Когато блокират гумите спирачния път се намалява в ПЪТИ.
При блокирали гуми има около 30% по-дълъг спирачен път. Мързи ме да търся в момента, но съм го чел в дебели сериозни книги и го приемам за вярно . Проблемът е в липсата на управление.
От друга страна най-добро спиране има при 10-15% приплъзване, което обяснява защо опитен шофьор може да спре по-бързо от ABS-a.
_________________ Beam me up, Scotty
Чет Дек 08, 2011 9:42 am
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
ABS-a следи и за разлика в скоростта на колелата и в завой при натисната спирачка винаги ручи, като роначка на царевица. Затова натискам спирачката преди завой, а завоя го минавам без. Мисля, че при работата му ECU-тo спира и подаването на гориво, тогава газ и спирачка няма да вървят. Интересното е, че в повечето примери става обратното на това, което съм писал. На асфалт и лед е по-добро, а на мокър сняг, чакъл, пясък по-зле. Ето два примера:
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
Чет Дек 08, 2011 10:20 am
quietriot
Регистриран на: Чет Мар 12, 2009 6:38 pm Постове: 2115 Местоположение: София
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
На мен ми е интересно колко от колегите, които се оплакват от проблемни спирачки са направили профилактика преди това:
1. Смяна на накладки; 2. Смяна на дискове, ако е нужно; 3. Смяна на спирачната течност и обезвъздушаване;
П.П. Много от съвременните коли създават илюзията, че спират много добре, защото им е сложено много силно серво и дори леко "погалване" на педала води до рязко спиране. Реално това само променя усещането, но не води до по-къс спирачен път. Тази тенденция е доста вредна, защото влошава прецизната работа и обратната връзка с педала на спирачката. Просто поредният маркетингов трик.
По какво разбираш дали спираш , ами усещането си много обективно и се нарича G, като почнеш да изпитваш ефекта на натоварването значи спираш, иначе коя кола спира по добре е ясно как се мери от 0 до 100 еднакъв тонаж и хора в нея и се натиска спирачка , която спре за по късо разстояние тя е по добра. Та тия дето си ги описал одавна са направени и ефекта е нулев, а това с празния ход на педала в който не се случва нищо ми е първата кола с такова нещо . Та исках да кажа че ефекта от ускорението и по тончо от спирането на същото , е много плавно при моята събка и създава усещане за дълго спиране в комбинация с празния ход на педала и както вски отбелязаха плътното натискане за да се почне баш спирането.
Не виждам и защо някои са настроени толкова шувенистки спрямо другите марки коли, субару е много добра , ма за някои неща, да се отрича всико друго е леко крайно и несериозно най-малкото.
но моята лична констатация е че субарото -ми спира бавно и не толкова добре колкото ми се иска на мен, сравнявам го с пасат 6 който е същото тегло и спира доста по бързо и предполагам ще го бие и на спирачен път.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
По какво разбираш дали спираш , ами усещането си много обективно и се нарича G, като почнеш да изпитваш ефекта на натоварването значи спираш, иначе коя кола спира по добре е ясно как се мери от 0 до 100 еднакъв тонаж и хора в нея и се натиска спирачка , която спре за по късо разстояние тя е по добра. Та тия дето си ги описал одавна са направени и ефекта е нулев, а това с празния ход на педала в който не се случва нищо ми е първата кола с такова нещо . Та исках да кажа че ефекта от ускорението и по тончо от спирането на същото , е много плавно при моята събка и създава усещане за дълго спиране в комбинация с празния ход на педала и както вски отбелязаха плътното натискане за да се почне баш спирането.
Не виждам и защо някои са настроени толкова шувенистки спрямо другите марки коли, субару е много добра , ма за някои неща, да се отрича всико друго е леко крайно и несериозно най-малкото.
но моята лична констатация е че субарото -ми спира бавно и не толкова добре колкото ми се иска на мен, сравнявам го с пасат 6 който е същото тегло и спира доста по бързо и предполагам ще го бие и на спирачен път.
Аз лично на Субарата, които съм карал (а те не са малко) не съм забелязал подобни проблеми. С хубави накладки и гуми всички са спирали чудесно.
В моето конкретно при спиране единствения проблем са летящите напред незакрепени предмети . От друга страна педала ми не е "мек" и това определено ми харесва.
Поради тези причини допускам, че не става дума за типичен за марката проблем.
ABS-a следи и за разлика в скоростта на колелата и в завой при натисната спирачка винаги ручи, като роначка на царевица. Затова натискам спирачката преди завой, а завоя го минавам без.
VDC следи за тази разлика. Тествай без него дали ще се включва ABS.
А пък ABS-a може да се задейства и без разлика във въртенето на колелата, например при рязко спиране направо. Той не прави разлика между бавно и бързо въртящо се колело. Той си знае само едно - да не позволява блокиране.
Мисля, че ABS-a действа самостоятелно, но се подчинява на VDC ако то прецени да се намеси.
valqk написа:
@jafaar - както Ицо е обяснил - абс-а само помага да се завива при екстремно спиране. Аз лично също му се дразня, защото само ме рита, рядко го включвам, ама дразни. Бях се замислил да му махна бушона ама ще ми свети лампата. Когато блокират гумите спирачния път се намалява в ПЪТИ.
Да, това е ясно - ако колело блокира от спирачка в завой, лоша работа. Но не съм съгласен с твърдението, че ABS увеличава спирачния път в пъти. Увеличава го само при някои ситуации, в които е добре да се изключва. Когато гумите блокират пързаляйки се на сух асфалт, те имат по-малко триене с него, докато не се премине една граница на плъзгането, която не си спомням как се казваше с физичен термин. До тази граница триенето при търкаляне е по-полезно. Затова ABS вероятно не работи при ниски скорости. Отделно, запалената от триене с асфалта гума надали спира по-добре от търкалаща се на границата на блокирането 'изправна' гума.
Чет Дек 08, 2011 11:57 am
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
....... VDC следи за тази разлика. Тествай без него дали ще се включва ABS.
А пък ABS-a може да се задейства и без разлика във въртенето на колелата, например при рязко спиране направо. Той не прави разлика между бавно и бързо въртящо се колело. Той си знае само едно - да не позволява блокиране. .........
Аз нямам VDC, но това ръководство за Forester е красноречиво макар, че e от 1997 г.
Прикачени файлове:
ABS_speed.JPG [ 59.97 KiB | Прегледано 661 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
Чет Дек 08, 2011 12:34 pm
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Накратко говорим за едно и също, но го казваме по различен начин. В статията пише, че ABS следи за скоростта на всяко колело, но се активира, малко преди тази скорост да спадне до нула, т.е. тъкмо преди колелото да блокира.
Т.е. да, ABS следи скоростта на въртене, но реално не го интересува каква е тя, а дали такава има изобщо
При VDC вече се следи какъв път изминават десните колела спрямо левите (примерно), колко газ е подадена и колко е навит волана, а предполагам има и G сензор или нещо подобно на жироскоп, а кой знае и какво още. Ако разликата между десните и левите колела не е в норма и VDC прецени че ще се загуби сцепление, тогава коригира тягата (връща газта, или пък преразпределя), докато ABS коригира спирачното усилие и то при едно единствено условие - колелото да е на път да спре да се върти.
ОК - съгласен съм - зависи от скоростта при, която става това с блокирането. При ниски скорости (под 60) все си мисля, че е по-добре от АБС и то само при направо, за контрол при такова спиране не говорим. Всъщност като се замисля наистина като спирам без АБС оставям да изсвирят гумите задържам още малко и отпускам - прави сте... Бад–Дог, аз не бих гледал на твоите спирачки като на средно статистически Не че нещо ама...
Бад–Дог, аз не бих гледал на твоите спирачки като на средно статистически Не че нещо ама...
Аз и други Субара освен моето съм карал и както написах при читави накладки и гуми спирането е било чудесно.
+1 за това мнение + задължителна смяна на спирачна течност !!!
DOT3
Конвенционална спирачна течност на полигликлова основа, използвана в повечето транспортни средства. Предимства: - евтина и разпространена в търговската мрежа. Недостатъци: - уврежда уплътненията от естествена гума; - уврежда боята; - силно абсорбира вода (веднъж отворена, опаковката не бива да се съхранява повече от седмица). Поради голямати си хигроскопичност е възможно да доведе до корозия на елементите в спирачната система.
DOT4
Предназначена за употреба в по-новите модели. В повечето случаи също е на полигликолова основа. Предимства: - сравнително евтина, разпространена в цялата търговска мрежа; - по-слабо поглъща вода в сравнение с DOT3; - по-висока температура на кипене от DOT3, позволяваща приложимостта й при по-тежки експлоатационни условия. Недостатъци: - уврежда боите; - средно с около 50% по-скъпа от DOT3; - при абсорбция на вода може да доведе до корозия на металните части.
DOT5 Известна като „силиконова" спирачна течност. Предимства: не уврежда боите; - не абсорбира вода и може да бъде използвана при повишена влажност; - съвместима с всички уплътнения. Недостатъци: - не трябва да се смесва с DOT3 u DOT 4. Повечето проблеми при използването на DOT5 са свързани със смесването й с други спирачни течности. Най-добрият начин да преминете на DOT5 е да изградите наново спирачната си система. Тъй като DOT5 не абсорбира вода, замърсяванията се събират в най-ниските части на спирачната система и могат да предизвикат корозия. Поради способността им да задържат въздуха DOT5 са „свиваеми" течности и са неприложими за ABS системи около два пъти по-скъпа от DOT4 и достъпна само в специализирани магазини.
DOT 5.1 Сравнително нова спирачна течност на силиконова основа със силно подобрени антикорозионни качества. Предимства: - превъзходни качества в сравнение с горните типове течности. Има много високa температура на кипене, независимо от погълнатата вода; - съвместима с всички гумени уплътнения. Недостатъци: DOT5.1 не са силикови течности и абсорбират вода; - подобно на DOT5 u DOT4 уврежда боите; - no-скъпа от DOT5 u DOT4 и много по-трудна за намиране.
Минералните масла за хидравлични системи (HSMO) са комбинация от минерално масло и присадки u обикновено са оцветени в зелено. Като правило тези течности са най-скъпи, поради най-високата си температура на кипене и най-добрата защита на системата от корозия.
Трябва да се има предвид обаче несъвместимостта им с течности на силиконова и полигликолова основа. Независимо от типа на използваната хидравлична течност правилната поддръжка е ключът към безаварийната работа на системата.
Общите препоръки са:
1. Ако имате спирачна система, който не тече и не създава никакви други проблеми, не сменяйте типа спирачна течност след прочитането на тази статия. Нормалният срок за експлоатация на всяка спирачна течност е от една до две години в зависимост от препоръките на производителя. 2. При всяка смяна на течността промивайте изцяло спирачната система, за да я предпазите от корозия, независимо от типа спирачна течност, която ползвате. 3. Aкo имате финансова възможност, използвайте по-висококачествените DOT4 или още no-добрите DOT5.1 спирачни течности. 4. Използвайте DOT5 само ако превозното средство е било фабрично заредено с нея и/или има изрична препоръка от производителя.
Съгласен съм, че спират ОК Не съм казал, че не съм. Напротив - по-горе казах, че след профилактика, сток дискове (стари) и нова 5.1 течност съм много доволен. Никъде не се спомена, но мисля, че 5.1 може да се смесва с 3 и 4. Аз като сменях бая гняз излезе и после 5.1 до макс и гас (защото съм на газ )
_________________ http://www.hostit.bg/
Пет Дек 09, 2011 11:39 am
quietriot
1. Едната група казва "Субару чудесно". Ако не спира добре, значи някой от компонентите по спирачната система не работи адекватно; 2. Втората група казва "Субару спира ужасно", въпреки че всичко по спирачната система ми е ОК; 3. Сигурно има и мнения по средата на тези крайности;
Не виждам как подобен тип спор може да бъде решен без конкретно сравняване на спирачен път с други коли от същата и други марки.
Също така смятам, че ако някой не изпитва удоволстви от карането на Субару, трябва да смени с марката с нещо, което ще го радва повече. Няма смисъл от фанатизъм
В тази тема според мен драмата се върти около чувствителността на спирачния педал. Като го смачкаш спира, то е ясно. Но може би някои колеги са свикнали на по-чувствителна спирачка и субарувската им се струва тегава, а оттам и впечатлението за мъчно спиране.
При мен всичко е точно - за яко спиране се иска яко натискане За нормално спиране се иска леко усилие.
В такъв случай променяте марката и всичко се оправя.
Не е необходимо, свикнал съм и не ме притеснява има достатъчно неща, които не мога да намеря другаде които ме кефят.Въпреки , че сега и гарнитури и сменям, и е разкостена яко пак няма да е повод за да я продам, ще я сменя само като събера пара за следващия модел. Опитвах се да изкажа мнение само............не да я оплювам. Лек и спокоен ден
В такъв случай променяте марката и всичко се оправя.
Не е необходимо, свикнал съм и не ме притеснява има достатъчно неща, които не мога да намеря другаде които ме кефят.Въпреки , че сега и гарнитури и сменям, и е разкостена яко пак няма да е повод за да я продам, ще я сменя само като събера пара за следващия модел. Опитвах се да изкажа мнение само............не да я оплювам. Лек и спокоен ден
Колега,
а защо след като си харесваш колата, но не си доволен от спирането не помислиш за лек upgrade на спирачната система?
На обикновено Субару трудно могат да се сложат апарати от STi (Брембо) без да се развали баланса. Тези апарати също са доста скъпи затова не ги препоръчвам.
От друга страна обикновените четирибутални апарати от WRX стават на всяко Субару и не развалят баланса. Също така са доста по-евтини. Има вече няколко колеги с Форита, които са направили тези промени и доколкото знам са доста доволни. Моя скромен опит показва, че при единични спирания са дори по-добри от Брембото.
П.П. Може би трябва да си регулираш и позицията на педала - това става елементарно - просто човек трябва да легне и да разгледа горната част на педала.
_________________ Beam me up, Scotty
Съб Дек 10, 2011 10:38 am
quietriot
.............................П.П. Може би трябва да си регулираш и позицията на педала - това става елементарно - просто човек трябва да легне и да разгледа горната част на педала.
Ами ще трябва ако ще я карам и идната година. Само предните или и задните се сменят с WRX-осви?. Това май трябва да хвана майстор, който го е правил, моите не са За педала не съм се сетил наистина , някаква настройка с обирането на празния ход предполагам че има. като отида в сервиза тая седмица ще го разгледам подробно.
Мерси за съветите и насоките, това и задната ст.щанга заради боди рола явно ще трябва да се сменят за да е кефа пълен. П>П. Иначе колата си е слънце, влизам там където никой не смее, излизам от там където доста са се окопали, място за багаж бол, спи се прекрасно сам, като се развърти достига прекрасни скоростни висоти, караш по сняг с токова с колкото другите и филми не са гледали тегли лодка спокойно, няма какво да искам от нея. Сега ако имаше още 50 коня, щеше да е още по добре, ма има 3,0 за тая цел и пълно щастие няма . За мен по - добра рибарска кола от Субару няма, а аз съм "болен" рибар и това е много важно..