|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
zearendil
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 1:04 pm Постове: 62 Местоположение: Ямбол
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
|
Здравейте, колеги! Галанта плаче за пенсия и, тъй като искам издържлива кола, мисля наесен да взема някакво субару. Ориентирал съм се към Outback след 2000 година, но понеже не се имам за разбирач, се притеснявам да не попадна на някоя неподдържана кола. Затова пускам тема с надежда да ме ориентирате с каквото можете. Гледам в мобиле.бг цените започват от 7000 лева и растат доста бързо, като че ли 2-3 години разлика в датата на производство дават 3-4000 лева разлика в цената. Има ли някаква причина за това (недоизпипана серия, нов двигател или нещо подобно) или това е естествената разлика в цените при тези автомобили. Също, можете ли да ми препоръчате някой търговец (разбрах, че към Горна Баня не е добре да се ходи  ). Разбрах за сервиза на Митко, но не знам дали ако тръгна да купувам от автокъща, а не от конкретен човек, ще мога да заведа колата там? Със сигурност няма да взема нищо преди септември, но искам да се поогледам навреме, за да знам какво търся. 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 1:14 pm |
|
|
|
valqk
|
Виж този: viewtopic.php?f=12&t=8591по-добре '98 гледан, отколкото 'нещо' от автокъща (като мен)  Разбира се, може да искаш и по-новия мотор и купе и т.н. - всеки сам си преценява.  Иначе, по мои наблюдения - модела 99-2004 цените му почват от много ниски (99 - почити все едно е 98, а двг-то е различно) и минат ли 2000 почват да растат доста бързо нагоре. Като минат вече 2004 (новия Б13) извенъж скачат в порядъци. Ако държиш да е след 2000 по-добре вземи много гледана 2000-2001 вместо 2003 (лично мнение). Аз имам 1999 и съм доволен.  - е, имам естествено пошляпване от полите на буталата... Може и да не съм бил много от помощ... и на мен ще ми е интересно да разбера какви детски болести са отсранени на моето купе/двг до 2004? 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
Последна промяна valqk на Пон Май 16, 2011 3:02 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:08 pm |
|
|
|
RASHEV
Регистриран на: Сря Дек 15, 2010 7:22 pm Постове: 420 Местоположение: София
Автомобил: SUBARU outback AWD 2,5 2010
Телефон: 0888 609 755
Рейтинг: 39
|
valqk написа: по-добре '98 гледан, отколкото 'нещо' от автокъща (като мен)  Разбира се, може да искаш и по-новия мотор и купе и т.н. - всеки сам си преценява.  Иначе, по мои наблюдения - модела 99-2004 цените му почват от много ниски (99 - почити все едно е 98, а двг-то е различно) и минат ли 2000 почват да растат доста бързо нагоре. Като минат вече 2004 (новия Б13) извенъж скачат в порядъци. Ако държиш да е след 2000 по-добре вземи много гледана 2000-2001 вместо 2003 (лично мнение). Аз имам 1999 и съм доволен.  - е, имам естествено пошляпване от полите на буталата... Може и да не съм бил много от помощ... и на мен ще ми е интересно да разбера какви детски болести са отсранени на моето купе/двг до 2004?  Съвета е повече от разумен.
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:13 pm |
|
|
|
zearendil
|
„Гледан“ е доста относително, ако не познаваш лично човека. Моята кола е доста „гледана“, но си има кусури, които вече не си заслужават оправянето, например цялата СК е за смяна, отдолу си е изгнила, отпред е чукана...  . Затова и гледам да е нещо на по-малко годинки. Разбира се, бих предпочел да е „гледана“, но ми се струва, че от едно положение нататък това не помага... Може би точно това е и причината за неравномерната прогресия в цените?! Конкретно това предложение, което си пратил, ми хвана окото, но в момента ми е малко рано да хвърлям пари, че ме чакат незнайни разходи през лятото... Иначе за естетиката нямам много претенции, стига колата да функционира добре. Цитат: имам естествено пошляпване от клапаните... Какво е това пошляпване? Прави ли се и колко струва?
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:32 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
За разликата в цените причини почти винаги има. В България са всеизвестни двете основни практики на автотърговците да се превъртат километража на колата и да се внасят ударени коли, и у нас да се поправят, както и комбинацията от горните две неща. Редовния лаф за това как търговците купували по 10 коли наведнъж и за това им ги давали евтино е придружен от дребната подробност, че като вземат 2-3 по-читави (разбирай лесни за поправка) коли има набутват и 5-6 тотални морги. Като се има в предвид "разпространеността" на Субару и това колко "лесно" се продава в сравнение с някоя по-популярна марка , познай Субарата дали не са от "набутваните" коли. Естествено, сигурно има и изключения, но те надали са от най-евтините на пазара...иначе късмет с търсенето.
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:39 pm |
|
|
|
valqk
|

zearendil написа: „Гледан“... Какво е това пошляпване? Прави ли се и колко струва? Човека е от форума (и то от истинските Фенове, нека и други хора кажат, но поне моите наблюдения са такива) и едва ли ще скрие нещо, ако има нередно по колата. Просто му звънни и питай. Относно шляпането става дума за прочутия 'piston slap' - проблем на 2.0 (125 к.с.) и 2.5 (150 и 156 к.с.) моторите. При Аутбек 96-2003 са 2 мотора 2.5 - 4 валов (150 магарета), който има проблем с прегряване и изплюване на гарнитури и 2 валов (156 магарета), който е известен с проблема с piston slap-а. И двата проблема са отсраними и еднакво гадни/нормални. При гарнитурите на главите е по-добре (относително), защото за 2.5 с шляпането коментара на всички е следния: 'Аа, аз на моя основен ремонт му правих и на 30-40 още се разтрака на студено пак... тези са си така' (това е коментар от майстор, който сам си е правил ремонта и всеки ден прави субита). Екстрата при Бек '98 е, че ако случиш на бройка отзад имат ЛСД (LSD - блокаж) и това ти качва проходимостта като застанеш на кантар  моля, ако съм написал някоя глупост - знаещите да ме поправят. 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:51 pm |
|
|
|
zearendil
|
stefandoktora написа: Надявам се да ти хареса!  /forum/viewtopic.php?f=12&t=8442 Ами както казах, трябва да устискам до септември и тогава да броя пари  . Иначе все-повече ме зарибявате, най-вече с човешкото отношение във форума  . valqk написа: zearendil написа: Какво е това пошляпване? Прави ли се и колко струва? Относно шляпането става дума за прочутия 'piston slap' - проблем на 2.5 моторите с 2 вала (след '99 при аутбек) и ще те излъжа на още кои (2.0 импрез '99 също май). 'Аа, аз на моя основен ремонт му правих и на 30-40 още се разтрака на студено пак... тези са си така' (това е коментар от майстор, който сам си е правил ремонта и всеки ден прави субита). Доколкото четох, освен гадния шум, няма опасност да се случи нещо фатално, нали? Цитат: Естествено, сигурно има и изключения, но те надали са от най-евтините на пазара... Ако цената беше гаранция за качество... Пък не може всички да сме автомонтьори 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:09 pm |
|
|
|
krass
|
Ето тук е темата за пистън слап-а: viewtopic.php?f=1&t=3058Колите си потракват докато са студени - карат си се десетки хиляди километри така, не съм чул за счупен мотор заради пистън слап.
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:12 pm |
|
|
|
zearendil
|
krass написа: Ето тук е темата за пистън слап-а: viewtopic.php?f=1&t=3058Колите си потракват докато са студени - карат си се десетки хиляди километри така, не съм чул за счупен мотор заради пистън слап. Вярно тук трябваше да потърся, пък аз ходя се мъча на английски да чета 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:19 pm |
|
|
|
zearendil
|
|
А има ли значение дали е автоматик или не? Разлика в цените на ремонта? Автоматиците правят ли повече проблеми от ръчните СК?
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:26 pm |
|
|
|
krass
|
Еееее сега захапа бика за опашката. Темата е много дискутирана във форума и всеки вид трансмисия има своите привърженици. Значи има голяма разлика в 4х4 системите на автомобилите с ръчна и автоматична скоростна кутия. Отделно в пeриода, за който питаш се прави основен редизайн на автоматичните кутии. До 1998 автомата е един, след 1999 е следващо поколение. Субарските автоматични скоростни кутии не са проблемни, но зависи от състоянието на автомобила естествено. Аз лично съм имал Субару с ръчна кутия, в момента имам с автоматична и ми харесва повече. Но и ръчната преди това си беше много добре. Много зависи какво ти трябва. В този сайт има много информация: http://www.awdwiki.com/en/subaru/И в тази статия, авторът се е постарал: http://legacygt.com/forums/showthread.p ... inuous+AWD
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:40 pm |
|
|
|
RASHEV
Регистриран на: Сря Дек 15, 2010 7:22 pm Постове: 420 Местоположение: София
Автомобил: SUBARU outback AWD 2,5 2010
Телефон: 0888 609 755
Рейтинг: 39
|
|
Съединителят на автоматите,съм чувал, има по-дълък живот,но нямаш това удоволствие като при карането и превключването на кола с ръчни.Автоматика за мен е кола за дълго и мързеливо каране,каквото обичам аз."За всеки влак си има пътници"
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 4:05 pm |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|

Разлика не може да няма.То ако няма значение възрастта на автомобила кой тогава ще си купи нова кола? Автомобилът старее и има амортизация.Инжинерите умишлено вагат материали,които ще издържат точно определен период от време-обикновено малко след гаранцията.Това е биснез и никой няма интерес да ви продава "вечни коли"...Колкото по-нова е колата толкова по-добре много ясно. В развитите пазари от където идват 99% от колите втора ръка у нас има точни финасови инструменти за изчилявае на цената на даден автомобил-основно зависи от година и пробег. Ето например на един от най популярните сайтове в САЩ има таблица за изцисляване на реалната стойност и обезценката на нов автомобил за 5 години-True Cost to Own® 5 Year Estimate: http://www.edmunds.com/subaru/outback/2 ... =101323930Вижда се,че първата година колата губи около 15% от цената си а всяка следваща година губи по около 5-10% на година.В западна европа начина на изчисляване е подобен а оттам идват 90% от колите втора ръка в Бг и е добре да се знае как работи ценообразуването и,че никой не си подарява колата ако е в добро състояние... Естествено,че идва момент когато тази кола струва колкото един комплект нови джанти с гуми и тогава стойността и не се променя съществено ако има мераклии да я карат...
_________________ 2013 Subaru Outback 3.6 Special Appearance package Satin White Pearl 2017 Subaru Outback 3.6 Touring Crystal white pearl
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 10:13 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|