Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2
 Информация и съвет при избор на автомобил 4х4 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат

Нед Яну 29, 2012 8:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 84
Автомобил: Subaru Legacy 2.5
Рейтинг: 97
Отговори с цитат
За да не отварям нова тема или да пиша в няколко различни, ще пиша направо тук...10 месеца по-късно :), но пък вече като собственик на Субару-Форестър 99г. 2.0Турбо 4АТ.
След като цяла една бременност преглеждах ежедневно и многократно cars и mobile, и нищо не ми грабваше окото или не ме устройваше като цена, намерих познат, който се занимава с внос на автомобили от Холандия и му поръчах да ми търси Форестър 98-00г. Турбо, без значение ръчка или автомат, тъй като все още не бях решил тази дилема :) Три седмици по-късно вече беше в гаража.
Първоначалните ми впечатления са повече от добри. Още със сядането зад волана имах чувството, че съм я карал години наред, доста лесна за управление, маневрена, а возията супер. Опасенията ми или по-скоро това какво да очаквам, бяха свързани с автоматика, който обаче ми допадна изключително много. Изрежда предавките добре, не е никак муден, дори напротив- 4те му степени са напълно достатъчни и не се усеща някаква липса на 5та например. База за сравнение имам с Хюндай Санта Фе 2.0CRD , Нисан Кашкай 2.0 140к.с, БМВ 120D 163к.с, Toйота Ярис 1.3 100к.с., автоматици с типтроник, от различен клас автомобили. Вярно и, че мотора при Форестъра е по-мощен, но пък и автомата е от друго поколение. В съчетание с турбото и Power бутона обаче поколението на автомата не дава отражение! Единствената ми въпросителна към момента, относно скоростната кутия, е как ще се държи на сняг и лед, и с нетърпение очаквам зимата :)
За съжаление обаче всички трябва да си регистрираме колите, в КАТ и общината, в които имаше малко ходене по мъките. За хората на които им предстои този ритуал, казвам ритуал, защото си има последователност :) : първо чакаш тук, след това заставаш там, връщаш се пак при нас и отиваш еди къде си, и така докато човек се изнерви до краен предел. Та, при регистрация на автомобил внос от Холандия, от другаде не знам как е, е хубаво документа, който ти издават там за да напусне колата страната, нарича се RDW, да бъде на ваше име, а не на човека, който осъществява реално вноса, защото тълкуват него като собственик, въпреки че знаят добре каква е схемата. В противен случай изискват договор за покупко-продажба, за когото обаче ти е нужен големия талон на автомобила, който обаче след като няма регистрация няма как да има и голям талон :) Попълва се отделно и една декларация, на която пък ти искат нотариална заверка, а за да ти направят нотариалната заверка отново ти искат голям талон, какъвто вече установихме че няма как да имаш...:) Оказва се, че първо вносителя трябва да я регистрира на свое име и след това да направите договора за покупко-продажба, което обаче е занимавка, отнема време и средства, образува нерви. Понеже нотариуса отказа да завери декларацията по бланка на КАТ, прикрепихме към нея друга декларация, в свободен текст, която завериха, че вносителя е единствено вносител като покупката и вноса на автомобила са изцяло на ваши разноски и той няма никакви претенции към регистрацията и експлоатацията му. И така най-после я приеха в КАТ :) Дотук добре. НО възникна друг проблем, дискутиран вече във форума...В КАТ работят с някакъв софтуер на Бош, който им показва, че нашите автомобили с турбо, от 98ма до 2002г., са по 177КW/241к.с, за съжаление обаче не са. След много разправии, разговор с представителство на Субару, от което бяха много любезни и отзивчиви, но просто нямаше как да удостоверят мощността от 170к.с, преглед на всевъзможни руски сайтове с техническа информация - постигнахме сделка, от 177КW/241к.с си стана 125KW/170к.с. Надявам се написаното да е в помощ на тези, на които им предстои подобна регистрация, като предварително се запознаят с проблема и се подготвят за него.
Това обаче не беше всичко :), въпреки че следващия проблем е по-скоро частен случай, а не масов. Двигателят трябвало да бъде EJ205, а той бил EJ20, който според тях бил над 200 коня, което ни върна отново на проблема с мощността. Този път обаче причина не беше софтуера на Бош, а вероятност двигателят да е бил сменян. В Европа двигателят го водели сменяем консуматив и специално в Холандия рядко изписвали номера му върху талона, с което отново нямаше как да докажа мощността от 170к.с Проблема се реши чрез свикване на някаква комисия, по нашему:) За мен обаче възникна въпроса да проверя двигателя, но намерих страница единствено за проверка по VIN, номер на рамата, но не и на двигател. Ако някой може да намери инфо за EJ20B127728 нека сподели, ще бъда благодарен. Остава да я обслужа и така.
Специално поздрави на zlost, на чиято кола се качих за тест и въобще за първи път в Субару, за жалост бивше, но с пожелание скоро да е обратно в играта с нещо още по-така.

Сря Окт 31, 2012 4:48 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Отговори с цитат
EJ20 е 125кв/170к.с, EJ205 е 130кв/177к.с. Първия е от 98 до 04.01г, а втория от 04.01 до 09.02г, за това купе. Направи официално запитване до Субару, те трябва да имат точните данни на твоя мотор по номера му.

Сря Окт 31, 2012 9:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 207
Автомобил: Mazda 323F MT 2003
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Честито!!! Много да те радва Форито, никакви ядове да не ти създава, а само да те радва (особено зимата)!!! :beer:
Тепърва ще видиш колко правилно решение взе да се качиш на Фори (с турбо).

Сря Окт 31, 2012 9:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито за добрият избор!
На сняг, ще видиш какво си си взел :)
Само искам да вметна няколко забележки към постовете на Младен:

- За гниенето - не е вярно. Зависи колата къде е карана и как е поддържана. Моята примерно е '99, Швейцарка и си имаше отзад на калниците дупки да си пъхнеш ръцете :) Тези от Италия обикновенно не са ръждиви, но Немски и нагоре си имат ръждица. По принцип тя не е страшна, ама тръгне ли веднъж си иска грижа.
- За автомата - МНОГО здрав (по наблюдения из форума), ама ако предишния собственик му е взел акъла - няма толкоз здраво нещо - трябва внимателно да се проверява. Имаше из форума една тема за тест на автомати: viewtopic.php?f=7&t=11943&p=149607#p149607

Сря Окт 31, 2012 10:11 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр <  1, 2