Здравейте на всички фенове и приятели на марката. Снощи прерових целия форум, но така и не намерих тема за подмяната на изгорели крушки на любимата марка и модел. След злополучната ми среща тази сутрин в сервиза на Субару и Кия в Горубляне, считам че съм длъжен да споделя горчивия си опит с вас, за да се избегнат следващи подобни недоразумения. И така вчера привечер, като се прибирах и видях отражението на "Форко" в една витрина с прискърбие установих, че на преден десен фар не светят къси. Много е красива ксеноновата светлина, но не предполагах колко ли струва. Да не говорим, че още при продажбата на колата от "Субару мотор трейдинг" са ми дали "манюал" за модел на "Импреза" (защото Форестъра бил още много нов модел през май,2008 и нямали все още книжки за него), в който за крушката на дефектиралата светлина се дава спесификация различна от тази на "Форко". След изчитане на всевъзможни статии по форумите, но главно в този, упях да сваля от щатски сайт "менюал" за Форестър, но американските форестъри се оказва, че не са с Ксенонови, а с халогенни крушки. При което от сайт на Филипс за избор при подмяна на изгорели крушки, хората са си написали, че за "Форестър", за модели с ксенон - D2R, за модел с Халоген - Н11. Окей, ама халогена струва 30-на лв, а ксеноновата крушка на Филипс е 202 и нещо, в "Deni Lighting" зависимост от нюанса на светлината, това беше най-високата цена, има и по 59 лв.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... lr=lang_bg Но стискам зъби, заради красотата на ксенона и условията на гаранцията и тази сутрин се явявам в сервиза за подмяна. В 9.15 мин виждам, че колата влиза през ролетната врата на сервиза и според указанията на служителите след час ще е почти готова. В 9.50 заставам чинно пред приемната, след което в 10.10 излиза от вътре приемчик, който приближавайки се ме пита: "Извинете крушката която ще сменяме струва 272 лв, без труда. Да я сменяме ли?" Аз изгубих звук и картина. Питам каква е тази крушка бе хора, да не сменяте и двете едновременно, понеже съм чел, че като се сменя ксенонова крушка, нюанса на стара и нова не съвпадат напълно и производителите препоръчват да се сменят и двете. Да, ама не. Само едната е толкова и то без труда, който бил още 9.20 без ДДС. На въпросите:
- Гаранцията покрива ли смяната на крушката? Отговор: Не знам , но по-скоро не. Ще питам в централата. Ама шефа е в чужбина в момента, така че другата седмица.
- От кой производител са оригиналната и новата крушка и каква гаранция носят с подмяната и? Не знаем оригиналните на кой производител са, но ги сменяме с крушки на "Hella", (Made in Hungary), защото оригиналните били много скъпи и от по-висок клас, и за да не товарели много клиентите ги сменяли с по нисък клас. Относно гаранция, не знаели да ли трябва да носят гаранция за този консуматив. Смях от моя страна.
След като са ми загубили 1 час само за да установят колко струва крушката, (За не стъпвалите в сервиза ще поясна, че "Приемчика" и отговорника по резервните части ги дели една преграда от стъклена дограма, като разстоянието помежду им е около 1.50-2.0 м.) им казвам че щом съм дошъл в сервиза, а не съм звънял да питам кое колко струва, значи сменяме на всяка цена, и че вече трябваше да са готови а не тепърва да чакам още час за подмяната. но предупреждавам че си искам изгрялата крушка и опаковката на новата. При което получавам изгорялата оригинална крушка от "Субару Форестър", която се оказва марка "Филипс", струваща в "Дени Лайтинг", 202.01 с вкл ДДС. Загубих 2 часа да търся в Бг кой внася крушки "Hella", така и не открих. В оказионите като Ebay или други подобни, такава крушка на Hella струва около 90$:
http://www.hidxenonlights.com/d2r-hid-bulbs-c-660което си е около 130-140 лв. Ето така си закупих за 272 лв крушка на ксенона, която струва около 2 пъти по-евтино в магазин, но какво да се прави "Гаранция-Франция". Естествено не искат да поемат никаква гаранция за подменената крушка. ако изгори, пак на доилката. Съвета ми към всички които ще сменят ксенонови, пък предполагам че и с халогенните е подобно. Купете си крушките от магазина, в упътването на колата подробно е описано какво да се направи за подмяна, слагате ръкавиците и сменяте. Било опасно, можела да гръмне крушката в ръцете ви и т.н., както казва един поп герой "шменти-капели", каквото и да означава, но ми е синоним на измама. Никога вече в оторизирания сервиз. Стискам зъби остават още 6 месеца и ще изляза от гаранцията. Успех на всички, предпочели марката Субару.
П.С, Очаквах да стане така, но от проклет мазохизъм реших да проверя и затова отидох в сервиза на Кия и Субару в Горубляне. Там подменили малко персонала, нови приемчици, млади момчета, личи си че искат да сменят "класическата" представа за сервиза, но няма как да стане с това отношение. Предубеждението ми се затвърди. Не ходете там, освен в изключителни случаи.