Отговори на тема стр <  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  >
 Какво мислите за Електромобилите? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ех че е хубаво времето, само за моторетки!

Вто Юни 21, 2011 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ехх мечта :smt023
Само с тези 34 км. пробег ме губят - за малко не стига да отида и да се върна от работа :(

Сря Юни 22, 2011 5:55 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Ехх мечта :smt023
Само с тези 34 км. пробег ме губят - за малко не стига да отида и да се върна от работа :(

И на мен ми се виждат малко 34 км, фирмите гледат да може да е продаваем продукта, със сигурност могат и 100 км да му направят пробега, но цената вече ще е доста по-стряскаща. Обикновенно пускат някакъв що годе приличен продукт на сравнително поносима цена (за чужбина) и по-нататък вадят по-мощни версии. Сигурно тая Хонда са я направили малко по-пъргава за градско и за тва е с по-малко пробег. Пък и както писах в предишни постове, фирмите продават електрички с голяма надценка, щот не е като ДВГ да печелят от гаранционно обслужване и резервни части. Бизнес модела трябва да е по-различен от досегашния, иначе ще фалират.

Ако се вземе един най-обикновен скутер и се конвертира едно че ще излезе няколко пъти по-евтино и друго че може да се направи с колкото пробег ти трябва. Във Щатите вече има стотици работилници които конвертират коли от ДВГ на Ел, караш си любимата кола, казваш им за колко искаш да ускорява и колко пробег да има, смята се всичко и ако те устройва се действа. Другото което е че трябва да се намери баланса между ускорение и пробег, с един и същ комплект батерии принципно може да се направи да ускорява бързо, но да има малко пробег или да ускорява бавно, но да има голям пробег, зависи от конфигурацията на батериите как са свързани, висок волтаж за ускорение, висок ампераж за пробег. Карах ей такова в Германия, впечатлен съм от ускорението, като върнеш газта намаля и регенерира енергия, спирачка се ползва само в краен случай, лудница, даваш на контакт, натискаш спирачка, светва ти един надпис GO и газ!

Сря Юни 22, 2011 9:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 537
Автомобил: Impreza STI MY02
Рейтинг: 125
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моето скромно мнение е че електромобилите поне в този етап на техническо развитие на нашата цивилизация са твърде безмислени. Ок екологични но някой друг път! От къде и как идва тока за тяхното зареждане - пак от вредни емисии и тн от АЕЦ ТЕЦ МЕЦ И ТН. Все още е твърде малко количеството произведена електроенергия от алтернативните източници на гориво (вятър слънце и вода) за да достигне масово до крайния потребител. И най-важното за мен ( НЕ ХЛОПА ТРОПА ЖИВОТНОТО ПОД КАПАКА) няма гръмотевици и пукотевици а една ужасно досадна тишина, която лично мен ме побърква! Искам си Суби до горе с бензин и крушката в хладилника да свети! За STI на ток не съм чувал и чел и искренно се надявам да не се и появи такава гавра. Поради тази пречина грам не съм заинтересован... :sti:

Сря Юни 22, 2011 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Dimensions написа:
Моето скромно мнение е че електромобилите поне в този етап на техническо развитие на нашата цивилизация са твърде безмислени. Ок екологични но някой друг път! От къде и как идва тока за тяхното зареждане - пак от вредни емисии и тн от АЕЦ ТЕЦ МЕЦ И ТН. Все още е твърде малко количеството произведена електроенергия от алтернативните източници на гориво (вятър слънце и вода) за да достигне масово до крайния потребител. И най-важното за мен ( НЕ ХЛОПА ТРОПА ЖИВОТНОТО ПОД КАПАКА) няма гръмотевици и пукотевици а една ужасно досадна тишина, която лично мен ме побърква! Искам си Суби до горе с бензин и крушката в хладилника да свети! За STI на ток не съм чувал и чел и искренно се надявам да не се и появи такава гавра. Поради тази пречина грам не съм заинтересован... :sti:

Уважавам мнението ти макар да виждам че въобще не си запознат, да не казвам голяма дума ама до момента съм карал и возил на почти всичко електрическо на пазара.

Относно тока, в момента се произвежда ток колкото да захрани пиковото потребление + запас, през ноща когато потреблението е доста по-ниско, всичката излищно произведена енергия се губи.

Относно звука, ако знаеш как ускорява Тесла-та примерно, веднага ще забравиш за звука, такъв въртящ момент от нула оборота, само ако се качиш може да разбереш, возил съм се на всякакви бегачки, N12, EVO9, отделно близо една година правих и съм карал само състезателни Хонди, Интегра, Сивик и т.н. просто бледнеят пред една мощна електричка, пък и то си има звук, прилича на реактивен самолет. Като се возих в Тесла в Германия, на първото ускорение направо оглупях под 4 сек до 100 км, после вече знаех какво да очаквам.

На мен пък ми е чудно как може още да има хора къде смятат че едно ДВГ със стотици движещи части, скъпа поддръжка и ниско КПД, може да е по-добре от електромотор с 2 лагера, ротор и статор, никаква поддръжка и високо КПД ( 85-98 %) и продължават да напъват във отдавна отживели технологии със всичките им недостатъци. Огромни загуби в триене на стотици части, топлинни загуби, за да работи нормално зависи от мнооооооого фактори, малко да не е добре нещо и край. Повярвай ми, втръснало ми е да гледам пръснати на хиляди парченца ДВГ-та, на всеки 5 състезания сме хвърляли двигател, щот от 1.6 да извадиш 220 коня без турбо и от 1.8 към 260 колко да изкара и на състезание се кара на заварка на 9-10 хил оборота

Електричките са доста по-надеждни, ДВГ на 300 хил км е отпадък, електромотора може да издържи милиони км без смяна на консумативи, единствено лагери (които са евтини и четки ако има въобще). Един комплект батерии издържат от 300 до 500 хил км в зависимост от начина на експлоатация и никакви смени на консумативи.

Електричките са измислени 50 години преди ДВГ, през 1900 г. 1/3 са били електрички, 1/3 бензинови и 1/3 парни само и единствено заради евтиния петрол по онова време (10 цента за галон, бил е отпадъчен продукт) са започнали да се развиват и успяват да се наложат на пазара и за това сега сме на прага на еко катастрофа с 800 000 000 ДВГ-та при които взаимозаменяемите части са нищожно малко на брой, при електричките взаимозаменяемите части са доста голям процент.

Ето как се прави най-простия възможен електромотор, бих искал да видя някой как ще си направи ДВГ от подръчни
средства

Сря Юни 22, 2011 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Лелееее, че и безчетков!
Трябва да си баси болния мозък, че да измислиш точно това :) :shock: =D> :smt033

Сря Юни 22, 2011 11:53 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 75
Автомобил: Outback 2001 3.0 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И аз да сложа малко мерудия от тази, която съм чел.

Въглеродът концентрира най-голямо количество енергия за единица маса.
Поради горното - летателно превозно средство няма как да литне освен с въглеродно гориво.
Поради горното няма как светът да избяга от това, да намери заместител на нефта, когато той наистина започне да се изчерпва.
(Чува се, че) вече има замислени/създадени заводи за преработка на биомаса, но не функционират, понеже себестойността на произведеното гориво е по-голяма от стойността на нефта. В момента, в който нефтът започне да се изчерпва и цената му се покачи, вече ще има смисъл производството на гориво от биомаса и постепенно (най-малкото за нуждите на авиацията) ще се премине на такова.
След като така и така се произвежда за нуждите на авиацията, ще се произвежда и за нужите на автомобилния транспорт.
Изводът, транспортът в града може би ще се случва с електричество, но най-вече поради регулация от екологични съображения. Транспортът извън града вероятно ще продължи да се случва с въглеродно гориво, заради автономността, която предлага то.

Ако погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...

Чет Юни 23, 2011 9:50 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Не става за масови полети с големи самолети, но...

и още:

javax написа:
И аз да сложа малко мерудия от тази, която съм чел.

Въглеродът концентрира най-голямо количество енергия за единица маса.
Поради горното - летателно превозно средство няма как да литне освен с въглеродно гориво.
Поради горното няма как светът да избяга от това, да намери заместител на нефта, когато той наистина започне да се изчерпва.
(Чува се, че) вече има замислени/създадени заводи за преработка на биомаса, но не функционират, понеже себестойността на произведеното гориво е по-голяма от стойността на нефта. В момента, в който нефтът започне да се изчерпва и цената му се покачи, вече ще има смисъл производството на гориво от биомаса и постепенно (най-малкото за нуждите на авиацията) ще се премине на такова.
След като така и така се произвежда за нуждите на авиацията, ще се произвежда и за нужите на автомобилния транспорт.
Изводът, транспортът в града може би ще се случва с електричество, но най-вече поради регулация от екологични съображения. Транспортът извън града вероятно ще продължи да се случва с въглеродно гориво, заради автономността, която предлага то.

Чет Юни 23, 2011 10:31 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 46
Нов фен
Отговори с цитат
Защо си мисля, че литиево-йонните батерии имат 300-1000 цикъла заряд/разряд. Литиево-полимерните малко по-малко. Ако на ден и изразходваш заряда/пробега с едно зареждане, то след една година батерията е гроги. А цената е .... хубава :) . Реално не се прави пълен цикъл разреждане и живота се дига на 2-3 години, особено ако не се кара много. И след това ??. Купуваш си нова кола или нова батерия на 1/3 цената на превозното средство. Защо никой от търговците не споменава тази дребна сумичка?

Чет Юни 23, 2011 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щото никой няма да им купува колите! Ти ако си търговец , ще си кажеш ли? НЕ !След 2-3 години ще е излязъл вече новият модел , чийто пробег вече ще е двоен на твойта електричка и ще ти се прииска ново возило.
Просто си взимаме повечко вазелин :smt082

Чет Юни 23, 2011 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 132
Автомобил: Subaru Libero+Vivio
Рейтинг: 54
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Май така излиза за вазелина, то хората не са чак толкоз много тъпи.Ако имаше някаква далавера отдавна всичко да кара само електрички и всички големи компании да ги бълват на поразия защото точно пазара и търсенето определят какво ще се произвежда.На мен днес ме агитираха да си купя някакво електрично колело и ми викат радостно в очите само 590лв и караш за 20ст на ден-толкоз струвал заряда на батериите нали само 20ст на ден, после се оказа че трябвало и колело за 300лв щото 590лв бил само кита с двигателя, и още 750лв за батерии , ама можели и от оловните акумолатори да сложа за 150лв.Да бе два тукмака по 30кг хихи си мисля аз.Мислих една минута сметнах тези 750лв в бензин за малкото суби и си викам аз да не съм луд да карам колело за около 1500лв., с тези пари само от батерийте ще си сипя бензин за 3000км и ще се возя под покрив.Иначе да, звучи екстра, но просто не ни е по джоба на този етап, за по натам незнам.

Чет Юни 23, 2011 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тесла ли? Мууухахахахах! Тоя ме кефи.

Stefiff написа:
Защо си мисля, че литиево-йонните батерии имат 300-1000 цикъла заряд/разряд. Литиево-полимерните малко по-малко. Ако на ден и изразходваш заряда/пробега с едно зареждане, то след една година батерията е гроги. А цената е .... хубава :) . Реално не се прави пълен цикъл разреждане и живота се дига на 2-3 години, особено ако не се кара много. И след това ??. Купуваш си нова кола или нова батерия на 1/3 цената на превозното средство. Защо никой от търговците не споменава тази дребна сумичка?

Някой не чете тематааа...
Относно циклите: 1000 е малко над 3 пъти повече от 300 :)
А и виж какво казва човека:

Ей това им е сайта, ама го обновяват в момента и не е пълен. http://vst-conversions.com/
за сега параметрите са следните :
500 квт/ 680 коня мощност
900 Нм
1150 кила
10 000 оборота на електромотора
325 волта
23 квтч батерия
180 км пробег на нормално каране
0-100 км - 3.5 сек
280 км макс скорост
880 клетки LiFePo4(литий железен фосфат)
3000 цикъла на зареждане
тук има инфо за проекта от самото начало до момента http://www.diyelectriccar.com/forums/sh ... 28287.html

ето ти връзка и с реална батерия: http://www.hi-powercycles.com/product.sc?productId=12
по-скъпа, но пък е по-добра.
на а123 им дават около 1000 цикъла - да, но са по-евтини.
Също така зареждащия контролел може да прави много неща с батерията за да пази повече живота и.

Пет Юни 24, 2011 11:20 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Относно живота на батерията и нейния брой зареждания много зависи от това как се използва тя. Има едно понятие DOD (Depth of discharge) което е пряко свързано с живота и броя на зарежданията
например Литиево Йонната батерия
при 100% DoD има 500 цикъла
при 50% DoD има 1500 цикъла
при 25% DoD има 2500 цикъла
при 10% DoD има 4700 цикъла

Литий базираните батерии не са като другите и не трябва да се разреждат напълно 100% DoD щот се преебават. Те не са като Никел базираните които имат "памет" и трябва да се разреждат докрай.

Предимството на Литиевите освен че могат да се дозареждат по всяко време и по-дългия живот е също и теглото им, около 5 пъти по-леки са и имат 2-3 пъти повече капацитет от оловните които имат едва 400-500 цикъла в най-добрия случай

Литий полимерните (LiPo) могат да изкарат до 3000 цикъла
Литий железен фосфат (LiFePO4) до 5000 цикъла

Вече има още по-добри батерии Lithium Yttrium (LiFeYPO4) с до 10 000 цикъла

The top innovative products with high power battery solutions. High capacity Lithium Yttrium LiFeYPO4 cells and packs for industry and mobility: No toxic acids, no evaporation of gases, charge up to 10000 times, great power performance. Super speed charging. No lead-related ecological issues.

Последна промяна streetman на Съб Юни 25, 2011 12:14 pm, променена общо 1 път

Пет Юни 24, 2011 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Една груба сметка, да кажем с еГолфа на моя приятел Пламен, дал е към 10 хил. лв. за всичко + колата, хаби 14 квт, на 100 км, има 2 квт зарядно. Нощната тарифа не знам колко е в момента да речем 10 ст./ квтч за по-лесно прай = 1,40 лв на 100 км. Батерията тежи 80 кила, може да издържи към 300 хил. км. да има 50 % от първоначалния капацитет. За 100=1,40 за 1000=14 за 10000=140 за 100000=1400 по 3 = 4200 лв за ток за 300 хил км без данъците и другите дреболии 14200лв

Нова батерия пак същата струва към 6 000 лв заедно с BMS (Battery Management System) и зарядно, тъй като те вече са купени веднъж, а и цените на батериите падат постоянно със сигурност за тези пари ще се купи поне 2 пъти по-добра.

Да сметнем средна бензинова кола 10 литра по 2.40 лв за 100 км = 24 лв за 1000=240 за 10000=2400 за 100000=24000 по 3 = 72 000 лв за бензин за 300 хил. Отделно маслото грубо за 10 000 км =50 лв за 100000 = 500 за 300 хил=1500 лв за масло без да смятаме останалите консумативи по ДВГ-то, ремъци, филтри , съединител и т.н без данъците и другите дреболии, дори без цената на колата идва 73500 лв

На 300 хил. ДВГ вече е неморално да се кара без ремонт, пак трябват пари може би не колкото цената на една батерия но от разликата в цената на самото гориво всеки може да си направи сметката ;)

Съб Юни 25, 2011 12:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 46
Нов фен
Отговори с цитат
:) :)
Далече съм от мисълта, че ел.автомобили са лоши. Напротив, само някой друг да ми плаща разноските, когато дойде време за смяна на батерия и другите работи около нея.

От линка за батерията http://www.hi-powercycles.com/product.sc?productId=12 виждам следното РЕАЛНО изречение:
Цитат:
Provides up to 1500-2000 recharge cycles (up to 3-4 times the cycles that LiPo packs will provide)

т.е. LiFePO4 стига до към 2000 цикъла, а LiPo до 2000/(3-4)= (500-700) цикъла. Т.е. това което казах и ме цитирахте. На мен така ми изглежда.

Цялата работа опира до парите, :D защо ли?
Нали не си мислите, че на СЕРИЕН ел.автомобил ще сложат батерия за поръчков/тунигован. Има лека разлика в цените :D .

Също бих се радвал наистина батериите за колите да изкарват 300 хил.километра пробег. Реално да го е направила, а не само по думи и спецификации. Всички ще имаме полза.

Имам приятел с дете инвалид, с инвалидна количка. Так се е родило. Сега е ученичка. Човека няма проблем с парите. Количката е специална поръчка внесена от чужбина, управлява се с джойстик, струва колкото една кола - по неговите думи. Има си фарове, мигачи и други глезотийки. Захранва се от две батерии - литий-йон. Едната струва $850. Изкарват му цял ден спокойно. Пробвал с оловни, но държели около половин ден. Батериите ги сменя на около 1.5-2 години.

Замисляли сте се защо мобилните компютри / лаптопите / са с литий-ион батерии, а всички телефони са с литий-полимер?
Първите изкарват обикновено 1.5-2.5 години. Защо не ги правят и те с полимерни батерии, щом имат повече цикли. Основното предимство на LiPo са по-голям капацитет в по-малък размер и по-малко тегло. В телефоните това е основното изискване. Предполага се, че един лаптоп трябва да работи повече години преди да го смените.
Т.е. средното време и на двата вида цитирани батерии е около 2г. Вече зависи как се използват. Но се получават посочените от мен ОКОЛО 300-1000 цикъла. Т.е. след толкова време се изръсваш за нова батерия.
А пък ако нормално всички правим СРЕДНО 300 хил. пробег за две години, това е друга тема. :beer02:

Съб Юни 25, 2011 10:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Проблема на автомобилите е че имат много излищни железа, работата ще опре до нови видове превозни средства. В крайна сметка никой няма остра нужда да се движи със 1 тон и нещо железа, по желание е всичко. Въпроса е да се придвижиш от точка А до точка Б, (без да те вали дъжда).
Например TWIKE
Human-Electric Hybrid

85 км максимална скорост и 200 км пробег

http://www.twike.com/

Съб Юни 25, 2011 1:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
И така, току що говорих с Пламен собственика на еГолфа, батериите му са Lithium Yttrium (LiFeYPO4). За година и половина е минал близо 8 хил. км. и БМС-а показва малко над 200 пълни цикъла, реално са повече щот той не хаби до край. Пробега не е мръднал до момента, според производителя от 5 до 10 хил цикъла.

Друг мой човек си сложи 2 ел. мотора по 1000 вата на колело, скоро ще направим хубав клип. Минал е 1500 км до сега, грам не са паднали батериите.

Нед Юни 26, 2011 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 768
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Цитат:
Друг мой човек си сложи 2 ел. мотора по 1000 вата на колело, скоро ще направим хубав клип. Минал е 1500 км до сега, грам не са паднали батериите.

колко парички излезна тая дяволия?
двата мотора играят единствено за ускорение и мощност (изкачване) нали така?

Нед Юни 26, 2011 11:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tonizdravkov написа:
Цитат:

колко парички излезна тая дяволия?
двата мотора играят единствено за ускорение и мощност (изкачване) нали така?

към 1500 лв миналата година, сега е към 1000-1200 лв от Азия

Ей тоз мотор съм го карал, не е истинка как върви, хем на 60 % мощност да не се пречукам. 8 000 евро струва чисто нов, апи си гема!

Последна промяна streetman на Пон Юни 27, 2011 12:04 am, променена общо 2 пъти

Нед Юни 26, 2011 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 768
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Цитат:
сега е към 1000-1200 лв от Азия