Отговори на тема
 Датчик за налягане на гуми 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 110
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Тази сутрин ми светна датчика за налягане на гуми. естествено първо огледах гумите, бяха ОК, след това при гумаджията, замери ги - всики ОК, ресетнах от бутона, но продъжава да свети. Дали е от влага.... не ми се вярва, някой имал ли е този проблем?

Чет Дек 04, 2014 11:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 45
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имах същия или подобен проблем след сравнително сериозно офроуд каране.
С всяко запалване ми даваше съвет да проверя гумите. Разбире се гумите бяха ОК.
Изчезна от самосебе си след 10-на дни.

Изображение

Нед Дек 07, 2014 11:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Същият и моя, ще изчакам явно още накой ден, но при мен се появи без причина, тези дни карах колата градско...

Нед Дек 07, 2014 3:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет,

Ако това е надписа, това не е за датчика за налягане на гумите (ако има такъв).
Самия надпис в точен превод от немски е: "проверете състоянието на гумите" и в случая това трябва да е само напомняне.
На мене също със застудяването ми свети от време на време, а аз съм сигурен, че нямам датчик за налягане.
Няма от какво да се притеснявате.

Поздрави.

Пон Дек 08, 2014 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 45
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Има известно противоречие в случая.
Преди да купя колата изрично питах момчетата в Субару този модел има ли датчици за налягана на гумите. Отговора беше НЕ.
Обаче за да свети нещо, значи взима някаква информация от някъде, съответно все пак някакъв датчик има.
В моят случай, след оглед на гуми и джанти и два пъти проверка на налягането, на лампата и трябваха десетина дни за да изгасне.
Може да не е притеснително, но никак не е приятно да ти свети алармиращ сигнал в нова кола :)

Лампата светна малко след ето тази разходка
Изображение
Изображение

Вто Дек 09, 2014 6:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нямате датчик за налягане, но температурите паднаха трайно и термометъра го отчита,
и сигурно затова свети този надпис,защото в Дйчланд зимните гуми не са пожелание,
а ЗАДЪЛЖИТЕЛни :pardon:
Все пак не може да не е написано поне един ред в книжката за Това странно явление.

Вто Дек 09, 2014 10:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Книжка, кой чете книжки :) нали знаеш как действат Българите - Ако нищо не помага тогава гледаш инструкцията :beer: Според мен и според гумаджиите има датчик за налягането на всяка гума, дори и винтилите са различни, малко по-дълги. При всяко палене това е част от проверките които прави колата, наредено е до масло, вода... Утре ще погледна инструкцията, крайно време е :)

Вто Дек 09, 2014 11:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
При отчитанетона налягането в гумите има два варианта: "директен" (TPMS сензор) датчици монтирани в джантите, които също така отчитат и t° - те работят на принципа Bluetooth и са с вградени батерии.
Вторият начин е"индиректен" - чрез ABS датчиците. При този начин се отчита разликата при направените обороти за единица време между отделните колела (ако гумата е с по-ниско налягане, съответно ще има забавяне във въртенето) датчиците мерят диагонално ПЛ-ЗД и ПД-ЗЛ

Сря Дек 10, 2014 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Във всеки случай е по-добре да се прочете "книжката", защото някак си не звучи собственик на Субару който не е наясно със системите по колата си!
Ако колата е със система за следене на налягането в гумите (TPMS), то тя задължително е описана с начина на действие в Ръководството.
Както колегата по-горе е обяснил накратко, има варианти на системите, но така или иначе не е коректно да се каже "светна ми датчика..." защото той физически е в гумата (на стъблото на вентила) или на друго място. Аз съм запознат с начина на работа на TMPS на Аутбек, чиито датчици са от първия вид. Те отчитат налягането в гумата, но изпращат информацията до приемащия модул само ако колата е в движение (за да се пести вградената батерия). Така, че няма проверка на налягането при палене (освен общата "проверка" за изправност на системите). Този тип датчици са програмирани и подават "тревога" при установяване на понижено налягане в някоя от гумите под от 1.8. Контролната лампа на таблото светва и в случаи на повреден датчик или липсата му - например, движение с монтирана резервна гума. TPMS няма отношение към околната температура, но доколкото последната влияе на налягането в гумите може да причини задействане на сигналната лампа (пример - от топъл гараж директно на много студено).

Чет Дек 11, 2014 12:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Лампата и посланието изчезнаха сам самички :)

Пет Дек 12, 2014 8:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Junghans написа:
Лампата и посланието изчезнаха сам самички :)

Както Миро казва: "Японците са научили Субару да се самолекува" :D :D :D

Пет Дек 12, 2014 8:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мноооого е прав, дори скърцането от седалки и пластмаси изчезна. Дано само не са сложили програма за самоунищожение :) :)

Пет Дек 12, 2014 9:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Отговори с цитат
А все пак, има ли колата система за следене на налягането в гумите?

Пет Дек 12, 2014 5:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Има, защо да няма, потвърдено от гумаджията. Не съм чел инструкция, като знам какви глупости превеждат понякога, някой ден ако остана без работа ще я прелистя, или по скоро ако се наложи....за сега съм я набутал в багажника, да не ми пречи.

Пет Дек 12, 2014 11:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет,

За моя мога да твърдя със сигурност, че няма. Проверих фактурата със спецификациите и нямаше описана такава екстра. ( Дилърите няма как да не го споменават след като е екстра, която вдига цената). Обадих се на дилъра и той потвърди, че няма (става въпрос за Турбо Фори 03/2014).
Прегледах книжката и никъде не се споменава за такъв датчик.
Отделно се поразрових и в немските форуми - според някакви техни изисквания от не знам си коя дата трябва да има - и така в тези форуми се говори за наличие на такива датчици за произведени Форита след 08/2014

Поздрави

Нед Дек 28, 2014 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
tst написа:
Привет,

За моя мога да твърдя със сигурност, че няма. Проверих фактурата със спецификациите и нямаше описана такава екстра. ( Дилърите няма как да не го споменават след като е екстра, която вдига цената). Обадих се на дилъра и той потвърди, че няма (става въпрос за Турбо Фори 03/2014).
Прегледах книжката и никъде не се споменава за такъв датчик.
Отделно се поразрових и в немските форуми - според някакви техни изисквания от не знам си коя дата трябва да има - и така в тези форуми се говори за наличие на такива датчици за произведени Форита след 08/2014

Поздрави

В Германия има влязла промяна в закон, който задължава всички коли произведени след 1.11.2012 да имат датчици в гумите! Ако нямаш такива, и отидеш в сериз да смениш гумите, сервизът е задължен да ти ги монтира-сметката към 500-600 евро си ги плащаш, като поп...! :shock: ](*,) #-o
Доста народ е пропищял от тази промяна- според изчисленията, някъде над 1 милион коли ( собственици) ще трябва да домонтират в близките месеци... :-~

Пон Дек 29, 2014 12:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, ясно защо имам датчици, моята е влязла в Германия Юни, плюс това в сервиза им бяха познати този модел датчици, но нямаха тестер за него понеже с малко разпространен в Европа.

Пон Дек 29, 2014 8:01 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема