Отговори на тема
 въпросче VDC 
Автор Съобщение

Постове: 17
Автомобил: Subaru Forester 2009
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
По повод откриването на рибарския сезон бях из Родопите. Направи ми впечатление, че Фори бая се озори при изкачване по черен път, доста стъмен, относително хлъзгав, с горен слой почва, подобна на пясък, с диагонални изравяния от дъждове. Все пак на първа бавна с доста буксуване излязах като тръгването си беше от място (в смисъл, че в един момент колата угасна :oops: ) Още при спускането се бях притсенил как ще качвам, докато след това долу на мястото не видях паркиран друг Форестър :D , чиито собственик не открих наоколо (смолянска регистрация). Интересно, че след това се заврях по друг черен път, още по стъмен и хм, хлъзгав, но без изравяния, като от място с обратен завой успях да издрапам без проблем нагоре. Впоследствие установих, че и в двата случая съм забравил да изключа VDC. Друго, което ме впечатли в първия случай е, че в един момент започна да "заглъхва" колата - даваш газ, а мощността се губи, та на полусъединител или на натиснат - газ и газ докато вдигне обороти и така. Та въпросът ми е ако някой е правил опити - има ли голяма разлика в поведението на колата при включен и изключен контрол на пътното поведение и дали от това идва загубата на мощност/обороти. По спомени извън асфалт препоръчваха да се изключва програмата. А иначе при първа възможност ще отида на същото място да изпробвам отново и ще рапортувам.

Чет Юни 09, 2011 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
това vdc според мен нищо не върши.аз доста обичам да се калям на дълбоко,преди да го изключа задълбавам и въртя на едно място,като го изключа и колата си издрапва без проблеми,и също така и на песъчливи терени пак го изключвам

Чет Юни 09, 2011 6:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:smt023 Според моя опит и дискусии по темата VDC-то е препоръчително да се изключва на места, където е нужна мощ и равномерно драпане на високи обороти. От друга страна в някои случаи е добре да се остави включено, защото е единственият начин да мине терен с две гуми по диагонал. Така че силно еднозначен отговор няма ;)

Тук съм с VDC ON и бях единственият 4х4, който успя да се качи до горе без да ползва заобиколен маршрут:
http://www.youtube.com/watch?v=0QkuBsbpjPY

Пет Юни 10, 2011 10:41 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Точно така!
По презумпция системата се ползва, когато си на скорост и те пази от грешки. В офроуда в повечето случаи ти трябва момент за да излезеш и нещата се случват с ниска скорост. Точно момента е нещото, което системата стопира...

Пет Юни 10, 2011 10:51 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От коя година и на кой форестър има VDC?
Предстои ми покупка.

Пет Ное 11, 2011 10:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
VDC-то ти отнема газта с идея всички колела да се движат равномерно, за да не си видиш задния номер някаде, и в ситуации извън пътя понякога е полезна, но в повечето случаи не. Губенето на мощност е точно от него, и ако пак отидеш там колата ти ще изфърчи нагоре ;-)

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Ное 11, 2011 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема