Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Автономен отоплител (печка) - мнения и отзиви 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Купувам автономен отоплител (т.н. печка) webasto - бензин. По възможност пълен комплект за монтаж, вкл. управлението. За сега съм се ориентирал към модела Thermo Top C и закупуване от ebay, но ако има оферти от тук ще се радвам да ги чуя.

Чет Сеп 22, 2011 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тъй като от тази тема явно няма да има полза :) Сменям заглавието и моля модераторите да преместят темата в "Основен форум" . Нека колегите, които имат опит да споделят впечатления. Поставям началото с общата класификация. Печките биват два вида: "мокри" (водни) - тези, които използват и подгряват охладителната течност на мотора и от там купето и "сухи" (въздушни) - тези, които загряват само купето с топъл въздух.
И двата вида се срещат както бензинови, така и дизелови, като могат да работят и с автономен резервоар. Всичко останало по вкл/изкл. , дистанционно и т.н. е въпрос на управление.

Има ли някой опит с печка монтирана конкретно на Субару? Кой вариант от двата е по-подходящ и по-добър?

Пон Сеп 26, 2011 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
та малко е в страни от основната тема - имам Thermo Top C само че на BMW-то фабрично. Определено е гот печката, но си трябва НАИСТИНА читав акумулатор. Ако караш само относително късо градско го брой бегал...

Не знам при другите как е но тази явно загрява само част от охладителната течност тъй като като влезеш след 30-минутен цикъл на печката датчика за температурата не отлепя и старта на двигателя не ми се струва по лесен.

Сря Сеп 28, 2011 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам на БМВ-то защо е така, но в Маздата на баща ми след само 15 минути зимата при -10 градуса стрелката отива на работна температура. Дизелова. Паля я (печаката, ДВГ не работи) с дистанционното и автоматично включва климатроника в последната избрана позиция на обдухване, сила и температура. Не мисля, че е оригинална заводска, защото колата е японска, а печката немска - по-скоро това е или отделно закупен аксесоар или монтирани от австрийските дилъри глезотии.
Виждал съм и такива, които работят заедно с мотора и просто ускоряват процеса на загряване, нямат нито контролер, нито дистанционно - нищо...
Има и друго, което все още не ми е съвсем ясно. Печката се включва автоматично при някаква минимална температура над който феномен нямам никакъв контрол освен, че и вадя бушона, за да и покажа, че и аз мога да съм лош. Малко тъпо, щото ако 1 седмица не си караш колата, а навън е -20 да речем тя първо ще изгори горивото, а после ще думне и акумолатора.
Немски истории, винаги ще измислят нещо хубаво, ама...................не чак до там.
Обмислям да я заведа на препрограмиране.

Сря Сеп 28, 2011 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Нов фен
Отговори с цитат
ами на БМВ-то охладителната система съдържа 12 литра антифриз - за 30 минути няма как печката да стопли това количество флуид, да не говорим че и топлината заминава и към двигателя и пр. Предполагам се топли само някаква част от течността и се топли само купето.

Иначе автоматичното включване на печката ти е яко :smt082

Моята зимата се включва като запалиш - щеш нещеш - докато загрее колата...

Сря Сеп 28, 2011 11:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
На Маздата литрите са 9 ма не знам на кой кръг върти, съответно каква част, обаче помпата се чува и колата загрява. Между другото, когато спра печката и запаля колата да работи на празен ход - започва да изстива. Това с уговорката, че навън е -10 и вътре е вкл. на топло, но все пак е интересен факт.

Чет Сеп 29, 2011 12:50 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Причината е, че печката топли само малкия кръг на охлаждането , т.е. преди да е отворил термостата. Когато запалиш колата и термостата отвори, по-топлата течност се сменсва със значително по-студената от 2-рия кръг и затова имаш усещането, че колата изстива. Би трябвало да е само за кратко докато се извърши топлообмена и температурата на течността стане еднаква. Подобен ефект може да се получи само при голяма разлика в температурата на течността в двата кръга.

Чет Сеп 29, 2011 4:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Звучи правдоподобно :smt023

Чет Сеп 29, 2011 5:17 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 24
Автомобил: Suzuki Baleno 1.6 GLX 4x4
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,
Темата за отоплителите ме интересува и току що приключих четенето на тази книга (за тези, които четат на руски):
http://royallib.com/book/nayman_vladimir/vse_o_predpuskovih_obogrevatelyah_i_otopitelyah.html
Всичко е обяснено много подробно, защото се оказват доста механизмите за подгряване на антифриза. Лично за мен по-приемливото решение са "термосите", или както руснаците ги наричат УОПД (Устройство Облегчения Пуска Двигателя). Такова устройство намирам тук: http://deltasib.ru/accumulator/
За съжаление в България не намирам някой да се интересува от топлинните акумулатори, а цената им е в пъти по-ниска от автономните печки. Нямам представа дали може да се поръча от Русия, но ако някой срещне подобно устройство тук, може да пише. Надявам се, че ще започне да се произвежда и в България някой ден, едва ли е толкова сложно.

Пет Сеп 30, 2011 9:07 am
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Отговори с цитат
Наистина е интересно това. Аз обаче по-скоро мисля за комфорта на пътниците в купето. Субару-то няма проблем с паленето зимата или затоплянето на двигателя. Просто си смисля, че ще е по-гот сутрин да влизаш в предварително затоплено купе :)

Пет Сеп 30, 2011 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Хибридните Тойота и Лексус имат такива топлинни акумолатори.

Пет Сеп 30, 2011 5:03 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 20
Автомобил: SUBARU Outback H6S
Нов фен
Отговори с цитат
Имам пълен комплект WEBASTO TERMO TOP C 5kW бензин.Комплекта включва: Воден отоплител,Горивна помпа,Водна помпа,Таймер за включване,Искрогасител,Цяла електрическая исталация.Цена:600лв За връзка ЛС или тел:0988805511

Сря Яну 18, 2012 7:25 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
Дам, много полезна работа са тия печки особенно ако е и с дистанционно.
От мои приятел които има такава чух че разликата между бензинова и дизелова е само дюзата, и каквато и да имаш за 20-30лв. цената на дюзата може да смениш горивото.

Наскоро ми казаха че се продава бензинова свалена от Рено лагуна за 300лв. но незнам какво има, ако имаш интерес пиши 1 ЛС и ще поразпитам.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Яну 18, 2012 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://www.kosser.net/Products/Iskra.php

:idea: :idea: :idea:

Сря Яну 18, 2012 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Много добро устройство,наистина друго ще сутрин да си го пуснеш дистанционно .Влизаш топло е идеално,всяка сутрин жената закарва малкия на децка в колата стут.Ади то мен не ме бърка ама малкия жената са по нежни същетва. Бе викам си на акъла да опъна един кабел и да пускам малко печката на ток.

Сря Яну 18, 2012 5:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
6traka написа:
Много добро устройство,наистина друго ще сутрин да си го пуснеш дистанционно .Влизаш топло е идеално,всяка сутрин жената закарва малкия на децка в колата стут.Ади то мен не ме бърка ама малкия жената са по нежни същетва. Бе викам си на акъла да опъна един кабел и да пускам малко печката на ток.

Както винаги къртиш пътя брато :D

Сря Яну 18, 2012 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
pradabg написа:
6traka написа:

Както винаги къртиш пътя брато :D

Нищо бе колега да става купона ROFL ROFL ,имам един колега с една джета нещо не му работи парното не ходи на майстор.Излиозаме от работа след нощна смяна всико на кокъл той оваря пали един газов котлон вътре пуши една цигара и газ :facepalm: :facepalm:

Сря Яну 18, 2012 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 20
Автомобил: SUBARU Outback H6S
Нов фен
Отговори с цитат
Товасъс свещите е много яко.

Сря Яну 18, 2012 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И на мен ми е интересна темата от известно време. Само че целта ми е по-бърз подгрев на двигателя. Оказва се, че на къси разстояния го карам над 80% от времето студен. Което пък се отразява и на разхода.

Доколкото разбирам изключая закупуване на специална печка (която не е много евтина) има 3 възможни решения:

1. Подгрев на антифриза
2. Подгрев на маслото
3. Подгрев на самия блок на двигателя.

Последния метод ако правилно разбирам предствлява вградени реотани или други подгревни елементи в самия блок на двигателя. Четох, че имало автомобили с фабрично вградена подобна система, очевидно във високите ценови класове и то през последните години. Не знам дали е възможно доработване на двигател по тази схема, но дори да е възможно едва ли ще бъде икономически оправдано.

Втория метод според прочетеното до тук позволява по-бързо и лесно развъртане на двигателя. Целта е лесно палене при много ниски температури. Тук съм срещал варианти с монтаж на подгревни свещи в картера, щека с подгревен накрайник и подгрев на самия картер чрез външни отопляващи елементи.
Тук схемата изглежда най-добра спрямо вложените инвестиции, но има един голям недостатък - изисква връзка в ел.мрежа, т.е. трябва да се извършва в гараж или в затворен паркинг (двор).

Най-масовата система е подгрев на антифриза, което може да се получи и относително лесно при монтаж на автомобил без съответната подготовка. Обикновено представлява система от една или повече подгревни свещи, които качват температурата на антифриза. Основния ефект се състои в бързо достигане на нормална температура в купето, т.е. подобрен климатичен конфорт при ниски температури. Работи само при запален двигател, т.е. няма риск от падане на акумулатора.

Без да съм спец си мисля, че първият вариант се прави заради комфорта на хората (и най-вече на жени и малки деца), а другите два са за подобряване работата на двигателя.

Пламене, ако целта е да топлиш купето за малката мисля, че си струва да пробваш със системата с подгрев на антифриза (след радиатора). Такива могат да се търсят и по моргите мисля. С малко доработка на маркучите няма да е проблем монтажа, но не знам как стои въпросът с управлението. На моята кола имам индикатори за температура на масло и антифриз и ми прави впечатление, че маслото загрява по-рано от антифриза.

HINT: Един приятел ме посъветва да карам на изключено А/С, тъй като при работа на компресора на климатика винаги работел вентилатор за охлаждане, което на студен двигател си е загуба на топлина. Май има някаква разлика, сега по-бързо топли купето.

Сря Яну 18, 2012 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема