е нужно управление на блокировката, което най-често става с въздух, за което пък е нужен компресор и става една.... по-добре да смениш колата.
Реално подобна твърда блокровка е нужна при тежки терени, за които въобще не е предназначен Форестъра. Най-малкото колата няма шаси и се усуква, а и междуосовия диференциал не е предназначен за толкова големи натоварвания.

Един от основните производители на блокажи за диференциали е ARB, но те за Субару не правят нищо.

Ако пък идеята е да има блокируем диф за по-спортно каране, тогава мотора идва слаб. Затова по-горе казах, че според мен няма особен смисъл от подобна операция.

Вто Яну 31, 2012 10:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Аз принципно съм си доволен от поведението на Форко, само напоследък по заледените вътрешни улици има случаи в които започва да подскача наляво-надясно в ледените коловози при малка скорост. Има случаи, в които открито започвам да губя контрол и се приближавам опасно до паркирани коли и т.н. - хич не е приятно. Трябва съвсем бавно да се движа - първа бавна и така. Та за това се замислих дали имам LSD или не и как би повлияло това на стабилността на колата.

Не знам дали това подскачане е нормално поведение или аз не се справям по най-добрия начин. Във всеки случай ви благодаря за информацията - беше ми много полезно.

Вто Яну 31, 2012 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
iion написа:
Аз принципно съм си доволен от поведението на Форко, само напоследък по заледените вътрешни улици има случаи в които започва да подскача наляво-надясно в ледените коловози при малка скорост. Има случаи, в които открито започвам да губя контрол и се приближавам опасно до паркирани коли и т.н. - хич не е приятно. Трябва съвсем бавно да се движа - първа бавна и така. Та за това се замислих дали имам LSD или не и как би повлияло това на стабилността на колата.

За подобни усещания ЛСД-то само ще влоши нещата. С него още повече ще усещаш поднасяне на задницата и ще ти по-трудно да държиш колата под контрол. За да си по-спокоен в описаната ситуация е нужна по-скоро автоматична кутия с променливо разпределение на момента 90/10 + VDC .

Вто Яну 31, 2012 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
ComingSoon написа:
Твърди блокажи няма защото не могат да се монтират на толкова мялко място. Затова не са направени за нашия модел. Освен това
е нужно и управление на блокировката, което най-често става с въздух, за което пък е нужен компресор и става една.... по-добре да смениш колата.
Реално подобна твърда блокровка е нужна при тежки терени, за които въобще не е предназначен Форестъра. Най-малкото колата няма шаси и се усуква и междуосовия
диференциал не е предназначен за толкова големи натоварвания.
Един от основните производители на блокажи за диференциали е ARB, но те за Субару не правят нищо.
Ако пък идеята е да има блокируем диф за по-спортно каране, тогава мотора идва слаб. Затова по-горе казах, че според мен няма особен смисъл от подобна
операция.

Има тука едно момче австралийче експериментаторче ...
Да видим докъде ще я докара
http://offroadsubarus.com/showthread.php?t=2687

Вто Яну 31, 2012 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има една далеч по-евтина и ясна модификация - разделяне на ръчната спирачка на две - с два лоста към двете задни гуми поотделно.
Дайте да го видим на някое Субару :idea:

Сря Фев 01, 2012 7:17 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Има една далеч по-евтина и ясна модификация - разделяне на ръчната спирачка на две - с два лоста към двете задни гуми поотделно.
Дайте да го видим на някое Субару :idea:

Хъм... наистина си е идея това, за кофти моменти. Но пък тук ще трябва доста да се ошлаифаш, когато колата потръгне да отпунеш ръчната за да подкарат всички колела, и пак нее гаранция че ефекта ще е желания.
Но определено има смисъл да се опита.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Фев 01, 2012 3:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като верижен трактор :D ...то се получава и без да я делиш, но се тормози мотора, съединитела и заминават накладките на ръчната (при дискови спирачки са отделно).
А и наистина ще трябва да си супер оператор на пулт, ако терена е променлив :cool:

Сря Фев 01, 2012 3:43 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
:D Ръчен тракшън контрол с ръчна спирачка...
Вчера се позачетох в размислите по другите теми - то само смяната на заден диференциал не върши добра работа самостоятелно, за добър резултат трябва да се сменят и полуоски, от там започва да се мисли за средни диференциали, кардани, после за цялото шаси - направо мозъчна трансплантация става накрая ако искаш всичко да е както трябва.

Има ли някой тук, който реално да е правил подмяна на заден диференциал? Да каже ефект имало ли е? И се замислям - доколко е сравним ефекта от такава подмяна с ползването на подходящи гуми с добро сцепление? Тука изключвам крайните варианти с висящи две гуми в преден и заден мост, там нещата са ясно в полза на блокируем диф или LSD

Сря Фев 01, 2012 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз имам сериозни съмнения, че LSD дифа върши нещо значително в ситуация, когато си закъсал на кантар. Просто твърде малко сила предава. Неговата работа е предимно в движение по динамичен терен с различно сцепление.
Това с ръчната е, за да излезеш ако си закъсал с гума във въздуха.
Тъй че мислете си на кой какво му трябва всъщност.

Сря Фев 01, 2012 4:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Имаше един клип с проби на варианта с ръчната - точно на Форестър.
Гледах го преди 1-2 дни.
Ще се пробвам довечера да го открия и да го изпратя.

ПП
Тази тема дали да не се премести при първоначалната?

Сря Фев 01, 2012 4:30 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
iion написа:
... само смяната на заден диференциал не върши добра работа самостоятелно, за добър резултат трябва да се сменят и полуоски, от там започва да се мисли за средни диференциали, кардани, после за цялото шаси - направо мозъчна трансплантация става накрая ако искаш всичко да е както трябва

Не знам колега от форума да го е правил това упражнение.
Виж по чужбинските форуми.
Според мен не може да е толкова сложно, но все пак – теоретично:
Диференциала се сменя с такъв LSD със същото предавателно число.
Едната полуоска се сменя защото трябва да е с втора шлицева част за касетата – може да се провери за приложимост по номенклатурния номер на главината на колелото.
Присъединителния фланец на кардана трябва да е същия – това може да се провери по приложимост на съответния номенклатурен номер на кардана.
Оттам нататък рисковете са вече по-малко.

Сря Фев 01, 2012 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
sk67 написа:
...Ще се пробвам довечера да го открия и да го изпратя.

Ето го

Сря Фев 01, 2012 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >