|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
ivalin
Регистриран на: Пет Юли 01, 2011 11:09 pm Постове: 55 Местоположение: Монреал
Автомобил: Субару Форестър 2000 2.5 I (SF)
Рейтинг: 0
|

Рових се много из целия форум, но никъде не можах да открия конкретни съвети за отстраняване на този проблем.  Моля ви колеги, който е патил или има професионални умения в тази насока помагайте със съвети и нагледни материали, ако може, за да се опитам да се справя сам с този проблем, че тука движението е много интензивно и без клаксон е много рисковано и гадно! А майсторите тукашните са еднииии... не ми се коментира, а от нашите сънародници да намериш читав да ти свърши работа е доста трудно и скъпо. Та на проблема... имам Субару Форестърчи 2000 г. 2,5 автоматик, но няма свирка... Клаксона е един и го откачих зачистих ражди и боклуци закачих го директно на акумулатора и свири, но като го върнах обратно на мястото му и пак не работи.  Та давайте идеи къде да ровя... незнам къде и кой е предпазитела му, но проверих всичките в кутийката за акумулатура и са здрави, а дали е там изобщо и релето за него дали е там нямам никаква представа. Въобще нямам идея какво може да бъде и къде да го търся?! Тука имат навика да връзват алармата на клаксона аз нямам такава или поне не работи и дали имат вързка тези неща незнам. Ще съм много благодарен и задължен, ако никой успее да ми помогне да се справя с казуса!
|
|
|
|
| Съб Юли 02, 2011 7:01 am |
|
|
|
dimitrov2000
|

На клаксона трябва да има кабел, на който трябва да дойдат +12V при натискане на бутона на волана. 1. Откачи капака в средата на волана /отдолу трябва да има една или две рапидки, а от горната страна е на втулки/ 2. Виж да не откачен оттам /единична букса, която отива на маса на корпуса на волана/ 3. Принципа е следния, като се натисне един от бутоните /или целия капак на волана/ по този кабел се подава маса, която задейства реле, което от своя страна подава +12V на клаксона.
Трябва да видиш, къде точно е релето. Можеш и да се ослушаш в съвсем тиха обстановка, чува ли се някакво цъкане, когато натискаш клаксона и оттам да се ориентираш за мястото. Ако не се чува виж в ръководствата за местоположението на релето. Причината е в него и най-вероятно се е откачил кабел или не стига ток до него. Малко вероятно е да е дефектирало.
P.S. Бушона не е в двигателното отделение, а в купето, от лявата страна, над краката на водача. Трябва да има нещо като малка жабка, чийто капак се маха и зад него са бушоните. На капака са обозначени, ориентирай се по схемата и виж този, на който пише "horn".
|
|
|
|
| Съб Юли 02, 2011 7:44 am |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
Вероятно във волана е проблема-или не контактува, или имаше там някакъв лентов кабел дето прекъсва. И умната с air bag-а.... 
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Съб Юли 02, 2011 7:45 am |
|
|
|
ivalin
|
|
Благодаря за бързите отговори! Аз нямам никаква литература нито схеми и за това се обърнах за помощ във форума, а и друго си е да ти се помогне от опитни или патили хора все пак... А исках да попитам какво значи да внимавам с еарбега какво да правя и какво точно трябва да имам предвид, за да не сгафя нещата?!
|
|
|
|
| Съб Юли 02, 2011 11:06 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Поразгледах нещата и се указа, че на табалцето в купето няма да пише "horn", но на другото при двигатела има релето е с три карачета черно и до него е предпазителя 15 А... Бушончето е здраво, но за релето незнам как да разбера какво му е състоянието...?! Волана ще го атакувам и него... там са 2 или 3 болчета на шестограм не е проблем, но се притеснявам да не прецакам еарбега... Ако някой е отварял ще помоля да даде насоки какво да правя и за какво да внимавам по-конкретно да не стане някой фал...!
|
|
|
|
| Нед Юли 03, 2011 5:05 am |
|
|
|
dimitrov2000
|

Преди да манипулираш нещо Airbag с махни минуса на акумулатора. Релето го извади и замери контактите. Принципът е следния - на единия трябва да има постоянен плюс 12В, на другият срещу него не трябва да има нищо. Функцията на третият е да задейства релето- т.е. при появата на маса там, първият и вторият се свързват. Най простата проба, която можеш да направиш е с едно кабелче да свържеш този с постоянен плюс и този срещу него - клаксона трябва да свирне. Следващата стъпка е, когато натиснеш волана, на третият контакт трябва да дойде минус /маса/ за да задейства релето. Свързваш мултицет на този контакт и на другия с 12В плюс. Като натиснеш клаксона на мултицета трябва да ти се появят 12 волта. Ако не - има прекъснат кабел между волана и релето. Ако токовете са си на място смени релето. За да стигнеш до кабелчето във волана трябва да махнеш Airbag-а. Махни капачетата, отвии четирите болта и дърпай внимателно нагоре. /Не са шестограми, а "еврейска звезда", ако не ме лъже паметта/. Кабелчето за класкона ще го познаеш - едно, зелено или зелено с нещо по него /пак ако не ме лъже паметта/. Естествено, след като махнеш Airbag-а можеш да си закачиш минуса на акумулатора. Най напред те съветвам да провериш релето, преди да минеш към волана. За да е откачен този кабел, трябва да е забравен от някого.
|
|
|
|
| Нед Юли 03, 2011 9:11 am |
|
|
|
ivalin
|
|
Благодаря ти много dimitrov2000 за точната и изчерпателна инфирмация... Днес ще атакувам релето и ще се моля в него да е проблема... Ти си прав няма причини да е откачен кабела на волана освен, ако някой не е забравил да го сложи... Но от практика знам, че всичко е възможно... Още един път голямо БЛАГОДАРЯ, ако дойдеш в Монреал веднага черпя и с каквото мога помагам, ако ли пък не като си дойда в БГ стига да ми пишеш на лични от къде си...
|
|
|
|
| Нед Юли 03, 2011 1:53 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Исках също да попитам +-са на бушончето от релето ли идва и отива на клаксона или обратно влиза в релето и от там в клаксона? По-важен е въпроса може ли да заменя релето с друго например първото, което се намира най-близо до него само за проба дали ще се появи свирката, т.е. взаимозаменяеми ли са, в смисъл дали са еднакви?
|
|
|
|
| Нед Юли 03, 2011 5:13 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Не знам дали са взимозаеменяеми. Най-добре, както ти писах дай на късо със жичка плюса и клемата срещу него и клаксона трябва да свирне. Ако не опиши ми краката на релето и буксите в които влизат в смисъл какви токове има по тях?
|
|
|
|
| Нед Юли 03, 2011 6:15 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Работата май отива към волана и ще трябва май да се боря с еарбега... Смених бушончето с ново, релето с друго такова и ефект никакъв... Лека корекция релето не е с 3 крачета, а 4 бр. 2Х2 двете са с по-жълтеникъв цвят между мед и бронз може би, а другите две срещуположни са бели каквото и да значи цвета за тях. Не можах да замеря какво има в дупките на крачетата преди и след като натисна клаксона когато колата е на контакт защото ми се развали уредчето и за това прибягнах до ротация, а и видях, че данните на съседното реле са същите като узначение и сигнатура... Като видях, че са 4 бр. и се обърках на кое трябва да излезе маса и на кое +... ами четвъртото?! Защото две срещуположни са за прехвърляне на + третото трябва да се появи - маса от волана след като натисна клксона на контакт и остава още едно то за какво е как да разбера...?! и един малко глупав въпрос, но весе пак да съм сигурен клаксона работи само когато колата е на контакт нали не греша нещо?!
|
|
|
|
| Пон Юли 04, 2011 12:28 am |
|
|
|
dimitrov2000
|

На четвъртото има плюс за да задейства релето. Не ти трябва уред. Можеш с 12 волтова крушка и два кабела да премериш. По принцип Субару имат почти навсякъде постоянен плюс и управляват по минус. Клемите по двойки са с различни цветове бели и медно-жълти. Мисля, че медно-жълтите бяха силовите. Принципа на релето е при подаване на плюс и минус на намотката залепват силовите контакти и дават мост. Този мост ако го създадеш изкуствено /т.е. на късо/ ще симулираш работата на релето. Ако окъсиш грешните крачета т.е. на бобината на релето, нищо няма да се случи, защото на единият от тях идва минус от волана, а той при не натиснат клаксон не не наличен, ако окъсиш силовите - ще свирне клаксона. Елементарно е за пробата. Продължавам да мисля, че трябва да имаш бушон horn в при бушоните в купето. Намери и прегледай най-напред него. Помни, че крачетата /и респективните букси/ са по двойки жълто с жълто и бяло с бяло. Какво има в буксите можеш да премериш лесно с крушката, за която ти писах по горе - единият край във всяко букса поотделно, а другият на метал по двигателя. Ако светне значи е 12 волта, ако не светне или е маса или нищо.
|
|
|
|
| Пон Юли 04, 2011 2:29 pm |
|
|
|
msdjorjo
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:41 am Постове: 874 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47 
|
|
Преди да разглобиш волана провери дали ти светят стоповете от зад.Клаксона е свързан на един и същ бушон със стоп светлините.
_________________ Ако искаш да си щастлив един ден - напий се! Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се! Ако искаш да си щастлив цял живот - карай Субару! http://betoteh.com/bg/index.html
|
|
|
|
| Пон Юли 04, 2011 3:10 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Стоповете са наред. Бушончето при двигателя също. Шунтирах релето и ни вопъл, ни стон... Вътре в купето няма труг бушом за клаксона. Релето има на две от крачетата + едното бяло другото жълто прехърлих последоватено на другото еднакво по цвят, но неще и неще.
|
|
|
|
| Вто Юли 05, 2011 1:33 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Категорично проблемът ти е в кабела между релето и клаксона. Ако ти е трудно да го проследиш къде е скъсан пусни паралелен кабел до клаксона. Отрежи буксата от клаксона и я свържи с новия кабел. От другата страна кабела го мушни в жълтата букса на релето /тази без плюс/ и натикай релето на мястото му. Ако не свирне извади го оттам и го мушни в бялата букса /пак тази без плюс/ и си готов. Просто нямам спомен дали белите или жълтите крачета са силовите. Все ги бъркам. Не забравяй да изолираш края на отрязания оригинален кабел към клаксона, че по някое време може да се появи плюс и да даде на късо по корпуса.
|
|
|
|
| Вто Юли 05, 2011 1:55 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Пуснах нов кабел, но пак не става... Сега започна да ми излиза и на крачета дето нямаше нищо постоянен (+) а не когато натисна клаксона. Според мен излиза, че ми е залепнало и релето така ли? Не само, че е прекъснат кабела ами релето е залепнало и постоянно подава +ве Един въпрос кога сработва клаксона при какво положение на котактния ключ само на контакт или има и при други положения? Охххх побърка ме един прост клаксон!!!
|
|
|
|
| Чет Юли 07, 2011 4:54 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Аз само мога да ти кажа че и без ключа да е активен...клаксона си БИБИТКА 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Юли 08, 2011 12:21 am |
|
|
|
kikaha1
Регистриран на: Вто Апр 12, 2011 7:40 pm Постове: 113 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
|
Преди време и аз имах неволи с клаксона на една кола - то не бяха бушони, то не бяха проби и прозвъняване на кабелите , а се оказа че тромбата е сдала багажа, ти провери ли първо дали тромбата е наред, може тя да е за смяна 
_________________ Не е лесно да си жив Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн Ако има котешки рай, моето сиво коте със сигурност е там. R.I.P. Грей, липсваш ми.
|
|
|
|
| Пет Юли 08, 2011 12:59 am |
|
|
|
ivalin
|
|
Първото, което беше е да проверя самия клаксон и разбира се работи... аз и сега като му пуснах паралелен шунтиращ кабел от релето до клаксона и пак свири, но проблема е че като сложа релето и започват да излизат постоянни плюсове, т.е. да свири непрекъснато, а не след натискане на клаксона, което ме навежда на мисъта, че релето е залепнало... Остава с шунтовия кабел както съм пуснал да сменя релето с друго и ако и тогава няма промяна вече незнам... Тази вечер пък ми угасна осветлението на скоростния лост на предавките, някой отварял ли е там какво представлява? Това са диоди най-вероятно, но на какво са поставени защото като почуках отгоре с пръст и се появи осветлението... Какъв може да бъде и там проблема? Абе аз знам, че след 10 г. една кола ще има такива отклонения, ама като няма $ за по-нова ще се борим с тази... Пък иначе много си ми харесва и за сега ми върши идеална работа!
|
|
|
|
| Пет Юли 08, 2011 5:45 am |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
За да свири постоянно си свързал кабела с грешното краче. Пробвай с това срещу него. На правилното краче трябва да няма нищо и да се появява плюс, като натиснеш клаксона. Най лесно ще ти бъде с махнато реле. Сложи кабела в буксата, в която влиза едно от жълтите крачета и клаксона не свири. След това постави и релето. Ако не стане с жълтите, пробвай с белите. Не вярвам да е залепнало релето, защото по принцип отначало щеше да ти свири постоянно клаксона, а не да го няма въобще. Прочети още веднъж внимателно предишния ми пост.
ПП Скоростния лост се осветява от една крушка. Просто е загубила контакт и като си я ударил, се е възстановил.
|
|
|
|
| Пет Юли 08, 2011 6:59 am |
|
|
|
ivalin
|

Точно така и правя dimitrov2000 благодаря ти за точните и изчерпателни съвети. Напълно точно следвам инструкциите ти, че нали за това и търся помощ от теб братле и чета по 5 пъти и повече всичко колкото и елементарно да изглежда. Слагам кабела първо на едното краче без нищо както се казва с махнато реле и като сложа релето се появява постоянно (+)... После повтарям същата операция с другото краче дето е нямало нищо и ефекта е същия... "Не вярвам да е залепнало релето, защото по принцип отначало щеше да ти свири постоянно клаксона, а не да го няма въобще." Е да де прав си, но ако беше здрав кабела от релето до клаксона, а той както и ти установи е прекъснат някъде и аз незнам къде за това пускаме и параления нали?! Ох продължавам да дерзая няма да се откажа лесно дано да успея да се преборя с този лесен на пръв поглед проблем... ами ток... като не се вижда, че и тука е забранено да се правят ремонти по улиците и за да направя проба ходя на специално място по определено време и все пак не трябва да вали... абе никак не е лесно, но няма как, че ако отида в сервиз не само, че ще ми отрежат главата, ами не се знае с колко още повреди ще си тръгна... много са зле тукашните от никадърник нагоре... просто е страшно не можеш да си представиш...
|
|
|
|
| Пет Юли 08, 2011 3:12 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |