Отговори на тема
 Шайба на колянов вал 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
fokus

търся каталог за части също и информация за сервизиране на така любимите ни Субару Smile наскоро си купих Легаци от 91 г. и напоследък изпитвам само разочарования за съжаление колата е пертърпяла интервенции от групата на пияните майстори при предишния собственик и сега им ходя по стъпките, повредите за сега са неприятни, но се надявам да не станат непоправими и за това търся възможност да се добера до някаква информация която да ми даде представа за допуски размери и т.н. Повредена е шайбата на коляновия вал заедно със зъбното колело...

Гост

Mного лошо, на лош късмет си. Бих казал, настъпил си котарака. Знам какво се е случило, защо и как.

Този възел е бил в отлично, оригинално състояние, и е удушен.......от сиромаси механици. Ти, сега, като как точно си представяш поправката ?

Доста механици не си дават сметка, че ремъчната шайба на коляновия вал, поради недостатък в дизайна, се зацепва (влиза) много плитко в шийката на коляновия вал, не повече от 7-8 мм. Външните ремъци са доста off от точката на сглобка на шайбата с вала, създават доста голямо усилие по радиуса , а и освен това шайбата е с доста маса, тя е и хармоник балансър. Тези механици не могат да измислят верен начин как да законтрят коляновия вал, като стягат централния болт на шайбата след ремонт. Стягат колкото могат.....и после става това, което е станало в твоя случай. Те в никой случай нямат и специалния инструмент за целта. Което не е трагедия, стига да съумееш да си 'хванеш контра' на коляновия вал.

В твоя случай, имаш ремъчна шайба оглозгана кат картоф, в зоната на сглобката, от нея не става нищо. Хвърляш я. Също така, имаш страхотно разбиване на шпонъчния канал на коляновия вал и 'изкльопана' шпонка. Шпонка търсиш нова, или изработваш такава.

Разбития шпонъчен канал се възстановява на место. Трябва да си имаш работа с доста сериозен механик. Наварява се, и се машинва (обработва се) на место, докато се припасва на новата, добра шпонка. Механика, който работи по дефекта, трябва да е доста ОК на инструменти. Шийката на коляновия вал не ти е паднала в диаметър, не се притеснявай. Освен ако не сте карали така една година.

Що се отнася до допуски и сглобки - вероятно те интересува с цел наваряване и възстановяване на вътрешния отвор с шпонъчния канал на ремъчната шайба ? Бих казал, забрави си. Шайбата се състои от две части, вулканизирани с гума помежду си. Иначе шайбата влиза finger fit (леко плътно на ръка) във вала.

Ще ти трябва и зъбното колело за ангренажния ремък, което е на коляновия вал. Аз ако съм, ще го спестя, защото знам какво правя и как, но във вашия случай съм убеден, че вие сте го поразили когато сте го вадили за да извадите размазаната шпонка (?????). Вероятно сте счупили един или повече от notches (зъбите) за CPS (crankshaft position sensor).

Вижте има ли следи от зъбното колело да е стъргало в кожуха и семеринга на маслената помпа ? Което е симптом за завишен аксиален луфт на коляновия вал .

Принтвай си това и го дай на механика си. Ако имате още въпроси, питайте.

Успех

fokus

Имах страшни приключения, за щастие приключиха успешно благодарение на това че повредите не бяха фатални, оказа се че има износване на вала с 0,02 мм. в началото до 0,1 мм в края на вала и майстора ми препоръча спешна продажба Shocked в последствие обаче се оказа че може да се центрира шайбата коректно и минах метър, само се притснявам, че затягането не е коректно въпреки убежденията че е добре стегнато и се чудя как мога сам да проверя това ммм нямам особени възможности и може би добре ще ми дойде съвет. Благодаря предварително и също благодарности за предишния съвет, и ще се радвам и на бъдещи контакти!

Koфтият

Значи, здрасти пак. Горният постинг беше от мене, но без име.

Слушай сега, точно това става с коляновия вал и точно това ти правиш. До тук верно се движиш. Но само при едно условие - шайбата трябва да е невероятно добре стегната. Повярвай ми, в момента не е стегната. Оригинален ключ за шайбата (който да хване контра на шайбата) вие нямате. Да тръгнете да го правите - не ви се изплаща, защото я се наложи втори път, я не. Затова на вас ви остават един два варианта, всичко друго е вятър и мъгла.
- Сваляш въздушната бурия м/у кутията на възд. филтър (Air Flow Meter) и интейка (Тhrottle body). От там, точно под нея, в средата на двигателя, задния край на блока.....има гумена капачка за достъп до болтовете на турбината (ако сте автоматик).Ако сте автоматик се хващате с щанга за един от болтовете на турбината и се подпирате в блока. Ако сте амбреажна кола пак от там има достъп до венеца. Може и през стартера, но може и през този капак. С подходяща щанга и втори човек, хващате контра на венеца към блока и стягате с 22 мм глух ключ и голямо рамо централния болт. Стягате яко и не се притеснявате от скъсване. До 150 паунда торк аз ви гарантирам.Не си правете експерименти с други болтове и не слагайте локтайт. Последен вариант - ако не се лъжа, на блока, от ляво, на средата на височината, точно в задния край, на равнината на маховика (венеца) има отвор, хоризонтален, по радиуса на венеца. В него пъхате специално заострен на шмиргел болт 8 мм, който да попадне между два зъба на венеца и да го законтри към блока . И пак стягате яко. Болта не трябва да е много мек, защото може да се размаже, както и не трябва да е доста закален като свредло, защото ако се счупи може да застане на кофти место и да ви даде беля.

Успех

fokus

Благодаря ти много ще пробвам и ще ти напиша какво съм направил, почни съм сигурен че не е стегнат защото начина по който са го стегнали е следния, застопорили са глух ключ с дълго рамо към рамата и са бутали колата, този начин и аз го направих без да имам представа дали ще стане но трябваше да откарам колата до сервиза, монтьора е доста внимателен но си призна че не е правил такъв точно автомобил вярно е че центрира перфектно шайбата и сега няма центробежно биене или ако го има е незаеблежимо всъщност самата шайба е демферна и по радиуса винаги има съвсем минимални отклонения, както и да е ще се опитам самостоятелно да я дозатегна защото се притеснявам че не е достатъчно по този начин, сега обаче ми се пояни друг проблем перката не изключва и светва chek engine след изгасване като спре перката /температурата е нормална/ изгасва та утре ще ходя да видя какво ще направя, въобще доста приключения но сега след центиррането и нагласяването на ремъка на точната му позиция защото не беше усещам че колата има доста ресурс та такива работи ае хубави дни и още веднъж благодарности!

Кофтият

амери начин поне да провериш стегнатостта на болта, иначе ще береш ядове и то когато най-не очакваш. Но, говорим проверка при абсолютно блокиран колянов вал. А не законтрен ключ, въртене на вала чрез бутане колата на задна.

За перката и check engine light - може да идеш на сервиз, но може и ти да се оправиш сами, нали за това е този форум . Дефекта вече се знае какъв е. Ти имаш code 21 , което е ECT (engine coolant temperature) sensor. Ако искате гледайте го на скенер, ако нямате скенер, гледайте го ръчно. Под кормилната колона има тест конектори, включваш, даваш контакт и броиш миганията на лампата за двигателя. Ще ти мига две дълги мигания и едно късо (21).

Сензора се намира под интейка. Там има воден мост, който свързва охлаждането на двете глави, алуминиев кожух. Малко надясно от центъра на двигателя, в посока назад, хоризонтално, ще видиш двата сензора, единия е с един пин (темп. на двигателя и табло), другия е два пина , кафяв на цвят (ECM and cool. fan). Сменяваш този кафявия и си готов. Трябва за целта да имаш 19 мм глух (дълбок), двигателя да е студен. Работата е 5 минути за мен....10 за теб. Няма да източваш антифриз, няма да разглобяваш половината кола. Само изваждаш кривите маркучи на PCV -то, може да свалиш и интейк бурията, дръпни и хоризонталния маркуч, дето е от бурията към idle speed motor), oсвобождаваш си достъп, подготвяш си новия сензор с дифтунга надяната, сваляш стария и като магьосник за една секунда мушкаш новия. Внимаваш да не ти остане старата дифтунга на кожуха и да станат две. Като лашнеш стария, първо се уверяваш как тръгва да излиза старата дифтунга, със сензора ли, или остава залепена на место.По този начин, ако не си със загрял мотор, ще ти изтече 100 грама антифриз. Ако случайно се запецнеш и ти изтече повече, бъди внимателен с наливането, обезвъздушавай през тапата на радиатора (горен десен ъгъл).
После си изчистваш паметта от акумулатора. Плискаш една шапка вода на блока, че се задържа антифриз и ще ти мирише сладникаво после докато изсъхне. Ако има още нещо, питай.
Успех

fokus

благодаря много за изчерпателната информация, ще черпя когато се видим някога Smile пък може и аз да се окажа полезен за нещо работя в магазин за моторни триони ремонтирам малки двутактови двигатели на фирма stihl ако ти потрябва нещо обади се, проблема със датчика е заради това че не ми работи скоростомера за мен лично нямаше връзка но попрочетох и се оказа че ако не работи скоростомера не се отчита правилно температурата и перката при движение работи постоянно така че трябва да сменя жилата те са две и нещата ще се оправят засега запазих самообладание малко съм по оптимистично настроен Smile ще видим занапред как ще се оправям. Приятни и успешни дни !

fokus

Привет моят автомобил се държи за сега появяват се разни проблеми но ги решаваме в движение както се казва Smile искам да помоля за малко помощ случайно ако знаете дали може да се намери каталог или мм информация за шпер диференциали но за Мицубиши, необходим ми е защото наскоро ми се случи да видя такъв потрошен на парчета и ми е интересно да разбера има ли някакъв лист с възможни повреди причини и следствия и такива неща ако можете да помогнете имате цялата ми благодарност Smile

rado_mit

http://radom.data.bg/auto
.. има директория Mitsubishi ... само тва има вътре .. инфо за за AWD системата им

fokus

Благодарности Smile ще го прегледам веднага иначе търсих по руски страници но там страна огромная и много четене пада ..

rado_mit

е .. точно де .. откъде мислиш че съм точил аз .. то половината файлове са на руски език де ... 6 месеца рових за да намеря за Субару нещо ... накрая намерих .. а това за Митсубиши беше бонус

fokus

Доста време и търпение си отделил май и аз ще трябва да се запася с такова, трудно се намира инфо за шпер диференциали а за спортни съвсем няма но ще търся все някъде може да се намери нещо, какво става със събирането май ще е зимата като гледам добре че сме 4х4 =)

Сря Сеп 19, 2007 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема