Отговори на тема стр 1, 2, 3  >
 Смяна ма моторно масло по нашенски 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дойде време да си сменя маслото, ама реших този път да го направя по-инак. Та източих старото и след, като спря да капе вдигнах с крика колата откъм шофьорската страна...още 100 грама боклуци изтекоха -справка, последна снимка.
Сега, някой ще каже голяма работа, ..да ама при мене така стоят нещата, като при ракията, га не му отделя и патока ...за какво си говорим.
Та след навиването на филтъра с една ръка я завъртях леко и загасих..да размаже малко и след 5 мин. я запалих да загрее. Загасяне и лягане проверка за теч и до навиване на филтъра още малко, щото отпусна.
Между другото забелязах, че пробката беше леко изпуснала и омазнена преди смяната, явно трябва да се сменя шайбата от време на време.
Ще питате защо са две туби на снимката, ами налях от миналата година артъка кило и сто (тези сто, които източих) и добавих от новото още, та пак имам артък 2 литра и кусур, а догодина живот и здраве ще купя само два.
Ще питате и за какво го използвам-давам го на един приятел да кара още 5 К с Москвича :-D или го слагам на веригата на резачката - друго си е да режеш с Мотулче ама и то пълна синтетика. :smt129

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 104.01 KiB | Прегледано 2202 пъти ]
2.jpg
2.jpg [ 280.13 KiB | Прегледано 2202 пъти ]
3.jpg
3.jpg [ 191.24 KiB | Прегледано 2202 пъти ]
4.jpg
4.jpg [ 227.85 KiB | Прегледано 2202 пъти ]

Пет Ное 18, 2011 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз тея дни ще сменям ама се чудя дали направо да не сваля и картера? :smt017 и да изчистя добре ако има буклуци! Ще е добре разбиращите да ме окуражат или разобедят :waste: нямало гарнитура със селикон се затваря?

Пет Ное 18, 2011 5:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хич не ти трябва - изплакни го, докато загрей с някоя органика за 20 лв и източи под наклон и си ОК. :smt023

Пет Ное 18, 2011 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
=D>
Добре свършена работа!
А маи сефте виждам твоя форко, много готин :smt023

За картера, не се занимаваи по добре и направи промивка. Само само дето не знам с к'во понеже и аз не съм правил а ми се иска....
Чувал съм за промивка с нафта.... ама по добре си купи някои спецялен препарат.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Ное 18, 2011 6:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Yco написа:
... явно трябва да се сменя шайбата от време на време...

сменя се принципно, на кола поне на 5 смени на маслото най-късно не е лошо да се смени шайбата

На мен на моторетката в официален сервиз на всеки 4 хил км ми сменяха маслото и шайбата, и че и някакъв спрей за почистване ми включваха къде пак аз го плащах. Маслото е общо и в двигателя и в скоростната кутия, 0,7 литра всичко, маслен филтър моя мотор няма и няма кво да му сменям.

Пет Ное 18, 2011 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alex5428 написа:
И аз тея дни ще сменям ама се чудя дали направо да не сваля и картера? :smt017 и да изчистя добре ако има буклуци! Ще е добре разбиращите да ме окуражат или разобедят :waste: нямало гарнитура със селикон се затваря?

По-добре не влизай в този филм. На мен като ми сменяха блока се оказа , че като са залепили картера, силикона не е хванал добре и после леко беше просълзило. На следващата смяна на масло ми го свалихи и пак залепиха, но чакаха цяла нощ хубаво да хване силикона. Освен това за да се свали картера е голяма разправия, махат се хедърите, на мен даже ми разглобиха половината чарколяци -кулер и всичко около него за да освободят тампона под кулера , малко да се повдигне мотора. Общо взето си е доста работа.

Съб Ное 19, 2011 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В официалния сервиз на Субару на всяка смяна на масло плащах и за нова шайба, а дали я сменяха е друг въпрос.
:(

Съб Ное 19, 2011 11:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Отговори с цитат
Мерси :smt023 мина ми през акъла,че може да е филм!
ПП-Така купих ламарините зад задните дискове защото са ми раждясали и ме дразнят издават е г нето на колата :giggle: ама се оказа егати филма смяната и сега чакам да виине лагер за да ги сменя защото се вадят и най вероятно се прецакват #-o
ПП2-Добре ,че го има форума иначе съм загинал(I love you) :smt134

Съб Ное 19, 2011 11:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Та да си довърша темата, сложил съм снимка на "паяка" минимален и максимален размер на разгъвка. На минимален не може да хване оригиналния филтър (Genuine- много ме кефи надписа звучи, като "Гениален" :giggle: и за съжаление все по рядко се среща, като надпис) и съм поставил една стяга ама за сега нямам нужда, развих го с една ръка. ..А фунията от безалкохолно е необходима да не ви треперят ръцете, като сипвате от това скъпо "питие" :smt129

Прикачени файлове:
fun.jpg
fun.jpg [ 130.09 KiB | Прегледано 2084 пъти ]
min.jpg
min.jpg [ 294.39 KiB | Прегледано 2084 пъти ]
max.jpg
max.jpg [ 298.26 KiB | Прегледано 2084 пъти ]

Съб Ное 19, 2011 11:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
една смяна на масло не е ли около 20 лева?
хем няма да се мърлям аз, хем няма да мърлям всичко наоколо, хем няма да се чудя къде да дена старото, хем някоя раздумка може да стане ( после няма да има нужда да се чудя как да се проявя като много 'оригинален' по форумите ), хем по-бързичко ще да се получи, хем и няма да ми трябват инструменти, шайбички, глупости, хем пък и няма да се чудя за елементарни неща, хем и по-тренирано от моето око ще погледне и ако има нещо, ще го види....
какъв е смисъла?!?!?

още нещо: не разбрах, с тоя мотул много ли се хвалиш или само така ми се струва? питам само, защото за мен мотула е пълен боклук, но ти си се хвали де, лошо няма.

Съб Ное 19, 2011 7:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
Смяната на масло някъде дори е безплатна поне там където ходя аз, щом си купя масло от тях и ми го сменят безплатно.

Тук има малко сантименталност към автомобила, затова колегата си го сменя сам. И не се фука а просто споделя! И аз смятам следващия път да го направя сам.

А за маслото всеки сам си избира какво масло да сложи на автомобила си, някои са доволни от едно, други от друго.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Съб Ное 19, 2011 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
каква сантименталност колега? не ме измъчвайте със смях, моля ви.
та това е купчина желязо!
ако имаше малко поне 'сантименталност', нямаше да налива миналогодишно масло! не ми се обяснява защо, не е трудно човек да се сети сам. ако имаше грам заинтересованост ( дори не 'сантименталност' ), щеше да си подготви дифтунга предварително, а не да се пита и мае по форумите в последствие, това аджеба сменя ли се или не.
сантименталност ....

Съб Ное 19, 2011 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
stupid_boy написа:
една смяна на масло не е ли около 20 лева?
хем няма да се мърлям аз, хем няма да мърлям всичко наоколо, хем няма да се чудя къде да дена старото, хем някоя раздумка може да стане ( после няма да има нужда да се чудя как да се проявя като много 'оригинален' по форумите ), хем по-бързичко ще да се получи, хем и няма да ми трябват инструменти, шайбички, глупости, хем пък и няма да се чудя за елементарни неща, хем и по-тренирано от моето око ще погледне и ако има нещо, ще го види....
какъв е смисъла?!?!?

още нещо: не разбрах, с тоя мотул много ли се хвалиш или само така ми се струва? питам само, защото за мен мотула е пълен боклук, но ти си се хвали де, лошо няма.

Това не е писано за теб и престани да ми шариш по темите с дебелия пръст :giggle: и вземи да си напишеш някоя собствена тема, за да мога и аз да се включа, като случаен минувач. :smt033.
Разбрах, колко разбираш от програмиране на микропроцесори :giggle: .... и от двигатели :giggle: ...и от модераторство - е от тука може да си изкарал някой лев.. :giggle:

Относно Мотула -съм им "официален представител на горната земя", да не кажа, че и повече сега курдисвам и Amisol :smt134

И спри да ми пишеш на ЛС, човек, който не може да се ориентира къде е Костенец и Пловдив явно трябва да преподава тур. ориентиране. :lipseal:

Съб Ное 19, 2011 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
бърза проверка установи, че лични съобщения с теб сме си разменяли юли месец. така както го каза, някой ще вземе да остане с впечатление, че сме любовници нещо и току виж ни излезне име :giggle:

останалото не смятам за необходимо да коментирам. дори не заслужава внимание.

Съб Ное 19, 2011 10:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За съжаление се заформя нещо,което никой от останалите четящи форума не желае да чете.Защо не се разберете по телефона и да не опорочавате хубавата тема.
Консумативите на личния автомобил всеки си сменя според предпочитания и възможности,и едва ли винаги говори за отношението към автомобила. :smt023

Съб Ное 19, 2011 10:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
здравеите колеги само да поясня тази шаиба дето говорите за нея се казва дифтунга (медна) при стягане се сплесква по повърхноста.ако не ви се дават пари за дифтунката навиите малко тефлон(използва се от водопроводчиците)бяло като тиксо.а за промивка на маслената система използвам хидравлично масло,евтино идоста ефикасно отпрепаратите дето ги продават.наливате 3-4 лт цвета е светло кафеникав като го източите черно като катран.нали сте чували че маслото мие масло примера с ръцете омърсени с отработено масло не ги мие нищо,а като се натъркаш с ново масло неработило всичко се измива :smt023

Нед Ное 20, 2011 10:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
6traka написа:
здравеите колеги само да поясня тази шаиба дето говорите за нея се казва дифтунга (медна) при стягане се сплесква по повърхноста.ако не ви се дават пари за дифтунката навиите малко тефлон(използва се от водопроводчиците)бяло като тиксо.а за промивка на маслената система използвам хидравлично масло,евтино идоста ефикасно отпрепаратите дето ги продават.наливате 3-4 лт цвета е светло кафеникав като го източите черно като катран.нали сте чували че маслото мие масло примера с ръцете омърсени с отработено масло не ги мие нищо,а като се натъркаш с ново масло неработило всичко се измива :smt023

Точно така, медната е най-добре, при мен е алуминиева и я тръквам от двете страни на ситна шкурка под 90 градуса и я обръщам всяка година обратно. А за тефлон не съм се сетил - там няма грешка. :smt023

Нед Ное 20, 2011 12:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
=D>

За картера, не се занимаваи по добре и направи промивка. Само само дето не знам с к'во понеже и аз не съм правил а ми се иска....

Промивката се прави със специални добавки за тази цел. Има такива на доста фирми под името обикновено Engine Flush. Цените варират около 15-20лв. Двигателя работи със старото масло 15-20 мин + тази добавка и после се източва всичката гад. :)
И така след всяка смяна на маслото си сигурен, че си направил нещо добро за твоята любима :)

Нед Ное 20, 2011 1:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
6traka написа:

:smt023 =D>
1040 написа:
Mladen99 написа:
=D>

Промивката се прави със специални добавки за тази цел. Има такива на доста фирми под името обикновено Engine Flush. Цените варират около 15-20лв. Двигателя работи със старото масло 15-20 мин + тази добавка и после се източва всичката гад. :)
И така след всяка смяна на маслото си сигурен, че си направил нещо добро за твоята любима :)

Добавките са ясни, ползвамe в момента 3 вида във фирмата където работя тук в Малайзия. Едната се налива в старото масло, другата се налива в новото, третата е за горивото. 40 рингита струва едната
40.00 MYR Malaysian Ringgit = 18.2938 BGN Bulgarian Lev

И въпреки всичко аз не бих си сложил добавки, предпочитам на колегата метода с хидравличното масло. Едно време като не е имало добавки хората да не са се тръшкали да умират я.

Нед Ное 20, 2011 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Прав си стриит мен,това са ново излезли глезотиики,които са скъпи няма смисъл от тях,караите по бабешкия метод :smt129

Пон Ное 21, 2011 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3  >