Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  >
 Oсобености на Субару Аутбек III (2004-2009) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
vladdu написа:
днес гледах поредния екземпляр ... аутбек 3.0 2004та.
колата изглеждаше много добре - направо уникално (предполагам е играл интериор рефрешър).

притеснението ми беше неравномерната работа на мотора - усещах вибрации, леко ритане в двете посоки - същевременно оборотите бяха стабилни или поне стрелката на оборотомера беше стабилна... продължавам да събирам впчечатления :)

това може и да са свещи

Чет Юли 07, 2011 5:58 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 13
Автомобил: Outlander,Pagero,OUTBACK 3.0RSI-dri
Телефон: 0888199701
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,колеги.Интересуваме каква е разликата между Аутбек 2004г.,комби и Легаси 2004г.комби.

Сря Фев 08, 2012 4:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Клиренс и декоративни пластмаси.

Сря Фев 08, 2012 6:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
eskubar написа:
Аутбека е вдигнат повече ли

Да! Аутбекът е по-висок!

Сря Фев 08, 2012 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 362
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравйте всички !
След тази прекрасна зима, потъвания, затъвания, дърпания, бутания и др. вече съм решен че следващата кола ще е 4х4. Естествено има много системи за такъв тип задвижване от 4Matic през Quattro до Xdrive. Но след дълго проучване на всяка една от тях стигнах до извода че Symetrical by SUBARU е най - добрата.
И тук се пораждат въпросите. Предполагам има много теми изписани по въпроса, но ако е възможно да систематизираме следните елементи...

1. 2.5 или 3.0
2. Ръчка или Автоматик

Въпросите ми породени най-вече от цената за поддръжка на всяка една модификация. Колко горят, какви масла се използват, кое и къде се развалят. Като цяло ме интересува и какво трябва да се гледа при покупка. За какво да внимавам, кои са слабите места и т.н.

Предварително Ви Благодаря !
Надявам се бъдете обективни !

Сря Фев 08, 2012 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравеи колега и добре дошъл във форма, наистина си се спрял на наи доброто.
Напоследък доста често разискваме подобни теми и честно да ти кажа малко банално взе да става.
Погледни тези теми:

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=10576

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=8494

Използваи и търсачката, има писано страшно много за тези неща и задаи някои по конкретен въпрос.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Фев 08, 2012 9:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Автомобил: Forester
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
hitmn написа:

1. 2.5 или 3.0
2. Ръчка или Автоматик

Въпросите ми породени най-вече от цената за поддръжка на всяка една модификация. Колко горят, какви масла се използват, кое и къде се развалят. Като цяло ме интересува и какво трябва да се гледа при покупка. За какво да внимавам, кои са слабите места и т.н.

Предварително Ви Благодаря !
Надявам се бъдете обективни !

Привет, успех с избора !

Първо, питаики във форума на дадена марка, е малко вероятно да чуеш негативи за нея !

Та, в тази връзка, нека съм първия, със студения душ :

- започвам с поговорката от офроуд форума : Колкото по-добре екипирана колата, толкова по-далече за трактор !

Но, няма да си кривя душата, от всичките full time задвижвания ( разбирай - AWD, 4WD, Quattro, 4Motion, X-Drive ), като отказоустичивост, простота и проходимост, то това е на Субару и е абсолютен лидер ! ( можеш да направиш различни собствени проучвания, и ще стигнеш рано или късно до този извод ).

Накратко по въпросите ти, доколкото съм компетентен ( ще ме поправят колегите, ако се на***ам ).

1

- 2.5 избор между атмосферен или турбиниран. Дотук добре, зависи какво търсиш - резачка с която да наказваш A8-ци по магистралата, или семейна кола ?
- 3.0 - атмосферен звяр, перфектния мотор без никакви инерциони сили на вибрация ( заедно с редовия 6 цилиндров редови двигател, какъвто при Субару няма да намериш, и не ти и трябва - висок център на тежестта ), дълъг живот, добър въртящ момент, но от своя страна хищен откъм разход.

2

Ръчка - постоянно разпределение 50-50%, преден - заден мост.

+ можеш да се правиш по-успешно на състезател.
+ можеш да използваш екстрата "бавни", така колата прилича на дизелов агрегат, набира като звяр, и е адски нервна. :D
+ можеш да използваш активно двигателя за спирачка при дълги спускания, особено като включиш на бавни.

- хващаш мускулна треска от съединителя и скоростния лост в задръстванията. ( да го Ева ) :D

Автоматик - въпреки 4-те скорости, те са по-дълги от тези на 5 скоростната ръчна скоростна кутия !

+ в задръстванията забравяш за лоста на скоростите, само отпускаш спирачката и колата тръгва.
+ при изкачвания или трудни паркирания, няма да ти замирисва на изгорял съединител, и да го мислиш, просто си подаваш газ, и това е.
+ Безкрайно добре инжинерно направена скоростна кутия. Факт е че Субару се съпротивляват да я сменят с 5 скоростна от много време, въпреки критиките.
+ можеш чрез бушон, за включиш колата само на предно предаване, което при ръчните скорости е невъзможно, там си винаги 50%-50% преден заден мост. ( и както научих преди минути, при ръчни скоростин на Импреса WRX STI, имаш възможност да избираш водещ заден или 50%-50% ).

- спускането, има специални техники за това.
- предавателните числа на преден - заден мост са 90% - 10% преден - заден мост, като автоматично се разпределя при нужда повече усилие към задния.

Относно маслата - пълна синтетика.
Няма да те лъжа, поддръжката не е като на Пежо .. по-скъпа е каквото и да избереш в класа full time задвижване ..
При покупка, задължително на специалист по Субару ( Митака ), за да ти каже какво е за смяна !, ама няма много ми хареса, взимам я. ( Да те подготвя, тия коли се намират по-трудно, и са по-скъпи от другите марки, и има защо ! ).

Ха, сега, да видиш кво е гадно, като изсипят толкова информация :-)
Искрено се извинявам на всички за дългия пост и елементите на спамене. Леко съм на 5-6 бири :D ( чудно как пиша така добре а ? - утре ше ме е срам със сигурност ! уф :) )
Хаи наздраве :drunk:

Сря Фев 08, 2012 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Ако не бъркам, Аутбек 3 е моя модел, а там скоростите са 5-степенни при 3-литровия мотор.

Конкретно за разходите - и 2.5 и 3.0 се кара с хубава пълна синтетика (тук най-често мотул). 2.5 събира малко по-малко, но на 10-15 к км е пренебрежимо.
2.5 е с ремък, което предполага пълно обслужване при покупката, което си е 1000 лв горе долу. 3.0 е с верига.
2.5 е във вариант ръчни скорости и 4-стппенен автоматик. 3.0 е само 5-степенен автомат. И двата са спортшифт и имат ръчен режим, а след 2007-ма и "перки на волана". Маслото на 5-степ е по-скъпо малко от на 2.5, но е около 250 лв смяната, която се прави на 30-50 хил км. При ръчката масло сменяш веднъж, но пък има съединител, който не е евтин и при по-тежки условия га каране може и бързо да си отиде.
Разход на гориво - зависи къде и как караш. Извънградския разход им е почти еднакъв. Градския при мен варира от 15 газ лятото до 20 газ сега (но по булеварди не карам - само криви улички с много сняг, дълбоки коловози и педала до долу).
Данъка на 3.0 е доста по-висок - ~430 лв за кола над 5 години. На 2.5 незнам точно колко е, но е около 200.
Повечето 2.5 са на 16" гуми, а 3.0 на 17, което ги прави малко по-скъпи.
Всички 3.0 имат заден LSD, при 2.5 се стеща, но по-рядко.
Гражданската ще ти е по-скъпа малко на 3.0.
И някои неща ще са по скъпи (като части имам в предвид), щото са 6 э свещи, бубини, ако се наложи и тн.

Като обобщение, мога да кажа следното - малко по-скъпа поддръжка, малко по-големи годишни такси и данъци, малко по-висок разход на гориво, НО, удоволствието да слушаш рева на 6-цилиндровия боксьор, да имаш 245 коня под капака е несравнимо!

П. С. Какъвто и аутбек да вземеш няма да сбъркаш! И никога повече няма да погледнеш друга емблема, ако се качиш в субару.

П. П. С. Нещо тия дни голям наплив към иначе непопулярния ни форум и "грозноватичките" ни колички. Чудя се защо ли?

П. П. П. С. Сетих се! От както паднаха големите снегове, само аз съм накарал поне 4 души да разровят мобилето в търсене на 6 звезди :)

Чет Фев 09, 2012 12:44 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Преди няколко месеца съвсем случайно попадам на клип в интернет. Ролер тест на 4х4. и оттам започва всичко. Дори убедих баща ми който е закоравял на тема VW.
Така че съм наясно горе доле с нещата.
Едно не ми е ясно обаче ... LSD знам че е някакво втечняване на задния диференциал, но ако може малко подробности на елентарен език ...

Чет Фев 09, 2012 1:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
http://auto.howstuffworks.com/differential5.htm - Тук е обяснено добре за вискозитетните блокировки.
Иначе ако можеш да си я позволиш, вземи с 3,0 автомат и VDC - най-доброто, което предлага Субару.

Чет Фев 09, 2012 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Докато го постна и колегата ме изпревари :good:
Тук е обяснено простичко как работи VLSD (виско ЛСД) при Субару:
http://www.scoobyenthusiast.com/subaru-components/how-does-subaru-viscous-limited-slip-differential-vlsd-work
Ето тук има още информация за видовете диференциали, така за обща кулутура ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Limited_slip_differential#Viscous

Чет Фев 09, 2012 10:58 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 79
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
От личен опит и съвсем накратко:

1. 2.5 или 3.0 - Определено 3.0. Върви осезаемо по-добре, разправят, че и двигателят бил по-здрав. Харчи бензин колкото 2.5 или незначително повече. Иначе като цяло си лапа бензин, особено на градско(под 15 е мираж), извън града не е страшно. Определено това не е градска кола!
2. Ръчка или Автоматик - това мисля, че беше доста изчерпателно разяснено по-горе. :beer:

Относно разходите по поддръжката. След като си разсъждавал върху XDrive и т.н, няма нещо, от което да се притесняваш. Скъпо е колкото при всяка по-нова и хубава кола.

Харесваш си кола, караш я, след това отиваш при Митака и решаваш. ;)

Като цяло колата е много хубава! Звукът на двигателя, както чувството за независимост и сигурност, което ти дава са страхотни.

Чет Фев 09, 2012 11:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хората си купуват 2.5 най-вече заради голямата разлика в цената като нови (грубо 30%) На старо цените често се изравняват или доближават, така че правилния избор е само един - 3.0 :)

Чет Фев 09, 2012 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Карам 3.0 ,но не мисля ,че 2,5 е лош избор....за всекидневна употреба няма никакво значение кой ще избере човек.... Всичко зависи най-вече от конкретните оферти, как са били "гледани " колите. Колко често използваме "повечето екстри"? Ако сега трябва да решавам дали да взема 2.5 или 3.0, много бих се колебал....
Странно съм устроен ( и май не само аз съм така :))....наясно съм,че нямам нужда от много ,но все пак ми е добре като има....

2010 guzzi griso 1100
 11

Пет Фев 10, 2012 12:07 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Тя лакомията ходи най-вече по хората. Както се казва човешкото око ненаситно !
Инак искренно ви благодаря за отговорите.
Колата ще се кара в съотношение градско извънградско може би в съотношение 60/40 ... около 25-30 000 км/година.
На газ. Какво мислите за газта м/у другото ?

Пет Фев 10, 2012 1:10 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При толкова километри годишно си заслужава :)

Пет Фев 10, 2012 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
hitmn написа:
На газ. Какво мислите за газта м/у другото ?

и газ е добре и без газ още подобре.за 30ккм си струва да сложиш газ.

а 3.0 на газ е просто пей сърце-много радващо джоба е :good:аз съм с такъв.вземай Н6 и не му мисли много

Пет Фев 10, 2012 10:28 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
И аз съм 3.0 с газ и е супер!

Пет Фев 10, 2012 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Говорих вчера с един официален сервиз на Субару. Чуйте следното. Газта преебавала леглата на буталата, защото не се охлаждал добре двигателя. Ако се кара на бензин, той подпомагал охлаждането, при газта не било така. Казаха още че регулацията на въпросните легла при 2.5 литровия мотор ставала посредством някви гайки за 30 мин, докато при 2.0 и 3.0 H6 трябвало да се прави яко разглобяване и да се сменят още някакви неща.
И понеже не съм техническо лице, какво ще кажете ?!

Съб Фев 11, 2012 12:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
hitmn написа:
Говорих вчера с един официален сервиз на Субару. Чуйте следното. Газта преебавала леглата на буталата, защото не се охлаждал добре двигателя. Ако се кара на бензин, той подпомагал охлаждането, при газта не било така. Казаха още че регулацията на въпросните легла при 2.5 литровия мотор ставала посредством някви гайки за 30 мин, докато при 2.0 и 3.0 H6 трябвало да се прави яко разглобяване и да се сменят още някакви неща.
И понеже не съм техническо лице, какво ще кажете ?!

То няма пълно щастие,ама да предположа ли кой е този сервиз :facepalm: Има системи,които доста намаляват този недостатък на газта.В Германия отдавна,а вече и във Варна се монтират газови уредби на нови автомобили като гаранцията важи(макар и търговска-на дилъра,а не на производителя FHI) ;) Досега прочете ли нещо подобно във Форума? Най добре е да си намериш кола без монтирано газово и ти да си го сложиш.

Съб Фев 11, 2012 1:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  >