|
Страница 1 от 1
|
|
Датчик за външна / околна температура "замръзва"
| Автор |
Съобщение |
|
Lyubo
Регистриран на: Съб Май 28, 2011 6:18 pm Постове: 66 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 / 2006
Рейтинг: 12
|
|
Днес установих, че данните за външна температура, които се изписват на таблото не се промениха за целия ден. Запалих я сутринта в 7:00 и показваше 11'С. Това показание не се промени за целия ден, след 70-80 пробег в града и реална температура около 25-27'С. Не съм сигурен, но мисля, че не е за първи път. На какво може да се дължи и възможно ли е, ако датчика е фира да лъже колата или поне климатроника.
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 4:14 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
Датчика ти за външна температура е доста прецизен по мое виждане и отговаря на живачния термометър с точност 1гр.C сравнявал съм го зимата и реагира доста бързо, намира се отпред до решетката, но лично аз не съм го виждал. Според мен няма нищо общо с вътрешната температура и работата на климатроника освен в режим на "Автоматичен" , Но и на това не вярвам, че като си спомня, как лятото ми се потяха стъклата в Родопите на "Автоматичен" ще ми е необходимо цяла нова тема. (На кратко - Юли месец, на обяд е 40гр. C., тръгвам в 4 ч. сутрин при 10 гр. и мъгла на фарове климатроник на "автомат" и страшно потене отвън-изпръсках цялата миеща течност, никаква файда, отворих прозорците, мъгла и от вътре и от вън и така си карах 10 км докато изляза от чувала. Все още нямам обяснение) Повече инфо: download/file.php?id=13492&mode=viewP.S. То явно си бяха водни пари, а не мъгла от яз. Ивайловград, но мисля, че това са екстремни ситуации, които няма как да се заложат в софтуера на климатроника.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 4:43 pm |
|
|
|
taipan
|

Имах подобен случай при мен и тогава разбрах за следната екстра в управлението на температурата, предполагам при теб е същия случай: Бордовият компютър показва замерената за температура за известен период от време, когато колата е изгасена и е сигурен в нея - примерно 14 градуса от нощта. След това ако колата се кара с ниски скорости и температурата навън се вдига, компютърът няма да покаже по-високата, защото предполага, че повишението на измерената околна температура е в следствие на повишената температура под капака. Ако колата се засили с висока скорост и се кара известно време така ще отчете моментално измерената навън температура, защото охлаждането е достатъчно за да не влияе. Обратното - ако температурата пада ще я отчете веднага независимо от скоростта. Я моя случай карах с показание 18 градуса(бях я оставил в студен подземен гараж) на 30 градуса околна, но не вдигнах повече от 60,70, седях в задръствания, гасях, палех колата и се върнах на 21 градуса  Междувременно замерих OBD параметъра и той беше колкото е околната - 30 градуса. На другия ден излезнах отново с ниска, остана ниска 1,2 мин, качих се на Цариградско и веднага показа реалната външна температура 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 5:03 pm |
|
|
|
Yco
|
При мен няма такова нещо, доста бързо реагира при движение естествено, имам навика постоянно да я следя, последната седмица от Пловдив към Ср. гора -40 км пробег за 45 мин, през 5-7 км се променяше стойността на термометъра с по -1 гр. Тръгнах на 25 гр.C пристегнах на 19 гр., но съм забелязал, че по- асфалта държи по-висока температура - явно е, че е от цвета на асфалта. А вие в София си имате постоянен асфалтов микроклимат 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 5:29 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
И при мен няма - пътувайки от планината на ниска температура минах през Пловдивските жеги и в София отново беше по-ниска... Явно този на taipan е с AI 
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 5:43 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
И аз имам проблем от както ъпгреиднах с Японски километраж  отчита си ама с едно 15 градуса надолу а уж е в целзии  няма да е от датчик ама незнам от какво може да е  показва нормално сваля се за 2 минути и за още толкова се слага другия и хоп други градуси 
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 6:45 pm |
|
|
|
taipan
|
Божо предполагам не си карал с 40 - 60 до Пловдив и София, а и го вкарват след забравих коя година  . Иначе AI-то при мен е факт, нали знаеш който няма естествен се занимава с изкуствен  P.S. Сега го намерих същия проблем обсъждан и в legacygt.com: Its intentional to the design. When you shut the car off, it will store that last known temperature unless you let the car sit for a certain period of time (usually 4 hours) to prevent heat soak from the radiator causing a very high reading at startup. Once you have driven a distance and passed air over the sensor to cool it off to an accurate temperature, it will update the display.
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 7:30 pm |
|
|
|
Lyubo
|
|
Според мен няма начин датчика да не реагира в продължение на 9 часа, от които 5 непрекъснато каране и то при амплитуда на външната температура от порядъка на 15'С. Освен това вчера съм паркирал колата при температура над 11'С и тези 11'С, които ми изписва цял ден са по-скоро реалните за днес сутринта към 7 часа. Утре ще видя как ще се държи и ще пиша.
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 7:59 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Сря Окт 05, 2011 8:09 pm |
|
|
|
Yco
|
|
Свързан е с автоматичен режим и ако не работи ще лъже климатичната система.
Прикачени файлове:
AmbientSensor.JPG [ 46.51 KiB | Прегледано 812 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Окт 06, 2011 8:18 am |
|
|
|
Lyubo
|
|
Днес термометъра си отчиташе нормално, все едно това вчера не се е случвало. Ще го следя по-внимателно оттук-нататък.
|
|
|
|
| Чет Окт 06, 2011 6:56 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|