| Автор |
Съобщение |
|
kikaha1
Регистриран на: Вто Апр 12, 2011 7:40 pm Постове: 113 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
|
Здравейте колеги, никъде не открих инфо за моите въпроси затова отварям тази тема. Моля да ме извините ако нещо съм пропуснал. Първото ми питане е плафона над часовника. При отваряне на врата тоя плафон не светва - така ли е по подразбиране или трябва да му сменя някаква изгоряла крушка. Странното е че средния(големия) плафон си сработва а тоя не , а иначе осветлението за четене на водача и на пътника си работи  Ако това е нормално (т.е. японците са допуснали лека "правописна грешка") има ли начин да се свърже към централния плафон за да си свети синхронно с него. Второто ми питане е за следното  Нормално ли е при спрян двигател и изваден ключ да работят показателя за горивото и трип-а. На мен ми се струва че след като извадиш ключа всичко по таблото би следвало да угасне/спре да отчита 
_________________ Не е лесно да си жив Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн Ако има котешки рай, моето сиво коте със сигурност е там. R.I.P. Грей, липсваш ми.
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2011 2:52 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
Първа японска кола?  Всичко е както трябва  .
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2011 10:37 pm |
|
|
|
oldman
Регистриран на: Сря Юни 23, 2010 8:54 am Постове: 39 Местоположение: Coфия
Автомобил: Forester 2.0 MT'98
Рейтинг: 0
|
Отговорът на втория въпрос - "Ако това е нормално (т.е. японците са допуснали лека "правописна грешка") има ли начин да се свърже към централния плафон за да си свети синхронно с него." - ме интересува и мен. Някой да знае? 
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2011 11:51 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
|
принципно има начин. 2 диода и малко жица, ако не излезне някоя японска изненада. работата е доста и е неблагодарна/рискова. трябва да се търси къде и как да се отвори тапицерията, че да се прокара добавката в инсталацията. като цяло, поне според мен, не си заслужава.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Пон Май 09, 2011 10:00 am |
|
|
|
valqk
|
Към колегите, които искат да им се свърже плафона. Има начин и познавам правилният човек - Гецата. В лозенец - тук: работи от 10-10.30 до към 18.30-19-20. За съжаление му нямам тел. Много съвестно работи човека и взема нормални пари (да не кажа малко за някои неблагодарни работи - като тази). Аз като нямам време да ровя по кабелите и му я нося на него, добре че го има, иначе бая ровене да ми е било на главата. Той ми сложи и диод под краката на шофьора, да светва като се отвори вратата. Горещо го препоръчвам 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
Последна промяна valqk на Пон Май 09, 2011 12:11 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пон Май 09, 2011 10:15 am |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Има начин да се свърже. Няма никакви изненади по трасето. Два диода, реле и кондензатор за да стане както трябва. Няма проблем да се направи и осветление за краката на водача и на пътника. Частите струват стотинки, а труда е не повече от 20 лв. за всичко. Ако има интерес пишете на ЛС. Говорим за София.
|
|
|
|
| Пон Май 09, 2011 11:54 am |
|
|
|
manata
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 8:15 pm Постове: 310 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 07 2.0
|
Тоя плафон отдавна го свързах да свети като се отворя някоя от предните врати. Взех ток направо от задния плафон, обаче сега ако някой пусне с копче някой от двата плафона светва всичко. Ама по-добре така, защото преди нищо не виждах като се качвах в колата нощем....голяма недомислица е. В Аутбека пак е така... Нямам и лампа в жабката, един приятел всеки път като го возя в колата я отваря и вика - моя Форд е 87-ма година и има лампа в жабката. 
_________________ http://www.climatech-eng.com
|
|
|
|
| Вто Май 10, 2011 9:07 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Съгласен съм...много недодялано е осветлението при старите модели ( за новите не знам )...остане ли ми време и аз ще променя тези небивалици 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Вто Май 10, 2011 10:04 am |
|
|
|
manata
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 8:15 pm Постове: 310 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 07 2.0
|
Pacone 4X4 написа: Съгласен съм...много недодялано е осветлението при старите модели ( за новите не знам )...остане ли ми време и аз ще променя тези небивалици  Трябва да си сменят ел. инженерите в завода. 
_________________ http://www.climatech-eng.com
|
|
|
|
| Вто Май 10, 2011 12:23 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
|
Като осветеност го бива средния плафон, за мен е достатъчен, ама крушката 8W трудно се намира, че съм му сложил 10W и е малко по-дълга от нормалната та разчекнах щипките малко. За да бъде по-ясно му лепвам една снимка. Относно "Нормално ли е при спрян двигател и изваден ключ да работят показателя за горивото и трип-а....." - Нормално си е и при мен е така - Forester SG
Прикачени файлове:
plafon.JPG [ 160.84 KiB | Прегледано 1021 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Вто Май 10, 2011 4:57 pm |
|
|
|
mitev75
Регистриран на: Съб Яну 09, 2010 1:00 pm Постове: 289 Местоположение: около Варна
Автомобил: forester 98 MT
Телефон: 0888880850
Рейтинг: 39
|
При мен trip-a си угасва,остава само резервоара да си показва.А от лампите си работи средната,а малките са когато ги включиш.Японска му работа 
_________________ Специалист PVC и AL дограма
|
|
|
|
| Вто Май 10, 2011 8:21 pm |
|
|
|
kikaha1
|
За бензиномера и трип-а вече разбрах, а за тая недомислица с плафона още чета и събирам мнения как да го направя . Не искам да действам на принципа проба-грешка щот не бъзикам Лада-та на баща ми(кат взех книжка преди доста време и бях накачил 8 тонколони и изгорих бая бушони  ) и искам всичко да е изпипано както трябва. Виждам че има достатъчно грамотни колеги които са се справили със задачата и знаят как се случва това на практика, и моля някой да сподели как..... Откъде се взема захранване, какви диоди и резистори се слагат, трябва ли за нещо по-специално да се внимава, една елементарна схема ако може дори. Не ми се свидят 20 лв , но кат ми хареса плафона ще искам и жабката да светне, че и пепелника, в екстремни случаи може и нещо такова да ми се прииска... и се почва ходенето по майсторите за щяло и нещяло. Друго си е да можеш сам да си го напраЙш. Като Ладовия тунинг преди години  . Уф часът е две па в 10 тр да преинсталирам 1 стар кошник със 7ца  .
_________________ Не е лесно да си жив Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн Ако има котешки рай, моето сиво коте със сигурност е там. R.I.P. Грей, липсваш ми.
|
|
|
|
| Сря Май 11, 2011 1:05 am |
|
|
|
dimitrov2000
|

На плафоните има постоянно захранване 12V, както на централния, така и на този отпред. При подаване на маса от прекъсвача на вратите централния плафон светва (ако е сложен в положение "врата" разбира се). Сега: 1. Определяш кабела, който идва на централния плафон от прекъсвача на вратата - маса. 2. Свързваш с него друг кабел с подходяща дължина, който прекарваш до плафона отпред. /първо наляво към рамките на вратите, после напред по уплътнението и после надясно по кората в горния край на предното стъкло до плафона./ 3. Свързваш с този кабел масата, която идва след бутоните за лявата и дясната лампа отпред към самите крушки. 4. Тук идва мястото на диодите. Ако едновременно подадеш маса към двете крушки направо, ще светнат и двете, но ще загубиш функцията да можеш да ги палиш поотделно при затворена врата. Независимо дали натискаш ляв или десен бутон ще светват винаги двете. Затова по пътя към всяка от двете крушки слагаш по един обикновен диод, който пуска ток само в едната посока и по този начин се запазва оригиналната функционалност. 5. За цялата тая работа трябва да демонтираш изцяло двата плафона и с мултицет да определиш кой кабел какъв е: На средния плафон отиват три кабела - +12V, постоянна маса, и маса през прекъсвача на вратата т.е. маса се появява само когато вратата е отворена. На предния плафон отиват два кабела - +12V и постоянна маса, която пък минава през бутоните за палене на лявата и дясната крушка. /Проследи ги кои са и гледай да не ги объркаш с другите към бутона за люка./ Имай предвид, че плюса е постоянен, независимо от положението на контактния ключ. 6. За цялата работа се изискват минимални познания по електричество, които ако ги нямаш или няма нищо да се случи или ще изплющиш бушон... 7. Съжалявам, че не мога да пусна схемичка, но нямам време за това.
P.S. Жабката трябва да си свети оригинално. Виж да не ти е изгоряла крушката.
|
|
|
|
| Чет Май 12, 2011 9:11 am |
|
|
|
kikaha1
|
Много благодаря dimitrov2000,  много грамотно обяснено , утре отивам да си взема материали а като ми остане малко време ще го направя ПС в моя Фори MY00 жабката не свети, но има едно подходящо място където може да поставя LED диод - тук поне схемата е ясна 
|
|
|
|
| Чет Май 12, 2011 9:01 pm |
|
|
|