| Автор |
Съобщение |
|
subifan
Регистриран на: Сря Окт 12, 2011 1:10 pm Постове: 14 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|

Здравейте, Позволявам си да пусна нова тема, защото ми се иска да систематизирам няколко мои питания и ще се радвам да получа информация, понеже виждам че тук има истински фенове на тая така привлекателна марка.
След известно търсене и гледане на всякакви коли, сув, джип, кросовер, т.н се спрях на тази марка и модел - форестър от 2008 насам. Учудващото е че жена ми също я хареса много. Тъй като вече мога да спя спокойно, че съм харесал кола, която да купим сега трябва да си отговоря на някой въпроси:
1. Бензин или дизел и кои двигател - караме малко - 10-15 на година , предимно градско. Като четох за разхода тука ми настръхна косата на бензина, но разлика при закупуване има едно 4-6 хиляди. 2. Нова или стара - тук не ми говорете сантиментално ако може, след някой сметки разбирам, че с парите които ще дам за 5 години за нова мога да си купя ферари. Така че май е по добре на старо при положение , че марката има толкова добра репутация и да си спестя огромни лихви и застраховки, тъй като тежестта пада точно в първите няколко години на притежание. В крайна сметка ако с двигателя нямам проблеми не ме плаши някое друго окачване ... надявам се няма и свръх скъпи бордови компютри и др такива. 3. Ако някой е финансирал скоро такава покупка да сподели изгоден лизинг защото не ми се дават на куп 30 -40 хиляди. От друга страна не ми се плаща и 20 % отгоре, засега се колебая за 50% първоначална и 1-2 години още вноски. 4. Откъде да ги търся тия коли след като няма обяви почти ? Има ли файда да пращам хора по Италия и Германия ? Или да се обадя на приятел в Щатите - гледах нова струва най-високия клас колкото базова тука !!!? А може би от Япония да поръчам - и там имам контакти ама....десен волан, обръщане..... Или да чакам тук на вторичния пазар да излезе нещо една година ? 4. Актуални цени - това което намирам за 2008/2009 са 30 000 бензин и 35 000 дизел, добре ли се ориентирам ? Може ли да се смъкне още? Видях че една тука е била продадена за 28 000? 5. Каква е разликата между моделите и двигателите от последното поколение 2008 / 2009/ 2010 /2011 - фейслифтове или и двигателите са различни ? Например чух че първите бензин били на ремък, също може би не всички са хоризонтални боксеров тип или както се казва там.
С две думи изпитвам респект и известно удоволствие като гледам колата и пипам, чукам, лягам и прочее около нея, изглежда ми доста добра сглобка след някои други които гледах.... да не споменавам от кои страни близки до Япония....Прост, но изчистен дизайн, изключителна видимост, мощен двигател, пространство, супер НКАП в Америка, Европа не знам що няма....просвет...това са ми впечатленията. Недостатък е разбира се тъпия подлакътник на бензина и странните скоростни кутии на бензина 5/4АТ които ми се струва че са малко поостарели ? Но пък ако се прави 20 години и не се чупи още по-добре за мене.
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 9:26 am |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Здравей колега, поздравления за влечението към нашите коли. Но първо има мноого теми за предимства и недостатъци на новото Фори, които е добре да прочетеш преди да питаш за да не пълним форума с еднакви теми?
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 9:57 am |
|
|
|
subifan
Регистриран на: Сря Окт 12, 2011 1:10 pm Постове: 14 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
Повторно се извинявам за това, но дотук четох 4-5 часа и инфото е много разпръснато  говорих и с хора които са си купили колата и познавам.... но и те не ми дават полезна информация освен , че харчела много  Ако някой знае за добра оферта за форестър може да ми пише направо, благодаря.
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 10:06 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
аз преди 2 години се добих от швейцария-цените бяха много по евтини от германия и италия,така че потърси и там.ако търсияш кола за градско предимно се насочи към дизела,аз лично съм очарован от динамиката му.пък ако ти се кара бензин,с тези пари които спестиш от разликата между бензин и дизел,можеш да си поставиш на новата кола течна фаза газова урердба при която нямаш никаква разлика с бензина,даже с чиста съвест ще кажа че върви и подобре на газ  но както каза МИРО,вземи се поразрови,има много теми във форума,за предимства и недостатъци
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 10:10 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
|
От Канада не е ли оферта, някой знаели как стоят нещата ?
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 11:28 am |
|
|
|
subifan
|
|
Не знам как стоят, аз четох за Щатите и там имам човек, но казват че купуваш дявол на магаре ако не е нова. + Това в Щатите и Канада не е ли друг завод? Изобщо само в Япония ли се правят наистина тия коли ?
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 11:45 am |
|
|
|
Miro1972
|
|
Първо премисли колко си готов да инвестираш! После коя година да ти е колата , бензин или дизел и след това карай всяка от тях. Тогава ще си отговориш сам коя е твоята кола. Моето Фори го вземах от Нептун ауто , защото излезе 6000лв по-евтино. Ако имаш човек в Турция направо отивай в Baytur , който е най-големият вносител за европа и снабдява половин Европа с Субита. Според мен кола 4х4 трябва или да е нова или да е на малко години, и да знаеш кой е предишния собственик и дали е правил извращения с колата. Аз съм твърдо за дизела- разход Варна 7.4-8л, страхотна динамика! Ако се поразровиш и по други форуми ще видиш , че почти нищо не се пише за този мотор! Защо ли? Освен ДПФ проблеми при някои от тях. До колкото знам Zevzek си продава дизеловото Фори и ще можеш да се разбереш с него. Миналата година се продадоха 2 Форита дизел 2009 за 30000лв , но ги лапнаха за 2 дни и двете- а хората бяха на зор.
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 12:23 pm |
|
|
|
subifan
|
|
супер , мерси за инфото, значи обяви по 35-36 са леко надути??? мога да взема такава с пълна история , а ако мога да взема дизел на 2 г за 30 педполагам с радост бих го взел.бензина не съм го карал, дизела супер много ми хареса, но нов е доста по-солен. сиреч трябва да въртя по 30 000 на година за да има файда. ще проверя тия турци, ако трябва и връзка ше изровя там ако са по -евтини.
между др дизела само с ръчка ли е и има ли проблеми при много градско каране на малки разстояния ? тоест разни филтри и др такива ? и ако няма пък сервизното обслужване по скъпо ли е и колко да речем ? 30-40 % ? аз сметнах по цените на сервиза им че за първите 5 години отиват около 2000 лева за бензин с верига ако не съм с грешка.
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 12:37 pm |
|
|
|
Buryan
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 10:00 pm Постове: 128 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
|
|
мого зависи от стила н акаране и начинана живот... ако си по динамичен тип, мисли за 2.0 турбо бензин, а най добре за 2.5 или 2,5 турбо....но те се срещат доста по рядко у нас и из Европа... стандартният 2.0 двигател дори на новият модел е леко тромав, ако си карал досега нови и мощни коли.... кто махнем това, останалото си е супер колкото за разхода, той силно зависи от начина на каране и къде живееш, градско мож да е 10 а може и да е 16, зависи от теб.... успех....
_________________ Subaru Forester 1999, 2.0 GL
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 12:50 pm |
|
|
|
subifan
|
а бе хора не знам дали е вярно вижте тоя турски сайт: http://translate.google.com/translate?s ... Donanimlarпише ако това са турски лири е абсурдно ??? 90000.00 TRY = 69426.00 BGN approx NEW FORESTER 2.0X AWD 4AT NEW FORESTER AWD 4AT 2.0XS NEW FORESTER AWD 4AT 2.0XS £ 90,878 £ 95,226 £ 99,91
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 12:57 pm |
|
|
|
Miro1972
|
|
Първо искам да ти кажа , че тук не сме автосалон и ако отидеш в шоурум на Субару ще те консултират. Там можеш да тестваш, умуваш и т. Н. Разхода на производителя е много относителен- не му вярвай! Мога да ти намеря ново Фори внос от Турция на много по-ниска цена от Бг , но това ще е свързано с финансови инструменти като благодарност! Така , че всеки сам си прави избора. Ако нещо те интересува питай:0898442606
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 1:15 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|

Относно финансовата страна на нещата: купих чисто нова кола преди 2 години, януари месец 2012 ми е подаръка за нова година - последната вноска. Според мен обаче е по-добре да купиш едно-двегодишна кола на малко км и 1/3 цена. На практика тя си е нова, само дето е по-евтина. Ако има оставаща гаранция - още по-добре. Така хем караш нова кола, хем плащаш цена като за втора ръка и имаш гаранция, в случай, че предишния собственик й е взел душичката преди продажбата. Относно лизинга или кеш накуп - ти си смятай, но ако избереш лизинг, ДСК са много коректни според мен и оскъпяването им е нищожно на фона на цената на колата, ако избереш кратък лизинг. Даже самите те имат оферти за лизингови коли, провери дали нямат каквото търсиш. На мен са ми правили такива услуги, каквито от EFG (Пощенска банка - и към тях плащам кола) направо биха мис е изсмяли, ако ги попитам. Позволиха ми да си монтирам газова уредба даже, без бюрократщина. А, и още нещо - направи тестдрайв на няколко форита. Тва е като матрака, тества се само с реална употреба 
|
|
|
|
| Пет Окт 14, 2011 6:07 pm |
|
|
|
Legacy BTD
Регистриран на: Вто Яну 13, 2009 12:33 pm Постове: 80 Местоположение: София Рейтинг: 4
|
|
Избери новия бензинов двигател 2.0R/ 2011 (с веригата), мой приятел има такъв фирмен автомобил, средното ниво на оборудване без кожa. По книга му дават 9,4 в града, а той каза, че на борда рядко вижда над 9,6 л/, колата е фирмена и се кара предимно в центъра на града. Дизела е по-скъп за обслужване.
|
|
|
|
| Съб Окт 15, 2011 9:58 am |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
Legacy BTD написа: Дизела е по-скъп за обслужване. Колко и защо?
|
|
|
|
| Съб Окт 15, 2011 11:41 am |
|
|
|
Miro1972
|
|
Не съм забелязал обслужването да е по-скъпо на дизела! Между другото Субару Варна продават тестовия Форестър 2011 бензин и е на 4-5000 км. В края на годината винаги имат примоции!
|
|
|
|
| Съб Окт 15, 2011 2:48 pm |
|
|
|
Lyubo
Регистриран на: Съб Май 28, 2011 6:18 pm Постове: 66 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 / 2006
Рейтинг: 12
|
|
Всички ли собственици на форестър са съгласни с "отличната видимост" и "пространство", като силни страни на модела?
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2011 3:08 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
Lyubo написа: Всички ли собственици на форестър са съгласни с "отличната видимост" ..... Не, ама трябва да се чете ръководството на климатроника с лупа, при тежки зимни условия и летни имагинерни.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2011 7:02 pm |
|
|
|
Legacy BTD
Регистриран на: Вто Яну 13, 2009 12:33 pm Постове: 80 Местоположение: София Рейтинг: 4
|
bobeck написа: Legacy BTD написа: Дизела е по-скъп за обслужване. Колко и защо? 125 лв. (на 15 000 км.), защото е дизел! Събира повече и по-скъпо масло и консумативите са по скъпи.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2011 8:11 am |
|
|
|
subifan
|
|
аз питах дизела на субару има ли проблеми с градско каране на малки разтояния, защото някои коли имат с филтри за частици и прочее ??
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2011 9:10 am |
|
|
|
Miro1972
|
subifan написа: аз питах дизела на субару има ли проблеми с градско каране на малки разтояния, защото някои коли имат с филтри за частици и прочее ?? За 25000км основно градско съм нямал никакъв проблем с ДПФ филтъра! Имаше сервизна смяна на софтуера за да се решат евентуалните проблеми с него. Иначе нафта от Ромпетрол, масло Мотул екоклиин и добавка към дизела.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2011 9:21 am |
|
|
|