Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
OBD II диагностика и дигитални циферблати с телефон
| Автор |
Съобщение |
|
javax
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 1:30 pm Постове: 75 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2001 3.0 AT
Рейтинг: 0
|
Привет и от мен, днес щях да питам на срещата и изключих. Прикачил съм снимка на моя порт (надявам се за него да става дума). Може ли да се каже със сигурност, че е OBD II? Колата е модел 2001, но произведена в края на 2000 г. Смятам да поръчам няколко броя (засега 2) от тия http://cgi.ebay.de/Bluetooth-OBD2-OBD-I ... fdea#rpdId, така че ако някой иска да се включи в поръчката, да казва. Това е крайната цена, доставката в рамките на Германия е безплатна, оттам ще ги донесе мой роднина. При добър късмет, би трябвало да са тук в събота. Ако не стане в събота, ще се забавят месец.
Прикачени файлове:
obdii.jpg [ 8.36 KiB | Прегледано 1474 пъти ]
_________________スバル アウトバックАко погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...
|
|
|
|
| Нед Май 15, 2011 6:01 pm |
|
|
|
miroslavkm
Регистриран на: Пет Мар 16, 2007 7:56 pm Постове: 752 Местоположение: Русе, БГ
Автомобил: Subaru Outback 3.6, 2018
Телефон: 0889997071
Рейтинг: 88 
|
javax написа: Привет и от мен, днес щях да питам на срещата и изключих. Прикачил съм снимка на моя порт (надявам се за него да става дума). Може ли да се каже със сигурност, че е OBD II? Колата е модел 2001, но произведена в края на 2000 г. Смятам да поръчам няколко броя (засега 2) от тия http://cgi.ebay.de/Bluetooth-OBD2-OBD-I ... fdea#rpdId, така че ако някой иска да се включи в поръчката, да казва. Това е крайната цена, доставката в рамките на Германия е безплатна, оттам ще ги донесе мой роднина. При добър късмет, би трябвало да са тук в събота. Ако не стане в събота, ще се забавят месец. Здрасти колега, ако може и един брой за мен да поръчаш, ще съм ти много благодарен. Пусни на ЛС къде да ти преведа паричките и колко да са точно. Благодаря.
_________________ 0889997071
|
|
|
|
| Нед Май 15, 2011 6:37 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
И аз я чекам тази джижавка  ама с моя лампов тел няма стане нокия 8800 мисля за ефтин тел и с кабел да ползвам медията в колата за екран  Някой пробвал ли е така?
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Нед Май 15, 2011 6:43 pm |
|
|
|
javax
|
alex5428 написа: И аз я чекам тази джижавка  ама с моя лампов тел няма стане нокия 8800 мисля за ефтин тел и с кабел да ползвам медията в колата за екран  Някой пробвал ли е така? Има такива с USB-кабел, ако те устройва повече, мога да поръчам един такъв и да смениш твоя с някого.
_________________スバル アウトバックАко погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...
|
|
|
|
| Нед Май 15, 2011 6:53 pm |
|
|
|
Shaman
Регистриран на: Пон Фев 14, 2011 7:54 pm Постове: 19 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Legacy 3.0H6 Si Drive
|
|
И аз си взех такова устройство, но Легасито ми е 2000 г и не може да чете данните. Дали някой знае лек за това. Четох някъде, че имало програма, която конвертирала данните така че да взима информацията от правилните крачета. Търсих но не можах да намеря нищо. Другия вариант за който си мисля е в самата букса да се преподредят крачетата. Дали някой знае къде има схеми, където да видя кое краче какво е и да ги напасна за Легасито.
_________________ 1.вади се частта и се подменя с нова 2.ако пак не работи, пускаме теми във форума 3.колегите от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме 4.минава една седмица без проблема да бъде решен 5.случайно срещаме познат, който ни помага 6.хвалим се във форума 7.това се повтаря всеки път отново
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 7:30 am |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
|
използват се различни протоколи, не е само до пренареждане на крачетата или до транслираща програма. по-читав четец може да се справи, но това ЕЛМ е куца медуза. то и за това толкова струва.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 8:48 am |
|
|
|
DARKO1
Регистриран на: Чет Юни 24, 2010 5:21 pm Постове: 132 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 3.0, 2007
Рейтинг: 19
|
Понатрупах опит на всякакви автомобили, програмката си работи перфектно! 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 11:58 am |
|
|
|
taipan
|
ELM-ът няма нищо общо с неподдържането на OBD II протокола в европейските автомобили преди 2001-ва  . Върши си идеално работата да пренася OBDII през bluetooth. То затова е OBDII адаптер, а не мулти протокол адаптер. А цената му е такава, защото е китайско, има същите устройства за по 100$+ ELM го пробвах на поне 20 автомобила след 2001 и няма никакви проблеми, освен на едно Пежо 307 1.6 хди, на което не му намерихме буксата Бтв ELM + андроид торк проработи на БМВ купе 99" - така че някои автомобили си го поддържат протокола дори преди 2001, но са много малко 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 12:09 pm |
|
|
|
javax
|
|
Аз да питам пак, някой може ли да ми каже със сигурност дали буксата на снимката по-горе със сигурност говори за поддръжка на OBD II или не?
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 12:19 pm |
|
|
|
taipan
|
Буксата е ОК, но няма гаранция, че поддържа OBDII, най-добре да се пробва с такъв адаптер. Ако имаш път към София съм на разположение  И да, поръчвайки от Европа се улесняват нещата, няма мито, ддс, такса поща, висене на опашки в Митници и т.н. 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 12:22 pm |
|
|
|
javax
|
|
В София съм, но ще гледам да поръчам днес, пък ако не става, ще й търся собственик. Мерси за готовността все пак!
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 12:33 pm |
|
|
|
stupid_boy
|

буксата сама по себе си не е признак за поддържане на ОБД. трябва да видиш кои крачета са изведени на нея, това е признака. ЕЛМ-а Е мултипротоколен. самия ОБД 'стандарт' е мултипротоколен. за мое учудване, върза се дори с лупото ми, което е 2000 година, дизел, извън всички изисквания за ОБД. с него се вързва през КЛ линия. за сравнение, по-новите и официално поддържащи ОБД автомобили от VAG групата ползват CAN протокол, и пак са съвместими с ЕЛМ-а. дори мислех да го ползвам и за газовата ми, през К линия, но се оказа, че е по-евтино да си направя отделен четец, отколкото да нагаждам този. проблема му за по-старите субару е, че 12 и 13 пин не са закачени, а при субару те са интересните, казвал съм го и преди. дори и при новите, тези пинове пак са интересни, но има добавен и друг вариант ( доста орязан ). друг проблем му е, че е много бавен и сериозните тунинг програми отказват да работят с него. по-старите субара, ако не греша, са по къстъм протокол върху стандартен 5 волтов USART. самия четец за тях е елементарен ( от ибей идва за около $5 да речем, търсете 'USB UART' ), но изисква добавяне на букса, кутия, кабеляци ). има и съответния софтуер, циркулиращ из интернет. всичко за тях си е само за тях, което създава известни неудобства, но те пък не реагират на шир потребата.
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 12:42 pm |
|
|
|
taipan
|
Ако трябва да сме точни OBDII специфицира интерфейса, форматът на съобщенията и 5 сигнални протоколa. Под това, че не е мултипротокол разбирам, че ЕЛМ никъде не твърди, че поддържа OBD1, 1.5, EOBD и т.н. ELM-ът е пробван на 3 от 5-те OBD II протокола, включително на CAN bus, който е вече стандарт за повечето нови автомобили и на колегите в Джонсън Контролс на 4-ти км им е писнало от него  . По темата - факт, че евтиният китайски ELM за 20 $ върши чудесна работа точно според описанието.
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 2:00 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
taipan написа: По темата - факт, че евтиният китайски ELM за 20 $ върши чудесна работа точно според описанието. задълбаваме в детаили и ставаме отегчителни за хората... по темата, НЯМА хем евтин китайски, хем ЕЛМ. това е кракната версия на ЕЛМ, но далечна, 1.1 или 1.2 беше. вътре има PIC18F....! оригинален ELM327 v1.3a чип струва 19 канадски долара ( $19.55537 U.S. според гугъл ) за каквато и да е бройка и не се произвежда в китай. източник: http://www.elmelectronics.com/new.html. в този ред на мисли, аз също имам китайския боклук. китайски, китайски, ма върши работа. е, ако някъде не свърши, ми, китайски е, какво да го правиш. интересно за тези, на които не им върши работа е, че на scantool.net може да се върне китайския и да се получи отстъпка ( предполагам, символична ) за истински. те предлагат и такъв, който е 100% съвместим със субару, но не е $20 ----- Джонсън Контролс .... 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 3:46 pm |
|
|
|
taipan
|
Точно затова пиша "Китайският ELM", мисля, че връзката е съвсем ясна stupid_boy написа: ЕЛМ е куца медуза Включих се по темата само защото това заблуждава хората и е извън обхвата на темата, която е OBD2 диагностика и Android Torque, който работи с OBD2, няма нищо специфично за Субару(но могат да се вкарат custom Subaru PIDs) и адаптер за 20 $ е съвсем достатъчен. Ако темата беше да сравняваме различни параметри на адаптери без конкретни техни приложения веднага ще те подкрепя 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 4:02 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
значи пак говориме за едно и също, но на различни езици. между другото, аз опитвам да отговоря и на хората с по-стари коли дали техните се поддържат. за базова ОБД 'диагностика' отдавна казах, че това китайче върши перфектна работа. в същото време се опитвам да кажа на хората да не възлагат чак кой знае колко големи очаквания. бе, същото си е, от където и да го погледнеш 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 4:39 pm |
|
|
|
plaskom
|
javax написа: .... Смятам да поръчам няколко броя (засега 2) от тия http://cgi.ebay.de/Bluetooth-OBD2-OBD-I ... fdea#rpdId, така че ако някой иска да се включи в поръчката, да казва. Това е крайната цена, доставката в рамките на Германия е безплатна, оттам ще ги донесе мой роднина. При добър късмет, би трябвало да са тук в събота. Ако не стане в събота, ще се забавят месец. Пак от Германия, но на друг търговец на същата цена и с безплатна доставка до Бг. http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0500574498 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2011 6:11 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
Аз още си го чакам  искам да сравня как съм от 0-100км! Имам някакви съмнения относно колата ми  всичко си е сток на пръв поглед освен свирките ама знае ли човек,струва ми се,че доста върви 
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2011 3:33 pm |
|
|
|
taipan
|
0 - 100 и 1/4 миля мери много точно и дава реални дори "песимистични" времена. Колите, на коите мерихме дадоха точно времената им по книжка, а не както обикновено при мерене със запис от видео камера и различни некалибрирани устройства - 1 - 2 сек по-малко 
|
|
|
|
| Съб Май 21, 2011 11:21 am |
|
|
|
taipan
|
Малко кодове на грешки, включително Субару специфични: http://wiki.nasioc.com/wiki/OBD2
|
|
1
|
|
| Сря Май 25, 2011 10:59 am |
|
|
|