Отговори на тема
 Трудно превключване след смяна на масло на скоростна кутия 
Автор Съобщение

Постове: 15
Автомобил: Subaru Forester'98 2.0 90kW
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,
Преди известно време бащата си смени маслото на ръчната скоростна кутия и на диференцияла с "MOTUL Motylgear 75W-90" (Форестър '98 122hp).
Не се бях качвал на колата от известно време, а и той не се оплаквал, но в момента превключването от 1-ва на 2-ра при става трудно, докато не позагрее маслото в кутията. Каза, че зимата е било още по-зле. Та въпроса е кое е правилното масло за тази скоростна кутия.

Другото, което ме притеснява е, че като извадиш щеката за нивото на маслото в скоростната кутия (на топла скоростна кутия) и има малко пяна по нея - все едно маслото се е пресекло. Та другия авриянт е да е правилното масло, но да се е пресекло с остатъците от старото...

Приемам мнения, предложения, препоръки...

:idea:

Пон Юни 04, 2012 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Автомобил: MY03 2.0XT 5MT
Нов фен
Отговори с цитат
Не мисля че има "правилно масло" за скоростната кутия, 75W-90 GL-5 е универсалната спецификация и към това се придържаш. Но от друга страна различни 75W-90 могат да дадат различни резултати. Виждал съм някои да наливат разни коктейли, смесени две масла в различни пропорции, за да видят кое ще работи най-добре с тяхната кутия.

Това е добро
http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=43&pcid=8
За България трябва да се смеси с нещо друго защото през зимата може да стане весело..

Чувал съм за Motul Motylgear 300 75W-90 който е 100% синтетичен хората го хвалят доста, даже го смесват с Redline. С обикновеният не съм се срещал още но не бих го сложил в кутията. Ако изобщо то в задният диф

Съб Юни 16, 2012 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 15
Автомобил: Subaru Forester'98 2.0 90kW
Нов фен
Отговори с цитат
Мерси за инфото :-)

Вто Юни 19, 2012 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 57
Автомобил: Subaro Forester 2,0 122
Нов фен
Отговори с цитат
Аз имам същия проблем особено зимата, но мисля че проблема не е във маслото а в синхонизаторите особено м/у 1 ва и 2 ра. Защото при превключване от 2 ра към 3 та примерно, при същите условия температура и масло скоростите си превключват. Явно някой форестъри 98 / 122 са си карани повече м/у първо и втора основно и така. Но като цяло това си е проблем и аз са следващата зима се чудя какво да направя. Все пак някакво по рядко масло ще е по добре, въпреки че проблем най вероятно е в синхронизаторите.

Някой други има ли подобен проблем и как го решава?

Ивайло

Нед Авг 05, 2012 9:06 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Никой нищо не каза по темата, а зимата идва, има ли някой инфо или мнение?
unatata написа:
Аз имам същия проблем особено зимата, но мисля че проблема не е във маслото а в синхонизаторите особено м/у 1 ва и 2 ра. Защото при превключване от 2 ра към 3 та примерно, при същите условия температура и масло скоростите си превключват. Явно някой форестъри 98 / 122 са си карани повече м/у първо и втора основно и така. Но като цяло това си е проблем и аз са следващата зима се чудя какво да направя. Все пак някакво по рядко масло ще е по добре, въпреки че проблем най вероятно е в синхронизаторите.

Някой други има ли подобен проблем и как го решава?

Ивайло

Пон Окт 15, 2012 4:33 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 259
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пробвай с двоен съединител и междинна газ, особено при превключване от висока към ниска предавка.
От 1 към 2 ск. също не вреди. Като посвикнах с движението, скоростите си влизат "мазно" и приятно дори.
Сега доста хора ще скочат с "това да не ти е джуган бе", но автомобилите ни са на по 15 лазарника все пак.
Практикуването на този позабравен навик от миналото никак не вреди, дори и за по-нови автомобили.
Щади се съединител и скорости.

Пон Окт 15, 2012 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,точно поради тази причина миналата година разглобявах кутията/много ме дразнеше това твърдо превключване/,смених синхронизаторите на всички предавки,както и два три лагера които бяха тръгнали.Филма по смяна на синхронизаторите се оказа доста голям ,изобщо не се сменят лесно,защото се налага да се разпилеят двата вала на съставните частиТова става трудно заради набити забчатки и втулки на преса,голям зор беше с едната,наложи се да правя и специална скоба и т.н.... ](*,)
Та в основни линии синхронизаторите, които извадих май имаха живот да надживеят още едно купе..Резултата като цяло ми се вижда доста посредствен-не се получи това леко и мазно превключване заради, което се забавлявах толкова време.Остана твърдото превключване,естествено подобрение има но не дотолкова ,че да си струва цялото упражнение,особено като се има предвид и цената на ремонта..
Синхронизатор 1-ва скорост-56лв
2-175лв
3,4 и 5-та-26лв на брой
Демек около 300лв само за тях без другите странични лагерчета и т.н.,които ще изкочат в последствие.Не калкулирам цена за труд защото ремонта го направих сам...
Моят съвет от това цялото излеяние е : не се занимавай с това,пробвай с други масла и евентуално добавки,резултата ще е доста добър без да харчиш една шапка с пари и ефекта да е посредствен.. :good:
Според мен проблема с 2-ра предавка се дължи и на това ,че нейният синхр. е двоен ,заради бавните,там се прехвърля въртящия момент от вала на бавните..

Пон Окт 15, 2012 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Ами точно така правя по навик от москвич почти без съединител, но на студено от 1ва към 2ра и това не помага. Реално вкарвам трета и тогава връщам втора така е по добре. Благодаря за отговора, аз няма да подскоча за джугана, напълно си прав, като умееш да го правиш защо да не, просто е по добре за колата, достатъчно скъпа е кутията :)
Geo_Plam написа:
Пробвай с двоен съединител и междинна газ, особено при превключване от висока към ниска предавка.
От 1 към 2 ск. също не вреди. Като посвикнах с движението, скоростите си влизат "мазно" и приятно дори.
Сега доста хора ще скочат с "това да не ти е джуган бе", но автомобилите ни са на по 15 лазарника все пак.
Практикуването на този позабравен навик от миналото никак не вреди, дори и за по-нови автомобили.
Щади се съединител и скорости.

Нед Окт 21, 2012 9:33 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за бързите отговори, ами ясно ще пробвам с по тънко масло, та да видим тази зима, старото, което също е сменяна що запазя. За ремонт за сега не съм и помислил, ама много ценна информация ми сподели, супер

Нед Окт 21, 2012 9:35 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
А имате ли идея дали е правилно да се превключва на бавни, когато си на свободна с натиснат съединител в леко движение, понеже колата го позволява, ама се чудя дали все пак е правилно?

Нед Окт 21, 2012 9:41 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 753
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом си натиснал съединителя, нямаш грижи :good:

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Окт 21, 2012 9:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря, понеже имаме и нива при нея това е невъзможно :)

Нед Окт 21, 2012 9:56 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Днес смених маслото в кутията с 75W90 та да видим дали има ефект на студено, дано има

Благодаря за отговорите по темата

Пет Окт 26, 2012 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема