Отговори на тема
 Обръщане на волан? 
Автор Съобщение

Постове: 23
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Моля кажете някой обръщал ли е волан Форестър? Ако има такива ора тук ги моля да кажат: къде, колко пари за труд, а колко за части и кои точно части се подменят - откъде ги набавихте? Става ли кола от полученото след подмяната? Колко км навъртяхте от тогава и преди колко време стана обръщането? Коя година е Форестъра и с какви скорости? По удачно ли е за подмяна автоматик или е по-добре с ръни? Има ли някакви проблеми? Благодаря!

Чет Мар 19, 2009 5:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 30
Автомобил: Subaru Forester GLX MY99 MT
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
и на мен ми е интересна темата, но май няма хора с опит, които да коментират.

Пон Мар 23, 2009 9:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Какво да кажа.... зависи на каква кола сте решили да сменяте волана. Аз не съм сменял, но много мислих и смятах по този въпрос. На един автомобил , в който няма електроника, всичко е ръчно , то тогава волана се сменя лесно. Една кормилна рейка, ново табло, седалки, фарове, чистачки, педали и готово.

Ако обаче говорим за коли след 2000г. там вече нещата стават много по-различни. Само инсталацията за управление на ел. огледалата ако се премести и ще ви се завие свят... да не говорим, за климатроник, ел. стъкла, ел. седлака. И нещо мнооого важно:
- за колите с дясна дирекция даже лостчето за отваряне не резервоара е от другата страна и дори стелките са обратни.
Така е възможна следната ситуация.. след смяната на волата .. когато зареждаш на бензиностанция правиш следното: Спираш, излизаш от колата, отиваш до другата варата, отваряш вратата, отваряш резервоара.

или

Трябва да паркираш до ниско препятствие. Необходмо е да свалиш дясното за теб огледало възможно най-ниско. Ако няма човек до теб е направо невъзможно.

Не на последно място идват частите. За да се смени всичко, което е нужно най-удачно е да се купи още една цяла кола с лява дирекция за части. Тогава обаче не се знае дали няма да е по-изгосно да поправиш блъсната кола с лява дирекция или да смениш дирекцията.

С две думи моя извод е следния: За стара кола или джип без електроника и глезотии по него - може. Излиза ако не изгодно, то поне забавно.
За по-нова съвременна кола начинанието е абсурд. Цената, която ще се плати за части ще бъде 2-но по-висока и крайния резултат ще бъде с много недостатъци и компромиси.

Пон Мар 23, 2009 6:17 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря за изчерпателното мнение Coming Soon!
Да те попитам доволен ли си от Форито на аватара ти? - че съм се зарибил по модела и едва трая да събирам парички :lol:

Пон Мар 23, 2009 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Clap написа:
Благодаря за изчерпателното мнение Coming Soon!
Да те попитам доволен ли си от Форито на аватара ти? - че съм се зарибил по модела и едва трая да събирам парички :lol:

Фори-то е мнооого различна кола. По - различна от всичко друго, което съм карал и определено разликата е в положителна посока. Аз съм доволен, но зависи ти какво очакваш от автомобила.
Някои от обективните релности са следните:
- Фори не е за високи скорости над 150-160 км. По магистралата вдига и повече, но мотора вече е на доста високи обороти, а в колата усещаш, че си с 20 см клиренс, а не с 10.
- Фори не е икономичен. Без да го жаля извън града разхода е 10.5 /100. При внимателно каране (90-110 )под 9.5 не можах да го сваля. Но и аз доста натискам педала, което си оказва влияние.
- Моя мотор е по-слабия (122 к.с.) и при изпреварвания иска една предавка по-ниско, за да те бутне облегалката за гърба.

Но....

С Фори извън магистралата е по-интересно. Там където другите карат с 60 ти минаваш с 100. Там където хората спират, за да продължат пеша, ти просто продължаваш.
Иска малко умения за шофиране на хлъзгав терен, но това важи за всички автомобили 4х4.

Освен това Форестъра е неповторима комбинация от лек автомобил и кола с висока проходимост.
Например с един истински джип не можеш да се движиш достатъчно бъзо по нормалните пътища, а с един псевдо СУВ не можеш да си позволиш да влезеш смело в калта. Форестър-а тук печели при всички случаи. Но пак зависи от предпочитанията. За хората, които обичат екстремния офроуд Форестъра не е подходящ.

В града се кара изключително лесно. Страшно маневрен, с отлична видимост от всички посоки. Малката ширина на колата я прави много удобна за паркиране почти навсякъде. В купето е доста тихо. До 3500-4000 оборота на мотора няма никакви дразнещи шумове. След това само се наслъждаваш на характерния звук на боксера. :)

Чакай, че се отпленсах нещо:))

Накратко.. ако не искаш да летиш с 200 по магистралата и обичаш да си правиш екскурзии извън пътя , то тогава Фори е твоята кола.

Ако обичаш високите скорости и не ти трябва 20 см просвет - помисли за Легаси

Ако искаш да караш бързо и все пак ти се ходи из черните пътища , то отговора е Аутбек. Но с него малко по-внимателно из горските пътища. Все пак е по-дълъг и по-широк. Проходимостта му според мен е по-малка от тази на Форестъра, но за сметка на това е по-бърз.

Успех с търсенето. Важното е, че вече си избрал Субару.

Пон Мар 23, 2009 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Хе - благодаря за мнението ти!
С удоволствие го четях :lol:
Повечето неща ги знаех, но все пак исках да ги чуя и от собственик.
На мен Форито не ми трябва да летя по магистралата, но все пак и не искам да се влача...(120-140 за мен е нормално)
От друга гледна точка, често си правя излети в планината и ми се иска да имам кола, която няма да ме остави ако падне 10 см сняг да речем на някой наклон или в кал. Също така често ще ходя на риба и къмпинг - та май ще ми трябва и по-добър багажник..., а има и още нещо - сега съм с два ситроена (XM и AX), и да ви кажа доста проблеми ми създават от към разваляния... та затова съм се позарибил за Фори.

май успамихме темата за десния волан - но ми беше интересно, защото много Форита се появиха с десен волан и то доста по-евтини....
но май в крайна сметка няма смисъл да се преконструира кола, а и излиза доста скъпо.

Вто Мар 24, 2009 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Да, оспамихме малко, но ако админа прецени може да премести мненията. Така както описваш нещата наистина Форестъра е твоята кола. За скоростта не се притеснявай. 140 за Форчо са "добър ден". От 160 нагоре става малко по-трудно. По черните пътища няма начин да те изостави. Успех още веднъж.

Вто Мар 24, 2009 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 154
Автомобил: форестър
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
ComingSoon е прав- да се сменя десен волан е такова голямо приключение, че свят може да ти се завие. Ако трябва да вземаш нещо с обратно управление то по- добре да е по- високо от Форко- за да имаш по- добра видимост

Нед Мар 29, 2009 4:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема