Отговори на тема
 Диагонален тест 
Автор Съобщение

Постове: 39
Автомобил: forester '10 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Е , и аз реших да разкажа нещо интерестно. Като всеки щастлив собственик на субару / машина с легендарна издръжливост и проходимост/ побързах да пробвам какво може. И естествено първо започнах с диагонален тест. Намирам аз едно много хубаво място / подхода към гаража ми /, нацелвам се , прилежно включвам на бавни,включвам на задна, подхождам внимателно ... ето вече усещам как колата застава на три крака / дори леко се полюшва от вятъра / ... идва слюбимния момент в който трябва да усетя как въртящия момент се прехвърля на гумите с сцепление, на лицето ми се появява леко иронична усмивка към собствениците на други 4х4 машини и ..........
Е , срама няма да го описвам толкова подробно , но по същество свободната гума щастливо се върти , колата нещо се тресе но си остава на място с цялото и достолепие.
Естествено слизам , ритам всяка гума по отделно, псувам най напред субару , после всички , които лъжат за " каква страшно возило " била, и накрая себе си , че ги слушам и се набутах така яко .
След 10 минутен престой в гаража - аз вътре колата отвън - и след като охладих малко страстите се сещам , че там някъде в някаква тема някой спец беше казал че при подобна ситуация бил изключил VDC - то. Мама му и копеле викам пак ще се пробвам.
Скачам на седалката , отправям поредица закани към цялата рода на возилото / хубаво е да се знае кой командва все пак / подхождам отново по описания вече начин , като се сещам да спра VDC и ......... о чудо, колата влиза почти без зор.

Така , че колеги следва поуката от описаната ситуация - при диаг. тест спирайте VDC - то.
Хайде с здраве

Пет Сеп 02, 2011 11:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:smt129 :smt082
Каква е модификацията на колата?

Пет Сеп 02, 2011 11:45 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Информация от първа ръка :)
VDC трябва да се спира и при изкачване на много стръмен наклон, щото иначе "гаси" двигателя". Но не трябва в никакъв случай да се спира когато колата е в кал, сняг и на подобни хлъзгави повърхности.
Интересно ми е, дали си пробвал с включен VDC да завъртиш волана наляво-надясно - това все го коментираме, ама не си спомням някой дали го е пробвал.

Пет Сеп 02, 2011 11:46 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
бензин бързи бавни 150 к.с.

в какъв смисъл да въртя волана - ако е спрял ли имаш в предвид, а и по време на теста ли или само на място ?
А и за наклона съм напълно съгласен
само за снега бях чел някакво мнение , че било по добре без тази система - нямам личен опит още / за съжаление през август не вали обилно сняг /

Пет Сеп 02, 2011 11:52 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Да, докато си на "кантар", завърташ волана и настъпваш газта. По принцип трябва да завърти и двете предни гуми, или нещо такова. Поне теорията така казва. Не съм пробвал.
Без VDC на хлъзгав терен колата става неуправляема ако поднесе. Но пък и не може да се правят "donuts" :)

Пет Сеп 02, 2011 12:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ами всъщност подхода към входа беше под ъгъл 90 градуса , така че по време на теста и движението волана беше завъртян почти непрекъснато надясно , но несъм усетил нещо нередно

Пет Сеп 02, 2011 12:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
tisho написа:
Информация от първа ръка :)
VDC трябва да се спира и при изкачване на много стръмен наклон, щото иначе "гаси" двигателя". Но не трябва в никакъв случай да се спира когато колата е в кал, сняг и на подобни хлъзгави повърхности.
Интересно ми е, дали си пробвал с включен VDC да завъртиш волана наляво-надясно - това все го коментираме, ама не си спомням някой дали го е пробвал.

ами Тише имам доста изпълнения с моя бек,когато съм затънал доста в кал или сняг,само докато изключа VDC и колата си излиза.добре е да се уточни че има разлика между хлъзгав терен и затънал в кал или сняг,това е според мен

Последна промяна valadares на Пет Сеп 02, 2011 3:34 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 02, 2011 1:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За минаване на истински диагонален тест поне теоретично VDC-то е единствения начин колата да мине, но се върти волана и се чака няколко секунди, за да може VDC-то да се усети, че има нужда от блокиране на свободната гума - има много добър клип със Зевзека на Белмекен. VDC off помага там, където са нужни обороти и тяга.

Тук съм с VDC ON и бях единствения 4х4 сред доста сериозни машини, който успя да качи директно баира:
http://www.youtube.com/watch?v=0QkuBsbpjPY

Пет Сеп 02, 2011 2:50 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
valadares написа:
ами Тише имам доста изпълнения с моя бек,когато съм затънал доста в кал или сняг,само докато изключа VDC и колата си излиза.добре е да се уточни че има разлика между хлъзгав терен и затънал в кал или сняг,това е според мен

Не споря - така е. Съгласявам се и с taipan, че VDC Off помага когато нямаме иначе нужната тяга за да издрапаме. То при него и с VDC си има достатъчно тяга, от двигателя е :) :) При мен тягата е малко по-малко при VDC On:) Но с малко търпение и с VDC On би могло да се излезе от ситуацията.
Но трябва много да се внимава с VDC Off, понеже тогава колата става практически неуправляема - всички гуми се въртят коя колкото може, и ако някоя гума зацепи, може да завърти колата, и да я запрати към някое близко дърво например. Според обстановката. На лед например, същата работа, ако една гума зацепи, може да засили колата настрани, след което вече на хлъзгаво ще е зор да се спре. Както и във видеото с изкачването - без VDC ако се отклони от дирята и залитне настрани ... и после гледаме шоу.. То е обсъждано много пъти, но пак да кажа - VDC се стреми да държи колата в пътя, като умишлено намалява тягата, ако усети, че някое колело/ос тръгне в произволна/неправилна посока.

Пет Сеп 02, 2011 3:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:smt023 Много добре казано.

Пет Сеп 02, 2011 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всичко О'К по темата и Тишо много правилно е описал к'во става с VCD-то
Аз нямам такова и ми много чудно какво би се случило, ама немога да разбера защо немога да я накарам да седи на 3-и колела, аз ли съм аматьор все още......

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Сеп 02, 2011 7:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Абе аз само се чудя тея всичките модели без VDC много неуправляеми бе :smt082

Пет Сеп 02, 2011 8:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Абе аз само се чудя тея всичките модели без VDC много неуправляеми бе :smt082

Да не говорим тия дето са само на RWD

По скоро въпроса е принципен к'во може да се случи и какво не. Системата си е много полезна донякаде.
т.е. Без много притеснения може да натискаш колата на мокро, кално и при други кофти условия и да разчиташ на системата която да ти вкара колата у пътя (макар че аз немога да разчитам на някакъв компютър) но и не отричам че нее полезно и ако го имам бих си го ползвал.
Просто при някои ситуации по скоро пречи отколкото да помага, но тези ситуации са при по тежки усовия където...... абе малко се затруднавам да опиша ситуациите понеже не съм карал VCD и маи трябва колегите да опишат ситуеишъна.
Карал съм RWD с ASR които и блокиране на задния мост (мисля че ABD) и определено когато се наложи по екстремна ситуация е по добре да се изключва, понеже като ти върне газта в някои трап и увяхваш, а ако е изключен когато се позасилиш малко и прелиташ..... :-)

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Сеп 02, 2011 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Отговори с цитат
VDC трябва да се разучи как се държи в различни ситуации, за да се знае кога да се спира.
На форито като спреш VDC от бутона НЕ спираш тракшъна, той продължава да си работи и не може да поднесеш колата. При диагонален тест при спряно VDC като завъртиш волана в някоя посока тракшъна се усеща и прехвърля усилие на буксуващото колело при това явно.
Идете на някоя среща във Варна и ще научите доста неща. ;)
Ето малко клипчета колега:

http://www.youtube.com/watch?v=a36o4jnP ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=6yE2l6u255s&hd=1
http://www.youtube.com/watch?v=ogLS8NciELU
http://www.youtube.com/watch?v=BQAyROOg4g8

Пет Сеп 02, 2011 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Написах в търсачката на youtube "Best beer in Bulgaria" и излезнаха два клипа на Zevzek с VDC ON и един с VDC OFF :smt129

Съб Сеп 03, 2011 12:19 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хахахаха, мда - добра среща си беше. Таз година - пак.
Въпросче - суби с вдц е по-нестабилно при вдц оф от суби без вдц и без блокажи с висока скорост? Предполагам, че при оф незнае къде да бута повече, докато при дифове чисти се разпределя само? Или грешно си мисля?
Тишо, айде сега, оня баир и двете форита не можаха да го качат, а агент орандж дойде със старото фори (98) и го изяде на 3000 оборота :)
Нивата и тя не можа да го качи.
Всъщност май само легасито и форито се качиха или вече съм забравил (дали нямаха и двете ЛСД отзад)? ilsa-та не помня успя ли? Аз бях с галошки, а за къдръвия да не говорим - с летни гуми. :beer01:
Но пък има друго, ВДЦ при високи скорости и лъзгаво - май с него е най-добре.... ако искаш да стигнеш от А-Б без много забавления и непредвидени неща.

@marinur - може да видиш тук какво става при суби без системи и без ЛСД на диагонал: http://www.youtube.com/watch?v=6yE2l6u255s - тука са всичките.

Съб Сеп 03, 2011 12:46 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ето полезна информация и официално клипче за диагонален тест на Фори 3 с/у останалите :smt023

http://www.subaruofkeene.com/subaru-com ... e-edge.htm

Съб Сеп 03, 2011 10:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема