| Автор |
Съобщение |
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
BOZDEV написа: аз съм с VDC и като сложа бушон ми светва VDC OFF какво имаш предвид под смяна на бутона с дифф лок бутон разкажи ми малко че съм нов със субарутата още  Диф лок-а е за коли без ВДЦ/ВТД. За нас, дето го имаме - бутон ВДЦ офф, да може да се забавляваме из снега без да ни пречи ВДЦ-то, не съм наясно дали се изключва и ВТД-то с него и да оставаме на 3 отворени диференциала... Идеята е да не ръчкаш предпазителя всеки път, когато искаш да да изключиш ВДЦ-то, а да си го изведеш на бутонче вътре в колата.
|
|
|
|
| Вто Сеп 27, 2011 9:25 am |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
Колега, това дали се изключва VTD може да го пробвате на някоя среща и да споделите после, че и на мен ми е интересно... 
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Чет Сеп 29, 2011 3:14 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Няма смисъл да се пробва, VTD работи независимо от VDC - 100% Даже има модели, които са СЪС VTD, но БЕЗ VDC, да не споменаваме, че има VTD кутия още много преди VDC ерата. Блокировката на VTD идва от маслото в кутията.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Чет Сеп 29, 2011 5:24 pm |
|
|
|
krass
|
|
Дидо, чел ли си някъде колко точно блокира ВТД-то в първите ВДЦ/ВТД Легаси/Аутбеци (1999-2003)? Знам че средния диф дели в нормални условия 45/55, ама до колко се променя това съотношение като се включи ВТД-то? Аз такава информация не можах да намеря.
|
|
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 8:59 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|

Има някакво неразбиране тук. VTD е Variable Torque Differential. Диференциала не може да се включва-изключва. Той просто предава различен torque към отделните оси. Включва се само MPT clutch-а, който се управлява от VDC/TCU системата. Прикачени файлове:
vdc torque split.jpg [ 98.86 KiB | Прегледано 2338 пъти ]
От втория файл, ето избран цитат: Цитат: The TCM adjusts the duty ratio of the MPT clutch to maintain the optimum transfer of power. A large speed difference in the rear to the front wheels results in the MPT clutch locking the Rear Drive Shaft to the carrier. Power is then split 50% to the front and 50% to the rear. Или с просто думи - VTD използва планетарен диференциал(или както се превежда там sun-pinion-gear), който има: Цитат: The Intermediate Sun Gear has 33 teeth; the Small Pinion has 21 teeth. The Rear Drive Shaft Sun Gear has 18 teeth; Large Pinion has 21 teeth. Тази разлика в броя на зъбите всъщност дели коефициента на 45:54. И когато TCU усети speed difference, тогава Цитат: results in MPT clutch locking the Rear Drive Shaft to the carrier Т.е. заключва задната ос към "carrier"-а, демек "премества" като скоростна кутия от 21 на 18 зъба(или обратното...), и тогава коефициента се изравнява, защото реално няма разлика в броя на зъбите при предаването към предна/задна ос.
_________________ 4x4
|
|
6
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 9:20 am |
|
|
|
krass
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 9:27 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Трябва обаче да не забравяме, че тези проценти важат само при условие, че предната и задната ос имат еднакво сцепление...
|
|
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 9:46 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
Да, 45:54 е коефициент на асиметричен диф, който всъщност си е един отворен диф. Съответно може да върти само предна или само задна ос, ако тя е на хлъзгава повърхност например. MPT-то реално е lock на този отворен диф.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 10:05 am |
|
|
|
nuke
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
|
|
Иначе за по старата система като моята (ACT4 мисля я водят) разпределението в нормални условия е 90/10 предно задно. Попадам и на информация че след 96-та съотношението е променено на 80/20. Нещо по-"сигурно" като информация по въпроса може ли да се почерпи от някъде?
|
|
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 11:02 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|

Самостоятелно разглеждан централния диференциал при VTD е отворен, но реално никога не може да работи като такъв и никога не може да задвижва само предния или само задния мост без оглед на обстановката и пътните условия. Защо? Защото не работи самостоятелно, а се подпомага от еlectronically controlled hydraulic multi-plate clutch installed in conjunction with the center planetary-type differential. И във всеки един момент този съединител получава данни от сензори/датчици във волана, педала на газта и колелата в каква степен да заключи/отключи средния диф. Както споменах по-горе се използва налягането на маслото в трансмисията. Ето ги и различните ситуации: 1. регулира хидравлично налягане на базата на произведените въртящ момент и пътни условия 2. регулира хидравлично налягане, когато превозното средство започва да се движи, въз основа на позицията на педала на газта 3. намалява хидравличното налягане, когато превозното средство завива (изчисления на базата на сравнения на скоростите на въртене на предната и задна ос) 4. увеличава хидравличното налягане, когато предните или задните колела започват да приплъзват 5. прекъсва хидравлично налягане, когато ABS е активиран 6. намалява хидравличното налягане, когато педала на спирачката е натиснат и когато педалът на газта се освобождава 7. увеличава хидравличното налягане, когато скоростният лост е поставен на позиция "1" Общо взето това е принципа на действие и при Лансер ЕВО със Active Center Diff, с тая разлика, че кутията е ръчна, диференциала е симетричен и има към 10 пъти повече сензори на всевъзможни места в колата. krass написа: Дидо, чел ли си някъде колко точно блокира ВТД-то в първите ВДЦ/ВТД Легаси/Аутбеци (1999-2003)? Знам че средния диф дели в нормални условия 45/55, ама до колко се променя това съотношение като се включи ВТД-то? Аз такава информация не можах да намеря. В нормални условия е толкова, а в тежки условия стремежа е към запазване. Между другото за 99-03 съм чел, че е 36%/64% такова е било и съотношението в първообраза Alcyone SVX
Прикачени файлове:
subaru-vtd.jpg [ 54.22 KiB | Прегледано 2293 пъти ]
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пет Сеп 30, 2011 8:29 pm |
|
|
|
krass
|
Речено-сторено. Свалихме капака на скоростния лост.  Имах бутон от Легаси с въздушно окачване и решихме да го използваме. Махагоновата пластмаса е доста дебела и твърда и се реже много трудно. Отдолу в пластмасовото легло на бутона от едната страна има чопчета, но от другата няма и трябваше да се лепи.  Разглобихме модула с предпазителите и оголихме кабелите отдолу.  Пуснахме един кабел от там до купето.  Този бутон не задържа и се наложи да използваме задържащо реле. Проверихме краката на релето.  Захранихме го от съседния бутон. За съжаление подсветката на бутона не работеше и за сега го оставихме без подсветка.  Сложихме навсякъде кабелни обувки и навързахме нещата.  Задържащото реле го навряхме от дясно на скоростния лост на автомата.  Пробачка! Сега чакаме да падне сняг. Сигнал за бутона може да се вземе и директно преди компютъра на автомата, май е някъде при жабката, може да се използва и друг бутон дето си има задръжка - варианти много.
|
|
|
|
| Съб Окт 08, 2011 3:27 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
Всичко е много добре само че, според мен трябваше да си сложиш бушон в леглото и да прекъснеш захранващия кабел. Бушона все пак е и предпазител ако стане нещо да изгори той а не някоя скъпа електроника 
|
|
|
|
| Вто Окт 11, 2011 8:55 am |
|
|
|
krass
|
|
Ние вързахме бутона паралелно на гнездото на джъмпера, защото когато не е на контакт колата, релето на бутона не действа. Така не се губи функцията, когато се сложи предпазителя, системата да е перманентно изключена. Гледахме, че на колите с оригинално сложен "ВДЦ офф" бутон, ако изгасиш колата, и после я запалиш ВДЦ-то си е включено и трябва пак ръчно да се изключи, освен това ако вдигнеш повече от 60 км/ч ВДЦ-то автоматично се включва. По-скоро може да вържем един предпазител последователно на нашата добавка, ама това ще го направим като направим осветлението на бутончето.
|
|
|
|
| Вто Окт 11, 2011 9:36 am |
|
|
|
kyko81
Регистриран на: Пет Мар 04, 2011 8:56 pm Постове: 119 Местоположение: Силистра
Автомобил: Impreza gx
Рейтинг: 0
|
|
а моето легаси дали има ВДЦ или каквото е там
JF1BH5LJ4YG030513
|
|
|
|
| Вто Окт 11, 2011 12:16 pm |
|
|
|
krass
|
|
Твоето не беше ли с ръчна скоростна кутия? Ръчните от това поколение нямат ВДЦ.
|
|
|
|
| Вто Окт 11, 2011 1:22 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Вто Окт 11, 2011 1:26 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
krass написа: По-скоро може да вържем един предпазител последователно на нашата добавка, ама това ще го направим като направим осветлението на бутончето.  Това също ще свърши работа
|
|
|
|
| Вто Окт 11, 2011 1:28 pm |
|
|
|
BOZDEV
Регистриран на: Пон Авг 29, 2011 7:33 pm Постове: 98 Местоположение: русе
Автомобил: subaru outback 2.5 AT
Рейтинг: 15
|
|
а проблем ли е ако само прекъсна единия кабел на бушона и вържа ключ и постоянно да си стои бушона в гнездото а с ключа отварям и затварям веригата ?
|
|
|
|
| Съб Окт 15, 2011 8:11 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
BAlexandrov написа: Ръчни е и няма... Това означава ли че някои ръчки имат vcd че не ми е много ясно и на мен. Говоря конкретно за моята и какво и как може да се направи ? Аз на таблото нямам лампа vcd която да свети на контакт, но имам гнездо за бушон fvd но не съм пробвал да го сложа да видя какво ще стане. иначе днес с етните гуми газих една лигава кал.... и си се движи доста добре, довечера (ще ходя за вода) ще пробвам на едно малко кошмарно място с лигава кал и голям наклон пак с летните гуми, със зимните там илиза без да се замисли.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 2:05 pm |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
|
Това поколение няма VDC с ръчни ск. кутии, мисля, че следващото - 2004-2009 - има VDC при ръчките.
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Пет Окт 21, 2011 8:38 pm |
|
|
|