| Автор |
Съобщение |
|
quietriot
|

Незнам дали си внушавам, но имам чувството, че колата не ми седи стабилно в по остри завои, след като един път поднесе на 90 градусов завой с 5 км и се разсветиха всички жълти лампи вляво на таблото, имам някакво пресантиман и взех да я наблюдавам по-сериозно. Имам усещането че ако влеза в дори и от тръгване в по остър завой с повече газ и задницата ми започва да ме изпреварва:). Може и да съм съм с кофти зимни гуми и те да ми играят тая лоша шега, ще ги сменя много скоро с летните само да се позатопли още малко. Отделно оня ден по магистралата при изпреварване на десен завой със 130 км пак имах чувството, че не ме изхвърля към мантинелата, а че ми подняся задницата , като пуснах газта всичко се оправи. Легасито е с въздушно и от там може да идва и това усещане за нестабилност по завоите, ма взех да се чудя аз ли се втелясвам, проблем ли имам или си е нормално заради 4 те движещи колела задницата в по остри завопи да иска да следва посоката на инерция, за разлика от предницата. Другото, което ми прави впечатление е, че колата много лесно може да се поднесе на хлъзгаво, само малко газ и трябва и леко крив волан. Ще съм благодарен колеги да споделите впечатления и мнения.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 4:31 am |
|
|
|
shery81
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 8:24 am Постове: 203 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13
Рейтинг: -24
|
За хлъзгавото съм съгласен, иначе аз лично несъм имал такива наблюдения до сега.Често ми се случва да минавам през един завой(пряка на Сливница,първата възможна след Д.Петков посока център) и съм влизал на скорост но само при дъждовно или заснежено ми се е случвало почти да го дрифтна  .Никога несъм карал с окачване като твоето и несъм компетентен дали има връзка с това но заради хлъзгави павета преди 2 години дори имах и неприятен инцидент.Може би някои колеги да имат повече наблюдения по въпроса.
_________________ 2007 Subaru outback B13
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 8:38 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
колега,имам проблем даже същият,но се забавлявам с него:)от зимните гуми е ,температурата вънка от 15+ става минус 5 .после пак +15. а аз си се пързалям в завоите с тези зимни гуми,и мисля да ги изхвърля с най голямо удоволствие само още малко да си гледам задницата а аз да се оплача от моята,не трябва да спамя тука но ме мързи да пускам нова тема, имам чувството че оставям без задница,като вляза във завой с висока скорост и някаква неравност напътя като премине през задницата(подскача)
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 8:49 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
|
Със зимните гуми тези автомобили стават доста нестабилни в завой. Като прибавим и спецификите на бързо каране на кола с двойно предаване... нещата ми изглеждат нормални...
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 9:03 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Според мен си провери окачването първо - тампони, щанги и т.н. дали са наред, провери налягането в гумите, после мини реглаж и чак тогава го мисли. 
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 9:04 am |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
|
Моя опит подсказва, че в сравнение с конвенционално окачване, въздушното е много по-нестабилно. Възможно проблема да идва от това...
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 9:36 am |
|
|
|
quietriot
|
ами всички тампони са сменени отзаде и биелетки, като рециклирах рейката правиха сходимост и отпред и отзад та........ако не се е скъсало нещо ново , май трябва да ми е наред окачването , сега ще сменям накладки и ще го прегледат пак юнаците, ма просто питам дали е нормално, не съм се впечатлил много всичко е в границите на поносимото 
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 9:50 am |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
Ами на мен не ми се струва много нормално това! Аз се мъча да я подсека така,че да тръгне задницата и да стане контролирано пързаляне ама нъц  в 90% постигам ефекта ЧУК без дръжка цялата кола с вратите тръгва да изправя завоя (явно от висока скорост) тея опити са на сняг с нови гуми и с бека са правини и с импресата!
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 9:52 am |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
|
На сняг или киша почти винаги при по-остро влизане в завой под 90 градуса, дори с 10-15 км/ч задницата поднася, но го отдавам на гумите M+S. Когато е мокро нямам проблем.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 10:05 am |
|
|
|
valqk
|

Ръчка или автоматик, колега? При мен се получава ако вляза с много газ (4-5к оборота) и по-ниска скорост (40-60) в 90 градусов се подмятва задницата и после изправя(накъдето сочи волана). Ако на остър завой не пуснеш достатъчно бързо може и да влезеш, не където искаш... При автоматика (с Рашев си говорихме миналата седмица) като е на SNOW (или HOLD беше?) се получавало така... ако е на нормално градско - не. Владо, аз съм същия... влизам в един завой към 50-60 градусов с неравности със 120 и колата подскача... като и свикнеш всъщност си е стабилна  просто се помества 5-10-тина см  Предполагам, че са ми омекнали пружините, също така и амортисьорите са ми за смяна 100%, но могат и още да изкарат. Както каза Божо, при теб може и от окачване да е... първо виж него! Пробвай с други режими на АТ-то ако ти е АТ? Колегата jovanni също се оплаква от нещо подобно(на сняг) и с гуми с каквито съм аз е имал проблеми (аз - никакви). Сега е с още по-яки и пак имаше забавни моменти на узана... може нещо автоматика да не смята добре?
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 11:23 am |
|
|
|
gorogoro
Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 7:01 pm Постове: 879 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136   
|
|
Управлявам абсолютно същия автомобил и твърдя, че е мнооого стабилен! На мокра магистрала се гонихме с една А6 и с 160 -180 км/час колата не мръдваше. На два пъти нарочно изчаквах да го изпреваря на външен за мен завой и точно там се "показваше" предимството на Субару. Не съм съгласен и с предположението, че въздушното окачване прави колата нестабилна - точно обратното. Явно има някакъв проблем, за да се "държи" по този начин возилото ти.
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 11:58 am |
|
|
|
Flat 6
|
VDC системата на този автомобил е настроена изключително консервативно - намесва се адски рано, което дава субективно усещане за поднасяне на автомобила (светят лампи, блъска ABS...). Случвало ми се е да се включва, дори при преминаване през лежащ полицай, защото едното колело увисва във въздуха и системата веднага индикира разлика в оборотите. Това обяснява и споменатите симптоми при завиваване в комбинация с неравности. От друга страна: стандартния размер на гумите е 205/50/16 летни. Зимните са високи 60, което е сериозна разлика. Прибавете мекия каучук и нещата става плачевни в топло време. Колата се усеща, че просто не иска да завие, накланя се много и се променя кардинално. Най-силно се забелязва при спускане и каране на равен терен - при изкачване 4х4 по дифолт е с много предимства и та този ефект е намален. Извод: със зимни и тесни гуми няма как да стане в жегата. 
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 1:17 pm |
|
|
|
bi0hazard
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 1:27 pm Постове: 58 Местоположение: PLAMEN_4ERNEV
Автомобил: LADA NIVA
Рейтинг: 1
|
|
...
|
|
Последна промяна bi0hazard на Съб Юни 18, 2011 5:21 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Мар 15, 2011 1:23 pm |
|
|
|
bi0hazard
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 1:27 pm Постове: 58 Местоположение: PLAMEN_4ERNEV
|
|
...
|
|
Последна промяна bi0hazard на Съб Юни 18, 2011 5:22 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Мар 15, 2011 1:28 pm |
|
|
|
Flat 6
|
bi0hazard написа: gorogoro написа: Управлявам абсолютно същия автомобил и твърдя, че е мнооого стабилен! На мокра магистрала се гонихме с една А6 и с 160 -180 км/час колата не мръдваше. На два пъти нарочно изчаквах да го изпреваря на външен за мен завой и точно там се "показваше" предимството на Субару. Не съм съгласен и с предположението, че въздушното окачване прави колата нестабилна - точно обратното. Явно има някакъв проблем, за да се "държи" по този начин возилото ти.  сагласен съм , на A6 им влизам от външната страна на завоя , не че е много разумно , ама действа винаги , направо се обезверяват след това:D А6 има много по-стегнато окачване, много по-информативно управление и като цяло с висока скорост се държи една класа на Легаси-то. Субару има предимство зимата, при ниска скорост и на кофти настилка. Освен това Субару-вците имат архаични скорости (в случая обект на темата е модел с 4 степени), така че няма и как да "изтеглиш" А6 след даден завой... Нека бъдем малко реалисти... 
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 1:41 pm |
|
|
|
quietriot
|

Aвтоматик е легасито, преди с аутбека макар и да се килваше даваше усещане за стабилност, тази е много по-маневрена от него заради по малките гуми, но усещането ми за стабилност на пътя не е същото, интересното е, че говоря за усещане за поднасяне не на сняг, а на на асфалт, сега че е било мокро или леко заледено , зима беше , нормално е да не е идеален пътя. Иначе въздушното си е голям комфорт, особено ако работи още:) Като сменям накладките ще я огледаме отдолу и като сменя и гумите с летни ще я пробвам дали още го прави това, а гумите сега са ми 205/50/16, които май са си баш нейните, летните са ми на 55, дори си мисля за 60ки въпреки че Флат мисля ми каза, че опирали в калниците при пълен оборот на волана. Единственото хубаво което установих тази зима че можеш да завиеш с работещ абс почти на 90 градуса, което при кола с предно няма как да стане продължаваш си напред.  Относно външното задминаване на 180 с въздушно съм леко резервиран да го правя с оглед, на не особено твърдото и стегнато окачване на легасито. Преди имах калибра 4Х4 турбо и там можеше и с 200км да задминаваш отвън, но тук нещата далече не са спортно заложени, както казва Флет , това е консервативна туристическа кола с прилични кончета под капака. Но всичко е доста бавно за да се ръчкаш с някой А и май ми мина времето за гонки, сега наблягам на автопилота повече.
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 2:17 pm |
|
|
|
bi0hazard
|
|
...
|
|
Последна промяна bi0hazard на Съб Юни 18, 2011 5:22 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Мар 15, 2011 2:37 pm |
|
|
|
bi0hazard
|
|
...
|
|
Последна промяна bi0hazard на Съб Юни 18, 2011 5:23 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Мар 15, 2011 2:55 pm |
|
|
|
Flat 6
|

bi0hazard написа: Flat 6 написа: А6 има много по-стегнато окачване, много по-информативно управление и като цяло с висока скорост се държи една класа на Легаси-то. Субару има предимство зимата, при ниска скорост и на кофти настилка. Освен това Субару-вците имат архаични скорости (в случая обект на темата е модел с 4 степени), така че няма и как да "изтеглиш" А6 след даден завой... Нека бъдем малко реалисти...  ЕЛА да те по возя првилно или тренирай:D субарото се плъзга контролирано , за това не е те страх чак толкова колкото с аудито в гранични ситуации  колкото повече и по смело гас даваш субаруто дава повече от себе си  Моята е 2.5, а на планиска отсечка с много завои и идеален асфалт съм се надъхвал с RS6 и субаруто подаржа по висока скорост в завоите ... Верно на правата изтегля Audiто(ама колко?!), но на всеки следващ завой пак тръгвам да го изпреварвам с равно темпо  апък "обикновенните" A6 вообще нещат да си играем след първите 2 завоя http://www.youtube.com/watch?v=xLwo4byXLqE&feature=fvsrда живее БФАС  
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 3:02 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
ЕЛА да те по возя првилно или тренирай:D субарото се плъзга контролирано , за това не е те страх чак толкова колкото с аудито в гранични ситуации  колкото повече и по смело гас даваш субаруто дава повече от себе си  Моята е 2.5, а на планиска отсечка с много завои и идеален асфалт съм се надъхвал с RS6 и субаруто подаржа по висока скорост в завоите ... Верно на правата изтегля Audiто(ама колко?!), но на всеки следващ завой пак тръгвам да го изпреварвам с равно темпо  апък "обикновенните" A6 вообще нещат да си играем след първите 2 завоя http://www.youtube.com/watch?v=xLwo4byXLqE&feature=fvsrда живее БФАС  [/quote] На RS6 450 hp и 560Nm + истински шофьор му трябва поне 2.5 WRX STI за да осети конкуренция. В твоя случаи RS6- тицата си е правела експеримент с теб колко са ти възможностите 
|
|
|
|
| Вто Мар 15, 2011 4:37 pm |
|
|
|