Отговори на тема стр 1, 2  >
 Странно поведение перка на радиатор. 
Автор Съобщение

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Привет колеги. Прибирам си се днес, навън е 7С. и съм пуснал топлото в колата на 28C., спирам пред гаража да отворя вратите и гледам перката върти та се къса и не спира - индикации за загряване никакви, стрелката стой като закована, антифриза в норма, изминал съм 6 км. без трафик от студено запалена кола. Загасих и запалих отново перката вече не въртеше и оставих колата работеща на място за около 3-4 мин. докато включи пак, повъртя 10-15 сек. и спря, както и трябва да бъде в тоя студ. Да търся ли проблемен датчик и как се диагностицира.
Колата е от подписа и имам ГИ, ако това е от значение.

Пон Окт 17, 2011 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 196
Автомобил: Freelander
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравеи!

Това е нормално, за6тото ти работи и климатика заедно с парното,а оттам и перката на климатика.Когато коп4ето на таблото е врътнато на символите за затопляне/духане на стъклата, климатика се вкл. автомати4но!
Погледни си в бордовата книга ,там трябва да е споменато.

Поздрави,

Климент

Пон Окт 17, 2011 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Може би не обяснявам правилно - това с климатика и обдухването на предното стъкло при изпотяване е ясно, включва климатикът, за да изсуши въздуха в купето. В случая съм включил парно и не в режима за предното стъкло, при който се включва компресора и помощната перка.

Пон Окт 17, 2011 8:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Имаш проблем с някой датчик.Възможности:скоростен сензор,датчик температура на двигателя,датчик температура на климатика.

http://betoteh.com/bg/index.html

Пон Окт 17, 2011 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Тая моята перка пак си върти до скъсване, а дори и лятото в жегите не се държеше така - загряване никакво и взех да си мисля, че газаджиите нещо са объркали с някой датчик. Днес сутринта 5 С` и същата работа, изминал съм 6 км. с включено парно, паркирам и тая перка върти и не спира, отварям капака и стискам маркуча на радиатора - мек. Изчаках да изстине двигателя и проверих антифриза - чист и всичко е на ниво. Взех да си мисля, че или термостата не отваря напълно или, че капачката на радиатора не държи налягане - свалих е и я почистих основно после направих тест по същия маршрут и като спрях пред гаража изчаках да включи перката - работи около минута и спира, уж всичко нормало. Да видим утре.

Съб Ное 12, 2011 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... L16141.pdf
Виж черните букви - т.3 над картинката долу вдясно на страницата.

Аз имах абсолютно същия проблем. Получаваше се само зимата. Когата карам с парно. Също съм с ГИ. Случвало се е и двата вентилатора да въртят и радиаторът да е студен.
Смених термодатчик - никаква промяна. Смених и термостат. Когато го демонтирах това клапанче (Jiggle pin) беше ориентирано назад. Поставих го по същия начин и проблемът остана. Тогава прочетох това и отново го свалих и го монтирах както пише - да сочи напред. Всичко се оправи. Вече втора зима нямам никакви проблеми.

Та ако си сменял скоро термостат може и да е завъртян обратно. Някои механици твърдят, че ориентирането няма значение, но при мен си беше от значение.

Също така тези неща са писани от много по-умни глави от нас и според мен трябва да се спазват.

Съб Ное 12, 2011 7:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 36
Автомобил: Форестър 2.0 МТ
Телефон: 0896633459
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
patko написа:
Аз имах абсолютно същия проблем. Получаваше се само зимата. Когата карам с парно. Също съм с ГИ. .

Вчера имах същият случай, при наскоро моинтиран газов инжекцион, само че при Форестър- пускаше перки като луд, оказа се същият проблем.

Нед Ное 13, 2011 11:23 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Откакто имам колата не съм сменял термостат но ще сменям антифриза скоро, тъй че ще проверя и термостата дали е поставен правилно. Предполагам има и някаква гарнитура и след като го сваля ще трябва да е сменя с нова такава.

Нед Ное 13, 2011 11:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Вчера имах същият случай, при наскоро моинтиран газов инжекцион, само че при Форестър- пускаше перки като луд, оказа се същият проблем.[/quote]

Какво имаш предвид със "Същия проблем" - термостата ли беше?

Пон Ное 14, 2011 10:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
danko23 написа:
Откакто имам колата не съм сменял термостат но ще сменям антифриза скоро, тъй че ще проверя и термостата дали е поставен правилно. Предполагам има и някаква гарнитура и след като го сваля ще трябва да е сменя с нова такава.

Да има гарнитура, но тя е на самия термостат, а не на капачето.

Пон Ное 14, 2011 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 59
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Виж в този документ:
Прикачени файлове:
MSA5TCD00L18162.pdf [35.65 KiB]
240 пъти
има таблица кога и коя перка трябва да работи в зависимост от скорост,температура на охлаждащата течност и вкл./изкл. климатик.
 1

Пон Ное 14, 2011 2:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
jonaka написа:
Виж в този документ:
Прикачени файлове:
MSA5TCD00L18162.pdf
има таблица кога и коя перка трябва да работи в зависимост от скорост,температура на охлаждащата течност и вкл./изкл. климатик.

Мерси колега, този документ съм го гледал. Вече втори ден всичко ми се вижда нормално - перката си работи около 1 мин., колкото да охлади. Почвам да си мисля, че или е имало въздух в системата, или че капачката на радиатора не е държала налягане. Естествено ще проверя и термостата при първа възможност.

Пон Ное 14, 2011 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз имам теория по въпроса, но ще изчакам да видим как е твоя термостат и тогава ще я споделя.

Пон Ное 14, 2011 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Дяволска работа! Днес сутринта в Пловдив беше 0 С` и пак същата работа. Спрях и тая перка въртя поне 5 мин., след което духаше вече студено зад радиатора, изфорсирах и логично от по-големия дебит на помпата взе да духа по-топло и след малко спря. Парното си работи на ок., и ако е от помпата все си мисля, че няма и парно да има. После бръмчах градско и в трафици цял ден и всичко нормално, перката си работи колкото да охлади и спира. Нещо ненормално има в тая система и не знам откъде да я почна. Повечето возила и не достигат работна температура за разстоянието, което минавам сутрин зимата, пък к`во остава и перки да включват да охлаждат.

Вто Ное 15, 2011 9:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Когата спреш и чуеш вентилатора да работи, проверявал ли си дали радиаторът е топъл или студен. Аз съм вдигал капака веднага след спиране на колата и на работещ двигател и радиаторът ми е бил студен, т.е. затворен термостат. Това се получаваше единствено при движение на колата. А стрелката на температурата си е била винаги на същото място.
Ако я оставиш на място да си загрее и да включи вентилатора - всичко си беше нормално.
Аз съм правил проба - карам без парно и проблема изчезва, но не ми дойде на ум да пробвам като карам на бензин. Опитай това.

Сря Ное 16, 2011 5:40 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
patko написа:
Когата спреш и чуеш вентилатора да работи, проверявал ли си дали радиаторът е топъл или студен. Аз съм вдигал капака веднага след спиране на колата и на работещ двигател и радиаторът ми е бил студен, т.е. затворен термостат. Това се получаваше единствено при движение на колата. А стрелката на температурата си е била винаги на същото място.
Ако я оставиш на място да си загрее и да включи вентилатора - всичко си беше нормално.
Аз съм правил проба - карам без парно и проблема изчезва, но не ми дойде на ум да пробвам като карам на бензин. Опитай това.

Прав ще се окажеш. Спирам днес сутринта и след малко перката включи, пак си върти до безспир - горе радиатора и горния маркуч топли, зад перката духа студено, долния маркуч студен :shock:. Спрях парното и след малко всичко се нормализира, зад перката взе да духа топло и след малко спря, долният маркуч и той стана врял и после проблема с перката вече го нямаше. Прибрах се без да включвам парното и всичко беше нормално - спрях пред гаража, изчаках да включи перката на място, бръмча си около 30 сек. и спря. Утре съм в София и дано да остане време да стигна до Митко да си каже и той думата. Явно или термостата нещо се бъзика или някой датчик но определено не е наред работата и като го знам тоя двигател колко е чувствителен на тема охлаждане...

Чет Ное 17, 2011 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Виж на снимката как входът на помпата от малкия кръг не е в центъра, а е изнесен напред - в нашия случай към радиатора. Това е един малък маркуч, който влиза в помпата и после е към метална тръба. Тук е изходът на парното, а също и на редуктор-изпарителя. Водата се охлажда веднъж от парното и се смесва с охладената вода от изпарителя.

Прикачени файлове:
water pump.jpg
water pump.jpg [ 59.58 KiB | Прегледано 1465 пъти ]

Пет Ное 18, 2011 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тук с червената стрелка съм показал студената вода която идва.
Ако термостатът е монтиран така както е на снимката термочувствителния патрон е по-близо до студената вода. Ако го завъртиш на 180 градуса, т.е. клапанчето да сочи напред (към радиатора), то термочувствителния патрон се отдалечава на горе-долу 10 мм.
Какво става?
Според мен тази двойно охладена вода залива термостата и го лъже, а оттам той не отваря, въпреки, че в двйствителност колата е загряла до 95 градуса и вентилаторът тръгва.
Затова и лятото няма проблем, защото не ползваш парното и охлаждането от него го нама.
Като го поставиш както са написали в тази документация, термочувствителния патрон се отдалечава на горе-долу 10 мм от студената вода и явно всичко си идва на мястото.
След като смених моя термостат, го варих и си работи перфектно - на 75 градуса започва да отваря и на 90 е напълно отворен. По спецификация е 76 и 91 градуса, но може моят термометър да не е абсолютно точен.

Прикачени файлове:
termostat.jpg
termostat.jpg [ 188.16 KiB | Прегледано 1462 пъти ]

Пет Ное 18, 2011 1:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Винаги се получава когато колата е в движение. Ако я оставиш на място да загрее (дори да работи на газ) всичко е нормално.
Но като се движиш с нарастването на оборотите се увеличава и количеството газ, което се изпарява в редуктора, а оттам и количеството студ, което се отделя в него и съответно водата след изпарителя е по-студена.
Да се върна на твърдението на някои механици, че за вертикален термостат (какъвто е нашия случай) няма никакво значение как ще е ориентиран.
Съгласен съм, НО ако колата няма газова уредба. Като се насложат охлаждането в парното и изпарителя - това е резултата.
А както казах и в един от предишните си постове, щом е написано така, трябва да се спазва. Всяка самодейност води до неочаквани резултати.

Пет Ное 18, 2011 1:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ти за отзивчивостта колега. Найстина всичко, което казваш е логично. Днес на диагностиката всичко беше ок., перката включва на около 93С` и спира на 90С` - тоест всичко работи нормално и грешки няма. Забелязвам, че тоя номер го прави предимно сутрин, когато паля двигателя студен и на кратки разстояния, когато редуктора и парното охлаждат антифриза и той влиза толкова охладен в термостата, че не му позволява да отвори достатъчно. После през деня цял ден каране и всичко работи нормално. При първа възможност ще проверя термостата как е сложен.

Пет Ное 18, 2011 11:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >