Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр 1, 2  >
 За или против праховото боядисване? 
Автор Съобщение

Постове: 64
Автомобил: Impreza Gt Turbo Awd 1999 218hp
Рейтинг: 0
Нов фен
Предстои ми боядисване на едни хубавки джанти и се колебая дали да ги пръскам на прахово или стандартно? Едни хора ми казват, че джантите омекват от изпичането, други че няма проблем. Днес ходих до един сервиз и ги питах, изпичат на 180 градуса. Естествено там ме убеждаваха, че алуминия издържа на много по-висока температура, преди да започне да си променя свойствата, но така ли е?
За или против праховото боядисване на джанти сте вие?
Офертата към мен за цялата процедура е 200лв. за 17ки.

Вто Мар 29, 2011 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 338
Автомобил: Субару ХВ, Витара,Мерцедес Виано
Телефон: 0898528707
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Бях леяр в Алуминиевия едно време.Леехме джанти за износ за Германия и Франция.Джантите подлежат по принцип на термична обработка до 250 градуса и състава на алуминия е съчетан с голям процент цинк и магнезий за твърдост и здравина.Не би трябвало да попречи такава температура за деформация ако не се детонира физически,все пак тази температура някой път може да се повиши и при продължително използване на спирачките.Всичко е изчислено.Алуминия се топи при 600 градуса :smt023

Вто Мар 29, 2011 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
колега ,какви са тези цени [-X ако беше на близко тук щях да ти ги боядисам за 50лв с пищова и пак щяха да са супре :smt023

Вто Мар 29, 2011 7:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
много хора го правят - но няколко пъти сме имали проблеми с доста пострадали джанти от прахово. мисля че един път няма проблем да се прекарат през пещта. но само ако са обикновени алуминиеви джанти. ако са бигачкви, олекотени, закалени и т.нат. - по-добре ги дай за пясъкоструй и после на бояджия с нормална боя, а не прахово. има доста случаи със счупени джанти. примерно счупени спици на кованите СТи джанти, или конусът където ляга гайката да се изяде на оригинални джанти за легаси, или истински състезателни джанти да се чупят на писта(на равно, в завой) - всички пъти са били пръскани и печени на прахово. явно самата процедура по опичането разваля структурата на някои модели джанти - а не високата температура. до сервизът ни има цех за прахово боядисване, карат им много джанти и няма проблеми. може би има значение и как се обработва боята, знам ли...

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Вто Мар 29, 2011 8:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 297
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
Кофти...
преди Изображение

след прахово Изображение

според мен за обикновени джанти няма ядове, защото не са ми първите минали през фурната

Вто Мар 29, 2011 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Оригинални джанти от Легаси? :roll: Кое поколение Легаси?

Вто Мар 29, 2011 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
damqnov написа:
Предстои ми боядисване на едни хубавки джанти и се колебая дали да ги пръскам на прахово или стандартно? Едни хора ми казват, че джантите омекват от изпичането, други че няма проблем. Днес ходих до един сервиз и ги питах, изпичат на 180 градуса. Естествено там ме убеждаваха, че алуминия издържа на много по-висока температура, преди да започне да си променя свойствата, но така ли е?
За или против праховото боядисване на джанти сте вие?
Офертата към мен за цялата процедура е 200лв. за 17ки.

В тая процедура какво влиза. Аз под процедура разбирам, пясъкоструй, боя една рака и една рака лак( прахово). Тая процидура във Варна е около 150-170

Сря Мар 30, 2011 3:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 64
Автомобил: Impreza Gt Turbo Awd 1999 218hp
Нов фен
Да, това влиза + някакво шлайфане на ръбовете с нещо си там не помня с какво, защото имам деруги от паркиране.
Вече оставих джантите, началото на другата седмица ще покажа резултата.

Сря Мар 30, 2011 5:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Постове: 2
Нов фен
Здравейте,аз съм си боядисал джантите прохово и съм много доволен,това според мен е боята която е най-устойчива....никакви спрейове и тем подобни не вършат тази работа!!Боядисвал съм си и други неща и нищо не е мръднало.Препоръчаха ми едно прахово и наистина съм доволен от момчето и работата му,затова ви го препоръчвам и на вас.Намира се на бул."Илиянци"123 срещу "Бестал" в базата на "Химснап",питайте на бариерата и ще ви насочат къде е!Ето и текефона на пича 0897075536 казва се Андрей!Айде,дано съм бил от полза! :smt136

P.S това за омекването на джантите е ала-бала....те,ако омекнат на 180'С що за джанти ще са!!!!! :smt023

Нед Ное 27, 2011 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Те няма да омекнат при 180гр. а ще се отвърнат ;)

Нед Ное 27, 2011 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 414
Рейтинг: -51
Кофти...Кофти...
Да не пускам нова тема искам да питам някой има ли идея къде да отида да ми забъркат металикова боя златен цвят ?
И каква боя е хубава да ползвам за джанти ? :smt023

Нед Ное 27, 2011 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
6traka написа:
колега ,какви са тези цени [-X ако беше на близко тук щях да ти ги боядисам за 50лв с пищова и пак щяха да са супре :smt023

Колега ти на ясно ли си какви консумативи са нужни за обработване на едни джанти кое ще боядисаш за 50 лв винтилите ли Знаеш ли колко по 50 лв трябват ГРУДА СТУВА 150ГР 18ЛВ ШПРИЦ 200ГР 20ЛВ БОЯ 300ГР 30ЛВ ЛАК 250ГР 25ЛВ ШКУРКА СУХА ВОДНА ШКУРКА И НЯКОИ ДРУГИ ДРЕБНИ РАБОТИ ТРУД НЯМА ДА ТИ СЛАГАМ защото маи минахме 50лв И НЕ ИСКАМ ДА МИ ОСПОРВАШ МНЕНИЕТО защото имам доста боядисани автомобили и джанти за 16 години А сега по темата праховото е добър вариант както спомена agent bust зависи колко е калена

Последна промяна denislav971 на Нед Ное 27, 2011 11:41 pm, променена общо 2 пъти

Нед Ное 27, 2011 11:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

phantasm написа:
Да не пускам нова тема искам да питам някой има ли идея къде да отида да ми забъркат металикова боя златен цвят ?

колега ето ми тел 0898381598 звънни ми ще ти кажа какво трябяа да се вземе и ако нямаш кои да ти ги обработи и пръсне ела до ДОБРИЧ :beer01:

Нед Ное 27, 2011 11:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru
Рейтинг: -44
Кофти...
Ами ако трябва и почистване на пясъкоструйка [-o< май само там са 40- 50 лв. :smt129

Нед Ное 27, 2011 11:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

raketata написа:
Ами ако трябва и почистване на пясъкоструйка [-o< май само там са 40- 50 лв. :smt129

да ако е 15 ц 15лв на джанта 16 ц 16лв и тн :smt023

Нед Ное 27, 2011 11:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Нов фен
до ''pradabg" : глупости! :shock:

Всеки има право сам да решава прахово или не!!!Аз избрах праховото,и то за това което споменах по горе.Момчето ми взе 50 лв. :smt023 за 4 предварително почистени джанти на песъкоструй....мисля,че е много добре за разлика от прахови където вземат 50 лв. за една джантааа!!!! :lipseal:Споделям виждането и предпочитам да се доверявам на специалисти.... "Гената" цитирам:"Бях леяр в Алуминиевия едно време.Леехме джанти за износ за Германия и Франция.Джантите подлежат по принцип на термична обработка до 250 градуса и състава на алуминия е съчетан с голям процент цинк и магнезий за твърдост и здравина.Не би трябвало да попречи такава температура за деформация ако не се детонира физически,все пак тази температура някой път може да се повиши и при продължително използване на спирачките.Всичко е изчислено.Алуминия се топи при 600 градуса."
:smt136

Пон Ное 28, 2011 12:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 414
Рейтинг: -51
Кофти...Кофти...
denislav971 написа:
phantasm написа:

колега ето ми тел 0898381598 звънни ми ще ти кажа какво трябяа да се вземе и ако нямаш кои да ти ги обработи и пръсне ела до ДОБРИЧ :beer01:

ок ще са чуем утре, аз имам пистолет така че няма проблем,мерси иначе :smt136

Пон Ное 28, 2011 12:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Автомобил: Subaru Outback'05 3.0R
Нов фен
Здравейте.Аз джантите на колата не съм си боядисвал прахово,но от това си прецаках джантите на мотора.След праховото боядисване джантите се отвърнаха и започнаха да се кривят при наи малките дупки,след което се наложи да си купя нови :-? .След този случай не бих си боядисал джантите на колата на прахово.Така да се каже "Парен каша духа" ;)

Пон Ное 28, 2011 9:40 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
987 написа:
до ''pradabg" : глупости! :shock:

Всеки има право сам да решава прахово или не!!!Аз избрах праховото,и то за това което споменах по горе.Момчето ми взе 50 лв. :smt023 за 4 предварително почистени джанти на песъкоструй....мисля,че е много добре за разлика от прахови където вземат 50 лв. за една джантааа!!!! :lipseal:Споделям виждането и предпочитам да се доверявам на специалисти.... "Гената" цитирам:"Бях леяр в Алуминиевия едно време.Леехме джанти за износ за Германия и Франция.Джантите подлежат по принцип на термична обработка до 250 градуса и състава на алуминия е съчетан с голям процент цинк и магнезий за твърдост и здравина.Не би трябвало да попречи такава температура за деформация ако не се детонира физически,все пак тази температура някой път може да се повиши и при продължително използване на спирачките.Всичко е изчислено.Алуминия се топи при 600 градуса."
:smt136

Колега прави разлика м/у топене и отвръщане на металите !!!
Ниско-температурно отвръщане - 160-200°С. Провежда се с цел намаляване на вътрешните напрежения след повърхностно закаляване, цементация и след закаляване на инстументални стомани.
Стареене на алуминиеви сплави (AI-Cu). След закаляване протича процес на стареене при нормални температури (естествено стареене) . Изкуственото стареене се осъществява при температура 150-200°С, при което преситеният с мед твърд разтвор на алуминия се разпада, което се съпровожда с уякчаване на сплавта.

Сега да добавя и думие на агента :
много хора го правят - но няколко пъти сме имали проблеми с доста пострадали джанти от прахово. мисля че един път няма проблем да се прекарат през пещта. но само ако са обикновени алуминиеви джанти. ако са бигачкви, олекотени, закалени и т.нат. - по-добре ги дай за пясъкоструй и после на бояджия с нормална боя, а не прахово. има доста случаи със счупени джанти. примерно счупени спици на кованите СТи джанти, или конусът където ляга гайката да се изяде на оригинални джанти за легаси, или истински състезателни джанти да се чупят на писта(на равно, в завой) - всички пъти са били пръскани и печени на прахово. явно самата процедура по опичането разваля структурата на някои модели джанти - а не високата температура. до сервизът ни има цех за прахово боядисване, карат им много джанти и няма проблеми. може би има значение и как се обработва боята, знам ли...

При този процес с праховото боядисване и печенето,сте постигнали 2 неща,намалили сте напрежението на металите (отвърнали сте ги) заводски закалените джанти и същевременно сте ги направили по трошливи вместо еластични !!! Така,че думите на агента се потвърждават на 100% !!!
А относно решението ти - не съм изразил мнение дали е правилно или не е,то е твое лично право и за теб то е вярното,не го успорвам а добавям мнение.
Не съм бил леяр а съм завършил финна механика профил бижутерия,позволи ми да познавам в някаква часност металите !

Пон Ное 28, 2011 11:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 858
Рейтинг: 254
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
pradabg написа:
Колега прави разлика м/у топене и отвръщане на металите !!!
Ниско-температурно отвръщане - 160-200°С. Провежда се с цел намаляване на вътрешните напрежения след повърхностно закаляване, цементация и след закаляване на инстументални стомани.
Стареене на алуминиеви сплави (AI-Cu). След закаляване протича процес на стареене при нормални температури (естествено стареене) . Изкуственото стареене се осъществява при температура 150-200°С, при което преситеният с мед твърд разтвор на алуминия се разпада, което се съпровожда с уякчаване на сплавта.

Сега да добавя и думие на агента :

При този процес с праховото боядисване и печенето,сте постигнали 2 неща,намалили сте напрежението на металите (отвърнали сте ги) заводски закалените джанти и същевременно сте ги направили по трошливи вместо еластични !!! Така,че думите на агента се потвърждават на 100% !!!
А относно решението ти - не съм изразил мнение дали е правилно или не е,то е твое лично право и за теб то е вярното,не го успорвам а добавям мнение.
Не съм бил леяр а съм завършил финна механика профил бижутерия,позволи ми да познавам в някаква часност металите !

Моят скромен опит съвпада с това мнение.

Преди време боядисах едни джанти прахово и може би си внушавам, но съм убеден, че станаха много по-кекави.

Пон Ное 28, 2011 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр 1, 2  >