Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблем с волана/сервото??? 
Автор Съобщение

Постове: 30
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте приятели!
Днес по пътя към морето, на магистралата при скорост от 100 - 130 км/час, внезапно волана стана доста твърд и директен (без никакъв луфт). Все едно всякакво серво избяга... Спряхме, изпушихме по цигара, запалих колата и всичко си беше наред. Въпросът ми е, дали на някого му се е случвало подобно нещо и дали това може да се дължи на "екстрата" - при повишаване на скоростта волана автоматично да се втвърдява. Не знам дори дали има такава опция при Форестър. Колата е последния модел, закупена тази година, като съм навъртял общо 4600 км.

Пон Юли 11, 2011 11:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колко да се втвърди волана. :-? При мен при скорост 100-120 км/ч няма разлика. Над 150-160 км/ч се усеща по-трудна реакция, но чак без луфт. [-X

Пон Юли 11, 2011 1:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
aboychev написа:
Колко да се втвърди волана. :-? При мен при скорост 100-120 км/ч няма разлика. Над 150-160 км/ч се усеща по-трудна реакция, но чак без луфт. [-X

Втвърдява се до степен все едно че няма серво. Не мога да разбера каква е тая работа, досега не се беше случвало.

Пон Юли 11, 2011 3:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Днес ми стана интересно и направих тест. От Бургас до Ветрен, макар че има ограничение от 90 км/ч, настъпих до около 150км/ч (да не прочете някои полицай това :smt131 ) и започнах да въртя наляво-надясно без никакво усилие... :smt023
Ако си на почивка в Бургас или района, може да се видим и да тестваме машинката...

Пон Юли 11, 2011 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Iosarian написа:
Втвърдява се до степен все едно че няма серво. Не мога да разбера каква е тая работа, досега не се беше случвало.

Има нещо нередно, с увеличаване на оборотите волана трябва да става по-лек, провери си ремъка да не е отпуснат и нивото на маслото на хидравликата. Посочената таблица е за Forester My08-09

Прикачени файлове:
steering.JPG
steering.JPG [ 188.67 KiB | Прегледано 1410 пъти ]

Вто Юли 12, 2011 1:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Проверка на Forester 2010, за бензинов двигател.

Маслото трябва да е прозрачно без потъмнявания и в нивото на допустимите граници. Пусни двигателя на празен ход, завърти волана в крайно дясно и крайно ляво положение няколко пъти преди да се измери нивото. Разликата в нивото при крайно ляво и крайно дясно положените е много малка почти равна, а при работещ и не работещ двигател трябва да е в границите на 5 mm. Ако разликата е повече от 15 mm, има въздух в системата и трябва да се обезвъздуши.

Вто Юли 12, 2011 3:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Iosarian написа:
aboychev написа:

Явно не си носиш с теб Инструкцията за експлоатация. Там ясно е записано:"Когато двигателят работи,ако възникне каквато и да е повреда в системата на електрическия сервоусилвател на волана,предупреждаващия светлинен индикатор STEERING ще светне".
Щом не ти е светнал,значи нямаш проблем.. :smt023
По нататък е казано че когато свети този сигнал, може да усетите по-голямо съпротивление. Не вярвам да ти е изгоряла крушката на този сигнал. Но все пак дай на контакт и виж дали свети.... ;)

Вто Юли 12, 2011 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
aboychev написа:
"Когато двигателят работи,ако възникне каквато и да е повреда в системата на електрическия сервоусилвател на волана,предупреждаващия светлинен индикатор STEERING ще светне". ..

Стана интересноо :D
Май, електрически сервоусилвател само определени модели имат - дизел примерно?
Forester 2011 бензин, също е с механична помпа (power steering pump) на ремъка. :waste:

Вто Юли 12, 2011 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Цитат:
Стана интересноо :D
Май, електрически сервоусилвател само определени модели имат - дизел примерно?

Точно така. Дизелите са с електрически сервоусилватели. При мен липсва резорварче за течност на сервото... :D
За това незнам колегата дали е с бензинов вариант на Фори. Ако е с бензин, има резорвар и тогава е валиден твоят съвет за проверка... :smt023
Но при всички случаи е трябвало да светне сигналната лама STEERING, ако има проблем. Да изчакаме и да видим какво ще каже по въпроса самия колега. Дали има някакво решение на проблема му...

Вто Юли 12, 2011 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте!
Благодаря за съветите!

Аз обаче все още нищо не съм предприел по въпроса, защото от плажове и маси няма време. :-D Карах джипката един, два пъти - всичко нормално. Както се появи, така и изчезна. Иначе на таблото не свети никаква лампичка. По въпроса дали е бензин или дизел: Бензинче 150 коня, ръчка. Благодаря Ви още веднъж за съветите. В неделя се прибирам в София и ще мисля какво да правя. До тогава ще карам по-бавничко и дано няма проблеми.

Пет Юли 15, 2011 1:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 124
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Днес и при мен същия "проблем" - карам си аз весело към от Бургас към Варна гадни завои един след друг и по едно време усещам волана някак си втвърден. Бря, викам си някоя гума ли сдаде багажа какво ли, ама иначе върви без да залита, държи си права посока. Спирам гледам гумите нищо, пипам ги- грайферите меки като гуми за триене на молив. Това става към 3ч. след обед, температурата на въздуха 35 гр. Асфалта сугно към 50-60гр. въртя волана на място- няма грижи, като я подкарах- пак същото, все едно карам по лепило, едвам едвам реагира при "разклащане" на волана. Гумите - Йокохама - оригиналните, летни. Стигнах до участък с по-сенчести отсечки и респективно по- студен асфалт, колко да е по студен ама нещата се изчистиха. така че за мен проблема е по скоро благинка, по- добро сцепление на гумите с настилката, което се усеща като втърдяване на волана. На прав участък не се усеща този ефект, но при движение - завой след завой прави сериозно впечатление, без да влошава пътното поведение!
Айде наздраве! :beer01:

Пет Юли 15, 2011 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ba4oMisho написа:
Днес и при мен същия "проблем" - карам си аз весело към от Бургас към Варна гадни завои един след друг и по едно време усещам волана някак си втвърден. Бря, викам си някоя гума ли сдаде багажа какво ли, ама иначе върви без да залита, държи си права посока. Спирам гледам гумите нищо, пипам ги- грайферите меки като гуми за триене на молив. Това става към 3ч. след обед, температурата на въздуха 35 гр. Асфалта сугно към 50-60гр. въртя волана на място- няма грижи, като я подкарах- пак същото, все едно карам по лепило, едвам едвам реагира при "разклащане" на волана. Гумите - Йокохама - оригиналните, летни. Стигнах до участък с по-сенчести отсечки и респективно по- студен асфалт, колко да е по студен ама нещата се изчистиха. така че за мен проблема е по скоро благинка, по- добро сцепление на гумите с настилката, което се усеща като втърдяване на волана. На прав участък не се усеща този ефект, но при движение - завой след завой прави сериозно впечатление, без да влошава пътното поведение!
Айде наздраве! :beer01:

Какво ме направихте колеги :smt131 Онзи ден се пребрах от Резово в Бургас-жега,жега та се нетрае...
Абе нито се втвърди волана, нито нищо....Да не ви прегрява геврека (волана) от здраво каране.... :smt129
Поздрави... :smt023

Пет Юли 15, 2011 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 124
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
То че здраво карането, здраво, ама оплакване няма, просто анализ на ситуейшъна! Яки гуми, добро сцепление с пътя, нормално поведение на субито! Постинга ми е позитивен, просто усетих нещо ново в поведението на форко, което не бях усетил до сега! Пак насочвам вниманието ви към високите температури и размекването на гумите!
PS Рядко карам по време на жегите, предпочитам сутрешните или късните следобедни часове. Другата ми колица милата е с някакви галоши Малоя и независимо от размера на грайфера си има стабилно поведение на пътя без значение на темп.

Пет Юли 15, 2011 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ново изпитание на Форко. Бургас-Шкорпиловци около 12.00 ч на обяд. Температура на въздуха- 34 градуса. Засилен трафик и множество изпреварвания. :smt023
Никакви проблеми със сервото. [-X

Съб Юли 16, 2011 3:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Iosarian написа:
внезапно волана стана доста твърд
Колко внезапно и колко доста? :) :) Ако е било наистина изведнъж и волана е станал труден като на изгасен двигател... не виждам вариант да нормално, независимо какво е сервото. Погледни в сервиза, че не бива шега с това.
А подобни резки промени не са ми се случвали поради температурни особености на асфалта, гумите и прочее, така че и този вариант ми е доста съмнителен :)

Пон Юли 18, 2011 6:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Автомобил: Forester
Нов фен
Отговори с цитат
Като заговорихте по тази тема. Очаквах да има "втвърдяване" на волана над 100-110, но уви нямам !
Което е доста гадно по завоите на магаистралата с 130 докато лентите са пълни и изпреварваш ...

Ако при мен се беше вдървил волана, щях да го сметна за нормално, но уви ..

( Става дума за фози 2011-та )

Пон Юли 25, 2011 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
phill написа:
Като заговорихте по тази тема. Очаквах да има "втвърдяване" на волана над 100-110, но уви нямам !
Което е доста гадно по завоите на магаистралата с 130 докато лентите са пълни и изпреварваш ...

Ако при мен се беше вдървил волана, щях да го сметна за нормално, но уви ..

( Става дума за фози 2011-та )

Доста се втвърдява към 160км/ч! Личен опит с мойто Фори дизел 2010

Чет Юли 28, 2011 9:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, преди дни се върнах от морето и нямах никакъв проблем този път. Както колегата по-горе сподели, възможно е втвърдяването да е било поради високата температура на асфалта. Не съм ходил в сервиза, защото все не остава време. относно сервото, при шофиране в града, волана е толкова мек и удобен за маневри, че може би просто съм си въобразил за прекомерното втвърдяване... Както и да е, надявам се от асфалта да е било. На вас пожелавам да сте твърди на други места :smt129

Пет Юли 29, 2011 10:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 14
Автомобил: Форестър SG 125к.с.
Нов фен
Отговори с цитат
При мен се появява това втвърдяване на волана за момент при маневриране на място и ми пресветва лампата на ръчната при студено време, когато за пръв път карам колата. Дали се държи на серво помпата, защото понякога ми пресвирва ремъка в крайно положение на волана- сменен е наскоро и течността е до ниво колд макс или е друг проблема?

Пон Фев 14, 2022 10:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хлабав ти е ремъкът, вероятно, а лампата на ръчната няма нищо общо. Ако лампата на ръчната ти свети само в студено, то течността се свива само тогава, демек е пълна с вода и е за смяна.

Пон Фев 14, 2022 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >