Отговори на тема стр 1, 2, 3  >
 Маневреност 
Автор Съобщение

Постове: 75
Автомобил: Outback 2001 3.0 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Предната ми кола беше Omega B, габаритите й са сходни с тези на сегашната, но откъм маневреност нямат нищо общо. На места, където с Omega-та ми трябваше една маневра, с Outback-a ми трябват по 2-3-4. В началото си казвах, че явно "тоя модел е така", ама почна да ме гложди. Един приятел дори, седи до мене веднъж и вика "Бе как я караш тая кола, захождаш в завоите като икарус."

Някой да сподели наблюдения, обяснения? На моята кола конкретно ли й има нещо, моделът ли е такъв? Ако е такъв моделът, защо се налага да е толкова лоша маневреността?

Ако погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...

Нед Окт 02, 2011 1:54 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Форко също е така, но не ме притеснява, едно съм запомнил от старите майстори - Никога волана до край при завой, по-добре го взимай на 2-3 пъти и до сега съм нямал проблем с карета.

Нед Окт 02, 2011 2:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Forester-ът е и доста по-къс, затова и не е чак такъв проблем предполагам. А волана ако не го насуквам до край въобще няма начин да си изляза от гаража. Особено когато един "пич" с пропуск на МВР е спрял пред него, все едно му е наследство от дядо му.

Ако погледнете моя Subaru OUTBACK, може да си помислите, че не го обичам. Но истината е, че за мен мръсотията, прахът и калта, които полепват по него, са нещо като медал за храброст. Кой съм аз да отмивам всичко това? Аз... просто оставям вселената да се погрижи...

Нед Окт 02, 2011 2:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като за начало започни с това, че яловата Омега е със само задно и няма карета отпред, които да пречат на ъгъла на завиване.
Освен това мисля, че е доста пресилено подобно изказване. Това е първата подобна тема. Карал съм Аутбек на път със завои и никъде не съм захождал.

Нед Окт 02, 2011 4:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Така си е. Факт. Просто Бека специално (не знам за другите) си е доста по не-маневрен сравнен примерно с опела.
Дидо, говорим основно при маневриране в града. В завои си го има недозавиването, не се криви сега :)
Аз като се кача сега на астрата от време на време (без хидравлика) и имам чувството, че я въртя на място спрямо бека, като правя маневри (изключая сервото).
Аз му свикнах :)

Мисля, че това е всъщност проблем 'недозавиване' ама на място :)
Ако е недозавиването, ако му се сменят тампоните на предните носачи с други - специални, променя ъгъла и се подобрява завиването ама пък се влошава контрола при лъзгане (желано или не).
Нека спецовете кажат дали греша...

Нед Окт 02, 2011 4:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Е, недозавива много ясно.......и WRX недозавива, само че едни вкл. Опел в завой "40" недозавиват с 50, а Субаруто с 80-90км/ч
Разликата е такава, че след два завоя в някой проход вече никой не кара зад теб.

Нед Окт 02, 2011 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тук някъде имаше тема май с един отбор Импреси за дрифт. Там коментираха, че стандартната рейка е с малък ъгъл на завиване и рейката от Импреса само с предно предаване била с по-голям ъгъл...

ПП. Радиус на завиване на този Аутбек е 11.2 м. Колко е на другата?

Нед Окт 02, 2011 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Имам ги и двете рейки, карал съм и с двете, сега съм с "AWD рейка" и завивам на същите места където и с FWD рейката. Дори не ми е направило впечателение, сефте прочитам нещо подобно :smt102

Нед Окт 02, 2011 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Тук говорим основно за маневри на тясно. :)

Аз говоря за такава Астра:
http://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=2491
Минимален диаметър на завой 10.5 м.

На Омегата гледам, че и дават 11.10м на завоя...
За омега не мога да кажа, но астрата е ОГРОМНА разликата...
Също и с Волво С40 - Минимален диаметър на завой, 10.6 м. - пак ГОЛЯМА разлика в маневреността.

Предполагам е заради геометрията на окачването... знам ли.
Има и друго нещо - ако става дума за минаване разстояние отпред - бека (нашия 99) си е доста издут и аз трудно му свикнах с размерите. И сега понякога се чудя дали ще подпра този отпред, ако е тясно. В 90% от случаите минава, въпреки, че изглежда, че няма да мине. Т.е. при правенен на маневри пробвай някой да ти стори отстрани и да ти казва колко още има. Ако не си го правил ще се учудиш как минава без да закачи. По този начин може да намалиш с 1-2 маневри излизането :)

Дидо, връзваш се на марка нещо :-P
За скоростта съм съгласен, ако рискуваш може и с 110-120 да го вземеш вместо с 90 ама няма смисъл.
А има и друго, при опелите - повечето стари са със заден мост - цял. Не е независимо окачването и много лесно тръгват да се пързаля задника... :)

Нед Окт 02, 2011 5:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
@Impreza94,
Далеч съм от мисълта да изтъквам опела пред субаруто. Използвах го, за да се знае с какво го сравнявам. Идеята ми беше да разбера дали при всички е така или само при мен. При седалките примерно е ясно - там са спестили. София-Добрич си го минавах без да слизам. Сега още на Ябланица трябва да правя почивка. Въпросът беше дали има обективни причини да не е маневрена колата (в сравнение с други коли) и какви са те. Отговорът с каретата звучи логично.

Нед Окт 02, 2011 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
Дидо, връзваш се на марка нещо :-P

Много ясно :-)
valqk написа:
За скоростта съм съгласен, ако рискуваш може и с 110-120 да го вземеш вместо с 90 ама няма смисъл.

Смисъл може и да няма, но има възможност, можеш да си го позволиш, ако се наложи.
valqk написа:
А има и друго, при опелите - повечето стари са със заден мост - цял. Не е независимо окачването и много лесно тръгват да се пързаля задника... :)

И чии е проблема? :-D

Нед Окт 02, 2011 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много сте бързи бре, немога да ви смогна :smt134 . Аз забелязах друго нещо, което ми се стлри странно, но може и да си е нормално. Значи при навит наляво волан до края и при потегляне с много ниска скорост, се усеща едно като тресене, само, че плавно, вса едно при всеки оборот на предните колела, се мести цялата предница. С по висока скорлст иай не го усещам, а пък все забравям да го пробвам при десен завой. Някакви идеи какво е това чудо?

А иначе, омегата си е много маневрена просто, особено Омега А, тука има един съсед, бута я с една мвневра в един гараж, който изглежда практически неизползваем... :))))

Нед Окт 02, 2011 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаше тема по въпроса с "избутването" на предницата...няма да ти хареса отговора...силикона в средата се е разтекъл при дисковете и замяната му с оригинален нов(касета с лагерите) е около 1000лв...и повече даже с труда...дано не е това,обикновено се усеща на загряла кола :!:
Другите сценарии ги имаше в темата...скоро някой писа,потърси...преди да правиш каквото и да е се проверява и в сервиз :idea:

Ето я темата - viewtopic.php?f=7&t=9584

Нед Окт 02, 2011 10:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
При него няма да е касета, щото той е 3.0 5AT :smt023

Нед Окт 02, 2011 10:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ам да на АТ няма как да е :giggle:

Нед Окт 02, 2011 11:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valqk написа:

В грешка си. Всички сенатори и омеги са с независимо задно окачване. Много завиват за габаритите си, но както каза Impreza94 отпред няма карета и затова е така.
Зимата няма шанс да гоня Субару в проходите, ама Омегата презавива зверски и е голям кеф :smt129

Мнението ми се базира на малко каране на Субару (Импреса и Легаси) и 3 години или 120000 км с Омега Б

Нед Окт 02, 2011 11:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Двигателист - аз в тоя клас не се бутам :)
Знам, че вектра 2000 е също независимо. Благодаря за инфото - не знаех. Сенатор един съм виждал - на 6ти септ. и вазов - ДЗВЕР, много пипан и доста бърз. Не го знам какво и как е пипано ама веднъж го видях да се изнася по гурко и меко казано се учудих...
Всички коли със задно презавиват - все пак там геометрията си е за задно :)
Отплеснахме се :)
:beer01:

Това със спестяването от седалки не е вярно! И аз така си мислех, докато не си нагласих правилно :idea: седалката.
Доста играчка беше, но на Суби седалките те КАРАТ да седиш изправен. Ако гърба ти е изправен и главата удобно облегната - няма проблем. Може много да се кара, ама иначе... ад.

Пон Окт 03, 2011 12:02 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
Двигателист - аз в тоя клас не се бутам :)
Знам, че вектра 2000 е също независимо. Благодаря за инфото - не знаех. Сенатор един съм виждал - на 6ти септ. и вазов - ДЗВЕР, много пипан и доста бърз. Не го знам какво и как е пипано ама веднъж го видях да се изнася по гурко и меко казано се учудих...
Всички коли със задно презавиват - все пак там геометрията си е за задно :)
Отплеснахме се :)
:beer01:

Това със спестяването от седалки не е вярно! И аз така си мислех, докато не си нагласих правилно :idea: седалката.
Доста играчка беше, но на Суби седалките те КАРАТ да седиш изправен. Ако гърба ти е изправен и главата удобно облегната - няма проблем. Може много да се кара, ама иначе... ад.

И аз съм изумен за седалките. Никога не съм почивал за и от София, а дори не карам Аутбек. Пък до Ябланица е само магистрала за да ти се наложи да спираш там или трябва да спукаш гума, както аз например или да караш Съветски самосвал.

PS. Сенатора за който говориш вероятно е на добре познатия в tuning.bg — @Toshko, голям ентусиаст. [3.0 turbo]

Пон Окт 03, 2011 2:52 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
javax написа:
Предната ми кола беше Omega B, габаритите й са сходни с тези на сегашната, но откъм маневреност нямат нищо общо. На места, където с Omega-та ми трябваше една маневра, с Outback-a ми трябват по 2-3-4. В началото си казвах, че явно "тоя модел е така", ама почна да ме гложди. Един приятел дори, седи до мене веднъж и вика "Бе как я караш тая кола, захождаш в завоите като икарус."

Някой да сподели наблюдения, обяснения? На моята кола конкретно ли й има нещо, моделът ли е такъв? Ако е такъв моделът, защо се налага да е толкова лоша маневреността?

Принципно е така и си е специфично за моделите Легаси/А-бек...
Причините са доста, но конкретно на твоето питане, мисля че основната е факта, че като навиеш гумите, има голямо разстояние до началото на автомобила. Просто така са конструирани!
Някои производители, като БМВ умишлено се стремят да "сложат" четирите гуми максимално близо до 4-те края на автомобила. При нашите не е така и имаш относително "дълга" предница, след като си навил волана. Дефакто тук радиуса на завой не е точен показател, защото той се измерва от окръжността, която ще опишат гумите. Но не дава информация за допълнителната карантия... ;) А именно това те притеснява теб и създава субективно усещане за неманервеност.
Други причини са настройка на окачване, карета, ъгли на колелата и т.н. С две думи: Субару винаги са създавали усещане за едни по-тежки и обемни автомобили, което на мен дори ми харесва...

Пон Окт 03, 2011 8:47 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
И на мен ми харесва като седна вътре, да седна в мечок.Особено двете вдлъбнатини от двете страни на предния капак. Прав си, че колелата за доста назад, като сложим и доста издадената броня, наистина стърчи доста повече от Омегата пред колелата.

Колкото до офтопика за седалките, който сам почнах - странно ми е защо седалката се намества отделно от облегалката по вертикала. Т.е. не това ми е странно, ами това, че облегалката по вертикала въобще не се движи и това ограничава доста. Дори да успееш да си настроиш седалката в идеално положение, то това идеално положение не съответства на облегалката. Резултатът е, че кръстът ми е в постоянно напрежение. Седенето изправен не е правилно (поне не и за кръста, за гръбначния стълб може, но нищо не пречи хем гръбнакът да е изправен, хем кръстът да не е натоварен) - в идеална позиция ъгълът в кръста трябва да е около 130-135 градуса, не 90. Но това тялото си го показва най-добре, щом някъде се появява болка, значи нещо не е наред. не случайно шезлонгите не са под 90 градуса, а под доста по-голям ъгъл.

Пон Окт 03, 2011 9:12 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2, 3  >