Отговори на тема
 Подмяна на ксенонови крушки за фарове на Forester 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 58
Автомобил: Subaru Forester 2008
Рейтинг: 8
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте на всички фенове и приятели на марката. Снощи прерових целия форум, но така и не намерих тема за подмяната на изгорели крушки на любимата марка и модел. След злополучната ми среща тази сутрин в сервиза на Субару и Кия в Горубляне, считам че съм длъжен да споделя горчивия си опит с вас, за да се избегнат следващи подобни недоразумения. И така вчера привечер, като се прибирах и видях отражението на "Форко" в една витрина с прискърбие установих, че на преден десен фар не светят къси. Много е красива ксеноновата светлина, но не предполагах колко ли струва. Да не говорим, че още при продажбата на колата от "Субару мотор трейдинг" са ми дали "манюал" за модел на "Импреза" (защото Форестъра бил още много нов модел през май,2008 и нямали все още книжки за него), в който за крушката на дефектиралата светлина се дава спесификация различна от тази на "Форко". След изчитане на всевъзможни статии по форумите, но главно в този, упях да сваля от щатски сайт "менюал" за Форестър, но американските форестъри се оказва, че не са с Ксенонови, а с халогенни крушки. При което от сайт на Филипс за избор при подмяна на изгорели крушки, хората са си написали, че за "Форестър", за модели с ксенон - D2R, за модел с Халоген - Н11. Окей, ама халогена струва 30-на лв, а ксеноновата крушка на Филипс е 202 и нещо, в "Deni Lighting" зависимост от нюанса на светлината, това беше най-високата цена, има и по 59 лв.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... lr=lang_bg
Но стискам зъби, заради красотата на ксенона и условията на гаранцията и тази сутрин се явявам в сервиза за подмяна. В 9.15 мин виждам, че колата влиза през ролетната врата на сервиза и според указанията на служителите след час ще е почти готова. В 9.50 заставам чинно пред приемната, след което в 10.10 излиза от вътре приемчик, който приближавайки се ме пита: "Извинете крушката която ще сменяме струва 272 лв, без труда. Да я сменяме ли?" Аз изгубих звук и картина. Питам каква е тази крушка бе хора, да не сменяте и двете едновременно, понеже съм чел, че като се сменя ксенонова крушка, нюанса на стара и нова не съвпадат напълно и производителите препоръчват да се сменят и двете. Да, ама не. Само едната е толкова и то без труда, който бил още 9.20 без ДДС. На въпросите:
- Гаранцията покрива ли смяната на крушката? Отговор: Не знам , но по-скоро не. Ще питам в централата. Ама шефа е в чужбина в момента, така че другата седмица.
- От кой производител са оригиналната и новата крушка и каква гаранция носят с подмяната и? Не знаем оригиналните на кой производител са, но ги сменяме с крушки на "Hella", (Made in Hungary), защото оригиналните били много скъпи и от по-висок клас, и за да не товарели много клиентите ги сменяли с по нисък клас. Относно гаранция, не знаели да ли трябва да носят гаранция за този консуматив. Смях от моя страна.
След като са ми загубили 1 час само за да установят колко струва крушката, (За не стъпвалите в сервиза ще поясна, че "Приемчика" и отговорника по резервните части ги дели една преграда от стъклена дограма, като разстоянието помежду им е около 1.50-2.0 м.) им казвам че щом съм дошъл в сервиза, а не съм звънял да питам кое колко струва, значи сменяме на всяка цена, и че вече трябваше да са готови а не тепърва да чакам още час за подмяната. но предупреждавам че си искам изгрялата крушка и опаковката на новата. При което получавам изгорялата оригинална крушка от "Субару Форестър", която се оказва марка "Филипс", струваща в "Дени Лайтинг", 202.01 с вкл ДДС. Загубих 2 часа да търся в Бг кой внася крушки "Hella", така и не открих. В оказионите като Ebay или други подобни, такава крушка на Hella струва около 90$: http://www.hidxenonlights.com/d2r-hid-bulbs-c-660
което си е около 130-140 лв. Ето така си закупих за 272 лв крушка на ксенона, която струва около 2 пъти по-евтино в магазин, но какво да се прави "Гаранция-Франция". Естествено не искат да поемат никаква гаранция за подменената крушка. ако изгори, пак на доилката. Съвета ми към всички които ще сменят ксенонови, пък предполагам че и с халогенните е подобно. Купете си крушките от магазина, в упътването на колата подробно е описано какво да се направи за подмяна, слагате ръкавиците и сменяте. Било опасно, можела да гръмне крушката в ръцете ви и т.н., както казва един поп герой "шменти-капели", каквото и да означава, но ми е синоним на измама. Никога вече в оторизирания сервиз. Стискам зъби остават още 6 месеца и ще изляза от гаранцията. Успех на всички, предпочели марката Субару.
П.С, Очаквах да стане така, но от проклет мазохизъм реших да проверя и затова отидох в сервиза на Кия и Субару в Горубляне. Там подменили малко персонала, нови приемчици, млади момчета, личи си че искат да сменят "класическата" представа за сервиза, но няма как да стане с това отношение. Предубеждението ми се затвърди. Не ходете там, освен в изключителни случаи. [-X

Вто Окт 19, 2010 3:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Hris828 написа:
.....Стискам зъби остават още 6 месеца и ще изляза от гаранцията... [-X

Че как ще познаят дали си сменил крушките сам, та да ти намерят кусур за отпадане на гаранцията ? - Да нямат случайно гаранционни лепенки ? ;-)

Вто Окт 19, 2010 4:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За пореден път се убеждавам, че българските търговци са за другарски съд , с последващо пребиване с камъни! Гледай първия резултат в мрежата за цените на тази крушка:
http://www.powerbulbs.com/product_detail.asp?prod=11
FREE Worldwide Delivery on this item

Вто Окт 19, 2010 6:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
А бе, на всякъде, всички търговци и сервизи са един дол, но в БГ си прекаляват !

Вто Окт 19, 2010 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
Колега, тя и моята още е в гаранция, и крушки /халогенни/ съм сменял няколко пъти щото карам винаги на къси, ама да не си мислиш, че съм ходил да си губя и времето и парите в оторизирания сервиз!??! Чудя се защо си ходил до сервиз само за една никаква подмяна на крушка, та макар и ксенонова? Крушките са си консуматив според мен и няма как да искаш гаранция за тях. Особено на оффроудърите /какъвто е и форко/ мисля че им горят по-често крушките, ако са включени по време на оффроуд.

Сря Окт 20, 2010 8:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 71
Автомобил: Forester 2.5XT
Рейтинг: 70
Отговори с цитат
И аз днес финализирах такъв проблем с изгоряла, крушка на оригиналният ксенон.
След цени от 185 лв. за Филипс D2R 1 брой [-X (най - добра цена в БГ намерих за 160 лв. :shock: ) и цени както е ориентирал колегата niki8800 в нета навън, аз си поръчах отвън 4 броя :). Две 4300 и две 6000к за разнообразие, но не Филипс и за смешни пари. За съжаление, при мен беше изгорял и Ignition-a и направо смених с нов слим баласт оригиналният двокомпонентен кит на единият фар. Сега си светя с 6000к. имам си и резервни крушки и не помислям за такива приключения като при hris828.
Имам една ползвана Филипс D2R 4300k ако някой закъса.
Смяната на самата крушка става лесно. След като си осигурите достъп до кръглият капак на фарчето и го развиете, освобождавате Ignition-a(представлява сребристата кутийка, зад която и на която е хваната крушката), чрез леко завъртане на 30 градуса и издърпване. Крушката остава закрепена на фара чрез две ...скоби преминаващи като презрамки(телчета закрепени в метлни ушички от долу на крушката). Те се освобождават като се стиснат заедно и повдигнат. Изваждате изгорялата крушка и внимателно поставяте новата :) . Зъбчетата на D2R(D2S) трябва да сочат нагоре при поставяне във фарчето. Поставяте Ignition-a по същият начин. При цялата интервенция колата не трбва да е на контакт или да работи :lol: . :smt023

Съб Окт 30, 2010 7:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги, много полезна информация =D>

И аз се сдобих с резервни от сайта на Ники :smt023 :smt038

Съб Окт 30, 2010 11:39 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Браво за мануала М–sub =D> Предлагам поста ти да се премести в златен фонд :smt023

Нед Окт 31, 2010 6:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
M_sub написа:
и цени както е ориентирал колегата niki8800 в нета навън

pafka написа:
И аз се сдобих с резервни от сайта на Ники :smt023 :smt038

Много почерпки ми се събират нещо, явно е време за национална снежна среща...Ама аз както не пия алкохол, проблем ми се очертава #-o #-o .

Нед Окт 31, 2010 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
mirovarna написа:
Браво за мануала М–sub =D> Предлагам поста ти да се премести в златен фонд :smt023

Неее, това си е просто ориентир за кураж, преди някой да реши да сменя крушка. Всеки сам, като поразгледа фара, ще се справи отлично :)

niki8800 написа:
M_sub написа:
и цени както е ориентирал колегата niki8800 в нета навън

На мен крушките с кабелите(заместващи Ignition-a) ми излязоха под 10 лева за крушка с кабел :!: но, както споменах не са Филипс-но си имам 4 :idea:

Нед Окт 31, 2010 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
M_sub написа:
На мен крушките с кабелите(заместващи Ignition-a) ми излязоха под 10 лева за крушка с кабел :!: но, както споменах не са Филипс-но си имам 4 :idea:

Дай малко инфо от къде ги поръча и какви са тия кабели , заместващи ignition. Поздрави

Нед Окт 31, 2010 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Кабелите са с форма/пасват на мястото на Ignitiona, в БГ отделно са по 19-20 лв.. Реално ако се монтира друг кит, както се получи при мен на единият фар и както е в повечето афтърмаркет сетове, баласта съдържа Ignitiona и не е разделен на 2 както при D2R оригиналните. Има много добра тема във форума от Troshko за xenon-a.
Изгорял ли е оригиналният ксенон ти трябва баласт крушка и кабели. Аз моите ги поръчах от http://pc-link.biz/catalog/index.php?cPath=92.

Нед Окт 31, 2010 3:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема