|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |
| Автор |
Съобщение |
|
msdjorjo
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:41 am Постове: 874 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47 
|
|
я вземи някаква 12v. крушка,вържи и два кабела и единия го закачи на маса а другия го изреди по всички крачета на релето и виж на кое ще светне след като натиснеш бутона на клаксона.после пробвай със поставено реле на срещуположното краче дали ще светне.имаш четири гнезда-изток ,запад,север и юг.да приемем че изток е маса за релето.север + за клаксона,запад е кабела от бутона на кормилото а юг е изхода към клаксона.изток и запад управляват релето а между север и юг има прекъсвач.ако релето е залепнало ще свириш постоянно.ако то не отделя няма да имаш клаксон.тези релета се изпробват много лесно.Подай му 12v напрежение на срещуположни крачета на едните няма да стане нищо(севера и юга) а на другите(изтока и запада) трябва да се чуе щракване
_________________ Ако искаш да си щастлив един ден - напий се! Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се! Ако искаш да си щастлив цял живот - карай Субару! http://betoteh.com/bg/index.html
|
|
|
|
| Нед Юли 10, 2011 2:32 am |
|
|
|
ivalin
Регистриран на: Пет Юли 01, 2011 11:09 pm Постове: 55 Местоположение: Монреал
Автомобил: Субару Форестър 2000 2.5 I (SF)
Рейтинг: 0
|

msdjorjo написа: я вземи някаква 12v. крушка,вържи и два кабела и единия го закачи на маса а другия го изреди по всички крачета на релето и виж на кое ще светне след като натиснеш бутона на клаксона.после пробвай със поставено реле на срещуположното краче дали ще светне.имаш четири гнезда-изток ,запад,север и юг.да приемем че изток е маса за релето.север + за клаксона,запад е кабела от бутона на кормилото а юг е изхода към клаксона.изток и запад управляват релето а между север и юг има прекъсвач.ако релето е залепнало ще свириш постоянно.ако то не отделя няма да имаш клаксон.тези релета се изпробват много лесно.Подай му 12v напрежение на срещуположни крачета на едните няма да стане нищо(севера и юга) а на другите(изтока и запада) трябва да се чуе щракване Тука вече малко се поубърках... Клаксона е поставен на корпус т.е. постоянен (-) и според мен, за да свирне му трябва само един (+) който да излезе от релето след натискане на контактите на волана те от своя страна задействат релето, което трябва да подаде само един (+) на клаксона! Дойде ми една идея... да не би да са правили преди нещо по колата местните майстори кебекари дето хич не чуват петлите и да са сложили реле със същите данни, но нормално затворено и от там да идва 1/2 от бедата и другата 1/2 да е прекъснатия кабел м/у клаксона и релето и всичко това ме направи луд... Аз, че не съм кой знае какъв специалист не съм, ама чак пък толкова един клаксон с толкова помощ да не мога да вкарам в пътя?! Ще замеря днес релето с веригопроверител на батерии, че нямам мултицетче за съпротивление и ще го изпробвам дали щрака както ме съветваш msdjorjo. Много съм ви благодарен за съветите и помощта, не се отказвайте и не ме оставяйте... аз упорито продължавам безмилостната борба с клаксона...
|
|
|
|
| Нед Юли 10, 2011 4:00 pm |
|
|
|
ivalin
|
И пак да попитам нали бутона на клаксона на кормилото подава (-) по оперативната верига да задейтва релето, което превърля (+) от едното краче на другото дето няма нищо, за да отиде на клаксона и варадааааа всички да бегат... А защо при махнато реле на две от крачетата има постоянно (+) Нали е необходим смо един т.е. на едно от крачетата и да се прехвъли на другото без нищо дето трябва да отиде на клаксона отпред? За какво е и от къде идва втория (+) Охохохох нямам думи имам чувството, че аз не съм добре, а не клаксона....  Да не би единия да е за оперативната верига, а другия за силовата, те. единия да задейства релето, а втория да се прехвърля от него след като се затвори или след като сработи релето към клаксона чрез едно от двете крачета дето няма нищо...?!
|
|
|
|
| Нед Юли 10, 2011 7:15 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
Прикачени файлове:
kl.jpg [ 89.25 KiB | Прегледано 583 пъти ]
Релето се управлява по '-', който подава '+' на свирките.Провери идва ли '-' на релето, когато клаксона е активиран от волана. Ако 'да' > дали излиза '+' от релето; ако 'не' > волана. Ако не се получи, откажи се, явно не е твоя работа  . Успех!
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Нед Юли 10, 2011 8:04 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
ivalin написа: И пак да попитам нали бутона на клаксона на кормилото подава (-) по оперативната верига да задейтва релето, което превърля (+) от едното краче на другото дето няма нищо, за да отиде на клаксона и варадааааа всички да бегат... А защо при махнато реле на две от крачетата има постоянно (+) Нали е необходим смо един т.е. на едно от крачетата и да се прехвъли на другото без нищо дето трябва да отиде на клаксона отпред? За какво е и от къде идва втория (+) Охохохох нямам думи имам чувството, че аз не съм добре, а не клаксона....  Да не би единия да е за оперативната верига, а другия за силовата, те. единия да задейства релето, а втория да се прехвърля от него след като се затвори или след като сработи релето към клаксона чрез едно от двете крачета дето няма нищо...?! Точно така е, виж схемата, която ти е приложил колегата. Дадено е изключително просто.
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 9:14 am |
|
|
|
ivalin
|

Побратими помагайте, че пак се зкучи! Защо не мога да развия двете болчета на волана? Не може да са стегнати толкова здраво или има някакви блокировки против саморазвиване. Имам еврейска звезда в гидорията си... напъвах, напъвах и нищо като заварени... Струва ми се, че има някакви блокировки, ама ако е така то с какъв ключ тогава да ги развия и ако успея да ги развия какво следва тогава?! Мисля, че всичко е във волана или поне от волана до релето защото като подадох (–) на релето с кабел директно от акумулатора и то сработи и клаксона свири без проблем, ако може така да се каже... Като прекъсвам (–)са и то щрака, абе работи си милото и кабела от него до клаксона е 6 остава да видим какво има във волана...?! Още един път моля ви помагайте, не ме оставяйте мисля, че малко остана! Обаждах се на 3-4-ма майстори нашенци българи... ама това, ама онова... обади се в петък да ти кажа кога да дойдеш... Та силно се надявам да доведа битката с клаксона до край със собствени сили и средства, че без него е ад...
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 6:26 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|

лентовият кабел на воланът е скъсан - оттам ти е проблемът. поставяш воланът в неутрално положение. капачката на воланът се сваля като развиеш двете болтчета отстрани и откачиш една или две букси, и малката буксичка на клаксонът. жълтата букса е на еърбега, кафявата(или червена) е за ръчките за чистачките и мигачите. развива се гайката с вложка 17 и воланът изпада. сваляш горната и долната пластмаси на конзолата на воланът, и отдолу ще видиш два механизъма от черна пластмаса, захванати един за друг с малки винтчета, и които са нанизани на кормилният прът. предният механизъм е черен, без надписи, това е steering сензорът. задният е с жълти лепенки и точно това е лентовият кабел. като стигнеш дотам - ще ти стане ясно. трябва да махнеш steering сензорът от лентовият кабел - но преди това задължително го залепи с тиксо така, че да не може да се върти! т.е. трябва да си остане както е бил - иначе е безконечен и после ще е голяма мъка да му намериш центъра.
като свалиш steering сензорът и стигнеш до лентовият кабел - прочети жълтата лепенка с черни надписи - там има указания. трябва да въртиш макаричката на кабелът надясно докато спре. ако не спира - значи е скъсан и трябва да се подмени.
има и по-лесен тест, но не е много сигурен. даваш на контакт, но без да палиш колата - и чакаш лампата на еърбега да светне и после да угасне(след 7-8 сек). но най-сигурно е да се свали ленторият кабел и да се провери.
изглежда сложно, но като разглобиш конзолата на воланът ще ти стане ясно. възможно е да има само един механизъм, без steering сензор - зависи с какви екстри е колата.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 7:27 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
http://opposedforces.com/parts/forester ... tration_1/да се ориентираш - това кръглото по средата, с двете пинчета дето стърчат от него(номер 4 на картинката) - ти е лентовият кабел. номер 6 евентуално ти е steering сензорът, ако имаш такъв. лентовият кабел се води COMBINATION SWITCH CORD буксата му към инсталацията на купето се пада под таблото. клаксонът се управлява с маса - пробвай да подадеш маса на черното кабелче на буксата към купето виж дали ще свирне. възможно е да не е скъсан целият лентов кабел, а само пистите за клаксонът - и еърбега пак да си бачка. в 99% от случаите клаксонът изчезва от скъсан лентов кабел. японски релета да горят е много трудно нещо. няма нужда да откачаш акумулаторът - няма вариант еърбега да се активира. просто като му откачаш буксата внимавай да не я счупиш, защото е с контричка, която трябва да се издърпа с нокът или тънка отверка.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 7:47 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Много ти благодаря agent dust за бързия и изчерпателен отговор! Днес вече вали много, но утре щом спре и атакувам отново само не разбрах защо не мога да развия двете болчета отстрани на волана дето са за еврейска звезда... толкова здраво ли са стегнати или имат някаква контра... напъвах ги и с гидорията, но ме е страх да не направя някой фал... по-скоро трябва да има чалъм, а не сила...
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 9:30 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
ми няма чалъм при двете болтчета - просто ги развиваш, с торкс(еврейска звезда) 30 или 35 бяха. напъни ги малко, може някой сумист да ги е стягал преди това и да се е престарал. те по принцип се отвиват с два пръста
|
|
|
|
| Сря Юли 13, 2011 10:39 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
Благодаря ти agent dust! Много точно казано явно наистина се е престарал някой сумист, но аз успях да се преборя с тях и то в дъжда... Утре продължавам с волана и въпросния лентов кабел...
|
|
|
|
| Чет Юли 14, 2011 5:03 am |
|
|
|
ivalin
|

До половината го отворих... махнах капачката и откачих едната буксичка с черния кабел, който отива на маса на бутоните на клаксона, но този жълтия на еар бега не можах колкото и да се мъчих... натисках блокировката с една отверка по посока на стрелката на дясно, но куплонга не излиза и бедата не е само в това, ами нямам и камък 17 в гидорията си за гайката на волана. Та днес ще търся вложка 17 и продължавам, но се заформиха още въпроси... Какво е това дето е забодено над гайката като малка кибритена кутийка и в него влизат две кабелчета с една шлауфка? това просто куплонг ли е или нещо друго, че не мога да разбера защото е увито и то много старателно с лекопласт явно от някой майстор кебекар?! А това копче правоъгълното отгоре на волана какво включва и изключва... то за какво е? За мен вече съм категоричен, че във волана е ровено и проблема е там някъде навярно в този лентов кабел, но ще съм още по-сигурен като развия гайката и разглобя напълно волана... Стискайте палци продължавам напред!
|
|
|
|
| Съб Юли 16, 2011 12:26 pm |
|
|
|
ivalin
|
Цитат: лентовият кабел се води COMBINATION SWITCH CORD Търся го под това название и при дилари и при втората употреба, но българин ми каза, че не се казва така само аз дето не разбрах как се казва нито на английски нито на френски.. Така, че ако някой знае как се казва поне на единия език да го драсне или поне къде да го видя как е написан?! Не мога да разбера, ако горното е вярно, то тогава това какво значи? Цитат: 4 Steering roll connector
|
|
|
|
| Сря Юли 20, 2011 4:36 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
я дай ВИН номерът на колата, направо ще ти извадя part number и точното название от EPC-то.
|
|
|
|
| Сря Юли 20, 2011 7:48 pm |
|
|
|
javax
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 1:30 pm Постове: 75 Местоположение: София
Автомобил: Outback 2001 3.0 AT
|
|
@agent dust идвах преди време при вас, тебе те нямаше, питах венци за едно щракане във волана при въртене. Не много силно, но не е и едва доловимо. Той ми каза, че е рейка и нямало грижи, но колата като пристигна не беше така, разщрака се на втория ден. Брат ми така скъса лентов кабел (но неговата кола не е субару). Та се притеснявам.
И докато съм те хванал в темата, и ако колегата позволи: по светофари гледам да не товаря автоматика и превключвам от D на N. Днес започна при това нещо да се чува звук подобен на този, който се чува, като свириш с уста на бутилка. Също не много силен, но се чува и се усеща съвсем леко в педала на спирачката, някаква идея за това? Мерси!
_________________スバル アウトバックАко погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...
|
|
|
|
| Сря Юли 20, 2011 9:02 pm |
|
|
|
ivalin
|
|
VIN №JF1SF6357YH722862 Engine Lupe EJ251 AXYVA Transmision Lupe TZ1A3ZC2AA Това е всичко без № на боята... Най-интиресното е че всеки ми казва ,че е много скъп този лентов кабел, но колко дори и ориентировъчно никой не ми казва?! А и като не го знам как точно се казва нито на английски, нито на френски и не мога сам да си го търся в интернет, ами се налага все през ръка... В Кандиен Таер ми обесняват, че нямат такава джиджавка, но ако отида и ще ми оправят повредата, въпроса е от къде знам къде точно е проблема... те просто трябвало да проверят и тогава и след това започва едно точене клепане и ти се завива свят, ако покрай това не са ти развалили още 10 неща...
|
|
|
|
| Чет Юли 21, 2011 12:28 am |
|
|
|
ivalin
|
 Привет, съфорумци! Вече си имам клаксон... напълно нов... На цената на нов лентов кабел един много свестен майстор българин ми направи 4 в 1... изведе ми допълнително бутонче за клаксона, нова аларма с нов демарьор и дистанционно заключване... Ееееее това се казва цивилизация!
|
|
|
|
| Съб Юли 30, 2011 10:28 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|

javax написа: И докато съм те хванал в темата, и ако колегата позволи: по светофари гледам да не товаря автоматика и превключвам от D на N. Днес започна при това нещо да се чува звук подобен на този, който се чува, като свириш с уста на бутилка. Също не много силен, но се чува и се усеща съвсем леко в педала на спирачката, някаква идея за това? Мерси! нещо от спирачките е - може да си овъглил накладките. лекува се с юнашко спиране от 100 до 30 с активиране на АБС-а. т.е. гледаш да няма никой зад теб, вдигаш 100 и си стоварваш с всичка сила кракът върху спирачката, така че АБС-а да се активира. но не спираш до нула, а при 30 пускаш спирачката и оставяш колата да се движи. повтаряш упражнението още два пъти, ще замирише малко на феродо - но спирачките ще са излекувани. после караш малко да се охладят и чак тогава спираш колата. спирачната система се претоварва не от мощни крати спирания, а от продължителни леки - овъглят се накладките и започват да свирят. а това, което товари автоматика е точно превключването на скоростите. т.е. по-малко го товариш, ако на светофарите просто натиснеш спирачката и не пипаш лоста - оставяш го на директна предавка.
|
|
|
|
| Съб Юли 30, 2011 11:04 pm |
|
|
|
|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |