Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Какво да бъде - Форестър или Аутбек? 
Автор Съобщение

Постове: 3
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

много време се чудех какво да правя и на края се реших-ще купувам Субару!
Обаче пред мен изникна въпроса какво да бъде Субаруто???
Четох из форума най-различни мнения за различните модели и се спрях на два от тях Форестър и Аутбек.
В сервиза, в който ми поддържат колата ми казаха,че поддръжката е АДСКИ скъпа,няма части и т.н.
В момента карам Алфа 166 ,имал съм Алфа 33-ка,така че и боксера не е нещо ново за мен.
Но и приятели твърдят, че хората си продавали Субитата,защото не могат да ги поддържат.
Идеята да се насоча към марката е,че на мен джип не ми трябва,но обстоятелствата налагат да търся комби и предпочитам 4х4,по-височко,колата да е между 97-02 година.
Та въпросите ми са:
На кой от двата модела поддръжката е по-скъпа?
От къде се купуват части за колите?
Коя от двете е по здрава ( дурако устоичива )?
Има ли модели, които са без въздушно окачване?
Благодаря предварително за отговорите :smt136

Нед Май 01, 2011 10:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Повечето от хората които си продават Субитата,ги продават за да си вземат по ново Суби.
По здрава кола не съм карал... :-D
И двата модела са добри стига да знаеш какво искаш ,Аутбека обикновенно е по луксозно изпълнение и с повече екстри,като има и с нормално окачване/не въздушно/,Форито е по спартанско изпълнение и може би с една идея по високо..Като окачване са по един и същ начин на изпълнение.
Части се намират нови така и втора употреба,цените не се различават особено от други японски марки,моите впечатления са че едрогабаритните части са скъпички ама... :D
И двата модела са еднакво здрави стига да попаднеш на поддържан екземпяр естествено ..:smt129
Поздравявам те за посоката , която си поел ,много правилен избор :smt023
Когато разбереш ,какво може този автомобил :smt131 ,ще се влюбиш до живот... :smt134

Нед Май 01, 2011 10:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да започна от зад на пред...има модели без въздушно,за обслужване са на еднакви ставки!

Форестър има с двигател 2.0(по-икономичен),Аутбек не знам да има с 2,0...там си директно от 2,5 нагоре...което в никакъв случей не е недостатък :giggle:

Аутбек е с малко повече пространство вътре,клиренса е сходен и на 2-та модела!Качи се и в 2-та и лесно ще разбереш кое ти пасва повече.Които и да избереш от 2-та модела,ако екземпляра е нормално експлоатиран...няма да те разочарова в изненадващи за теб пътни условия :smt023

Успех от мен!

Нед Май 01, 2011 10:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 297
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
Цитат:
В сервиза, в който ми поддържат колата ми казаха,че поддръжката е АДСКИ скъпа,няма части и т.н.
В момента карам Алфа 166 ,имал съм Алфа 33-ка,така че и боксера не е нещо ново за мен.
Но и приятели твърдят, че хората си продавали Субитата,защото не могат да ги поддържат.

Същите приказки се носят и за Алфата не знам дали те учудва ... :smt139
да беше средата на 90те години, но това важеше за всички марки различни от соца
:beer02:

Нед Май 01, 2011 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първо поздрави за избора на марка! :smt023
Второ: правилно си се насочил и към моделите, щом искаш да е по-височка колата, но щом обстоятелства налагат тя да е комби разумния избор би бил Аутбек, според мен. Багажника е по-голям и като цяло е по-просторна. Форестъра има повече пространство във височина, но НЕ е по-обемен.
Относно казаното в сервиза: попитай ги колко Субита са поправили, с поддръжката на кои коли я сравняват и аджеба как тъй все още се движат тия коли, след като няма части?!?!?! Бих направил една аналогия от една поговорка: На лисицата гроздето и е кисело. :giggle: Поддръжката не е по-скъпа от на която и да е друга кола поради факта, че мноооого по-рядко се нуждае от ремонт! Части се намират на много прилични цени вече от колеги във форума, само за някои по-специфични части има нужда от чакане за доставка. Но при коя марка не е така?!?!?! чакал съм 2 месеца за една джада е скоростната кутия на нов Ситроен!
На твоите приятели бих казал, че има хора, които продадоха или загубиха и апартаментите си, защото не могат да ги изплатят или имат нужда от пари - трябва ли всички да се върнем в пещерите заради това. Само Субита ли продават хората, защото им е повлияла кризата и не могат да ги поддържат? На мен братовчед ми ми каза, че на негов приятел чичо му чул, че в Искър има крокодили. Дали да му вярвам?! :giggle:
Директно на въпросите:
Аутбека е по-висок клас и се предполага, че е мааалко по-скъпа поддръжката.
Лично аз поръчвам оригинални от mimo13, а за неща , които могат да са втора употреба има доста предложения тук във форума.
И двете са мноооооооооого и еднакво здрави!
Въздушно окачване има само Легаси комби и то доста рядко.
Успех в избора и не се доверявай в думите на всеки (в това число и моите ;) )
Потърси инфо за сигурността на Субару, класации за издържливост, теми за удовлетвореността на потребителите на Субару в Германия (да речем) и направи сам своите изводи.
:smt023

Последна промяна gorogoro на Пон Май 02, 2011 10:38 am, променена общо 1 път

Нед Май 01, 2011 10:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Освен всичко избоено от колегите, Аутбек има смяна на модела през 1999 година и цените рязко се различават за стария и новия модел. 4х4 системите при колите с ръчни и автоматични трансмисии, и при двата модела също са различни.

Нед Май 01, 2011 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
колега,това с частите че са по скъпи и по трудно се намират са отживелица.... :smt136 mimo13 :smt136

Нед Май 01, 2011 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Отговори с цитат
Много ми хареса отговора на колегата gorogoro
Този отговор ми систематизира всичките небивалици ,който съм чувала .
Напълно съм съгласна.Браво колега =D> =D> =D>

Нед Май 01, 2011 11:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
На първо място искам да благодаря на всички за отговорите!!!
Аз съм слушал същите неща за Алфите,но тъй като Субару ще бъде изцяло нова марка (имал съм само Алфи) автомобил за мен,реших,че е по-добре да попитам хората,които карат такива коли в момента.
Просто ме притеснява покупката,защото не знам много за марката,но всичко,което съм прочел до момента все повече засилва желанието ми да се кача на Субару.
След прочитането на отговорите Ви изникнаха нови въпроси.
На кой Аутбек поддръжката е по-скъпа преди или след 99г.? И от коя година все пак е по-добре?
Да разбирам ли,че Аутбек и Форестър са с напълно нормални амортесьори ( а не по 1400 за бр. ) ?

Вто Май 03, 2011 11:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, амортисьори се намират и по 800-850 лв за бр.-оригинални , инак слагаме едни от по 150 лв и правим едни хватки :smt033

Поинтересувай се за моторите-кой как е.....

Преди да си вземеш кой да е от двата модела, покарай ги и почуствай кой е твоя. :smt023

Моя не е Аутбек, защото ми друса и ме изморява на път, ниско ми е вътре, повече харчи, по-висок данък, по-бързо се обезценява, от 2,5 по-кофти мотор на Субару няма! Разбира се, за да е по-скъп(поне първоначално), има своите предимства пред Форестера, но аз или не съм ги открил или не ме интересуват. Някои от тях са по-бърз от Фори без турбо, по-луксозен, по-широко на задната седалка.

Вто Май 03, 2011 12:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 51
Автомобил: Subaru Legacy 2.2 GX
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аутбек с въздушно окачване не се прави. Има само 2.5 и 3.0. Трябва да решиш каква кола искаш. . Горският е по-висок, но аутбека по-стабилен. Както казаха колегите при аутбека е с повече екстри. Така, че ти решаваш :smt023

Вто Май 03, 2011 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Отговори с цитат
Съвсем логично е по-новите модели да са с по-скъпа поддръжка. Чел ли си "Колела" от Артър Хейли? Търси кола произведена на 24,2,1999г. Ако трябва ще се обосновавам защо съветвам това, но отговора го има и в книгата... Само ако намериш два конкретни екземпляра, моля те не питай пак кой от двата да избереш ... Всичко е въпрос и на късмет.
По другия ти въпрос: въобще не разбирай това, защото има Форковци с напълно НЕнормални амортисьори. Но при все това не съм чувал за цени от 1400лв/бр. (Освен при Петко може би :giggle: )

Вто Май 03, 2011 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
hero написа:
На кой Аутбек поддръжката е по-скъпа преди или след 99г.? И от коя година все пак е по-добре?
Да разбирам ли,че Аутбек и Форестър са с напълно нормални амортесьори ( а не по 1400 за бр. ) ?

Кое е по-добре и колко скъпо ще ти излезе поддржъката на стара кола най-много зависи от състоянието и отношението предния собственик. Иначе тенденцията е по-ново - по-скъпо и по-ново - по-хубаво.

Някои Аутбеци имат самонивелиращи се задни аммортисьори, които са много скъпи (1400 лв ), но са напълно заменяеми с обикновени амортисьори. Просто губиш екстрата - като си натовариш багажника и колата да си възвръща клиренса. Има тема по въпроса. За Форестърите съм чел, че такива амове слагат на модела след 2003 година.Това не са въздушните амортисьори с компресор които са скъпи и проблемни като остарее колата.
Иначе за разхода, информация от тази сутрин за Аутбек 2000 година 2,5 литра автоматик - 8,1/100 извънградско със 120 км/ч по мгаистралата.
Друго, което съм забелязал е, че ако искаш Форестър с повече глезотии, слагат ги предимно на моделите с турбо двигател и на моделите с автоматична скоростна кутия, а комбинацията от двете е най натоварена с екстри.

Вто Май 03, 2011 2:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
krass написа:
За Форестърите съм чел, че такива амове слагат на модела след 2003 година.

Че и по-рано даже, от как ги има Форестерите все са си с такива.... :smt033

Вто Май 03, 2011 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ето и темата с подробности по въпроса:
viewtopic.php?f=5&t=4120