Здравейте Колеги,
Тъй като изчетох по-голяма част от форума, а и не само този, не успях да намеря отговор на моя проблем.
Колата е Форестър 2.0 125к.с 2005г. МТ + газ Ланди Ренцо слаган някъде в Милано. Има проблем с оборотите, но само в движение при отнета гас на скорост или в движение на свободна. Пояснявам, че на празен ход на място няма абсолютно никакви проблеми, както тръгне по инерция и почват да играят оборотите между 1000-1500. Доста е дразнещо, особено като спускаш наклон и вместо двигателя да задържа колата, тя на тласъци си ускорява. На бензин и на газ проблема е абсолютно идентичен. Разлика в работата на мотора няма между бензин и газ, така че изключвам това да е породено от газовата. За съжаление не съм в час много с този тип двигатели, повече към VW TDI и 1.8Т съм с познанията, затова се надявам тук някой да удари рамо. Колата е закупена преди около 3м. и в последствие се оказа, че има този за мен странен проблем. Разхода и средно е около 10/100. Вървенето и е на 6 според мен, няма някакви странични звуци по двигателя и по скоростната кутия, общото и състояние е 6. По изчетеното по форумите съм проверил или сменил следните неша:
-кнок сензор - сменен, никаква промяна в работата на двигателя след това
- датчик неутрална скорост - проверен
- дросел - почистен и калибриран (не, че имаше нужда, но все пак)
- клапан на картерната вентилация - проверен
- стъпковото моторче би трябвало да работи, но изглежда и сменяно, защото едно лъскаво.
Четох за някаква гумена гарнитура, но това май е само при импрезите, на които стъпковото моторче им е върху дросела, а при мен е отстрани.
Това, което не е проверено е Мап сензор-а, но нямам диагностичен кабел и софт.
От време на време свети чека, обикновено като измина 30-40км и светва, но напоследък съм минал 400-500км и не е светвал.
Имам кабел OBD2 и VagCom 409.1 и свалях разни измислени диагностики на субару като FreeSSM (само тя тръгна под уин10), в които не мога да се ориентирам кое какво е. Показва само някакви стойности, други не са активни, грешки не можеш да четеш и да триеш, няма смяна на канали, мин-макс на стойностите липсва. Нямам и майстор, на който да имам доверие да помогне. Хората, на които мога да разчитам ремонтират само VW за съжаление.
Може и да ме посъветвате къде мога да я закарам за диагностика и евентуално решение на проблема за предпочитане в София.
Поздрави!