Отговори на тема стр <  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  >
 Особености на Субару Форестър III (2008-2010),(2010-2013) 
Автор Съобщение

Постове: 83
Автомобил: Форестер SH bi fuel
Телефон: 0894037069
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Предстои ми смяна на задните амортисьори и пружини на колата, може ли някой да каже има ли усилени пружини за този модел, гледам за SG си има с номер RA6028 дали пасва размера и може ли да се сложи на нашия

Пет Окт 06, 2023 8:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1074
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз като търсех само Pedders имаха. Тук таме срещах и различни кодове на Kаяба, т.е. две версии( по-скъпи и по-евтини ) за SH, но нямаше инфо дали са подсилени или не по-скъпите.
Бомбетата на SH и SG са доста различни и не мисля, че можеш да ползваш от SG.

Пет Окт 06, 2023 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
nikentce написа:
Аз като търсех само Pedders имаха. Тук таме срещах и различни кодове на Kаяба, т.е. две версии( по-скъпи и по-евтини ) за SH, но нямаше инфо дали са подсилени или не по-скъпите.
Бомбетата на SH и SG са доста различни и не мисля, че можеш да ползваш от SG.

На педерс дали пружините пасват на амовете предлагани от мимо

Пет Окт 06, 2023 1:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
djakero написа:
На педерс дали пружините пасват на амовете предлагани от мимо

За пасването сигурно ще паснат, но друг е въпросът каква работа ще вършат след това. Аз не бих правил такива франкенщайнски изпълнения и съм сред юзърите, които смятат, че пружина и амортисьор трябва да вървят комплект. Нямам предвид само да се сменят заедно, а и да са произведени един за друг. Ако ще минаваш на подсилени пружини - купи и амовете, които са за тях!
Преди да сменя задното окачване се бях заровил в мисли за дебела щанга отзад, за swaybar на предните бомбета и др. щуротии, но след като смених окачването отзад се отказах за момента от по-нататъшни подобрения, тъй като повечето негативи, които ме дразнеха изчезнаха, а пък и не искам да развалям комфорта, че все пак е семейна кола, а не спортен седан.
Отплеснах се малко, но това, което исках всъщност да кажа е да не подценяваш правилната работа на окачването. Не е идеята само да оправиш висване, клякане и т.н., а и да имаш автомобил с адекватно поведение на пътя.

Пет Окт 06, 2023 2:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 28
Автомобил: Forester SH 2009 2.0 BiFuel
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Аз съм за смяна на задните амортесьори. Нивоматите са зле вече. И със сигурност ще сложа Pedders усилени, че съм с BiFuel.
Само дето ще се случи към края на годината, че една "леля" на един светофар тръгна в мен изодзад и сега нова броня и боя.
Понеже по-горе чета въпроси за разход на масло и други... При мен няма такива проблеми с EJ20R.
Карам основно градско. И какво толкова му е скъпо за поддръжка също не ми е ясно, или не съм стигнал до това, но аз разходи по двигател, освен консумативи за сега нямам.
Маслото сменям на 7000 км и промивка през смяна. Само оригинални филтри за масло.

Чет Окт 12, 2023 1:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Kalmar написа:
Аз съм за смяна на задните амортесьори. Нивоматите са зле вече. И със сигурност ще сложа Pedders усилени, че съм с BiFuel.
Само дето ще се случи към края на годината, че една "леля" на един светофар тръгна в мен изодзад и сега нова броня и боя.
Понеже по-горе чета въпроси за разход на масло и други... При мен няма такива проблеми с EJ20R.
Карам основно градско. И какво толкова му е скъпо за поддръжка също не ми е ясно, или не съм стигнал до това, но аз разходи по двигател, освен консумативи за сега нямам.
Маслото сменям на 7000 км и промивка през смяна. Само оригинални филтри за масло.

И аз отначало се бях засили от тях да слагам, но като видях коментарите на хората, които са си сложили такива се отказах. Затова и питах за комбинация амортисьор газов OEM с пружина педерс.

Чет Окт 12, 2023 5:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Защо, какви коментари сте чели?

Пет Окт 13, 2023 8:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Kalmar написа:

За причуквания в студено време. Но пък и до колкото се разбра реагират адекватно и уважават рекламации, особено пък ако и ти сложат новите в STI, за да няма после евентуални разногласия между тях и друг механик. А и няма гаранция, че този казус продължава. Скоро никой не се е оплаквал мисля.

Пет Окт 13, 2023 3:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Иван уважава рекламации, пък и ако се монтират от вносителя не само, че няма да има разминавки(както каза Ники), ами и няма да кихаш повторно монтаж-демонтаж при друг механик. В крайна сметка стока с ясна и използваема гаранция е разумен избор.

Пет Окт 13, 2023 4:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за информацията! Ще имам предвид казаното от вас.

Пет Окт 27, 2023 2:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
nikentce написа:
Kalmar написа:

За причуквания в студено време. Но пък и до колкото се разбра реагират адекватно и уважават рекламации, особено пък ако и ти сложат новите в STI, за да няма после евентуални разногласия между тях и друг механик. А и няма гаранция, че този казус продължава. Скоро никой не се е оплаквал мисля.

Причукванията в студено време бяха характерни за червените им амортесьори ( спортната серия за ВРХ/СТИ ).
От Педърс казаха че не е дефект, а следствие от различната конструкция на клапаните вътре, но мен ме дразнеше и ги махнах.

Черните нямаха този проблем, или поне аз не знам, че мина доста време.

Проблемни обаче бяха тампоните им - от тях също се получава почукване при преминаване през по-големи неравности, и като се има предвид че са на цена колкото тампоните на Каяба тук, то няма смисъл да се взимат тези на Педърс.

С черните амове, техни пружини и Каяба тампони имам над 100 х км и нямам оплаквания на Фоз 2004г ( вярно не е виждал офроуд, но пък бая газ отнесе ).

Пет Окт 27, 2023 3:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:
....
....

kronos точно с черните имаше.
Вероятно причината за този казус е и при двете серии, но понеже почти само червени се купуват - там са доминиращо случаите.

Пет Окт 27, 2023 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Имам оплаквания и от черни, от хора, които не са във форума. Под две години текат и клопат.

P.S. Тампоните на каяба отдавна влязоха в графата евтинджос, откакто се правят в Полша най-вече. Последните на мен ми изкараха 9 месеца единия, месец и половина другия. Гумата е ок, лагерът(като лагер) е ок, но гнездото в което лежи се разбива и цялото колело си търси пътя над 80км/ч, да не говорим какво се случва при спиране(разбирай, биене на волана при висока скорост и спиране, подскачане на колата при надлъжни коловози). Амовете са въпрос на избор и гаранция, но за годините зад волана на Субару се убедих, че тампони само ОЕМ или поне от фирма, която е над техните показатели, а такива са малко и са по-скъпи осезателно от заводските.

Пет Окт 27, 2023 7:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Трябва да уточня че съм дал отзиви за Фоз 2003-2009г, тоест не е много адекватно за темата, да ме извиняват четящите.
Алекс има повече пряк и пресен опит, моят е от 2016г, ще е жалко ако са свалили толкова качеството и Педърс и Каяба.

Пет Окт 27, 2023 9:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Педърс държат фронта горе-долу, но Каяба върви прогресивно надолу откакто изместиха основното производство за Европа в Европа(първо в Испания и Португалия, после в Полша). Едно време малайзийска или японска Каяба да пръдне преди да направи пет години експлоатация или поне 120к беше абсурд.

Съб Окт 28, 2023 8:00 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
nikentce написа:
Vmax написа:
....
....

kronos точно с черните имаше.
Вероятно причината за този казус е и при двете серии, но понеже почти само червени се купуват - там са доминиращо случаите.

Така беше, но дефектът се прояви почти веднага. От тогава до сега, нямам никакви ядове ;)

Съб Окт 28, 2023 6:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Най-хубавото не спомена - че рекламацията мина с няколко изречения, гладко и леко, без да друса :) В днешно време освен винаги важното - качеството на стоката е важен и отговорният вносител, предвид факта, че нямаме държава и институции.
P.S. Офтопик е, ама днес голямо мерси на Valqk за неговия гараж и оборудване, и на Askeless, че го отвори в негово отсъствие, и ме изчака да изхвърля ш**ните тампони, които ме тормозят с дефекти откакто имам колата. Не ми се чакаше за оем и сложих Закс, пък ще видим. На първо четене са тип-топ.

Съб Окт 28, 2023 8:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Аз KYB избягвам от поне 3-4г, защото на 2 коли ми се разтропкаха на 2-3м ползване. При въпрос дали ще ми ги сменят като рекламация - имаше отказ - те работели...
Е... тропкат си още, 4г по-късно. Свикнах им, но ме човърка :facepalm:

Педерс карам на Турбото и нямам проблем, но са Спорт райдър (червени) и то купувани мнооооого отдавна (преди да почнат да дават и те дефекти) и съм доволен. До колкото знам са внасяни, защото тогава не е имало в БГ.

За Гаража - това му е идеята, ама народа много зает/мързелив напоследък и са малко хората, които искат да си правят нещо :pardon:
Казвал съм и преди - колеги да се обаждат - ако съм наоколо всеки е добре дошъл да си свърши по нещо. :beer:

Съб Окт 28, 2023 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Някой случайно да знае с каква дебелина на материала са усилените задни пружини на педерс, по точно тези, а кои са по-добрият вариант на педерс или на яйронмен (някъде намерих пише, че са 13.5мм)

Прикачени файлове:
Screenshot_20231119_174352_org.mozilla.firefox.jpg
Screenshot_20231119_174352_org.mozilla.firefox.jpg [ 296.34 KiB | Прегледано 1040 пъти ]
Screenshot_20231119_174621_org.mozilla.firefox.jpg
Screenshot_20231119_174621_org.mozilla.firefox.jpg [ 510.69 KiB | Прегледано 1040 пъти ]
Нед Ное 19, 2023 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 12
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте! Нареждам се и аз тука във форума като пресен собственик на Форестър 3 генерация, набор 2012 г. :) Колата е 150 кс, ръчка, бензин, сложих и газ преди 2 седмици.
Колата като цяло ми харесва много - широка, лесно маневрена, лесно се кара, с голям багажник, височка (хобитата ми го изискват), опростена...абе с две думи за краткото време, в което я имам, ми направи добро впечатление. Седалката ми е тясна обаче, че знам що са сложили на тази голяма кола такава малка седалка :shock:
И като всеки нов собственик на автомобил някоя си ръка (но не и първа) при първоначалните ремонти и след периода на свикване, изникват непредвидени скрити проблеми - ах, колко нетипично. :D
1. Първоначално забелязах, че парното не бачка нормално - от дясно духа чувствително по-хладно, от колкото от ляво. Един експерт в уж спец сервиз заключи, че радиатора на парното е за смяна. Е, смени го, дадох 260 лв., но проблемът остана, макар и с леко подобрение. Сега на моменти духа почти равномерно, на моменти - от ляво горещо, от дясно студено, както и смесени варианти :-? За момента съм оставил проблема за решаване на по-късен етап, но ще се радвам, ако някой каже на какво може да се дължи това.
2. Установих, че колата не се заключва цялата от ключа, а само с дистанционното. С ключа в бравата се заключва само шофьорската врата. Нямам понятие това що е така и дали е проблем или по принцип, по някаква причина, заводско е така решено.
3. При поставянето на газовата майсторите ми обърнаха внимание, че цялата водна система била тежко затлачена, най-вероятно поради употреба на много слаб антифриз или направо вода за дълъг период. Стана ясно, че системата трябва да се промива със специална машина, която обаче през зимата нямала да вдигне нужните градуси и това било добре да се прави пролет/лято. Та и това остава за решаване в бъдещето.
4. След като й посвикнах, забелязах проблем при вървежа на колата. При ниски обороти и подаване на малко повече газ понякога се получава придърпване и колата не върви равномерно. Понякога го прави и на 2500 оборота, но еднократно, макар че ми се струва, че го има и тогава, но по-слабо изразено и по-трудно забележимо. Водих я на майстор, човекът почисти дроселовата клапа (била отчайващо омазана с гняс) и се почувства подобрение на проблема, но определено той не е решен и все още го има. Не ми пречи толкова да карам така, защото посвикнах, но ме дразни и е неприятно като цяло. Някой имал ли е подобен проблем - каква би била причината?

За някои от моите проблеми видях, че и други са задавали въпроси, но не са намерили отговор. Изчетох доста теми, но не намерих търсената информация, затова и реших да опъна тоя дълъг пост. Ще съм благодарен, ако някой даде насока или идея по някои от проблемите. :)

Вто Дек 19, 2023 12:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  >