Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Теглене на товар с автоматик
| Автор |
Съобщение |
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|
Здравейте, От известно време ме гложди мисълта за каравана. Ще ми се да е сравнително малка /около 5м/, колата с която ще тегля е Фори'99 125 к.с., 4ЕАТ. Колата не е от най-мощните, нито пък е дизел и затова съм се насочил към по-компактна каравана. В това наше съсловие, някак си съм сигурен, че има доста дърпащи, най-малкото заради името FORESTER  Та затова се обръщам с въпрос към имащите опит с теглене /особено с автомат/, иначе теорията е ясна  . Та въпроса ми е как се държи автоматика при теглене? Качва ли се разхода значително заради невъзможността на автомата да включи на 4-а? Аз си мислех, че автомата може и да е плюс при кротко теглене, заради липсата на съединителен диск /и смяната му/, но не се бях сетил за тоз нюанс  И като цяло как се държи тази кола при дърпане? Благодаря предварително на отбора на знаещите!
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
|
|
| Вто Юли 12, 2011 12:55 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
|
По правило автомата винаги е по-добър за теглене от ръчните и издържа повече. Но неминуемо съкращаваш живота на кутията... Строга "хигиена" на кутията при тази ситуация - качествено масло, честа смяна и култура на теглене - без резки движения с педала на газта.. Това е от мен.
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Вто Юли 12, 2011 1:29 pm |
|
|
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|
Събратя, помагайте! Не мога да повярвам, че никой не дърпа с Фори Флат, 100% съм съгласен с теб. Ясно ми е, че никога не печелиш нещо, без да губиш друго  Но ми се ще да почерпя опит от нечии преки впечатления. То е ясно, че после пак аз ще черпя 
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
|
|
| Пет Юли 15, 2011 11:18 am |
|
|
|
bTU
Регистриран на: Нед Юли 31, 2011 7:01 pm Постове: 2 Местоположение: Varna Рейтинг: 0
|

vale написа: Събратя, помагайте! Не мога да повярвам, че никой не дърпа с Фори Флат, 100% съм съгласен с теб. Ясно ми е, че никога не печелиш нещо, без да губиш друго  Но ми се ще да почерпя опит от нечии преки впечатления. То е ясно, че после пак аз ще черпя  Да ти кажа ако ще дърпаш тежка каравана т.е над 600 - 700 кила ти трябват доста Нм, особенно когато каравана започне да те подръпва назад или в страни , най добрия вариант е дизела поради високите Нм. Другия вариант е бензин но трябва пак да ти е с около 250 - 300 Нм инъче ще имаш трудности при тегленто т.е при бързото изтегляне на каравана когато тя се завихри в ляво или дясно. Ако не караш бързо няма да имаш кай знае какви проблеми. Но по малкият двигател си е кофти за такива цели. Автоматика пък си е най доброто за теглене. Със субару не съм дърпал но то марката няма значение според мен. А единствено тежеста на караваната и Нм на двигателя !!! пък коментарите за по бърза амортизация и честа смяна намаслото на АТ са пълни дивотии ! Всяка кола с автомат и с ръчни си има максимално допустима маса при теглене, когато тя се спазва немаш сериозни проблеми ! И най -добре е преди да си купиш караван да прикачиш на някой приятел да видиш как ще е при тебе или в краен случай си вземи под наем за ден два та да си направиш тест драйв като хората .
|
|
|
|
| Чет Авг 04, 2011 10:49 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|

Здравей колега, виждам си мераклия да теглиш каравана. Аз започнах да правя това тази година, дърпам с 3 литров аутбек 2005 (5 степенна автоматична кутия типтроник). Лимита ми на теглене е до 1360кг според производителя. Аз се стремя да съм на средата. Караваните които наемах това лято са сгъваеми. Предимството е по-малкото въздушно съпротивление. Вчера се върнах от дълга екскурзия 2000км и ми даде среден разход 12.6 л/100км. Когато не тегля нищо разхода ми е около 9 - 9.5, според карането. По-долу съм постнал 2 снимки да видиш как изглежда тая каравана. Тежи около 700кг. Сега да ти напиша и моето мнение по отношение на техническата част. Автоматика НЕ е по-добър от ръчната кутия за теглене. Не съм виждал големи камиони влекачи с автоматични кутии. При автоматика маслото се ползва освен за смазване и като работен флуид, както е писал колегата БТУ. Това ще рече че на АТФ-а се разчита да маже, да задейства изпълнителни механизми, да отнема топлината при триенето, да изпълнява ролята на съединител в хидротрансформатора и т.н. За автоматиците казват че около 90% от авариите при тях стават в следствие на прегряване на маслото, влошаване на качествата му, вулканизиране на уплътненията в следствие високата температура. Но това не трябва да те плаши, за всичко си има лек. Хората продават афтърмаркет радиаторчета за автоматични трансмисии ( http://www.etrailer.com/Transmission-Coolers/Subaru/Outback+Wagon/2005/D13501.html?vehicleid=2005760395) които спомагат за допълнителното охлаждане на маслото на кутията. Аз си монтирах моето наскоро и да си призная има огромна разлика, осезаемо държи маслото с около 10° по-хладно. При външна температура 28°С маслото ми беше около 68-70°С при скорост около 90-100 км/ч. Тези данни ги давам понеже си сложих термометър на тръбите които подават масло напред към радиатора. Не знам дали е ясно всичко което пиша, но ако има някакви въпроси ще поясня, имам и подробна инструкция за монтажа на радиаторчето, много е лесно и върши работа. Струваше ми 50$, както казват в други форуми хората, при теглене с автоматик допълнителния трансмишън кулър е хубава и евтина застраховка. Предвидил съм за зимните месеци да монтирам пред раздиаторчето едно картонче за да не се преохлажда. Сега малко личен опит да споделя. За лашкането се свиква, реално колата беше натоварена и странично лашкане нямах. Динамиката на колата беше все едно карам 2 литров мотор - спъната отвсякъде. На големите баири пъплих полека на 2-ра, и по едно време на мотора му стана горещо, стрелката за антифриза не беше на мястото си както обикновено, беше с една идея по-нагоре, съвсем леко. Веднага спрях климатика, пуснах парното на максимум и отворих прозорците. Стабилизира се на секундата и всичко беше наред. Следващите 1500 км всичко си беше идеално, мотора си работеше перфектно. При слизане слизах полека на скорост, но и доста помагаха спирачките, дисковете бяха посинели след първия голям наклон, но с накладките които съм сложил нямам проблеми, колкото повече загряват повече спират. И накрая един малък въпрос, защо казвате че автомата нямал да може да включи на 4-та? Кое ще му попречи? Освен ако ти не сложиш лоста на 3. Аз лично по равното карах изцяло на 5-та и си поддържах 105-110 км/ч. без никакъв проблем.
Прикачени файлове:
PICT0525m.jpg [ 192.73 KiB | Прегледано 1198 пъти ]
PICT0551m.jpg [ 257.52 KiB | Прегледано 1198 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2011 3:28 am |
|
|
|
den4o
Регистриран на: Нед Ное 25, 2007 12:25 am Постове: 323 Местоположение: Маастрихт
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
|
|
Каравана на съм теглил,но преди време се наложи да си тегля буса около 30 км. до сервиз. С твърда връзка- към 1500 кг мисля,че тежи. Пътят до сервиза включваше от всичко по малко,имаше и към 2 км сериозен баир- над 8 % пише на знака...Усеща се,че нещо ме дърпа назад,но чак прегряване и 2 скорост не съм използвал. По магистралата карах със 120 км/ч. Единствената разлика усетих при ускоряване- по-бавно и при по-високи обороти качва на горната предавка. Тепмературата на кутията не мога да следя,но на антифриза не се промени. Навън беше хладно, не повече от 10 градуса. Карах на Спорт - стандартния режим.Става дума за аутбек,3.0,2008.
_________________ 2008 outback 3.0Rn 2002 toyota hiace 2.5 D4D 2008 daihatsu coure 1.0 2010 guzzi griso 1100
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2011 7:30 am |
|
|
|
Provigo
|
|
Понеже е било хладно и така или иначе си ползвал отопление а не климатик. Било е по-благоприятно. Като сметна и другия товар отивам общо над 1000 кг. Не е имало прегряване и при мене, просто половин милиметър отместване на стрелката по-нагоре от нормалното положение. На баира първите 1-2 км ги изкарах без 2-ра ама после нямаше накъде, предпочитам да държа мотора в обороти, помпата работи по-бързо и охлаждането е по-интензивно. Аз съм сигурен че при мен грешката беше че не спрях климатика.
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2011 2:44 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Provigo написа: Сега да ти напиша и моето мнение по отношение на техническата част. Автоматика НЕ е по-добър от ръчната кутия за теглене. Не съм виждал големи камиони влекачи с автоматични кутии. Моето мнение е, че автоатика в 95% от случаите е по-добър вариант за теглене. И то не, защото причинат е конструктивна, а защото потребителя е в основата на всичко. Много малко са хората, които имат реална представа как се тегли товар с МТ. В резултат на това се допускат грешки, които съкращават драстично живота на съединителя и като сумарен пробег - автомата е по-добър вариант. При него нещата са доста по-прости и не се изисква да си професионален шофьор за да си свършиш работа. Сравнението с влекачите не е много точно, защото конструктивно нещата са различни (двигатели, скорости...), а и се карат от професионални шофьори... 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пон Авг 08, 2011 8:22 am |
|
|
|
Provigo
|
Flat 6 написа: Моето мнение е, че автоатика в 95% от случаите е по-добър вариант за теглене. И то не, защото причинат е конструктивна, а защото потребителя е в основата на всичко. Съгласен съм с теб, употребата на автоматична кутия е по-лесна и не изисква специални умения. Не само при теглене ами и при нормално ежедневно каране. И няма съединител. Но пак да спомена, който има намерение да тегли през летните горещи дни, и на по-дълги разстояния с автоматична кутия е силно препоръчително да има инсталиран допълнителен радиатор за доохлаждане на маслото на кутията. Не казвам че ако не се сложи ще стане нещо, но това е един вид "да си вържем гащите", за да няма после: -Много гадни тия автоматици, много се чупят!
|
|
|
|
| Вто Авг 09, 2011 4:09 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|