|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Субару Легаси 2,5 2001 и АГУ?
| Автор |
Съобщение |
|
limona
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 2:55 pm Постове: 196 Местоположение: София Рейтинг: 6
|

Здравейте субараджии (надявам се не засягам никого с обръщението)! Ще си позволя да започна темата с малко предистория,като подчертавам,че преди да я пусна съм изчел всичко писано в целия форум по темата (бързи инжектори,бавни инжектори,подсилени кабели за тях,разход и всичко останало писано),но тук въпроса е малко по различен и бих искал да се обобщи,като се надявам темата да бъде полезна не само на мен,а и на други колеги възнамеряващи да монтират АГУ! Преди около 13 години имах неблагоразумието да монтирам АГУ на един мой джип,но тогава не съществуваха газовите инжекциони-беше обикновена АГУ с някаква плочка и т.н. и сега като се сетя за проблемите,които имах с нея косата ми настръхва! Ползвах я около 15-20 дена преди да я сваля в сервиза,който ми я монтира и да им я подаря! То не бяха смяна на филтри,смяна на свещи,смяна на кабели,смяна на някакви дебитомери,датчици,мешане на двете горива и т.н.,направо смених половината "карантия"на джипа и пак ядове до бога!Убийствено висок разход,невървене,гърмене-с две думи кошмар. Накрая отказа да запали като бях в централните софийски гробища,едни гробари ме бутаха,дърпаха ме с едни въжета до централния вход,като ми съдраха кожата за това,междувременно се наслушах на вицове за покойници,върколаци,вампири и какво ли още не! Сега ще споделя защо отново навлизам в тази безкрайно неприятна и опасна за мен "територия": Наскоро купих subaru legacy 2.5 МТ 2001 год. (старо,но такива са ми възможностите в момента). През половината от годината не живея в България,работата ми е в Германия и Норвегия,там карам много-200-250 км.на ден(такива са ми ангажиментите). Газта в Германия струва 0,74-0,75 евро,а бензина 1,60 евро,и тук разликата в цената е повече от двойна.В България газта е 1,30 лева,а бензина 2,47,по-малко от два пъти! Може би вече ме разбирате защо отново съм склонен да се самонакажа с този мазохизъм наречен АГУ! Искам да попитам колегите,които карат колите си на газ и имат преки впечатления имат ли проблеми с АГУ-газов инжекцион?Какви са те?Чести ли са проблемите?Къде бихте ми препоръчали в София сервиз за монтаж на АГУ без оглед на цената?Процентно колко повече харчи отколкото на бензин?"Спъва" ли се колата? Задавам всички тези въпроси,защото евентуален ремонт на АГУ монтирано в България ще бъде доста скъп в посочените две държави и направо получавам спастики и ортикарий като се сетя. Ще бъда благодарен за всякакви мнения и коментари относно въпроса! Тук искам да попитам ако някой има информация от къде бих могъл да си купя и монтирам сваляем теглич?Телефон,линк на магазин/сервиз или каквото и да било. Ако някой продава употребяван такъв нека пише-ще го купя. Предварително благодаря на всички,които ще се включат в темата и желая само безаварийни километри! Поздрави на целия форум от мен!
_________________ limona
|
|
Последна промяна limona на Сря Сеп 28, 2011 6:16 pm, променена общо 2 пъти
|
|
| Пет Сеп 23, 2011 10:52 pm |
|
|
|
Wintry
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 5:34 pm Постове: 79 Местоположение: Sofia
Автомобил: Legacy 2.5 AT, Audi TT RS Coupé
Телефон: +359888833671
Рейтинг: 20
|
|
Купих моят Суби през 2008 г. и ми сложиха газов инжекцион през 2009 г. До сега не ми е създавал никакви проблеми. Минал съм около 60 000 км. и не съм забелязал разлика в разхода на бензин и на газ. Няма разлика и в мощността. Купих си ГИ от представителството на БРЦ в София и ми я поставиха презряните от повечето софийски шофьори газаджий срещу басеина Спартак. Всяка година си минавам ГИ на технически преглед там и нямам никакви забележки. Те имат някакви позиций в Субару - София и от там взимат и сменят ако трябва кабели, свещи, филтри и т.н. на тънки ценички.
_________________ Everyone of us is an Angel with one wing and we can fly only if we hug each-other strongly!
|
|
|
|
| Съб Сеп 24, 2011 8:48 pm |
|
|
|
Любо81
Регистриран на: Пет Апр 01, 2011 12:28 pm Постове: 161 Местоположение: Перник
Автомобил: LEGACY B12 2,5 Limited
Рейтинг: 17
|
|
Моето си доиде с ГИ от Италия и предполагам че там е карано доста защото тука смених мембрани на изпарителя една дюза(инжектор) и филтри. И калибрирах картата. Разхода ми е 13 лв на 100 км ,не усещам разлика от на бензин при варвежа (ако не пускам климатика). С две думи сам доволен. А за разочарованията СПОРЕД МЕН всичко зависи от маисторите и от това дали взимат работата си присарце. Мога да ти пожелая само УСПЕХ.
_________________ Legacy B11MT Outback B12 H6 Legacy B11 2,5 limited Legacy B12 2,5 limited Когато доиде страха си отива живота.
|
|
|
|
| Съб Сеп 24, 2011 9:41 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|

Любо81 написа: А за разочарованията СПОРЕД МЕН всичко зависи от маисторите и от това дали взимат работата си присарце. Мога да ти пожелая само УСПЕХ. Понякога само желание не стига, има коли които наистина не стават и нестават и дори и с ГИ пак правят проблеми. Бил съм свидетел на разни изчанчени коли които наистина не работят добре на газ, но наистина се срещат рядко. Ще си струва наистина инвестицията, но щом ще го ползваш зад граница, лично аз бих си взел един кабел и програма за обучение на Газовия Компютър. Сллед като ти я настроят добре и си доволен, правиш Бакъп на програмата за да си я имаш. Понякога компютрите се бъгват, било то от баласт на ксенон или от друго, ако си забрави настроиките да може да върнеш това което са ти направили от сервиза + 1-2 резервни филтърчета. Според мен няма много смисал да я караш 3000-4000км. за да ти я настроят добре, стигат 200-300км. за да видиш разхода и вървенето и да не ти свети чека. Моя чек светваше и искаше минимална корекция и вече всичко е О'К Разхода ми е 13/100 смесено като рядко влизам в червения сектор на оборотомера, нормално я карам до 3000-3500 оборота.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Сеп 25, 2011 8:38 am |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
И аз от няколко месеца съм на газов инжекцион. Имам забелжки обаче. Трябва си софтуерен спец да я пипне, защото монтажа на карантиите мина великолепно, запали от първия път и т.н., но при рязко отпускане на газта понякога губи обороти. Предполагам е софтуерно, затова моето мнение е, че трябва да се калибрира от НАИСТИНА компетентен софтуерист по газови уредби. Иначе половината субарута по пътя са на газ, особено по-големите, така че твоето едва ли ще е от капризните 
|
|
|
|
| Нед Сеп 25, 2011 9:10 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
jafaar написа: при рязко отпускане на газта понякога губи обороти Незнам какво ти е газовото, моето е ЛандиРенцо и има настроика за минимално време на дюзите на празен ход. Ако вдихнеш времената може и да се оправи.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Сеп 25, 2011 10:52 am |
|
|
|
jafaar
|
Mladen99 написа: Ако вдихнеш времената може и да се оправи. Вдигах, на два пъти по 5%, което прави общо над 10%. Изобщо играхме си напосоки доста, но си трябва някой, на който софтуера му е силата, а не монтажа. Romano е уредбата, с инжектори Romano Fast. Затова казвам, че след поставянето следва да има точна настройка на софта, защото при капризните мотори е от голямо значение. Чувал съм, че при по-големите мотори по-лесно се постига задоволителен резултат, повечето пъти само с автокалибрация. Но при мен е 1.5 и прави фасони, дори след обичайната ръчна намеса не се получава като заводско, а трябва 
|
|
|
|
| Нед Сеп 25, 2011 5:03 pm |
|
|
|
limona
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 2:55 pm Постове: 196 Местоположение: София Рейтинг: 6
|
|
Колеги като чета за някакво калиброване,което изобщо не знам какво е,да си нося софтуер с мен,филтри и т.н. май ще си ходя с дизеловата кола или с тази на бензин! В една тема четох,че АГУ е хубаво нещо,защото създава контакти с майстори-често посещение на сервизи оттам и осъществяване на контакти. Поздравления на колегата,който го е написал за точната метафора! Ще се радвам да споделите още мнения относно АГУ и дано бъдат полезни.
_________________ limona
|
|
|
|
| Нед Сеп 25, 2011 6:38 pm |
|
|
|
stenly2777
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 5:59 pm Постове: 221 Местоположение: Варна
Автомобил: Smart for Four EQ Hyundai Kona EV
Телефон: 0887 93 70 90
Рейтинг: 99  
|
Здравей Колега Аз съм със Легаси 1998 2.0 и съм на газ от 1година, със ФОБОС съм и смея да твърдя че абсолютно никакви проблеми не съм имал. Бих искал също да вметна че предвид софтуера на ГИ откривам даже много по-полезни екстри които ги нямам на компа на колата като например настройка против пропадане на оборотите когато изключа от скорост и много други. А попринцип аз карам на газ от 2002 година, първо сузуки витара на моноинжекция след това субару импреца но не беше със ГИ а нормална уредба за инжекция и сега съм със ГИ.Смея да твърдя че колата ми се държи по-добре на газ отколкото на бензин(да знам че звучи смешно но е така). Относно предишният пост на колегата- ами аз НЕ се виждам толкова често със майстора-газаджия освен когата трябва да си сменям филтрите но това си е нормално на всеки 10 000км. 
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 7:22 am |
|
|
|
jafaar
|
limona написа: Колеги като чета за някакво калиброване,което изобщо не знам какво е,да си нося софтуер с мен,филтри и т.н. май ще си ходя с дизеловата кола или с тази на бензин!
Наплашихме те май  Не оставай с грешно впечатление. Аз не нося филтри в себе си, нямам софтуер и комп, с който сам да бърничкам. Просто казваме с колегите къде да се подсигуриш, зад а ти е всичко спокойно. Точен монтаж, точна настройка (ако всичко е наред, еднократна, след монтажа, без повече посещения, прави се от газаджията). И после сипваш два пъти по-евтино  Ако нещо не е като хората - второ посещение и това се очаква да е последното, преди обичайното обслужване след хххххх км. Ако не се монтира и настрои обаче, получава се метафората 
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 8:55 am |
|
|
|
valqk
|

Здравей клоега, Аз също сложих газ 1месец след покупката и до сега не съм имал никакви проблеми! Харчи ми 11-13 газ извънградско, 15-16 градско (Софийско). Върви като на бензин с една много малка разлика - на бензин при отпускане на педала се усеща малко по-голяма двг спирачка. Монтира ми я Митака. Сменях само филтрите на газовата (2 са - 1малък и 1 голям), но това се налага заради БОКЛУКА, който караме в БГ. Ако караш на запад би трябвало там да спазват процедурите и да филтрират графита от газтта преди да влезе за ползване. Това е проблема с филтрите. Въпроса е кой и как ще я сложи и настрои. Това с кабела и компютъра, което препоръча Младен е пожелателно - за да не ходиш в сервиз при нужда от пренастройка (рядко). Въпросът е да случиш на кола и на майстор, който да я монтира. Нещо важно! На 50к ТРЯБВА да ходиш на реглаж на клапани, но така или иначе трябва да сменяш маслото на 20-30к км ако караш извънградско. Ако си в София - отиваш при Митака. Отвисяваш половин ден да им досаждаш и разпитваш  и си преценяваш. Аз лично съм доволен. jafaar също е слагал там. Има още един човек - Иво Ленков (пише тук и може да му намериш тел. с търсачката), който знам, че е добър газаджия... Като заключение - ако се направи кадърно и двг на колата е ок няма да имаш ядове. Е, ще трябва да отделиш няколко дена и да тормозиш майстора да я пипне, но после караш. НЕ ЗАБРАВЯЙ на 50к реглаж клапани! дано съм бил полезен.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 10:18 am |
|
|
|
alejandro1
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 4:35 pm Постове: 48 Местоположение: София
Автомобил: Legacy Limited 2,5 AT 99'
Рейтинг: 5
|
|
Здравей Колега, Много е важно на какви майстори ще попаднеш. Искам да те предупредя да НЕ ХОДИШ в сервиза на BRC в ж.к. "Дружба". Монтажа е добре, но после идва ужаса с настройката, очевидно че никой нищо не разбира от софтуер и настройка там, ходя вече 5 пъти и разхода само се качва, вместо да пада:) Май ще се търси друг сервиз.
Успех!
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:10 pm |
|
|
|
limona
|
|
Благодаря! Наистина сте ми много полезни! Искам да попитам защо на 50 000 км.трябва да правя реглаж на клапани? Нали те са хидравлични,саморегулиращи? Как ще се регулира саморегулиращ клапан?
_________________ limona
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:13 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
На Легаси 2,5 2001 година, повдигачите на клапаните, доколкото ми е известно са механични.
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:40 pm |
|
|
|
valqk
|
limona написа: Благодаря! Наистина сте ми много полезни! Искам да попитам защо на 50 000 км.трябва да правя реглаж на клапани? Нали те са хидравлични,саморегулиращи? Как ще се регулира саморегулиращ клапан? Ако мотора ти е EJ251 (какъвто предполагам е - моя трябва да е същия) не са хидравлични.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:43 pm |
|
|
|
jafaar
|
limona написа: Искам да попитам защо на 50 000 км.трябва да правя реглаж на клапани? 100лв струва решението, което удължава двойно срока за реглаж, т.е. от 50 на 100 хил. км. Flashlubeсе казва, газаджията знае какво е и как се монтира 
|
|
|
|
| Пон Сеп 26, 2011 5:40 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|

На неговата кола му излиза по-евтино да си ги регулира, отколкото да слага Флашлюб, нали го изчислявахме някъде... Налага се регулиране на клапани, защото газта гори по различно от бензина и ако я режеш в по-високите обороти ти потъват леглата на изпускателните клапани. Иначе колата ти е с двигател, който не е претенциозен към газвото и почти всяко газово, ако се монтира къдърно в сервиз с опит, няма да ти създава проблеми. В предвид това, което си писал за престоя ти в Европа, избери си газово, което е разпространено и там, за да може да посетиш сервиз ако се наложи. Аз бих ти препоръчал сервиза на Митака, защото там имат много опит, ще ти сложат 59 литрова бутилка (събира 50 литра), можеш да избираш между няколко марки газови инжекциони, от които по-известните из Европа са Романо и БРЦ, разцъкай из Германия и Норвегия и виж кое е по-популярно и го слагай. Има и друг момент. Ако имаш в себе си кабел, софтуер и лаптоп, всеки опитен газаджия ще се ориентира в меюто на газовото и ще ти го донастрои и поправи, а Митака може да ти поръча софт и кабел и да си ги носиш в колата. Аз ако бях на теб, така щях да направя. Поздрави и успех!
|
|
|
|
| Сря Сеп 28, 2011 1:01 pm |
|
|
|
limona
|

Отново благодаря на всички,които се включиха в темата и я разискахме! Като заключение на Вашите мнения си правя следните изводи: Съветвате ме да си закупя кабели,на компа (лаптоп) газаджията да ми вкара софтуера на въпросното АГУ и при евентуална нужда,когато не съм в България аз да и настройвам софтуера на АГУ!!! Ами то да си сложа една АГУ и да си я карам само около сервиза,в който ми е поставена за да ми е близо да си ходя на реглажи там и да съм спокоен? Хайде да направим и една друга сметка: Моята кола извънградско 2.5 МТ,156 к.с. при скорост 100-130 км/ч(разрешената максимална за цяла Европа с изключение на няколко магистрали в Германия) ми дава разход от порядъка на 7,5 литра на 100 км.бензин.Тук подчертавам,че я карам във възможно най-икономичния режим,без натискане на педала на газта до ламарината и "цедене"на двигателя с цел да набере възможно най-бързо. Никъде не прочетох колега да казва,че колата му гори по-малко от 13 литра газ на 100 км.!Хайде да кажем,че са АТ,ама автоматика на дълго не би качил чак 2-3 литра в сравнение с МТ! Хайде да кажем,че и аз лъжа и не ми гори 7,5 литра на 100 км.,а 9 литра,хайде да кажем,че пак лъжа и ми гори не 9,а 10 литра на 100 км.!!! Е,разликата от 3 литра пак остава нали? Хайде сега да започнем идилията от начало: 1.Закупуване и монтаж на АГУ-1000-1500 лева. 2.3 литра по-висок разход на газ. 3.Смяна на филтри на 10 000км.(цена не знам,но предоплагам не са безплатни). 4.Закупуване на кабели,софтуер и т.н и т.н.за да мога сам да отстранявам евентуални проблеми! 5.Всяка година -технически преглед на АГУ(плаща се)! 6.На 50 000км.реглаж на клапани(не е безплатно),а и съм виждал отворен двигател след работа на газ,но сега няма да коментирам в какво състояние бяха леглата на клапаните! 7.50 кг.газ при пълна бутилка и може би поне още 30 кг. самата бутилка-две торби цимент или още един човек постоянно натоварване на автомобила. 8.Резервната гума постоянно се мотае някъде из багажника,подскача на дупки,тропа и постоянно и търсим място и роптаем! 9.Като отидем при майстора за настройки винаги трябва да сме с нов въздушен филтър,да не казвам,че винаги според тях кабелите са за смяна,свещите,лулите и т.н. 10.Поставям АГУ.Майстора казва покарай я малко на дълго и ела за донастройки. Един път донастройки,втори път донастройки и никога не се знае до кога така. Е,хайде убедете ме да си поставя АГУ и ми кажете къде е тази икономия,че аз нещо никъде не я виждам? Кажете ми кога ще избия тази "безценна" инвестиция и кой ще ми плати нервите изразходвани по същата? Знам,че тук много колеги,които карат на газ ще се противопоставят,но нека бъдем реалисти и си признаем,че АГУ е чиста форма на мазохизъм! Благодаря отново и се извинявам ако някой се засяга от мнението ми!
_________________ limona
|
|
|
|
| Сря Сеп 28, 2011 5:26 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
limona написа: Е,хайде убедете ме да си поставя АГУ и ми кажете къде е тази икономия,че аз нещо никъде не я виждам? Кажете ми кога ще избия тази "безценна" инвестиция и кой ще ми плати нервите изразходвани по същата? ...но нека бъдем реалисти и си признаем,че АГУ е чиста форма на мазохизъм!
По тази логика мазохизъм е карането на автомобил изобщо? Разходи ежедневно, филтри, кабели, свещи, караш само около сервиза... Няма нужда никой нищо да те убеждава, щом джобът ти не го прави - най-добре си карай на това, за което е предназначена колата и ще имаш по-малко проблеми. Явно знаеш кое е най-добре. Определенията обаче ги запази за себе си.
|
|
|
|
| Сря Сеп 28, 2011 6:38 pm |
|
|
|
limona
|
|
Защо да ги пазя за себе си? Нима форума не е за това всеки да изкаже мнението си! По същата логика аз мога да кажа ти да запазиш своето мнение за себе си! Може би влизаш в тази полемика,защото не можеш ме убориш за нищо,което изложих с аргументи!
_________________ limona
|
|
|
|
| Сря Сеп 28, 2011 7:36 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|