Отговори на тема стр <  1, 2
 Въпрос за Форестър 125 кс 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имам една документация http://jdmfsm.info/Auto/--General--/car ... ru/sub.htm обаче е за по-старите двигатели.
Най-долу има Cambelt failure: Safe/Damage и за по-старите 1.6, 1.8, 2.0, 2.2 го дават Safe, а за 3.3 SVX например го дават Damage. Не знам колко е надеждна и от къде е взета, оригиналният сайт вече го няма. До колкото знам след 2000 г. удрят клапани.

За какво е тази тема? Да не си сменяме ремъка докато не се скъса? Несериозно е. Или каква е вероятността като се скъса да има поражения? Това във всеки случай ще е различно.

Съб Яну 10, 2015 9:16 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Аз имам една документация http://jdmfsm.info/Auto/--General--/car ... ru/sub.htm обаче е за по-старите двигатели.
Най-долу има Cambelt failure: Safe/Damage и за по-старите 1.6, 1.8, 2.0, 2.2 го дават Safe, а за 3.3 SVX например го дават Damage. Не знам колко е надеждна и от къде е взета, оригиналният сайт вече го няма. До колкото знам след 2000 г. удрят клапани.

За какво е тази тема? Да не си сменяме ремъка докато не се скъса? Несериозно е. Или каква е вероятността като се скъса да има поражения? Това във всеки случай ще е различно.

Явно не е много вярна, защото СВХ-а е с не-интерферентен двигател - т.е. само ще угасне.
Според данните, които видях до 1998 SOHC двигателите ги дават интерферентни и всичко след това не.

Но който иска да пробва - да си кара без обслужване..

ПС: Иначе е поредната тема без полза

Съб Яну 10, 2015 9:45 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:

Явно не е много вярна, защото СВХ-а е с интерферентен двигател - т.е. само ще угасне.

Но който иска да пробва - да си кара без обслужване..

Има някакво объркване в използваната терминология.Двигател който при скъсване на ремък удря клапани с бутала се нарича "Interference engine".A двигател който не среща клапани с бутала се нарича"Freeweeling engine".Tака е прието в техническата терминология за ДВГ.Превод на Interference e:смущение,намеса,вмешателство,спънка,конфликт.
СВХ е Freeweeling engine и не среща бутала с клапани.
Възникването на тази тема не беше повод за препоръка да не се кара с обслужване и навременна смяна на ангренажен ремък,а какво би станало ако по някаква случайност се скъса ремъка.Поне така е формулиран първия пост на темата.

Съб Яну 10, 2015 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Кимон написа:

Има някакво объркване в използваната терминология.Двигател който при скъсване на ремък удря клапани с бутала се нарича "Interference engine".A двигател който не среща клапани с бутала се нарича"Freeweeling engine".Tака е прието в техническата терминология за ДВГ.Превод на Interference e:смущение,намеса,вмешателство,спънка,конфликт.
СВХ е Freeweeling engine и не среща бутала с клапани.
Възникването на тази тема не беше повод за препоръка да не се кара с обслужване и навременна смяна на ангренажен ремък,а какво би станало ако по някаква случайност се скъса ремъка.Поне така е формулиран първия пост на темата.

Моя е грешката - пропуснал съм "не"-то...без кафе рано сутрин така става
Та последно не разбрах - при теб случвало ли се е да се скъса ремък в движение?

Съб Яну 10, 2015 10:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Аз до колкото разбра е махнал ремъка и е въртял на стартер. Вероятно преди това превъртял коляновия вал на ръка за да не му стане лошо като завърти директно на стартер.
Това ли беше опита, на който се обоснова на 1000% сигурност?

Ако е така, то никой мотор на Субару не удря клапани.

Съб Яну 10, 2015 11:12 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
Vmax написа:
Моя е грешката - пропуснал съм "не"-то...без кафе рано сутрин така става
Та последно не разбрах - при теб случвало ли се е да се скъса ремък в движение?

При мен не се е случвало да се скъса ремък,защото не чакам да се скъса,а сменям според инструкциите.Първия път го смених на 95000 клм.Иначе съм правил експерименти и демонстрации на неверници които не вярват че Субаро са толкова мъдри че да направят двигател,който не удря бутала и клапани.Който е виждал бутала на тези двигатели трябва да му е направило впечатление че те в челната си част са освободени в зоната на клапаните.Това е направено точно с тази цел-Freeweeling engine.

Съб Яну 10, 2015 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 32
Автомобил: Forester 2.0 MT '99
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега, последно - опиши по-подробно стъпка по стъпка как точно направи теста със свалянето на ремъка, защото и аз подозирам, че при свален ремък и леко нагласяне на разпределителните валове е възможно да се получи положение, при което буталата не срещат клапаните. Обаче какво става при скъсване на ремък при обороти, защото тези валове не спират на мига?

Съб Яну 10, 2015 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Цитат:
защото и аз подозирам, че при свален ремък и леко нагласяне на разпределителните валове е възможно да се получи положение, при което буталата не срещат клапаните

Точно обратното е. При леко нагласяване едва тогава клапана е отворен максимално. Във всички други случаи клапана е по - далече от буталото и тези врязвания на буталото са точно за тази цел. С други думи и степента на сгъстяване има голяма връзка с тези нарези, за които говори колегата по - горе.

Съб Яну 10, 2015 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
valdy написа:
Колега, последно - опиши по-подробно стъпка по стъпка как точно направи теста със свалянето на ремъка, защото и аз подозирам, че при свален ремък и леко нагласяне на разпределителните валове е възможно да се получи положение, при което буталата не срещат клапаните. Обаче какво става при скъсване на ремък при обороти, защото тези валове не спират на мига?

Вероятно ти ме подозираш, че аз правя някакви фокуси-нагласявам в някакво странно положение разпределителните валове и аз тогава въртя коляновия вал на двигателя.Ами аз трябва да съм ненормален за да правя такива експерименти ако не съм сигурен на 1000% че бутало и клапан не могат да се срешнат при каквито и да с а ситуации.
При скъсване на ремък при обороти,както прилагаш пример,разпределителните валове спират веднага,защото те нямат никаква инертност за да продължават да се въртят,но коляновия вал продължава да се върти докогато си в движение на която и да е скорост.Точно в този момент настъпва салатата в двигателя ако той не е Freewheeling engine.

Съб Яну 10, 2015 5:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 65
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги аз успях да ударя клапани на същия двигател без да късам ремъка .... само прескочил някой зъб. Описал съм във форума, темата е : Успях да изкривя 8 клапана на 1 и 3 цилиндър. Мога да подаря изкривен клапан на невярващите. За щастие послушах съвети от форума и смених майсторите. От тогава съм минал 60 х.км. ,последно регулирах клапани при Любо ... щото съм на газ. Доволен съм , чудесен звук ... обичам Subaru дори и с недостатъците му :beer:

Пон Фев 09, 2015 2:10 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2