Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 AWD или 4WD? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 55
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Привет, колеги!

Карам фори 98 ръчни, 122 кс. 4wd. Решил съм да взимам по гомяма машина, с турбо, но така като гледам ме мъчат няколко въпроса..

awd или 4wd, кое е по-сигурния вариянт? Спрял съм се на няколко моделчета от 2004-та, до 2006 от 158 кончета до 220, че даже и 230 мерках, как са те с двигателите, разходи и т.н. Сегашния ми горски е почти на 300 000 километра, а не се чува че работи, двигателя е повече от перфектен, карам го с кастрол 5в 40... та как са точно системите.. гледам има и нови неща като VDC, LSD което нищичко не ми говори, ако може да ми разясните малко, четох доколкото можах из темите и за някои работи ми стана що годе ясно, но друго си е да каже човек, който кара такова зверче, какви са впечатленията ви, недостатъци и т.н.

Поздрави!

Пет Фев 03, 2012 9:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Наистина има много изписано във форума. Просто потърси по тези трибуквените съкращения и виж колко много са споменавани по темите :)

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пет Фев 03, 2012 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Каква разлика правиш между AWD и 4WD? Какво имаш в предвид?
А относно другите съкращения: колкото повече - по-добре :D
Разкажи ти как го използваш Форестъра и какво търсиш в повече.

Пет Фев 03, 2012 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Според уики-то, AWD e Full Time 4WD, a 4WD e AWD, което може да се изключва - така, че мисля, че всички Субару (без Justy) са на практика АWD, без значение какво пише на багажника. Или бъркам?

Пет Фев 03, 2012 10:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Все са маркетингови имена и обикновено това означават, Да. По-ясно е да се каже фул-тайм или парт-тайм 4х4 задвижване /AWD или 4WD/.
Но не ми е ясно какво има в предвид питащия, гледайки новите модели особено :-?

Пет Фев 03, 2012 10:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 55
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Разликата ме интересува, съответно разхода, обслужване и като възможности, живея в балкана при дъжд много кал, зимата - много сняг :D

Пет Фев 03, 2012 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Kолега, разлика няма - Субару е АWD, някои по-стари модели ползват 4WD като абревиатура, но като цяло е еднакво - "постоянно" задвижване на 4-те колела.

VDC е Vehicle Dynamics Control - активна система за безопасност, при други марки позната като ESP, ASC, DSC и т.н. Има датчици (множество - на колелата, на волана, на газта и т.н., вкл. жироскоп), които подават данни на компютъра, който прави хиляди изчисления всяка секунда и ако установи, че колата губи сцепление, поднася и т.н. чрез ABS-a (с който са свързани) и други системи "оправя" нещата - най-общо казано - отнема ти газта, ограничава оборотите на ДВГ, "натиска" спирачката на определено колело и "изправя" колата.
LSD - Limited Split Differential е нещо като автоматично-механично-полублокируем заден диференциал - когато усети голяма разлика в сцеплението между двете задни колела, подава различен въртящ момент между ляво и дясно задно колело (до някакви определени граници).
Надявам се да не съм се оплел нещо, че това е което аз съм разбрал за времето в което карам и чета тук. :)

Пет Фев 03, 2012 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаш Форестър и щом искаш да вземеш по нов, не се съмняваи че Субару са направили издънка с някои следващ модел :good:
За турбо моторите повече инфо. може да намериш в раздел импреза, но и тук. Съкращенията както е казал Александров колкото повече - толкова повече и по добре.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Съб Фев 04, 2012 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Божо е прав, след еди коя си година Субару почват да наричат своето задвиждане AWD за да се разграничат от 4WD, което много хора са почнали да схващат като part time 4x4.

Отделно, някъде съм срещал твърдения, че 4х4 пък следва да се разбира като AWD с блокировка на диференциалите, т.е. при джиповете в общия случай.

Но разлика при субару AWD и 4WD мисля че няма.

Съб Фев 04, 2012 11:37 am
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
AWD (all wheel drive) е постоянно задвижване на всички колела.
4WD (4 wheel drive) - по принцип се задвижва само единия мост (обикновено предния), втория включва при нужда. Може да е механично (за тежки терени) или електронно (при загуба на сцепление на задвижващия мост) управлението.

Не са едно и също! По-старите модели на Субару са с блокаж, което ги прави 4WD, но доста рано се преориентират и всички с изключение на Джъсти стават само AWD. Има и редки серии със задвижване само на единия мост.

Всъщност AWD е една от основните разлики между Субару и конкуренцията в същия ценови сегмент. И неслучайно Symmetrical AWD е запазена марка и задължително присъства в рекламите на Субару. При 4WD няма възможност за симетрия.

P.S. 4WD е система, която се представя по-добре на чист офроуд, но там има голяма загуба на енергия от предавателните механизми и си иска двигател с голям въртящ момент. AWD е доста по-добра във всичко останало, включително черни пътища и за лек автомобил, вкл. SUV си е за предпочитане.

Съб Фев 04, 2012 1:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Понятията 4WD и AWD са объркващи и неточни. Дали задвижваме всичките колела /AWD/ /от 4 бр общо/ или 4 колела /4WD/ /от 4 общо/ или пък го пишем 4х4.... все тая. Даже в сервизните програми трансмисията се нарича Fulltime 4WD.
Нека говорим за фултайм 4х4 и парттайм 4х4. Относно това, че парттайм било с повече загуби и несиметрично - не е вярно.
Отделно, че дори и да говорим за фултайв и парттайм, то системата, която е при 4EAT автоматите с многодисков съединител за предаване движението назад може да се разглежда и като парттайм - защото с бушонче може да се включва и изключва задния мост. Или пък автоматичен 4х4, което е парт-тайм с автоматичен фултайм... Или пък това, че винаги /когато не е изключено/ предава едно 5% към задната ос да го прави фултайм... а де :pardon:

Последна промяна BAlexandrov на Съб Фев 04, 2012 6:21 pm, променена общо 1 път

Съб Фев 04, 2012 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Това мисля сме го дъвкали и преди. Начина на изписване е по-скоро търговска марка и не винаги сочи дали автомобила е парт-тайм или фул-тайм. Пример за това са някои модели на Тойота, на които пише 4WD, но са фул - тайм.

Съб Фев 04, 2012 6:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bobeck написа:
Това мисля сме го дъвкали и преди. Начина на изписване е по-скоро търговска марка и не винаги сочи дали автомобила е парт-тайм или фул-тайм. Пример за това са някои модели на Тойота, на които пише 4WD, но са фул - тайм.

Да, всяка компания си е измислила кои символ да слага.
Пък какво е що е, и как работи са вече съвсем различни неща.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Съб Фев 04, 2012 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Факт е обаче, че при нас няма разлика между 4WD/AWD - все си е симетрично разположено задвижване на 4-те колела, при това перманентно - разликите са при различните скоростни кутии - къде по-перманентно, къде по-малко.

Съб Фев 04, 2012 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Относно това, че парттайм било с повече загуби и несиметрично - не е вярно.

Дай двете схеми да ги сравним тогава. Сигурен съм , че ги имаш. ;)

А определено двете понятия имат доста размивания през годините. Но реално на пазара (в Европа поне) с AWD се обозначават Субару, Ауди и Волво. Отскоро и КИА имат подобни претенции, но не съм запознат с тяхната система в детайли.

Съб Фев 04, 2012 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ауди се обозначават с quattro си мисля, или поне в последните 30 години, ама ти сигурно знаеш и с AWD. А иначе доста коли се обозначават с AWD - HYUNDAY, KIA, VOLVO и доста други. Но не и Ауди.

А иначе - ако субару беше парт тайм - автоматичен или ръчен режим, layout-a пак ще си е същия - само ръчно ще си зацепваш средния диф и готово - откъде биха дошли загубите? Впрочем 4ЕАТ си е почти парт тайм - с 90/10 разпределение и автоматична блокировка на средния.

Съб Фев 04, 2012 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Отговори с цитат
Това, че те са избрали да си рекламират търговската си марка quattro не значи, че не е AWD.

Чакам схемите за да има база за коментар.

P.S. Според някои има толкова видове системи, колкто производители на пазара, че и повече. Обобщението AWD vs 4WD не е според някакви строго научни методи и няма гаранция, че ще бъде прието от от всички на пазара, даже по-скоро може да се очаква обратното. Само че по тази логика въпросът е безмислен, след като от 100 души ще получи 101 отговора. По същата тази логика няма и значение дали караш Дачия Дъстър, Ауди Quattro или TLC - всичко е 4х4 (което според една моя позната в края на краищата прави 16 при всички случаи).

Съб Фев 04, 2012 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Отдалечихме се от връзката със Субару... Колкото повече обобщаваме - по-малко вероятно да излезе нещо.
По принцип парт-тайм системите са по-прости от фул-тайм системите. Често дори няма централен диференциал и затова не може да се карат на сух асфалт. По-малко части - по-малко триене - по-малко загуби.

Съб Фев 04, 2012 10:49 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 273
Автомобил: Субару Джъсти 1.3 4WD '96
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
На моята пише 4WD, върти си само предният мост и включва задните гуми само при превъртане на предните. Тази цялата операция става с вискомуфа. По книжка дават, че механизма задвижващ задните се въри през цялото време, като по-голяма част от въртенето остава в силикона и ножовете на виското, а задните гуми взимат 5% от целият въртящ момент. Паразитно въртене са го описали. При такова положение ми е интересно аз фул тайм ли съм или парт? Ако съм фулл тогава какво е парт тайм?

Пон Фев 06, 2012 10:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Фул-тайм е. По - точно казано, ако колата сама си включва втория мост при определени условия, значи е фул - тайм. Парт - тайм е, когато водача преценява кога да включи/изключи втория мост / това не важи за "супер селект" на Мицубиши и JEEP, защото там има среден диф/. При парт - тайма няма среден диф, няма съединител или друго подобно в раздатката.

Пон Фев 06, 2012 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >