Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  >
 Съвети за Газова уредба 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всички газови майстори казват, че старите EJ двигатели не са претенциозни. ЕКУ-то понася бедни и богати горивни смеси и безропотно търпи и коригира, докато на други марки автомобили, при такива разлики отдавна да е светнал "чека", след 2003-2005 година двигателите на Субару стават малко по-капризни по отношение на газовото.
 3

Сря Сеп 14, 2011 10:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 414
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги. Газовият инжекцион е Cargas 170kw свален от Мазда ЕМ ХИКС 3. :) Някой слагал ли е такава на такъв автомобил (Легаси 2.2 1991г автоматик, колата от аватара ми) и какви впечатления имате?? Ще е много полезно инфо защото още се двоумя но по всяка вероятност ще се хвърлям с главата напред и каквото стане защото е грехота такъв автомобил да не се кара. :)
Знаете ли към кого мога да се обърна. Днес звънях на Митака но него го няма и говорих негов помощник явно който не можа да ми отговори. В кой сервиз в София поставят Cargas ?

Сря Сеп 14, 2011 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 753
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gatof написа:
... Колата ми е Легаси 91' ва 2,2 двигател , Автоматик. Искам да знам дали това, че е автоматик променя нещо и дали ще падне мощноста понеже тя така или иначе си е малко по мудна поради по дългите скорости? к... :)

Колега, ако имаш път към София, обади се да врътнеме едно кръгче мойто звер, .... бъди сигурен, че тези въпроси ще ги забравиш на мига.

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Пет Сеп 16, 2011 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колеги дайте малко акъл на един неориентиран - значи сериозно съм се замислил да сложа газова уредба защото минавам повече от 20к километра на година и икономията от нея е безспорна. Въпроса е че искам и на газ колата да върви безпроблемно както сега на бензин. Питанката е към коя марка газов инжекцион да се насоча, такъв който да може сам да си го донастройвам ако нещо не ме кефи, за кои марки има кабел и софтуер с който средно грамотен технически(и компютърно) човек може да борави. Проблема ми идва от това че лятото съм във Варна, а зимата на Банско и няма да мога да разчитам на 100% на човека който е монтирал уредбата да ми прави донастройки. Ще съм много благодарен на всеки който сподели ЛИЧНИ наблюдения и опит по въпросния казус. :beer02:
ПС колата е Фори 2.0 , 125 к.с. , МТ , 2001 г

Съб Окт 08, 2011 12:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Еееее, свърши се. Дадох капаро за ГУ cargas. Сигур ше ме помислите за луд Изображение - чак и капаро да даде, ма така е, пичовете дет ще го монтират са постоянно заети и така Изображение
Пък и си намерих подходящо за случая аватарче Изображение

Пон Окт 24, 2011 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моята е с BRC SEQUENT ,изпарител GENIUS MAX и Flashlube ;) Върви си безпроблемно.Харчи толкова,колкото и сипя - ресто не ми връща :lol: :lol: :lol:

Пон Окт 24, 2011 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
kikaha1 написа:
Еееее, свърши се. Дадох капаро за ГУ cargas. Сигур ше ме помислите за луд
Кажи марка, модел? Вземи си кабел за лаптопа да си настроиваш лесните работи - дали да меша с бензин, на колко оборота да превключва от/на бензин, колко градуса температура да чака преди да пусне газчицата... На мен при една настройка ми затриха тия неща и после хич не ми се връщаше до сервиза, та си поръчах кабеляците, хем ще мога да поглеждам профилактично какво се случва :)

Вто Окт 25, 2011 9:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kikaha1 написа:
Еееее, свърши се. Дадох капаро за ГУ cargas. Сигур ше ме помислите за луд Изображение - чак и капаро да даде, ма така е, пичовете дет ще го монтират са постоянно заети и така Изображение

Марката няма чак такова значение като монтажа и настройките. Това, което се сещам – гледай откъде ще ти вземат охладителна течност за изпарителя. Настоявай да е от системата на парното (паралелно или последователно зависи от това дали имаш кран за прекъсване/шунтиране на циркулацията през радиатора на парното) а не от някой тънък маркуч за подгрев на дросел примерно. Сега идва зима и в никакъв случай не е допустимо редуктора да е студен при каране с голямо натоварване – примерно караш по магистралата със 140 км/час по баирите и редуктора изстива или се обледенява. Второ – като я взимаш от газаджиите първо провери дари е устойчив празния ход при максимално натоварване (включи всички ел. консуматори, като е добре да изчакаш да се включи и вентилатора на радиатора + компресора на климатика). Трето – натовари двигателя максимално – 1-ва, 2-ра, 3-та – до максималните обороти (най-добре на някой баир) оборотомера трябва да се пълни до червеното без да обръща на бензин. Изобщо обръщането на бензин е недопустимо освен ако не е свършил пропан-бутана в бутилката. Четвърто – не трябва да светват никакви чекове и да се записват грешки от типа на „бедна смес”, „богата смес” или „надхвърлено време за корекция”. Пето – това е малко по-сложно защото ти трябва някой с лап-топ и софтуер за четене (става с със софтуера на газовата). Излез на някой ненатоварен равен междуградски път. Установи някаква постоянна скорост. Следи внимателно изходните времена от електронния управляващ блок на бензиновата уредба (бензиновите времена!), като примерно превключваш газ-бензин и обратно с интервал 10-20 секунди. Времената почти не трябва да се променят или ако трябва да съм по-точен макс.+/- 20%. Също така не трябва потенциала на ламбда-сондата да се забива за по-дълго време на нисък (бедна смес) или висок (богата смес) потенциал. Шесто – разхода на пропан-бутан трябва да е 10-20% над бензиновия, ако горните условия са изпълнени правилно. Седмо – за максимална икономия подберете възможно най-ниската температура на преминаване на газ, при която обаче няма прекъсване на двигателя или обледеняване на инжекторната рейка (което говори за неизпарен или повторно втечнен пропан-бутан вследствие на налягането в рейката). Осмо – задайте минималното възможно време на изчакване за преминаване на газ при загрял ДВГ – примерно 5 секунди. Девето – сменяйте двата филтъра (грубия на редуктора и финия на рейката) на 15000-20000 км. Десето – подменете свещите, а ако имате възможност и кабелите и намалете хлабината между електродите примерно с 2-3 десети от мм.
И накрая нещо, което препоръчвам единствено от собствен опит – ако караш предимно извънградско с високи средни скорости използвай една степен по-студени свещи.
Това е като цяло, макар да не вярвам „газарите” да се постараят толкова. Ако се сетя още нещо ще пиша, че сега много ми се доспа… Дано имаш късмет със спретнат монтаж.

Сря Окт 26, 2011 12:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Двигателист написа:
Трето – натовари двигателя максимално – 1-ва, 2-ра, 3-та – до максималните обороти (най-добре на някой баир) оборотомера трябва да се пълни до червеното без да обръща на бензин. Изобщо обръщането на бензин е недопустимо освен ако не е свършил пропан-бутана в бутилката.
С цел максимална икономия или друго съображение?

Сря Окт 26, 2011 9:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 460
Автомобил: Forester 2,5 XT AT
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
kikaha1 написа:

На бившата ми импрезата 2,0, бях сложил CAR GAS газов инжекцион и година и половина (~30000km) не съм имал никакви ядове. Харчеше си нормално и вървеше съвсем адекватно. :smt023
В България съм се убедил, че можеш да си купиш страшен боклук за много пари и доста качествени неща за много по -ниска стойност. НО това правило не винаги важи ;)

Сря Окт 26, 2011 10:19 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
jafaar написа:
Двигателист написа:
Трето – натовари двигателя максимално – 1-ва, 2-ра, 3-та – до максималните обороти (най-добре на някой баир) оборотомера трябва да се пълни до червеното без да обръща на бензин. Изобщо обръщането на бензин е недопустимо освен ако не е свършил пропан-бутана в бутилката.
С цел максимална икономия или друго съображение?

Не е за икономия. А отново за проверка на адекватността на монтажа. Защо системата ще се върне на бензин ако не е зададено умишлено? Ами на първо място от неправилно подбран или дефектен редуктор, който във върховите режими с голям дебит на газ не може да поддържа налягане и то пада под зададеното прагово за работа на газ (случва се и при атмосферните двигатели, а при тези с принудително пълнене доста често). Второ - неправилно подбрани по размер инжектори, които когато достигнат максималните си времена преди максималния режим на двигателя системата преминава на бензин (не съм сигурен дали всички уредби го правят, Бигас 100% го прави). И добре, че преминава, защото ако не го направи двигателя ще работи с бедни смеси в именно най-рисковите му режими, което лесно ще го повреди. Сега се сещам още нещо полезно, ако сами си настройвате уредбата. Лично аз смятам, без да твърдя, че това е правилно, че е добре по външната скоростна характеристика (педала за газ до пода) на двигателя да се подава обогатена смес. Т.е. играете си с настройките по тази крива до момента в който при работа там лабмда сондата индицира висок потенциал. Не бива да се притеснявате, че когато сте задали богата смес в този режим ще светне чек лампа или компа ще се опитва да коригира сместа и да записва адаптация. Защото поне европейските Бош-Мотроник (и старите Джетроник) игнорират сигнала от ламбда сондата при такъв режим и на двигателя се подава обогатена гориво-въздушна смес въпреки катализатора. Предполагам при японските уредби положението е същото, макар да не мога да го твърдя със сигурност. Тук е по-добре да изкаже някой по-запознат. Разхода няма да се вдигне, а мощността ще е максимално висока (естествено при всички положения по-ниска от тази на бензин, но няма пълно щастие). Говоря за подаване на изпарен пропан-бутан… Впръскването на течен такъв е отделна и също толкова обширна тема.

Сря Окт 26, 2011 10:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Двигателист написа:
Не е за икономия. А отново за проверка на адекватността на монтажа. Защо системата ще се върне на бензин ако не е зададено умишлено?
Да, точно това имах предвид - ако човек умишлено е настрои АГУ да обръща на бензин над хххх оборота, дали няма някакъв нежелан ефект от обръщанките.

Двигателист написа:
И добре, че преминава, защото ако не го направи двигателя ще работи с бедни смеси в именно най-рисковите му режими, което лесно ще го повреди.
Именно затова питам, защото с превантивна цел съм задал моята уредба да минава на бензин над 4000 оборота. Знам, че при газта се стига по-бързо до износване на леглата на клапаните (Valve seat recession), ако се кара душманската.

Аз съм с FlashLube омаслител на клапаните и Motul LPG specific моторно масло за газифицирани мотори, за да спестя възможно най много износване. Може и да няма полза от тези работи, но времето ще покаже.

Двигателист написа:
Лично аз смятам, без да твърдя, че това е правилно, че е добре по външната скоростна характеристика (педала за газ до пода) на двигателя да се подава обогатена смес.
Дали това е опцията "Enrichment in acceleration", която има при мен?

Има и нещо, за което нямам предположения какво е "Extrainj. sensitivity" - знае ли някой каква е тази опция? Ясно е, че е завишена чувствителност на инжекторите, но какво означава от техническа гледна точка и до какво води ползването/неползването й?

Чет Окт 27, 2011 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
kikaha1 написа:

Къде ще ти монтират ГУ

Чет Окт 27, 2011 10:56 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
jafaar написа:
Двигателист написа:
Не е за икономия. А отново за проверка на адекватността на монтажа. Защо системата ще се върне на бензин ако не е зададено умишлено?
Да, точно това имах предвид - ако човек умишлено е настрои АГУ да обръща на бензин над хххх оборота, дали няма някакъв нежелан ефект от обръщанките.

Двигателист написа:
И добре, че преминава, защото ако не го направи двигателя ще работи с бедни смеси в именно най-рисковите му режими, което лесно ще го повреди.
Именно затова питам, защото с превантивна цел съм задал моята уредба да минава на бензин над 4000 оборота. Знам, че при газта се стига по-бързо до износване на леглата на клапаните (Valve seat recession), ако се кара душманската.

Аз съм с FlashLube омаслител на клапаните и Motul LPG specific моторно масло за газифицирани мотори, за да спестя възможно най много износване. Може и да няма полза от тези работи, но времето ще покаже.

Двигателист написа:
Лично аз смятам, без да твърдя, че това е правилно, че е добре по външната скоростна характеристика (педала за газ до пода) на двигателя да се подава обогатена смес.
Дали това е опцията "Enrichment in acceleration", която има при мен?

Има и нещо, за което нямам предположения какво е "Extrainj. sensitivity" - знае ли някой каква е тази опция? Ясно е, че е завишена чувствителност на инжекторите, но какво означава от техническа гледна точка и до какво води ползването/неползването й?

Отзад-напред - "Extrainj. sensitivity" е някакъв прагов филтър, чрез който да се казва на газовия комп кои импулси на бензиновия да приема за основни (работни) и кои да игнорира. Как работи? Ами не мога да кажа, защото поне при мен тази опция не води до забележими промени. Но трябва да отбележа, че моя двигател е със стар мотроник и поради факта, че нямам фазов датчик (за положение на разпределителния вал) инжекторите ми работят едновременно (фул-груп). При работа 2х2 и отделно нещата може и да се променят, когато се използва тази опция. Не знам...
"Enrichment in acceleration" - тази опция наистина би трябвало да обогатява при ускорение, но това, което наблюдавам при мен е, че критерия за ускорение е относителен. Демек наистина обогатява, но само когато темпът на нарастване на оборотите е достатъчно висок, тоест при ускоряване с пълна газ на първа, втора и понякога на трета... На четвърта и пета при пълна газ не го прави... Явно защото Омегата е умира на пета :lol: Та затова писах, че по-добрия според мен вариант да се настрои основната карта да обогатява на пълна газ.
Колкото до обръщането на бензин над определени обороти. Не го харесвам. Защото колкото и перфектно да е настроена газовата винаги има известна адаптация на времената когато работи на пропан-бутан, спрямо времената при работа на бензин на базата на сигнала от ламбда сондата. И когато в такъв момент преминем на бензин, ако преди това мотроника е адаптирал към увеличаване на времената ще получим обогатена смес на бензин. Това не е страшно. Но ако мотроника е адаптирал към намаляване на времената докато е работил на газ? Тогава обръщането на бензин ще е съпроводено с подаване на обеднена смес, което от своя страна поставя въпроса доколко е оправдано това преминаване на бензин и да ли не е по добре да си работи на пропан-бутан в тези режими?

Чет Окт 27, 2011 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Явка, защо си го настроил да обръща на бензин над 4000 оборота, като твоята газова има опция да добавя бензин към газта, над колко оборота искаш, и по колкото милисекунди искаш? Аз съм я настроил да отваря бензиновите инжектори за по 2 милисекунди над 4200 оборота. Така с моя стил на каране, при нормално каране никога не съм в тези обороти. Само когато съм на кикдаун. Така точно когато я газя, към 15 % от горивото в цилиндрите е бензин.

Пет Окт 28, 2011 10:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
Някой пипал ли е аванса и колко точно се мърда

Пет Окт 28, 2011 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
krass написа:
Явка, защо си го настроил да обръща на бензин над 4000 оборота, като твоята газова има опция да добавя бензин към газта, над колко оборота искаш, и по колкото милисекунди искаш? Аз съм я настроил да отваря бензиновите инжектори за по 2 милисекунди над 4200 оборота. Така с моя стил на каране, при нормално каране никога не съм в тези обороти. Само когато съм на кикдаун. Така точно когато я газя, към 15 % от горивото в цилиндрите е бензин.
Моя мотор е слаб и средните обороти, на които работи са малко по-високи от тези нормалните кубатури, затова искам когато подам повече газ да разполага с максималната си мощност, колкото и малка да е тя. А пък не разбирам достатъчно и не смея да пипам останалите неща милисекунди и т.н. - притеснявам се да не прецакам мотора и затова не пипкам :) Между другото, направил съм клипче с показанията на газовата, ще го кача при първа възможност, за да се види какво се случва по време на работа на мотора на газ.
Двигателист написа:
Отзад-напред - "Extrainj. sensitivity" е някакъв прагов филтър, чрез който да се казва на газовия комп кои импулси на бензиновия да приема за основни (работни) и кои да игнорира. Как работи? Ами не мога да кажа, защото поне при мен тази опция не води до забележими промени.
Благодаря за поясненията :) Аз не смея да пипам много, но ще опитам да видя има ли разлика с минимална и максимална стойност на чувствителността. Не вярвам да доведе до нещо лошо щом има такъв характер :)

Пет Окт 28, 2011 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
mitoko написа:
Някой пипал ли е аванса и колко точно се мърда

Труден въпрос. Много зависи от конкретния двигател. Ако имаш време и нерви правиш експерименти с различни ъгли и субективно оценяваш как ти върви колата и обективно колко ти харчи. Със сигурност обаче, преместването на цялата характеристика на момента на изпреварване на запалването е неправилен вариант (примерно както беше навремето с въртенето на прекъсвач-разпределителя). Сега с програмируемите авансатори е лесно. Според мен, на празен ход не трябва да има корекция, или да е минимална (2-3 градуса по коляновия вал). След това следва наистина голяма корекция (5-10 градуса), която постепенно да намалява и във високите обороти отново да е минимална или нулева. Големите стойности са по-скоро за метан (даже и по-големи може), малките за пропан-бутан. Но пак ще повторя най-добре е опитно. При двигатели с висока степен на сгъстяване (10-11) обикновено е достатъчна фабричната корекция на база сигнал от датчик за детонационно горене и всичко е ок. При мен (Опел) корекция от него (в посока закъснение) имам с бензин 95, но със 100 или пропан-бутан почти не. Т.е. на мен не ми трябва допълнителен аванс, или ако ми трябва е минимален и съм счел да не се занимавам. Но при някои двигатели си трябва, а при метан, мисля, че е задължителен.

Пет Окт 28, 2011 10:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
jafaar написа:
Благодаря за поясненията :) Аз не смея да пипам много, но ще опитам да видя има ли разлика с минимална и максимална стойност на чувствителността. Не вярвам да доведе до нещо лошо щом има такъв характер :)

И да не забравиш да напишеш резултатите от теста, че и на мен ми е много интересно. :smt023

Пет Окт 28, 2011 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
И така, според капацитетите тук водата към изпарителя трябва да се върже последователно, т.е. първо към парното и от там към изпарителя. Какво е аджеба предимството на този монтаж пред паралелното свързване с тройник, това че по-трудно се обезвъздушава системата или че може да изгубя част от топлината в купето зимно време ??? И това ли е най-важното при монтажа на АГУ за Субару, при условие че винаги може смени начина на свързване- с тройник или без. Имам впредвид че при работа на газ се натоварва повече електрическата система на колата и от там произлизат повечето оплаквания на колегите с АГУ, и би следвало да се обърне по-голямо внимание на правилното "връзване" на инсталацията, още повече че при нас има 2 рейки и малко повече кабели от останалите коли. Ще се радвам някой знаещ да сподели мисли за тънкостите при ел системата на газифицирано Субару :idea: , стига да не е нещо топ секретно :-D
ПС В последните две седмици прочетох доста за различни АГУ , и за всякакви проблеми свързани с тях и в главата ми е пълна каша. Благодаря на колегата Двигателист за адекватните му мнения - доста полезно за лаик като мен :-D

Пет Окт 28, 2011 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  >