| Автор |
Съобщение |
|
Junghans
Регистриран на: Вто Юли 29, 2014 11:14 pm Постове: 110 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46 
|
|
Здравейте колеги, Тази сутрин ми светна датчика за налягане на гуми. естествено първо огледах гумите, бяха ОК, след това при гумаджията, замери ги - всики ОК, ресетнах от бутона, но продъжава да свети. Дали е от влага.... не ми се вярва, някой имал ли е този проблем?
_________________ Junghans - Die deutsche Uhr www.junghanswatches.bg
|
|
|
|
| Чет Дек 04, 2014 11:44 pm |
|
|
|
gogij
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
|
Имах същия или подобен проблем след сравнително сериозно офроуд каране. С всяко запалване ми даваше съвет да проверя гумите. Разбире се гумите бяха ОК. Изчезна от самосебе си след 10-на дни. 
|
|
|
|
| Нед Дек 07, 2014 11:43 am |
|
|
|
Junghans
|
|
Същият и моя, ще изчакам явно още накой ден, но при мен се появи без причина, тези дни карах колата градско...
|
|
|
|
| Нед Дек 07, 2014 3:42 pm |
|
|
|
tst
|
|
Привет,
Ако това е надписа, това не е за датчика за налягане на гумите (ако има такъв). Самия надпис в точен превод от немски е: "проверете състоянието на гумите" и в случая това трябва да е само напомняне. На мене също със застудяването ми свети от време на време, а аз съм сигурен, че нямам датчик за налягане. Няма от какво да се притеснявате.
Поздрави.
|
|
|
|
| Пон Дек 08, 2014 5:05 pm |
|
|
|
gogij
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
|
Има известно противоречие в случая. Преди да купя колата изрично питах момчетата в Субару този модел има ли датчици за налягана на гумите. Отговора беше НЕ. Обаче за да свети нещо, значи взима някаква информация от някъде, съответно все пак някакъв датчик има. В моят случай, след оглед на гуми и джанти и два пъти проверка на налягането, на лампата и трябваха десетина дни за да изгасне. Може да не е притеснително, но никак не е приятно да ти свети алармиращ сигнал в нова кола Лампата светна малко след ето тази разходка  
|
|
|
|
| Вто Дек 09, 2014 6:24 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Нямате датчик за налягане, но температурите паднаха трайно и термометъра го отчита, и сигурно затова свети този надпис,защото в Дйчланд зимните гуми не са пожелание, а ЗАДЪЛЖИТЕЛни Все пак не може да не е написано поне един ред в книжката за Това странно явление.
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Вто Дек 09, 2014 10:20 pm |
|
|
|
Junghans
|
Книжка, кой чете книжки  нали знаеш как действат Българите - Ако нищо не помага тогава гледаш инструкцията  Според мен и според гумаджиите има датчик за налягането на всяка гума, дори и винтилите са различни, малко по-дълги. При всяко палене това е част от проверките които прави колата, наредено е до масло, вода... Утре ще погледна инструкцията, крайно време е 
|
|
|
|
| Вто Дек 09, 2014 11:17 pm |
|
|
|
JAGU
Регистриран на: Пет Окт 12, 2012 10:52 pm Постове: 83 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Рейтинг: 0
|
|
При отчитанетона налягането в гумите има два варианта: "директен" (TPMS сензор) датчици монтирани в джантите, които също така отчитат и t° - те работят на принципа Bluetooth и са с вградени батерии. Вторият начин е"индиректен" - чрез ABS датчиците. При този начин се отчита разликата при направените обороти за единица време между отделните колела (ако гумата е с по-ниско налягане, съответно ще има забавяне във въртенето) датчиците мерят диагонално ПЛ-ЗД и ПД-ЗЛ
|
|
|
|
| Сря Дек 10, 2014 2:15 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|

Във всеки случай е по-добре да се прочете "книжката", защото някак си не звучи собственик на Субару който не е наясно със системите по колата си! Ако колата е със система за следене на налягането в гумите (TPMS), то тя задължително е описана с начина на действие в Ръководството. Както колегата по-горе е обяснил накратко, има варианти на системите, но така или иначе не е коректно да се каже "светна ми датчика..." защото той физически е в гумата (на стъблото на вентила) или на друго място. Аз съм запознат с начина на работа на TMPS на Аутбек, чиито датчици са от първия вид. Те отчитат налягането в гумата, но изпращат информацията до приемащия модул само ако колата е в движение (за да се пести вградената батерия). Така, че няма проверка на налягането при палене (освен общата "проверка" за изправност на системите). Този тип датчици са програмирани и подават "тревога" при установяване на понижено налягане в някоя от гумите под от 1.8. Контролната лампа на таблото светва и в случаи на повреден датчик или липсата му - например, движение с монтирана резервна гума. TPMS няма отношение към околната температура, но доколкото последната влияе на налягането в гумите може да причини задействане на сигналната лампа (пример - от топъл гараж директно на много студено).
|
|
|
|
| Чет Дек 11, 2014 12:57 am |
|
|
|
Junghans
|
Лампата и посланието изчезнаха сам самички 
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2014 8:09 am |
|
|
|
deadman
|
Junghans написа: Лампата и посланието изчезнаха сам самички  Както Миро казва: "Японците са научили Субару да се самолекува" 
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2014 8:56 am |
|
|
|
Junghans
|
Мноооого е прав, дори скърцането от седалки и пластмаси изчезна. Дано само не са сложили програма за самоунищожение 
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2014 9:11 am |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
А все пак, има ли колата система за следене на налягането в гумите?
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2014 5:59 pm |
|
|
|
Junghans
|
|
Има, защо да няма, потвърдено от гумаджията. Не съм чел инструкция, като знам какви глупости превеждат понякога, някой ден ако остана без работа ще я прелистя, или по скоро ако се наложи....за сега съм я набутал в багажника, да не ми пречи.
|
|
|
|
| Пет Дек 12, 2014 11:23 pm |
|
|
|
tst
|
|
Привет,
За моя мога да твърдя със сигурност, че няма. Проверих фактурата със спецификациите и нямаше описана такава екстра. ( Дилърите няма как да не го споменават след като е екстра, която вдига цената). Обадих се на дилъра и той потвърди, че няма (става въпрос за Турбо Фори 03/2014). Прегледах книжката и никъде не се споменава за такъв датчик. Отделно се поразрових и в немските форуми - според някакви техни изисквания от не знам си коя дата трябва да има - и така в тези форуми се говори за наличие на такива датчици за произведени Форита след 08/2014
Поздрави
|
|
|
|
| Нед Дек 28, 2014 9:05 pm |
|
|
|
Mitaka FU
Регистриран на: Вто Авг 12, 2014 11:52 am Постове: 346 Местоположение: Germany
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171   
|
tst написа: Привет,
За моя мога да твърдя със сигурност, че няма. Проверих фактурата със спецификациите и нямаше описана такава екстра. ( Дилърите няма как да не го споменават след като е екстра, която вдига цената). Обадих се на дилъра и той потвърди, че няма (става въпрос за Турбо Фори 03/2014). Прегледах книжката и никъде не се споменава за такъв датчик. Отделно се поразрових и в немските форуми - според някакви техни изисквания от не знам си коя дата трябва да има - и така в тези форуми се говори за наличие на такива датчици за произведени Форита след 08/2014
Поздрави В Германия има влязла промяна в закон, който задължава всички коли произведени след 1.11.2012 да имат датчици в гумите! Ако нямаш такива, и отидеш в сериз да смениш гумите, сервизът е задължен да ти ги монтира-сметката към 500-600 евро си ги плащаш, като поп...! Доста народ е пропищял от тази промяна- според изчисленията, някъде над 1 милион коли ( собственици) ще трябва да домонтират в близките месеци... 
_________________ Моля не стреляйте по пианиста! Той толкова си може.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2014 12:03 am |
|
|
|
Junghans
|
|
Да, ясно защо имам датчици, моята е влязла в Германия Юни, плюс това в сервиза им бяха познати този модел датчици, но нямаха тестер за него понеже с малко разпространен в Европа.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2014 8:01 am |
|
|
|