Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Настройка на смес при газова 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Да не се обидиш Тони, ама аз ги смятам така:
6.2х2.40=14.80лв/100км
12х1.20=14.4лв/100км
Реално почти няма разлика, само дето единия спира по често на бензиностанцията.
А моята с новите настроики пак 13/100 смесено, като извънграда си я жаля 100-120.
Засега не съм правил корекции да не върви, ама сега явно ще направя една да видим колко ще омалее и дали ще се отрази на разхода, понеже сега си върви като на бензин с една малка дупка на 4900 оборота.

По-добре я остави богата и коригирай това обедняване на 4900 оборота, защото не е добре да е с бедна смес. Колкото и да я коригираш няма да спестиш повече от 1л, а за 1,20лв не си заслужава риска от износване на двг...
а и не забравяй че си полу-джип с кофти аеродинамика и тегло от 1700 кг, така че 13/100 си е приказка...[/quote]

Ако на 4900 обеднява то на нагоре също ще е бедна а колата си набира не съм я закачал да проверя дали минава на бензин и какво точно става че се получава тази дупка.
Иначе наистина съм я оставил богата. Обеднява когато съм на висока предавка с малки обороти, даречем на 4-5-та с 30-40 и 1200-1400 оборота, понеже от дизела симам този навик и редя предавките а колата седина малки обороти и тчоно тогава ми светва и чека.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Чет Юли 07, 2011 2:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само едно не ми стана ясно. Как правите богата смес при горивни уредби, които имат обратна връзка от ламбда сондата?

Чет Юли 07, 2011 11:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Двигателист написа:
Само едно не ми стана ясно. Как правите богата смес при горивни уредби, които имат обратна връзка от ламбда сондата?

моита няма обратна връзка от ламбда сондата.

Пет Юли 08, 2011 7:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Mladen99 написа:
Двигателист написа:

моита няма обратна връзка от ламбда сондата.

Използваш обикновена газова уредба или емулираш сигнала на сондата с ГИ? Или нещо друго?

Пет Юли 08, 2011 10:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Използваш обикновена газова уредба или емулираш сигнала на сондата с ГИ? Или нещо друго?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ГИ разбира се Нито симулирам, нито емулирам :giggle: просто сондата ми нее вързана към газовия компютър. (поне за сега)
Но маи ще направя една проба да я вържа някои хубав ден, че да видим какво ще стане с разхода.

Пет Юли 08, 2011 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Mladen99 написа:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ГИ разбира се Нито симулирам, нито емулирам :giggle: просто сондата ми нее вързана към газовия компютър. (поне за сега)
Но маи ще направя една проба да я вържа някои хубав ден, че да видим какво ще стане с разхода.

Но нали се сещаш, че сондата си е вързана за бензиновия компютър ;) (не ми се вярва да си я резнал и от там). А той, посредством нея коригира времената на инжекторите и при работа на пропан-бутан. За това ти написах, че единствения начин да накараш ГИ да работи с обогатена смес достатъчно дълго време е да емулираш сигнал от сондата при работа на газ ;) Друг начин аз не се сещам, ако някой има идеи да казва.
Колкото до кабелчето, което свързва компютъра на газовата уредба с ламбда сондата, то не служи за нищо друго освен да ти дава информация на теб, когато настройваш с лаптопа, какъв и е потенциала във всеки момент за да може да си нагласиш уредбата правилно на всички режими. Това кабелче няма никаква управляваща функция върху горивната карта на газ, демек нищо няма да те се промени ако го свържеш.

Съб Юли 09, 2011 5:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Двигателист написа:
Mladen99 написа:

Но нали се сещаш, че сондата си е вързана за бензиновия компютър ;) (не ми се вярва да си я резнал и от там). А той, посредством нея коригира времената на инжекторите и при работа на пропан-бутан. За това ти написах, че единствения начин да накараш ГИ да работи с обогатена смес достатъчно дълго време е да емулираш сигнал от сондата при работа на газ ;) Друг начин аз не се сещам, ако някой има идеи да казва.
Колкото до кабелчето, което свързва компютъра на газовата уредба с ламбда сондата, то не служи за нищо друго освен да ти дава информация на теб, когато настройваш с лаптопа, какъв и е потенциала във всеки момент за да може да си нагласиш уредбата правилно на всички режими. Това кабелче няма никаква управляваща функция върху горивната карта на газ, демек нищо няма да те се промени ако го свържеш.

Не мисля че не играе роля вързаната ламбда сонда, ама както и да е, отидохме в друга тема, ако искаш пускаи нова и да пишем там. Иначе аз сместа си я гледам с друга програма която работи паралелно с тази за настроика на газта.

Съб Юли 09, 2011 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ще помоля, ако може модератор да ги отдели в друга тема...
Теб ще помоля да ми обясниш как влияе вързаната ламбда към газовия компютър, при положение, че ламбда контрола го прави бензиновия компютър.
Благодаря!

Съб Юли 09, 2011 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Двигателист написа:
...сондата си е вързана за бензиновия компютър... А той, посредством нея коригира времената на инжекторите и при работа на пропан-бутан...

При мен /ФОБОС/ когато обърна на газ и осцилограмата на ламбда сондата става равна долу на нулата и не мърда.
Дали не намалих твърде много времената и преобедних сместа?
Иначе върви добре.
Дайте мнение.

Нед Юли 10, 2011 7:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това определено значи бедна смес - трябва да се оправи.

Нед Юли 10, 2011 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Това определено значи бедна смес - трябва да се оправи.

Ло-
шо.
Тъкмо помислих, че най-после съм готов.
Но все пак-указателната точка запазва работната си зона-не се мести когато превключа горивата.
Не мога да си го обясня...

Нед Юли 10, 2011 7:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Странно наистина, но трябва и сместа да е по същия начин, както на бензин...

Нед Юли 10, 2011 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Странно наистина, но трябва и сместа да е по същия начин, както на бензин...

Нещо май не съм гледал както трябва.
Колебае си графиката както на бензин-поне при нормално шофиране.
На тихи обороти по едно време остана долу, но след като подадох газ пак започна синусоидата.
После като останах пак на тихи и синусоидата си излизаше нормално.

Пон Юли 11, 2011 7:22 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Когато караш равномерно по равно трябва да си се колебае. Когато настъпиш педала на газта за да ускориш, трябва да забие горе и да стои само там. Когато го отпуснеш леко за да се движиш отново равномерно, трябва бързо да започне пак да се колебае. Ако си махнеш крака от педала на газта, трябва да забие долу графиката.

Пон Юли 11, 2011 9:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тази синосоида предполагам че е кривата с която се регулират времената на газ. дюзи.
Наистина има режим в които ламбда сондата не оказва никакво влияние на Газ. инжекцион, а е само за наблюдение, което може да се прави с паралелно включен и кабел към компютъра на колата.
Но има и адаптивен режим в които (поне моето газово) които когато е активен, компютара сам си прави адаптивна карта и си променя настроиките (променя кривата с времената на газ спрямо бензиновите показатели) Този режим може да се активира само при свързана ламбда собда. Реално е като само убочаващ се компютър.
Корекциите които прави бензиновия компютър пък са в определени граници нормално 5-10% има бърза и бавна корекция, бързата е моментрана, а бавната взета за някакъв по голям период (които честно казано незнам колко е) когато тези корекции станат много големи 20-30-40% реално бензиновия компюр неможе да коригира адекватно и толкова бързо сместа. Затова свързаната ламбда сонда и активирана адаптиена карта могат да правят по бързи и адекватни корекция на времената и сместа.

Дано да съм бил достатъчно разбираем.

Пон Юли 11, 2011 10:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Mladen99 написа:
...което може да се прави с паралелно включен и кабел към компютъра на колата.
Но има и адаптивен режим в които (поне моето газово) ...

Какво марка е?

Пон Юли 11, 2011 10:46 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
sk67 написа:
Mladen99 написа:
...което може да се прави с паралелно включен и кабел към компютъра на колата.
Но има и адаптивен режим в които (поне моето газово) ...

Какво марка е?

Ауто Газ Италия - Пауър джет

Попринцип моите газаджии не връзват ламбда сондата на всички коли, понеже тази адаптивна карта може да ти изиграе кофти номер с разхода и да го вдигне много. Но аз съм мераклия да пробвам един следващ път какво точно ще се получи.Ако режима е деактивиран в един диапазон на графиката може да имаш и богата и бедна смес при различни условия, ако режима е активиран графиката ще се саморегулира.

При мен се получва нещо подобно изглежда, понеже на малки обороти е богата (доста) а в движение на ниски обороти (както правя 4-5-та предавка на 1200 оборота) и като подам малко газ и рязко обеднява, всъщност в движение нее останало време да видим какво точно става но чека ми светва за бедна смес точно тогава. Предполагам че ако я активирам може и да се получи.

В момента в които направя нещо ще пиша, а после и за резултата ;-)

Пон Юли 11, 2011 11:14 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
krass написа:
Когато караш равномерно по равно трябва да си се колебае. Когато настъпиш педала на газта за да ускориш, трябва да забие горе и да стои само там. Когато го отпуснеш леко за да се движиш отново равномерно, трябва бързо да започне пак да се колебае. Ако си махнеш крака от педала на газта, трябва да забие долу графиката.

:smt023 Е това е принципа с две изречения!

Пон Юли 11, 2011 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Mladen99 написа:
Тази синосоида предполагам че е кривата с която се регулират времената на газ. дюзи.
Наистина има режим в които ламбда сондата не оказва никакво влияние на Газ. инжекцион, а е само за наблюдение, което може да се прави с паралелно включен и кабел към компютъра на колата.
Но има и адаптивен режим в които (поне моето газово) които когато е активен, компютара сам си прави адаптивна карта и си променя настроиките (променя кривата с времената на газ спрямо бензиновите показатели) Този режим може да се активира само при свързана ламбда собда. Реално е като само убочаващ се компютър.
Корекциите които прави бензиновия компютър пък са в определени граници нормално 5-10% има бърза и бавна корекция, бързата е моментрана, а бавната взета за някакъв по голям период (които честно казано незнам колко е) когато тези корекции станат много големи 20-30-40% реално бензиновия компюр неможе да коригира адекватно и толкова бързо сместа. Затова свързаната ламбда сонда и активирана адаптиена карта могат да правят по бързи и адекватни корекция на времената и сместа.

Напълно разбираем. Наистина ме заинтригува. Защото съм си играл с Пауър Джет и не съм видял адаптация на газовия компютър в настройките. Може да го пропускам... Ако не ти представлява трудност къде се намира това меню в софтуера? Питам, защото това за което говориш е двойно регулиране - и бензиновия и газовия се самообучават, което води до конфликт. В смисъл, ако се регистрира бедна смес, например, кой от двата компютъра ще реагира адекватно? Бензиновия ще започне да да увеличава времената, газовия също, така ли? Бензиновия (поне при Бош) допуска 20% разлика от основната карта и ще се опита да ги избута (което ти се сещащ, че ще ти обърка работата на бензин)... Наистина ми е интересно да продължим дискусията.

Пон Юли 11, 2011 10:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Двигателист написа:
Mladen99 написа:

Напълно разбираем. Наистина ме заинтригува. Защото съм си играл с Пауър Джет и не съм видял адаптация на газовия компютър в настройките. Може да го пропускам... Ако не ти представлява трудност къде се намира това меню в софтуера? Питам, защото това за което говориш е двойно регулиране - и бензиновия и газовия се самообучават, което води до конфликт. В смисъл, ако се регистрира бедна смес, например, кой от двата компютъра ще реагира адекватно? Бензиновия ще започне да да увеличава времената, газовия също, така ли? Бензиновия (поне при Бош) допуска 20% разлика от основната карта и ще се опита да ги избута (което ти се сещащ, че ще ти обърка работата на бензин)... Наистина ми е интересно да продължим дискусията.

Личо моя бензинов забива на 25% корекция, явно повече неможе, но сместа пак е бедна, и мисля че в този момент газовия ще се включи, ама и те тези неща стават за части о секундата.
Винаги обаче има едно НО, (моите газаджии точно поради тази причина не връзват ламбда сондата. Понеже си е още малко занимавка и ако няма да активираш карта-адаптация няма смисъл) винаги корекциите на 2-та компютъра могат да играят лоша шега и да стават някакви аномалии, затова и при мен първоначално ламбдата е изключена.

А защо не си го намерил в софтуера, знам че има стари версии софтуер които може и да го нямат. А къде се намира...немога да ти кажа точно, понеже незнам :-) Изгтлежда все едно гледаш кариран лист и посредата са жълти квадтарчета, само едно е червено което прескача насам натам докато колата работи.
Немога да обесня точно понеже не се занимавам лично с това, но са ми ясни доста от нещата, братовчед ми е газаджия и всичките му колеги са ми приятели а и съм висял по много време при тях. Дори вчера му звънях за да ми каже модела на ГИ, че не го знаех :-)

Вто Юли 12, 2011 7:48 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >