Отговори на тема
 Проблем обороти Forester 2.0x 2005 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 10
Автомобил: Forester 2.0 XT 2003
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте Колеги,

Тъй като изчетох по-голяма част от форума, а и не само този, не успях да намеря отговор на моя проблем.
Колата е Форестър 2.0 125к.с 2005г. МТ + газ Ланди Ренцо слаган някъде в Милано. Има проблем с оборотите, но само в движение при отнета гас на скорост или в движение на свободна. Пояснявам, че на празен ход на място няма абсолютно никакви проблеми, както тръгне по инерция и почват да играят оборотите между 1000-1500. Доста е дразнещо, особено като спускаш наклон и вместо двигателя да задържа колата, тя на тласъци си ускорява. На бензин и на газ проблема е абсолютно идентичен. Разлика в работата на мотора няма между бензин и газ, така че изключвам това да е породено от газовата. За съжаление не съм в час много с този тип двигатели, повече към VW TDI и 1.8Т съм с познанията, затова се надявам тук някой да удари рамо. Колата е закупена преди около 3м. и в последствие се оказа, че има този за мен странен проблем. Разхода и средно е около 10/100. Вървенето и е на 6 според мен, няма някакви странични звуци по двигателя и по скоростната кутия, общото и състояние е 6. По изчетеното по форумите съм проверил или сменил следните неша:
-кнок сензор - сменен, никаква промяна в работата на двигателя след това
- датчик неутрална скорост - проверен
- дросел - почистен и калибриран (не, че имаше нужда, но все пак)
- клапан на картерната вентилация - проверен
- стъпковото моторче би трябвало да работи, но изглежда и сменяно, защото едно лъскаво.
Четох за някаква гумена гарнитура, но това май е само при импрезите, на които стъпковото моторче им е върху дросела, а при мен е отстрани.
Това, което не е проверено е Мап сензор-а, но нямам диагностичен кабел и софт.
От време на време свети чека, обикновено като измина 30-40км и светва, но напоследък съм минал 400-500км и не е светвал.
Имам кабел OBD2 и VagCom 409.1 и свалях разни измислени диагностики на субару като FreeSSM (само тя тръгна под уин10), в които не мога да се ориентирам кое какво е. Показва само някакви стойности, други не са активни, грешки не можеш да четеш и да триеш, няма смяна на канали, мин-макс на стойностите липсва. Нямам и майстор, на който да имам доверие да помогне. Хората, на които мога да разчитам ремонтират само VW за съжаление.
Може и да ме посъветвате къде мога да я закарам за диагностика и евентуално решение на проблема за предпочитане в София.

Поздрави!

:bow:

Вто Сеп 06, 2016 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 13
Нов фен
Отговори с цитат
Не изключвай проблема да е от газовата. При лоша настройка компа променя бензиновите времена и колата прави проблеми и на бензин после. Трябва да се прочете грешката която ти се появява, най-вероятно е бедна или богата смес, след което да се направи прецизна настройка на газовата.

Вто Сеп 06, 2016 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Blizzard написа:
Здравейте Колеги,
Доста е дразнещо, особено като спускаш наклон и вместо двигателя да задържа колата, тя на тласъци си ускорява. На бензин и на газ проблема е абсолютно идентичен. Разлика в работата на мотора няма между бензин и газ, така че изключвам това да е породено от газовата.

Поздрави!

:bow:

Toва че изключваш газовата уредба,незначи че не е от нея проблемите ти.Покарай колата една седмица само на бензин,все едно я няма газовата и ще видиш как нещата постепено ще се нормализират,тласъците ще изчезнат и няма да ти присветва чека.Субару не са се съобразявали със желанията на някои собственици да си слагат газови уредби.Успех ти желая.

Вто Сеп 06, 2016 9:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Въпреки, че газовата е слагана в Италия и вероятно от доста време е монтирана на колата не я изключвате като проблем ?
Ще пробвам да карам само на бензин и своевремено да намеря някой майстор да погледне това ланди ренцо дали има нещо за настройка.
Благодаря!

Вто Сеп 06, 2016 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Изчистих грешката от светещия чек, и карах само на бензин, проблема като че ли изчезна, но към 600-тния километър светна чека отново и пак започна с тласъците. Оборотите пак си играят в движение. Спра ли на място всичко утихва, дори в колата не се усеща че е запалена. Общо взето по старому. Карал съм я само на бензин до светването на чека. Ходих до Хърватска с колата, чека си свети аз си карам. Добре че нямаше други проблеми. Забелязах и че бензиномера не мери вярно. Търсих черните букси под волана за самодиагностиката да видя какви грешки дава, но черни букси отдолу няма, само зелените висят.

Съб Сеп 24, 2016 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не намерих в темата, дали си писал, каква е грешката точно. Free SSM си върши чудесна работа, стига да знаеш, как да я ползваш. Чете и трие грешки и има много добър набор от live параметри.

Пон Сеп 26, 2016 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Не намерих в темата, дали си писал, каква е грешката точно. Free SSM си върши чудесна работа, стига да знаеш, как да я ползваш. Чете и трие грешки и има много добър набор от live параметри.

Вчера я откарах колата до Митака да я погледнат и настроиха тпс-а, монтираха емулатор на 2-рата сонда, защото грешката явно от там е идвала, за сега колата се движи добре на бензин, на газ от време на време продължава да има придърпване на скорост при върната газ, но оборотите в движение вече са стабилни. На газ съм я карал 10-тина километра и затова не мога да кажа с точност какво е. Говорих с Тони евентуално да погледне газовата, защото ми се струва, че гори по-малко отколкото трябва 10/100 газ и може нещо да е бедна сместа, но трябва да го измисля кога да се пусна до там.
За SSM-a може и да е ок, но аз нямам представа стойностите, които показва нормални ли са или не са.

Сря Сеп 28, 2016 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема