Отговори на тема
 Разлики двигател и ЕКУ - Forester S-turbo/Impreza WRX? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Колата е MY99 Forester S-turbo, MT, 125kW/170PS, VIN: JF1SF5LD3XG031375.
Какви са разликите на моя двигател, в сравнение с двигателите на MY99-00 Impreza GC WRX? Ще е съвместимо ли поставянето на ЕКУ от такъв WRX на моята кола?

Според каталога:
Марка: FORESTER (S10) Регион: Europe Руль: LHD Дата: 1998/07/29 Модельный год: B ('99MY) Код компл.: SF5BL5D ENGINE: 2000CC EMPI DOHC TURBO (EJ205) MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT) GRADE: TYPE-S (S)

Двигателят на Форко е този
Прикачени файлове:
forester_engine.jpg
forester_engine.jpg [ 107.27 KiB | Прегледано 766 пъти ]

като на колата от тази обява

Сравнявам го с двигател от MY99-00 WRX
Прикачени файлове:
impreza_engine.jpg
impreza_engine.jpg [ 135.7 KiB | Прегледано 766 пъти ]

като на колата от тази обява

На външен вид двата двигателя ми изглеждат еднакви - бобината е вдясно на колектора, колекторите и изводите за вакуми, тръбата от дебитомера, разширителен съд, маркучи, жила - не намирам разлики. И двата трябва да са EJ205, нали така?

Въпросът е къде са разликите в двигателите, че единият е 170 к.с., а другия 211/218 к.с.
1. Блок - вид на блока?
2. Глави - намерих тази тема, но тя е за следващите поколения. Пише за разлика в камерите, време и ъгъл на отваряне. Нещо по въпроса?
3. Kолектори/ъппайп/даунпайп - поне за входящия видимо не намирам разлика
4. Турбо - тук ясно, TF035 срещу TD04
5. Инжектори - за Форко пише 380сс, не знам за WRX-а
6. Интеркулер - не виждам разлика
7. Дебитомер/ламбда/МАП, други - Форко е с една ламбда - на даунпайп-а и МАП-а не е на дросела, а е изнесен над соленоида. Не съм гледал какъв е дебитомера.
8. ЕКУ - навсякъде в интернет пише, че MY99-00 Форко Турбо е със заключено ЕКУ, а в същото време според мнението на колегите от тази тема, MY99-00 WRX все пак могат да се мапват. Различни електроники? Мога ли на Форко да сложа ЕКУ от WRX - проблеми? Да поясня, че съм с TD04 турбина и по-широка генерация, ако се суапва ЕКУ, ще сложа и електронен бууст контролер.

Така и така съм почнал с въпроси - на кои Форестъри и Импрези се слага EJ20G и по какво се различава от EJ205. Гледам JDM Forester S/tb и JDM/EU MY97-98 WRX нямат много общо с моя двигател на външен вид, това ли е EJ20G?

Това е, поздрави!

Вто Сеп 16, 2014 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето го ЕКУ-то на Форко
UNISIA JECS #22611 AE 900 A18 - 000 DQ5

Прикачени файлове:
IMAG1431.jpg
IMAG1431.jpg [ 103.69 KiB | Прегледано 688 пъти ]

Някой ако не го мързи да погледне какво е ЕКУ-то на WRX 99-00?

Изрових една интересна тема от форума

Тук още една за борбата за флаш на JECS.

Сря Сеп 17, 2014 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Импреза 99-00 споделя същото еку като твоето.
Тези модели обаче имат имобилайзер.
За да сложиш такъв компютър при теб е нужно да се вземе новото еку с ключа и самия имобилайзер. За гривната на контактния ключ не съм 100% сигурен.
Друг вариант е да се обучи новият компютър, което за тази година също не съм сигурен срещу каква сума се прави.
Може обаче да ползваш японски компютър. Те са с кодове A8,A9 и J2.
Тези еку-та нямат имобилайзери и имат малка разлика в самите пинове. Релето на бензиновата помпа е на друго място както и двата датчика колянов и разпределителен вал.
Японските компютри имат извод и за температурен датчик на входящ въздух, това което европейските нямат.
Инжекторите са еднакви ако говорим за жълтите 440 кубика.
Турбините са доста различни като големини знаеш това.
40 коня разлика от различни турбини и разлика в налягането е съвсем нормално.

Сря Сеп 17, 2014 8:21 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема