Мда, моя човек с еГолфа е правил тоя еЯрис, електромотора, контролера и зарядното са абсолютно същите, само батериите са малко повече и е на 96 волта, не на 86.
Ключа към бъдещето на автомобилите и в частност електромобилите се казва Графен, това е материал от нов тип .
Какво е графен и защо ще играе важна роля в бъдещето: двуизмерна кристална структура със следните свойства - по твърд от диамант - 200 по здрав от стомана - най лекият ни досега познат материал - с най малко съпротивление – най електро - проводимият материал досега познат - и много други . приложенията на графена са многообещаващи
като батерии – над 10 пъти повече капацитет от съвременните батерии и над 10 пъти по бързо зареждане . Нека да си представим сега автомобил на Tesla но с батерия която му позволява да мине 5000 км. и се зарежда за около 10 минути ( едно кафе време). И не на последно място тези батерии ще са практически вечни от гледна точка на един човешки живот и много по леки от досегашните.
Като Материал - нека сега си представим брони и части по автомобила които са с минимално триене , по - твърди от диамант и 200 пъти по здрави от стомана и е еластичен до 20% ( брони 200 пъти по здрави от стомана и еластични ).
Перфектният соларен панел – сега си представете повърхност на колата да е соларен панел направен от графен
Колко струва – до преди 2 години 1 квадратен милиметър е струвал от порядъка на 1 милион $ в моента 1 квадратен сантиметър е 100$ в близко бъдеще спокойно може да стане 100$ за няколко квадратни метра.
Кога се очаква да навлезе в масова употреба – 3 до 5 години, от начало е ще навлезе в електрониката но лека полека ще навлезе и в другите отрасли все пак този материал е много млад ( 5 – 6 години )и тепърва ще се изследва и прилага
Това което съм на писал е до – някъде мое виждане. Като имате в предвид , че аз съм пълен лайк с автомобилите - знам че: двигателя на електромобила е много по просто устроен от което се предполага , че ще е и много по здрав, няма да има нужда от въздухоподаване и т.н. ( демек ще може и под вода да работи ) , КПД и ускорение е по – добро от ДВГ. Като добавим графена като панацея за проблемите – батерия и време за зареждане, изключителната здравина на графена като материал който спокойно може да замести както чиповете в бордовия компютър , бронята ,трансмисия , гумите и т.н. та стигнете до това че може да е и идеалният познат ни за сега соларен панел .
Ето и няколко клипчета:
Защо пиша тези неща в този форум – надявам се догодина да стана собственик на Subaru Forester , иначе аз съм физик по образование който се занимава със компютърни технологии
Браво на учените открили този елемент,но за сега сигурно компоненти с него ще са доста скъпички,май ще сме доволни на сега използваните материали.
определено е така но целта на поста ми е да покажа различно виждане за електромобилте и най вече, че рано или късно ще заместят ДВГ. Колкото до части от графен няй верятно билзките 15-25 години няма да има освен може би батерий все пак говорим за лист с дебелина един атом а една батеря ще се прави от милярди или сототици милиони такива
Да, Графена ще направи революция при материалите, както стана и с карбона. За в бъдеще мисля че формата на превозните средства ще е друга, всеки иска да е с кола но стават брутални задръствания, доста трудно е да се направят улиците и пътищата по-широки, най-вероятно колите ще станат по-тесни
Скоро имах възможността да покарам една чиста електричарка. Рено Канго-баничарка. Самата кола е ужасна, но идеята да имаш такава кола скоро съвесем няма да е безмислена. Масовката от хората по света не въртят средно повече от 50 км дневно. В едно семейство с 2 коли, едната спокойно може да е такава, другата да е по-конвенционална и да става за дълги разстояния. А тези Тесла, ако още малко се развият, скоро ще сложат в джоба си всичко. Според мен колите с ДВГ няма да изчезнат никога (или поне във времевия отрязък, който нас ни интересува ), но електричарките ще станат масовка и това е напълно логичното бъдеще. Преди 5-10 години всичко беше маркетинг, но ако се огледате днес, почва да става реалност.