Отговори на тема
 Как да: Смяна на шарнир? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги,
може ли който е компетентен да обясни по-подробно как се сменя шарнир на Бека /не знам на Легаси дали не е същото/?

До колкото разгледах, има 2 болта, този който държи шарнира за носача и един, който е на шенкела. Предполагам се разхлабва гайката на носача, после се развива болта на шенкела и като се вдигне крика шарнира излиза? Ок, ами поставянето как става? трябва ли преса или може и без?

Ще съм много благодарен ако някой разбиращ /или повече/ каже(ат) каква точно е последователността сваляне на стария и слагане на новия? :-k ](*,)

Пон Мар 28, 2011 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
колега ще стане без преса :) просто трябва да сложиш шарнира на носача да го стегнеш и да подведеш шарнира в шенкела след това слагаш под болта на шарнира едно трупче и започваш да отпускаш колата , ако се опъва му помогни с чука по шенкела , но не директно ами пак с дървено трупче :) гаранция че ще стане :) изпробвано е

п.п. при разглобяване преди да развиеш шарнира от носача напръскай добре със спрей за развиванв на раждясали болтове и развий първо болта на шенкела , и първо от там го изкарай :)

поздрави Ванко

Пон Мар 28, 2011 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много благодаря за отговора, колега и извинявай за бавния отговор!
Ходих на друг майстор - смени го ама не искаше да седя в сервиза, докато го сменя #-o
Сега ще ходя да проверя при този приятел при който си правя колата дали и как го е сменил :)
Май без преса го е направил, но много ме е яд, че неможах да направя снимков материал.
Явно темата е прекалено 'лесна' за хората, които си правят колите, а другите ги водят на майстор и само ти отговори на въпрос - елементарен като си го правил, но можещ да обърка много ако потрябва преса и я няма :-)
За другия шарнир ще гледам аз да си го сменя :)

Чет Апр 07, 2011 9:37 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На Subaru не съм сменял още но принципа при Макферсън окачване е едно и също. Ако става въпрос за щарнира на снимката:
За първи път, когато видях да ми свалят шарнира от "майстор" със щанга се дава под напрежение с едната ръка, а с другата лабут с един як чук по ухото докато охлаби, дори му направих забележка, че много яко бие и може да прецака нещо.
След това сам съм си ги сменял над 10 пъти и то по-яки от тоз с по-голям конус. Вдигаш на крик, сваляш джантата, отвиваш гайката, може да напръскаш, както казва колегата с никакъв спрей, аз му слагах стара спирачна течност (по-добро няма) и поставям един крик от Москвич с отваряне, като пергел между дъното на амортисьора и щангата и навивам до добро напрежение и тогава някой път излиза ако не, леко с чука 1-2 удара и отхлабва, развиваш шарнира, поставяш нов, завиваш гайката 50 N/m или докато можеш и всичко е ОК. Успех!

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 187 KiB | Прегледано 3669 пъти ]

Чет Апр 07, 2011 1:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А, не аз я закарах и ми го смениха, въпроса беше дали няма да трябва на преса да се вкарва като излезе...
Мерси много за картинката Ицо :)

Чет Апр 07, 2011 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
А, не аз я закарах и ми го смениха, въпроса беше дали няма да трябва на преса да се вкарва като излезе...
Мерси много за картинката Ицо :)

Не ти трябва преса, ако не влиза добре или под ъгъл леко въртиш волана до необходимото и гайката свършва останалото. :D

Чет Апр 07, 2011 3:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз за набиването в шенкела имах предвид, ама както и предполагах няма нужда.

Чет Апр 07, 2011 3:12 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Отговори с цитат
точно за вкарването в шенкела не се нуждаеш от никакви преси влиза си спокойно, а единствено при изкарването му от носача аз съм имал проблеми, за където има две много хубави приспособления първото по-доброто и по-скъпо :) е скоба за избиване на шарнири :), второто е вилица за избиване на шарнири(като тя се ползва само в случаите когато ще сменяте шарнира, а скобата може във всички случай, защото не наранява шарнира), и преди да дам колата да ми сменят примерно шарнир питам: "Как ще го смените, с чука ли?" и ако ме изгледат учудено и ми отговорят: "Да, ти как мислиш че се сменя?!" - Бягам на далече от този сервиз и така след всяко сервизно разочарование отивам купувам си нужния инструмент сменям си часта (когато това е възможно и не се занимавам повече с глупости).
Когато имаш скоба за шарнири, времето необходимо за смяната на един шарнир е всичко на всичко 15минути с развиването на гумата, вдигането на крика и смяната на шарнира, за тази операция по сервизите съм питал са ми искали суми между 25 и 40 лв според зависело от трудността ми казаха :)

Вто Апр 19, 2011 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
времето за смяна на шарнир на субару понякога отнема цял ден. просто един много хубав болт трябва да са скъса и готово :-D иначе слагането на новия шарнир става за две минути с изправен чук.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Вто Апр 19, 2011 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 297
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
agent dust написа:
времето за смяна на шарнир на субару понякога отнема цял ден. просто един много хубав болт трябва да са скъса и готово :-D иначе слагането на навият шарнир става за две минути с изправен чук.

много точно ето пример Изображение

Вто Апр 19, 2011 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
До колкото гледах при мен го извадиха с гайка завита на болта на шарнира и камък на нея и бой с чука, ама докато бях там не смееше да блъска...
Кой болт се къса Краси, този на шенкела ли? :)

Вто Апр 19, 2011 11:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Отговори с цитат
Да точно болта на шенкела е показан на снимката, но този болт не се къса на всеки шарнир :) , при мене всичко беше в ръжда(шплентовете бяха станали на косъмчета от корозията :-D ) и пак нищо не се скъса, болтовете на шенкелите се развиха спокойно . Аз до сега най-големия проблем съм имал, на хондата ми с шарнира - бой с най-различни чукове напъване с крик, с няколко различни скоби за шарнири(едната за шарнири на камиони), пак бой и никак не искаше да излезе от носача, карах с разхлабена гайка през дупки - нищо, накрая си купих една вилица за шарнири на Force към 15 лева и с 5-6 удара на чука изкочи... Всичкото това действие се разви в рамките на 2 дни :D това е личният ми рекорд за най-дълга смяна на шарнир, но нещата рядко се закучват така жестоко :)

Сря Апр 20, 2011 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tsvetanov написа:
Да точно болта на шенкела е показан на снимката, но този болт не се къса на всеки шарнир :) , при мене всичко беше в ръжда(шплентовете бяха станали на косъмчета от корозията :-D ) и пак нищо не се скъса, болтовете на шенкелите се развиха спокойно . Аз до сега най-големия проблем съм имал, на хондата ми с шарнира - бой с най-различни чукове напъване с крик, с няколко различни скоби за шарнири(едната за шарнири на камиони), пак бой и никак не искаше да излезе от носача, карах с разхлабена гайка през дупки - нищо, накрая си купих една вилица за шарнири на Force към 15 лева и с 5-6 удара на чука изкочи... Всичкото това действие се разви в рамките на 2 дни :D това е личният ми рекорд за най-дълга смяна на шарнир, но нещата рядко се закучват така жестоко :)

#-o да не ми се налага да го разбирам по трудния начин.
Иначе при мен не е така ръждиво :)
Мнго мерси за инфото!

Сря Апр 20, 2011 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valqk написа:
Кой болт се къса Краси, този на шенкела ли? :)
мда. това гадно копеленце може да ти затрие цял ден. и в нито едно упътване не пише как се вади. вади се с много псувни...

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Сря Апр 20, 2011 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Е, айде сега - как?
Със свредло за вадене на скъсани болтове или се разпробива от другата страна шенкела, предполагам... :-D

Сря Апр 20, 2011 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 30
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
здр.колеги днес и аз се захванах с това начинание, смяна на маншони на двете карета и разхлопан шарнир,понеже имам резервни полуоски с карета и маншони, реших да ползвам едната полуоска с нейното вътрешно каре и моето външно ,че е ново,обаче какво се получава- вътрешните карета едно към едно- шлици еднакви, НО външните не,моите шлици по ситни и зегера дебел 1.5мм чашката на самото каре по къса и кръстачката на съчмите малко по различна, карето при въртене (ляво дясно-горе долу) движи мазно стегнато,- а на резервното външно каре шлиците по едри зегера дебел 2мм чашката по дълбока кръстачката друга, при въртене нищо общо супер лесно като го вдигна нагоре само пада доста хлабаво ,мисля че тази разлика в стегнатоста се дължи на променената конструкция на вътрешноста .Искам да отбележа ,че дължината на целите полуоски (с каретата) е еднаква външните шлици на външните карета са еднакви само на прътовете са различни (само от външния край) И ДВЕТЕ СА ИМПРЕЗА 95г. така ,че като си поръчвате външно каре трябва да сте сигурни от кои е . Сега за шарнира опит за развиване на болта от шенкела (след напръскване с wd40) последва скъсване като на колегата по горе (последва споменаване на всичките му роднини) от към носача стана лесно с големия управител :) след разкачане на спирателния апарат последва опит за разкачане на датчика на ABS за да мога да сваля цялата главина да ремонтирам шенкела и какво става скъсване на болта и на датчика (отново споменаване на роднините) и при опитите да го извадя му пробих корпуса това проблем ли ще е за ABS-са или да се опитам да запоя дупката

Пет Мар 30, 2012 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
ето снимка

Прикачени файлове:
DSC00002.JPG
DSC00002.JPG [ 93.75 KiB | Прегледано 3181 пъти ]
Пет Мар 30, 2012 10:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 953
Рейтинг: 96
Отговори с цитат
:spam:
Прикачени файлове:
f_1170298623_DSC_6734_web.jpg
f_1170298623_DSC_6734_web.jpg [ 138.05 KiB | Прегледано 3169 пъти ]

:D :D ;)

Съб Мар 31, 2012 1:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Таман миналата седмица си говорихме с брат ми и ме попита, как се тестваше шарнир. Отговорих му: -Че не помниш ли преди 30 години ме учеше, че гумата се клати за шарнир водоравно,а за лагер вертикално. Каза ..ей вярно бе, на това Субару нищо не му се клати. Казах му, това да не е мадански коч, еми..., покрай тези коли ще забравим дори, каквa е и думата.... със "ш" ли беше... :giggle:

Съб Мар 31, 2012 9:55 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Прикачени файлове:
bt_4.jpg
bt_4.jpg [ 110.2 KiB | Прегледано 3067 пъти ]
Едно елементарно приспособление за вадене на шарнир от шенкела, което си направих за около 40минути

Прикачени файлове:
bt_3.jpg
bt_3.jpg [ 95.16 KiB | Прегледано 3067 пъти ]
Пон Апр 02, 2012 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема