Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
OBD II диагностика и дигитални циферблати с телефон
| Автор |
Съобщение |
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
agent dust написа: аз строих СОМ-овете в две редици и накрая джиджавката успя да се pair-не с windows - но само с него. останалият софтуер не я вижда изобщо на COM3. ще има още борба...
а дали има андроид за windows? или емулатор?  я не се излагай с емулатори - това е най-добро за Windows: 
Прикачени файлове:
evo2.JPG [ 109.78 KiB | Прегледано 967 пъти ]
evo1.JPG [ 114.13 KiB | Прегледано 967 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 7:58 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
това кое е?
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 8:00 pm |
|
|
|
Yco
|
agent dust написа: това кое е? Evoscan - The best!, щото не съм написал по-добра.  А това са настройките за Subaru плюс COM-овете, за които съм писал...и си в джаза най-отпред с тромпета с най-голямия бутилджок  , само няма поддръжка на температурен датчик на бензина в резервоара и EGR - клапан... и да черпиш някой ден...
Прикачени файлове:
evo3.JPG [ 36.79 KiB | Прегледано 964 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 8:16 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
|
тъп въпрос, но коя версия на евоскан? при мен 2.6 в Logging/Select ELM казва че не поддържа ELM. като причина казват, че уж е бавно, истинската причина е бойкот на китайските плагиатски копия на истинския ELM. да си призная, на там не съм го пробвал дали ще се върже.
хммм, дори на скрииншота е маркиран OpenPort, който поддържа различен протокол от ЕЛМ-то. ....май
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 8:52 pm |
|
|
|
Yco
|
stupid_boy написа: тъп въпрос, но коя версия на евоскан? при мен 2.6 в Logging/Select ELM казва че не поддържа ELM. като причина казват, че уж е бавно, истинската причина е бойкот на китайските плагиатски копия на истинския ELM. да си призная, на там не съм го пробвал дали ще се върже.
хммм, дори на скрииншота е маркиран OpenPort, който поддържа различен протокол от ЕЛМ-то. ....май Версия 2.6 за сега. От този го купих към 7.00 GBP - с доставката за 3-4 дена до Пловдив - скоро писах на един колега тази информация. USB OBD2 ELM327 Diagnostic Scanner Cable Toyota Tercel Item Id: 230481946939 End time: Jul-30-10 07:23:48 PDT Seller: car-tyning-shop_uk (3587) 99.3% Positive Feedback Member since Mar-30-06 in United Kingdom Location: Surrey, United Kingdom програмите с които работя са Evoscan и Scantools - и всичко останало поддържащо OBD2
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 9:04 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
това с евоскан ми стана интересно  на мен ми е нужен софтуер, с който в реално време да мога да сканирам колата за които параметри си пожелая, но освен всичко и да мога да я подкарам на заварка - без всичките лаптопи, жици, субару селект монитори и интерфейси да ми се подмятат из краката. най-вероятно ще си купя от тези модерните телефони - какъвто има и дъщеричката ми. примерно да закача нещо модерно на воланът, и на него да гледам нок корекции, горивна смес, турбо надув, VVT системата и дали мап сензорът не се е сдухал. много често проблемът е в стари свещи примерно - ама иди го разбери на кола с надув на 1.5 бара и нагоре, много е тегаво... т.е. ще си купя модерен телефон, ще му направя универсана стойка за воланът и ебем ти скапаният windows...
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 9:50 pm |
|
|
|
Yco
|
agent dust написа: това с евоскан ми стана интересно  на мен ми е нужен софтуер, с който в реално време да мога да сканирам колата за които параметри си пожелая, но освен всичко и да мога да я подкарам на заварка - без всичките лаптопи, жици, субару селект монитори и интерфейси да ми се подмятат из краката. най-вероятно ще си купя от тези модерните телефони - какъвто има и дъщеричката ми. примерно да закача нещо модерно на воланът, и на него да гледам нок корекции, горивна смес, турбо надув, VVT системата и дали мап сензорът не се е сдухал. много често проблемът е в стари свещи примерно - ама иди го разбери на кола с надув на 1.5 бара и нагоре, много е тегаво... т.е. ще си купя модерен телефон, ще му направя универсана стойка за воланът и ебем ти скапаният windows... Нещо си в заблуждение, Bluetooth е 40 KB трансвер, а USB2 e 480 Mbit  , тоест докато си на 6-та - ще получаваш реална информация за първа с Bluetooth 
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 10:18 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
с тези хиляди кабели някой ден ще се удуша. варианта в единият джоб да имаш ключе десетка, а в другият кръстата отверка - и в най-лошия случай да вадиш iPhone от десният джоб е за предпочитане 
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 11:00 pm |
|
|
|
taipan
|
Bluetooth 2 е 2.1 mb/sec, а масовия 1 по спомен е 1 мб/с. Съвсем в реално време си е информацията. Няма кой да връзва кабели вече, поне за битово ниво, особено с новите bluetooth профили в/у wifi 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2011 11:09 pm |
|
|
|
Yco
|
stupid_boy написа: ... при мен 2.6 в Logging/Select ELM казва че не поддържа ELM. като причина казват, че уж е бавно, истинската причина е бойкот на китайските плагиатски копия на истинския ELM.
.... Мисля, че ELM и останалите глупости зад него.. са търговски трик и са го писали само за реклама, на кабела си пише единствено OBDII, a то си обикновен кабел OBD2 към USB. Затуй избираш OpenPort.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 8:31 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Здравеите, и аз се порорових малко, кабел имам , имам и един софтуер които ми от доста време VAG-COM с които обаче влизам само в ДВГ-то, немога да вляза в примеро Климати, Аир Бег, АБС, и др. такива. Трябва да сменя софтуера ли, и какъв да сложа? Какво бихте препоръчали? Само да споделя, че кабела нее USB а, от тези малко по старите... като за монитор с 2-е врътки от страни, че му забравих името в момента.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 8:55 am |
|
|
|
stupid_boy
|

Yco написа: Нещо си в заблуждение, Bluetooth е 40 KB трансвер, а USB2 e 480 Mbit  , тоест докато си на 6-та - ще получаваш реална информация за първа с Bluetooth  някой е в заблуждение, но не знам кой. на скрииншота по-горе е избрана скорост 4800! какви мегабити, какви чудеса... колкото до ЕЛМ и подобните глупости, ЕЛМ е разработка на една канадска фирма, по-рано бях дал линк към сайта и. вътре има 8 битов процесор ( PIC18F... ) със съответния софтуер, който върши магията. другите кабели ( предпочитаните и далеч по-скъпи ) имат доста по-мощни процесори вътре. китайския ЕЛМ от своя страна е канадския, но версия 1.1. за тези, на които им е интересно: в първите си версии канадците пропускат да изгорят бушона, с което да забранят четенето на програмата вътре. китайците мигновенно се възползват и резултата е сегашния китайски ЕЛМ. канадците се усещат и започват да го горят, макар и леко късно. вече имат 2 или 3 версии след онази открадната, но са защитени. вече и процесорите им са далеч по-смислени. наскоро гледах и платка само четец, без модул за връзка към компютъра, на база на 72 мегахерцов кортекс М3 процесор и струваща > $90. взимаш си я, добавяш каквото ти е кеф за натам и го връзваш към компютър/lcd/gps/телефон/...
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 9:22 am |
|
|
|
javax
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 1:30 pm Постове: 75 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2001 3.0 AT
Рейтинг: 0
|
@stupid_boy Моя ELM е китайски, версия 1.4. Има известно забавяне, т.е. реалното време е реално с точност до 1-2 секунди по моя преценка, иначе всичко си е както го очаквам да бъде. В Torque има опция да не пресмята моментен разход на гориво, за да спести процесорно време и да e по-добра скоростта на опресняване на информацията. T.e. за 50-те си лв върши работата, която очаквам да върши. Отделно не съм сигурен, че цялото смятане става в устройството, по-скоро по-голямата част става в телефона/компютъра, а устройството само предоставя input данните. @agent dust, вчера сутринта идвах за смяна на масло. Венци ми "изруга" колата като я огледа: не можел да ми вземе никакви пари  , но тебе те нямаше още. Та евентуално следващия път като идвам (накладките щели да са първи за смяна).
_________________スバル アウトバックАко погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 9:57 am |
|
|
|
stupid_boy
|
|
така, засегнахме и версиите на китайчетата. там нещата седят така: те в основата си са една и съща канадска версия, вече споменатата прекалено ранна и бедна от към възможности. разликата при тях е в това, как се връзвак към компютъра. тук ще сбъркам, за това няма да уточнявам коя точно версия, но едната има САМО RS232 връзка, другата има САМО USB, има комбинирана с двете, и мисля че беше последната и най-голяма, с ВТ. разликата е само във връзката, не в нещо друго. откъм колата всичко е непроменено.
това са отклонения от темата и са само за тези, които се интересуват от обща култура. тези уточнения не носят нищо повече и не целят спорове или заяждания.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 10:06 am |
|
|
|
taipan
|
По темата: Прочитайки грешките на Пежо 307 хди Torque изкара много яка екстра - освен че дава кода на всички грешки дава и специфичното обяснение за различните марки  Отделно има опция да потърси повече в нета. И да - повечето сметки са от страната на телефона и е препоръчително АРМ с повече от 400 MHz. Въпреки че тук говорим повече за диагностика мен ме кефи какви супер яки скинове има за циферблати, графиката е много добра и след необходимата калибрация boost meter-а работи перфектно. А следенето на точната температура на водата и входящия въздух може да е безценно при high performance конфигурациии 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 12:13 pm |
|
|
|
Yco
|

stupid_boy написа: някой е в заблуждение, но не знам кой. на скрииншота по-горе е избрана скорост 4800! какви мегабити, какви чудеса...
колкото до ЕЛМ и подобните глупости, ЕЛМ е разработка на една канадска фирма, по-рано бях дал линк към сайта и. вътре има 8 битов процесор ( PIC18F... ) със съответния софтуер, който върши магията. другите кабели ( предпочитаните и далеч по-скъпи ) имат доста по-мощни процесори вътре. китайския ЕЛМ от своя страна е канадския, но версия 1.1. за тези, на които им е интересно: в първите си версии канадците пропускат да изгорят бушона, с което да забранят четенето на програмата вътре. китайците мигновенно се възползват и резултата е сегашния китайски ЕЛМ. канадците се усещат и започват да го горят, макар и леко късно. вече имат 2 или 3 версии след онази открадната, но са защитени. вече и процесорите им са далеч по-смислени. наскоро гледах и платка само четец, без модул за връзка към компютъра, на база на 72 мегахерцов кортекс М3 процесор и струваща > $90. взимаш си я, добавяш каквото ти е кеф за натам и го връзваш към компютър/lcd/gps/телефон/...
Не гледай какво пише горе, за този драйвър е толкоз.С друг драйвър за 30 сензора/датчика излизат за 20 ms със същият кабел, за мен това е достатъчно. ISO9141-2 на OBDII поддържа трансфер 250 kbps, така, че това е най-тясното място и ако предположим, че кабела е с PIC18F, така, че ще ги прекара тези 250 kbps без да се усети. Въобще не са нужни по-големи процесори и ала-бала. Bluetooth-а също ще ги прехвърля без проблем.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 12:34 pm |
|
|
|
stupid_boy
|

ицо, имам усещането, че се опитваш да ме вкараш в излишни спорове. нещо, което аз категорично не желая!
Version 1.2 теоретично 1 Mbit/s на практика 0.7 Mbit/s Version 2.0 + EDR теоретично 3 Mbit/s на практика 2.1 Mbit/s Version 3.0 + HS теоретично 24 Mbit/s на практика 2.1 Mbit/s Version 4.0 теоретично 24 Mbit/s на практика 2.1 Mbit/s USB2 теоретично 480 Mbit/s на практика по тоя диференциален и безумно чуствителен на смущения канал, мнооого по-малко! минавайки и през софтуерен емулатор на COM порт, нещата стават още по-забавни. като цяло, да, по-бърз е, но кому е нужно и кой се интересува от това в тази тема?
какво ще сметнеш с PIC18Fxxx и какво със STM32 или с някой Stellaris, айде да не сравняваме, а? каква периферия има в двата, също май е безмислено да обсъждаме! ОБД връзката е апаратно и софтуерно доста тежка задача. за подобра поддръжка е необходим по-добър уред. вярно е че доста неща се смятат в хоста, но по физическа поддръжка на протоколите също има много работа в процесорите на четците. дори ОБД стека, сам по себе си, е много тежък. казвам го, защото съм го гледал и съм го проучвал лично.
у дома на масата имам няколко ( различни ) процесора и чат пат си играя с тях. имам практически опит в ембед, не само гугълски. най-много ме кефи безумно орязания MSP430G2xxx именно заради ограниченията му и предизвикателствата, които те поставят.
НЕ желая да споря! няма и смисъл.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 1:00 pm |
|
|
|
Yco
|
|
Това ако някой си го е измислил, значи може по-бързо.
Прикачени файлове:
9141.JPG [ 32.02 KiB | Прегледано 883 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 1:29 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
|
ицо, К линия не се прави с тежки ОБД приложения! за К линия има един чип, чиито номер е 33199! той се закача на каквото се сетиш за към компютъра! ОБД е нещо много по-сложно от тъпата К линия, известна още като еднопроводна връзка в света извън автодиагностиките. К линия се прави и с 4 транзистора! ОБД поддържа много повече неща от К линия!
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 1:32 pm |
|
|
|
Yco
|

stupid_boy написа: какво ще сметнеш с PIC18Fxxx и какво със STM32 или с някой Stellaris, айде да не сравняваме, а? каква периферия има в двата, също май е безмислено да обсъждаме! ОБД връзката е апаратно и софтуерно доста тежка задача. за подобра поддръжка е необходим по-добър уред. вярно е че доста неща се смятат в хоста, но по физическа поддръжка на протоколите също има много работа в процесорите на четците. дори ОБД стека, сам по себе си, е много тежък. казвам го, защото съм го гледал и съм го проучвал лично.
у дома на масата имам няколко ( различни ) процесора и чат пат си играя с тях. имам практически опит в ембед, не само гугълски. най-много ме кефи безумно орязания MSP430G2xxx именно заради ограниченията му и предизвикателствата, които те поставят.
НЕ желая да споря! няма и смисъл.
Поздравления  , явно в България сме само двама, които програмират 32-bit микропроцесори над 80Mhz, а като имаме и ...2X80Mhz Dual-Core не знам, кой е другият, ако чуеш нещо - обади ми се. При мен например 3200 сензора ги чета и конвертирам и пердаша през USB on-the-go за 18 ms, само че USB-то ми е най-тясната шина  , та какво ли остава, когато ЕКУ-то ти е събрало информацията в цифров вид и ти я пуска на готово. Но наистина ако е така, много тясна са я оставили, то като се погледне и няма нищо за събиране де... :giggle
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2011 2:57 pm |
|
|
|