Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 ангренажен ремък и колело на разпределителен вал EJ20 turbo 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 28
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Може ли някой да помогне с инфо от къде мога да намеря ангренажен ремък и колелото на левия горен разпределителен вал?

Цени?

Пон Окт 01, 2007 9:06 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
мотор топ в пловдив, ама телефона ще ти го дам довечера

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Пон Окт 01, 2007 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
ехооо, никой ли не е сменял ремъци???

Сря Окт 03, 2007 3:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Отговори с цитат
Пост 
pavlik1 написа:
ехооо, никой ли не е сменял ремъци???

032 621 955

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Сря Окт 03, 2007 6:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 802
Автомобил: Subaru Impreza
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
pavlik1 доколкото разбирам имало е някаква интервенция зада има проблем от ляво,съвет провери и долното зъбно колело ако си имал удър моге да е спукано и да се счупи ималсъм такъв случаи.Иначе мисля че колелата на всички 4-валки са еднакви провери и аз ще проверя утре,а и колелото моге да го търсиш и фтора употреба,а ремъка мисля че в оригинал беше 240лв

power tuning
repair and maintenance for Subaru

бъди един от нас Daniel S
powered by Dkperformance
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002365657539
http://dkperformance.com/

Сря Окт 03, 2007 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
то че удар имаше е ясно, счупено е долното колело, от субару ми искаха около 200лв, втора употреба още не сум намерил.
надявам се клапаните да не са се срещнали че тогава работата става по сериозна.

идея за разпъване на преден ляв рог?? смачкан е само под акумулатора, назад не е мръднал. Подходяща опора??

Чет Окт 04, 2007 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
провери и двете долни колела непремено - ако е заминало едното, вероятно е пострадало и другото. звънни на 0888 544 999 за шайби. дори само пропукано колело да има - чупи се точно при най-голям зор и после правиш целият мотор - ще поломи всичко. за крив клапан - проверете компресията, ако няма проблеми - свалете свещите и с компресор надувайте в реглажно положение на всеки комплект клапани - и слушайте дали не свисти. но ако е имало среща клапан-бутало - само с разглобяване на моторът може да се провери със сигурност. ако колата работи нормално след зацепване на ремъка вероятно няма поражения - тресе ли - ремонтче

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Окт 05, 2007 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
agent dust написа:
провери и двете долни колела непремено - ако е заминало едното, вероятно е пострадало и другото. звънни на 0888 544 999 за шайби. дори само пропукано колело да има - чупи се точно при най-голям зор и после правиш целият мотор - ще поломи всичко. за крив клапан - проверете компресията, ако няма проблеми - свалете свещите и с компресор надувайте в реглажно положение на всеки комплект клапани - и слушайте дали не свисти. но ако е имало среща клапан-бутало - само с разглобяване на моторът може да се провери със сигурност. ако колата работи нормално след зацепване на ремъка вероятно няма поражения - тресе ли - ремонтче

много благодаря за телефона, надуването на цилиндрите е в плана, бутало-клапан е малко вероятно но клапан клапан - доста. моля се да не са се срещали.
долното (бакелитено) колело направо липсва, ще погледна и другото,
за момента ми трябва колелото, ремък и ключ като маргаритка, за контра на колелото.

Съб Окт 06, 2007 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Само да запитам как става срещането на клапан с друг клапан? Не разбирам нещо.

Съб Окт 06, 2007 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Provigo написа:
Само да запитам как става срещането на клапан с друг клапан? Не разбирам нещо.

прочетох го в друг форум на Субару като срещан дефект при проблем с агренажния ремък.

Пример- и двата клапана (изп. и всмук.) в крайно отворено положение поради прескачане на зъби на ремъка, клапаните се срещат и си кривът стеблата.

някои може ли да каже как са цените на частите в сравнение с файла 2002ImprezaOutback.pdf (google) . Там са в USD.

Съб Окт 06, 2007 6:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 802
Автомобил: Subaru Impreza
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
Пост м
значи клапаните се удрят в буталото а не самите клапани да се ударят,частите в щатите са по ефтини от тук та дори и транспорт да сложиш

power tuning
repair and maintenance for Subaru

бъди един от нас Daniel S
powered by Dkperformance
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002365657539
http://dkperformance.com/

Съб Окт 06, 2007 7:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Както е казал ATUDITU клапаните не се удрят един в друг. Понеже няма как да останат отворени в един и същ момент. Тяхното движение се определя от гърбиците на разпр. вал, и там е заложено всичко като данни. В кой момент да отвори с какви скорости и ускорения и т.н. Значи за да стане това което си чел в другия форум, трябва гърбиците да се разминат някакси, т.е. теоретично да се среже разпр. вал. Което няма как да стане. А ремъка синхронизира само колянов вал с буталата към него спрямо клапаните.

Съб Окт 06, 2007 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 673
Рейтинг: 84
Отговори с цитат
[quote="Provigo"]Както е казал ATUDITU клапаните не се удрят един в друг. quote]

И двамата не сте чели достатъчно. Очевидно и практика нямате достатъчно. Я се върнете и попрочетете материята за DOHC малко по-внимателно. Става дума за този тип двигател по принцип. Не е необходимо да е Субару.

Клапаните в 99.9 % от случаите в индустрията се движат под ъгъл един спрямо друг. Те биват оперирани от два самостоятелни разпределителни вала. Валовете, сами по себе си, не могат да променят the valve timing, но могат да го променят един спрямо друг. И когато това стане смукателен клапан се среща с изпускателен под механически натиск от гърбиците на валовете си и се изкривява. Това е единия сценарий. Другият сценарий (съвършено пак толкова болезнен) е когато единия клапан 'надкрачва' другия и остава отворен. Тогава и двата в следващия момент биват ударени от буталото. За този сценарий няма правило кой клапан ще бъде над другия. Всичко зависи от посоката на излизане на дадения вал out of time. Затова, с ясни букви, ясно като бял ден, и с големи удивителни, на първа страница в Мичъл и други манюали, за такива двигатели пише 'Тhis engine is of interference type'. Забележи (за сиромаси и новобранци), този конкретен двигател може да размаже клапани не само по време на излизане на валовете от тайминг в движение (прескачане на ремък или катастрофа като в неговия случай). Това е често срещано явление по време на смяна на ангренажен ремък също. Когато спреш двигателя на марки, всички колела да са на марки, и тръгнеш да сваляш ремъка......двата разпределителни вала на дясната цилиндрова глава са в положение (на марка) разтоварени. Сваляш ремъка и те си остават там, където са. Двата вала (и особено смукателния) на лявата глава обаче са в положение 'на гърбица'. Дето се вика.......на един градус разстояние да врътнат от само себе си. Как свалиш ремъка и ако не си ги 'заключил', смукателния разпределителен вал е излезнал от марка. И тогава става най-интерeсното. Ти тръгваш да връщаш вала към марката, но си 'мотика' и не знаеш, че има значение в коя посока въртиш. Че не е важно само да го докараш до марката, ами е важно в коя посока си се върнал до там. В следважия момент ти имаш две колела на разпределителни валове, на лява глава, на белези, но..........клапани качени един върху друг. Как завъртиш на стартер и ......си дотам. Зареваваш с два реда сълзи и два реда сополи.

Така е то, момчета, занаята хич не е лесен. :!:

Съвсем отделна история е DOHC двигателя с variable valve timing. Където разпределителния вал променя тайминга си до 50 градуса. Пример - 2008 3.6 L H6. :!:

Нед Окт 07, 2007 5:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Пфуу, издънка, не се бях сетил въобще за това че има и DOHC. Аз си говоря за SOHC :)
Бате Nick следи форума от близо и корегира. Благодарско за което :)

Нед Окт 07, 2007 5:17 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Няма проблеми, аз толкова пъти съм корегирал безплатно, с още един повече или по-малко, няма да банкрутирам.

М/у другото, преди около месец, механик от малък сервиз дойде да помоли за специалния инструмент, за бакелитовите колела на DOHC. Щял да сменя ремък и семеринги. Попадна на мен. Аз го питах дали е пипал друг път такъв двигател, той каза че не е. Тогава аз му подчертах да упражни специално внимание на гореказаното. Той не можа да упорства и да се прави на интересен, след което аз за да съм сигурен че ме е разбрал, му копирах страницата с инструкцията за лява цил. глава и кой вал в коя посока се връща на белег, когато неочаквано прескочи. Той благодари и когато на другата сутрин отидох на работа, мениджъра дойде при мен и каза, че този колега оставил $20 да бъдат предадени лично на мен. Той сутринта рано дошъл да върне инсрумента.

Какво да се прави, грешки стават и в най-добрите семейства.

Нед Окт 07, 2007 5:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Да, аз преди малко намерих и прочетох за това. Като казваш лява глава, това е тази от страната на шофьора нали? И забелязах по картинките че при зацепването шпонковия канал на вала е отдолу. Така ли трябваше да бъде? Не че ще тръгна да правя някога такова нещо, ама да попитам.
Nick ние тука си говорим лаф да става. Аз не съм механик, и не ремонтирам коли. И си признавам че нямам опит.

Нед Окт 07, 2007 5:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
спезиални благодарности на nick и на agenta. Десните колела са ОК, като надуя цилиндрите ще се види дали е имало среща между бутало и клапани.

някаква алтернатива на ключа-маргаритка за колелата??? Може ли да си ползвам стария ремък за контра на колелото?

Нед Окт 07, 2007 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
pavlik1 написа:
спезиални благодарности на nick и на agenta. Десните колела са ОК, като надуя цилиндрите ще се види дали е имало среща между бутало и клапани.

някаква алтернатива на ключа-маргаритка за колелата??? Може ли да си ползвам стария ремък за контра на колелото?

всъщност този ключ е пълна шитня :D пробвай да законтриш добре с ремък, намери мощен гайковърт и с него развивай. бакелитовите шайби са най-омразното нещо в субару двигателите - доста често се чупят даже и да се използва специалният инструмент. ако не става - с бормашина разпробийте периферията на болта на възможно най-много места, да стане като телефонна шайба. така ще се развие по-лесно - после си купете нов болт. като законтряш с ремъка трябва да го подвиеш и подпъхнеш в единият край - така като го напъваш ще се затяга още повече. нещо такова:

Изображение

0899 612 719 - Венци

Вто Окт 09, 2007 1:52 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Aбе колега, няколко пъти проповядваш теорията с разпробиването на болта на ангренажното колело ? Разпробиване на болтовете, да бъда по-точен. Ти мислиш ли, че на всякъде по света това е практиката ? Миналия път, когато разказвА на слушателите великото събитие сваляне ангренажни колела на WRX, и то при свален двигател, не те засрамих, дадох ти шанс да си корегираш знанията и начина на работа. Ти нищо не направи.

Ти не допускаш ли, че всеки разпределителен вал има изкован шестоъгълен участък, който при свален капак клапани се гепва прекрасно и тогава си лашкаш централния болт 'като бял човек' ? Дори и при не свален капак клапани, винаги по-краткия път ще бъде да се свали капака, да се жертва един гаечен ключ (да се поизвие малко на оксижена) и да се свърши работата.

Нещо от този род
Изображение

Eто ти и разпределителни валове
Изображение

Ако аз те видя да разпробиваш болт ангренажно колело по периферията кат телефонна шайба - най-вероятно това ще ти е и последната кола, която поправяш за мен.

Вто Окт 09, 2007 3:17 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Nick написа:
...

ми глей ся. всеки си има начини. ако си мислиш, че твоят начин е закон божи - грешно си мислиш. момчето иска практически съвети и аз му помагам - защото информацията, която даваш ти не му помага с абсолютно НИЩО. Ник, не можеш да ме засрамиш, ти си книжен плъх. ако ще помагаш на момчето - помагай. ако ще ми пънеш мускули - давай - ама изобщо не си ми в категорията :-D колата по която работим и в момента маже наред по пистите - нещо доста по-стойностно от това да плашиш хората със заклинени клапани и картинки на валове. постигнатото на практика нещо от някой за теб не означава нищо - а това говори за арогантност и е признак на много лошо възпитание.

с използването на такива "специални" инструменти е много лесно да се повреди главата, да се откъсне берт, пета или да се надере повърхността, където ляга гуменото уплътнение - с тях се работи само от подготвен механик, който знае как да заклини ключа така, че да не повреди главата. преди да даваш такива съвети - опитай го наживо

а точно пък за Ej20 turbo да ми скачаш - нашто ej 20 turbo прослави субарата в бг много повече от твоите плямпаници

0899 612 719 - Венци

Сря Окт 10, 2007 12:30 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >