Отговори на тема
 Скъсан ангренажен ремък на Либеро ЕФ10 
Автор Съобщение

Постове: 33
Автомобил: Subaru Libero
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
След един куп перипети около либерото, днес се скъса ангренажния ремък!
След като 2 седмици вися при майстора за да смени мотора, след като стария буквално се разцепи и биелите излязоха да ме видят.
Наложи се и смяна на феродовия диск и аксиалния лагер, защото пружините на уж новия диск с който го гупих бяха пред изпадане. Така де, майстора смени каквото трябваше, а аз го помолих изрично да погледне ангренажния ремък, тъй като на стария мотор ремъка беше на под 1000км и ако трябва да ги размени или да купя нов.
Вчера взех бръмбара и днес го закарах на ЕЛКОН и след като ми почистиха карбуратора, взе че заработи почти перфектно на бензин и перфектно на газ.
Прибрах се и реших да го превключа на бензин, за да мога сутринта да го запаля, изтървах момента с превклщчването и мотора изгасна. Завъртях стартера но не можа да запали, пробвах на газ, пак не можа, въртях на междинно положение да изчисти карбуратора и после пак опитах, но без успех.
Проверих бобината, кабелите, свещите и ток си имаше. Реших че съм го задавил и отворих карбуратора, почистих го и пак опитах но без резултат. Погледнах дистрибуторната капачка и ми се видя леко стопена, свалих я и завъртях стартера. Когато се върнах от зад видях че палеца не е помръднал от мястото си. По пътя на логиката стигнах до извода че се е скъсал ангренажния ремък, бръкнах в дупките на капака и установих че съм прав.
Въпроса ми е има ли опасност да съм смазал клапаните, доста опити направих да запаля на стартер?
Ако някой може да ми каже къде са белезите и в как да ги напасна, не ми се ходи повече по майстори!
И ако можете да ме посъветвате как да хвана контра на шабата за ремъка на алтернатора, ома два отвора като за болтове в нея, но не смея да я напъвам защото е от някаква сплав и ме е страх да не я счупя.
Благодаря предварително!

Пет Яну 27, 2012 8:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Този двигател го дават, че не удря клапаните.

Пет Яну 27, 2012 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Този двигател го дават, че не удря клапаните.

Искрено се надявам да си прав, че иначе златен ми излезе!
Въпреки всичко е страхотна машина, отдавна не бях карал нещо което да ми доставя удоволствие все едно карам бъги :)

Пет Яну 27, 2012 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 69
Автомобил: Subaru Libero 94г.
Нов фен
Отговори с цитат
Под стартера, на кожуха на маховика, трябва да имаш дупка, чрез която да се законтря самият маховик, с по здрава отверка или щангичка. Така пон е при моето, законтряш и одвиваш болта на шайбата. Ако вече си я прецакал имам и мога да ти я изпратя. Няма страшно за буталата и клапаните.

Сря Фев 01, 2012 7:45 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ремонта е извършемн!
Оказа се че някой "майстор" е пренатегнал болта на обтегачната ролкана за ангренажния ремък и е превъртяла резбата.
Болта се е развил и е скъсал ремъка. След намесата на стругар резбата е правена и нещата са ОК!
Оправи се и центровката, изглежда е прескочил зъб и за това не ми работеше добре на бензин.

Сря Фев 01, 2012 6:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема