Отговори на тема стр 1, 2  >
 Каква е 4х4 системата на Forester автоматик '98-'02? 
Автор Съобщение

Постове: 3
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Четох някъде че Форестърите автомат 99-03, освен че нямат бавни и не били 50:50 фултайм, а 90:10. Вярно ли съм прочел?

Пет Яну 13, 2012 12:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По- принцип е вярно, но все пак става дума и каква е вида на кутията (кода на самата кутия, защото и ма много видиве) и от къде си прочел инфото?

Последна промяна mitoko на Пет Яну 13, 2012 1:13 pm, променена общо 1 път

Пет Яну 13, 2012 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В много малко ситуации ще си 90:10, изпитано и тествано, наблюдавал съм го в реални условия - сработва безупречно, да не се свързва с някой дърт Haldex, няма нищо общо като ефективност.

Пет Яну 13, 2012 1:00 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От 90/10 до 50/50 - променя се.

Цитат:
Пре-активна система за задвижване на всички колела с разделяне на въртящтия момент в съотношение 90%/10% преден/заден мост в нормални условия. Електронно контролиран хидравличен многодисков съединител, инталиран вместо централен диференциал в задния край на автоматичната скоростна кутия и осъществяващ връзката към задния мост. Системата има сензори за следене на параметри като приплъзване на колелата, положение на педала на газта и спирачките, за да прецени каква част от въртящия момент да отиде към задните колела.

Компютърът на хидравличния многодисков съединител изпълнява следните функции:
a) определя как да се променя хидравличното усилие върху съединителя в зависимост от положените на педала на газта и скоростта на колата;
b) увличава за постоянно хидравличното налягане когато ръчката на скоростите в положение "първа скорост" ;
c)увеличава хидравличното налягане когато предните колела започнат да превъртат (тази функция се деактивира, когато скоростта надмине 60 км/ч или когато педала на газта не е натиснат);
d) намалява хидравличното налягане когато колата завива;
e) спира хидравличното налягане когато е активиран ABS-а .

Източник - http://www.awdwiki.com/en/subaru/#With_ ... nsmission_

Пет Яну 13, 2012 3:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Най-простичко казано и лесно за запомняне:
-всички субару с 4ЕАТ скоростна кутия са система ACT-4 AWD т.е. многоплантичат съединител (90/10% при нормални условия до 50/50%)
-единствено 2.5л двигатели при WRX и forester XT с 4ЕАТ са система VTD-AWD т.е. същия многопластинчат съединител, но има и планетарни зъбни колелета (36/64% при нормални условия до 50/50%)
Последните се познават по капака на опашката на кутията (единия има един ръб при VTD-AWD-то заради зъбните колелета, а другия няма такъв ръб)
-всички 5 степенни автоматици са с VTD-AWD 50/50% при нормални условия.
Но все пак има някои неясноти, като пример качвам два файла с не до там еднаква информация:
Прикачени файлове:
SubaruSymmetricalAWD2 (3).doc [39 KiB]
115 пъти

Прикачени файлове:
SubaruSymmetricalAWD1 (2).doc [73.69 KiB]
68 пъти

Пет Яну 13, 2012 4:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Soflab написа:
-единствено 2.5л двигатели при WRX и forester XT с 4ЕАТ са система VTD-AWD т.е. същия многопластинчат съединител, но има и планетарни зъбни колелета (36/64% при нормални условия до 50/50%)

Всички модели след 99 година с VDC имат VTD, вкл. Legacy/Outback ... също не всички XT-та са VTD :)

Пет Яну 13, 2012 5:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Софлаб, информацията ти за VTD-то важи за американските модели. При европейските не е точно така. Освен това всички модели с VDC имат и VTD.
От Форестърите, за които пита @imarh, VTD модели няма, само Форестърите с турбо имат LSD заден дифернециал.

Пет Яну 13, 2012 5:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 54
Автомобил: Suzuki SX4 S-cross 1.4T Allgrip
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
krass написа:
Софлаб, информацията ти за VTD-то важи за американските модели. При европейските не е точно така. Освен това всички модели с VDC имат и VTD.
От Форестърите, за които пита @imarh, VTD модели няма, само Форестърите с турбо имат LSD заден дифернециал.

Forester Turbo-S 2.0 170hp AT 50:50 или 90:10 е?

Пет Яну 13, 2012 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Доколкото ми е известно се променя от 90/10 в нормални условия до 50/50 когато е напълно зацепен многдисковия съединител. На диференциала на задния мост трябва също трябва да имаш частична блокировка.

Пет Яну 13, 2012 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Значи д :giggle: околкото четох и разбрах 90 пр. се предав на предния мост а 10 на задния.Това може ли да означава че предния мост се върти примерно с 90 оборота а задния с 10.Това според мен е решаващо за нпо доброто поведение на автомобила при да речем зимни условия.Един въпрос ,а дали работи в съотношение примерно 20-80 преден заден мост.При някой случаи и това е решаващо.Един пример -при движение на автомобила идва момент прения мост да остане на по слабо сцепление да речем заледено ,дава се 20 пр.Задния мост стъпва на твърт сняг и се дава 80пр.С една дума търси се по голямо сцепление ,така ли е колеги?Просто се опитвам да добия попълна представа на действието на системата :idea: :good:

Пет Яну 13, 2012 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
тези проценти не са отношение на обороти а на въртящ момент :) замисли се дали щеше да изкара и 20 километра тази трансмисия ако беше съотношението в обороти

Пет Яну 13, 2012 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Добре де приятелче нютон метра ,силата на въртящия момент.Е то не излиза ли пак така,щомсе върти нещо се измертва в обороти.Сега няма да моля други да ми обяснат това ,никой не ми обръща внимание.Надявам се ти да ми обясниш по точно,ще съм ти много благодарен :beer:

Пет Яну 13, 2012 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Кофти...
Отговори с цитат
ами представи си че предните гуми пробуксуват и задните не боксуват и колата седи на едно място нали така, т.е. задните гуми не получават почти никакъв въртящ момент или получават но не е достатъчен за да забоксуват защото имат добро сцепление нали така , в този случей се подава налягане на този многодисков съединител и той започва да предава движение и на задните гуми следователно и въртящ момент . Отношението е такова че може да предадае от 90/10 до 50/50 т.е. представи си че излизат 100нютонметра от кутията 90 отиват на предните колела 10 на задните , когато е необходимо от повече въртящ момент на задните този много дисков съединител зацепва и може да стане така че да се предават 50 нм на предния и 50 нм на задния :)

Пет Яну 13, 2012 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Ок. разбрах мой човек.Но щом казваш че предните въртят а задните не пак има разлика и в оборотите.Не казвам че това става на сухо а само където може.Когато предния мост е върху лед а задния да речем на асвалт и обратното,но до 50 на 50.Светна ми,мерси много за поучавщия отговор,остава да почерпя на Узана :beer:

Пет Яну 13, 2012 9:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Кофти...
Отговори с цитат
много съжелявам но няма да мога да дойда защото съм в норвегия :) поздрави от тук :)
 -1

Пет Яну 13, 2012 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Кофти...
Отговори с цитат
Зачетох се по темата и ми стана любипитно, до сега не се бях замислял, как и какво точно е при моето Фори! А сега и аз питам, с какьв точно, ДИФ сьм, има ли VTD и какво е сьотношението между предния и задния мост? Става вьпрос за Фори 2.0 ХТ АТ "03 ! Очаквам отговор! Благодарности и :beer:

Съб Яну 14, 2012 12:00 am
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
6traka написа:
Ок. разбрах мой човек.Но щом казваш че предните въртят а задните не пак има разлика и в оборотите.Не казвам че това става на сухо а само където може.Когато предния мост е върху лед а задния да речем на асвалт и обратното,но до 50 на 50.Светна ми,мерси много за поучавщия отговор,остава да почерпя на Узана :beer:

Проблемът Ти можеби ида от това,че сравнчваш Субару-то с УАЗ-ката.В този случай има разлика в оборотите,но м/у дисковете на многодисковия съединител. Ако и сега не ти е ясно .....друг е проблема :idea:

Съб Яну 14, 2012 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Greg4o написа:
6traka написа:

Проблемът Ти можеби ида от това,че сравнчваш Субару-то с УАЗ-ката.В този случай има разлика в оборотите,но м/у дисковете на многодисковия съединител. Ако и сега не ти е ясно .....друг е проблема :idea:

Еврика,така кажете де колеги напълно разбрах.Благодаря че ми обърнахте внимание :beer: :beer: :beer: :beer:

Съб Яну 14, 2012 10:30 am
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
kris-uk написа:
Зачетох се по темата и ми стана любипитно, до сега не се бях замислял, как и какво точно е при моето Фори! А сега и аз питам, с какьв точно, ДИФ сьм, има ли VTD и какво е сьотношението между предния и задния мост? Става вьпрос за Фори 2.0 ХТ АТ "03 ! Очаквам отговор! Благодарности и :beer:

Форестър като твоя има с VTD, но когато е оборудван и с VDC...това е най-сигурния белег.

Съб Яну 14, 2012 2:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Кофти...
Отговори с цитат
Благодаря ти! Значи има VTD, а оборудван ли е с VDC !? Извинявай, че пак питам, защото не можах да разбера ! И пак THANKS!

Съб Яну 14, 2012 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Отговори на тема  стр 1, 2  >