Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Въпроси относно AWD на Subaru и съвет за покупка
| Автор |
Съобщение |
|
ivanivanovi
Регистриран на: Пон Сеп 26, 2011 12:46 pm Постове: 136 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 "99
Рейтинг: 14
|
ComingSoon написа: Действително с така описаните изисквания JEEP 4,7 бензин пасва. За съжаление и той няма "всички блокировки" dephlector написа: Искам машината да може да тръгне само с едно колело със сцепление, независимо кое. Това изискване не се покрива от нито една "сток" машина, която ускорява до 100 за под 8 сек. и е с висок клиренс. Ще трябва допълнително да се инвестира в ръчни блокажи на дифовете. e, недей така де, за поне една знам със сигурност - всеки JEEP с QUADRA DRIVE и бензинов двигател го прави! http://www.jeep.com/en/4x4/how_systems_work/quadra_drive_2/
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 6:12 am |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
Доста сериозно изглежда това куадра драйв. Хм, трябва да измисля тест драйв от някъде 
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 8:53 am |
|
|
|
ivanivanovi
Регистриран на: Пон Сеп 26, 2011 12:46 pm Постове: 136 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 "99
Рейтинг: 14
|
six_stars написа: Доста сериозно изглежда това куадра драйв. Хм, трябва да измисля тест драйв от някъде  все някой с WJ 4,7 от офроуд форума ще откликне 
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 9:48 am |
|
|
|
zvezdelin
|
|
Привет, Обмисли и Subaru Tribeca Всичко, което си написал че искаш си го има. Скоростната кутия е автоматична, но пъргава, има и ръчен режим.
Успех!
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 10:59 am |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|
Да, повечето JEEP -ове след 2004-та година са с усъвършенствана система 4х4, но само два от тях ускоряват за под 8 секунди до 100 - Гранд Чероки 5.7 и 6.1 бензин. А аз бях написал уточнение: "машина, която ускорява до 100 за под 8 сек. и е с висок клиренс" Дискусията стана детинска за мен. Все едно да обсъждаме какъв модел "луноход-дълбачка" да си купим, но да ускорява до 100 за под 8 секунди и ако може при нужда да се превръща във верижена машина с характеристики на багер-товарач. Изискванията "блокажи на всички дифове" , "ускорение под 8 секунди до 100 км/ч" и скорост над 200 км/ч в една кола(джип) е меко казано несериозно за мен. По-добре човек да си купи две коли с различно предназначение.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 8:53 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2012 9:07 pm |
|
|
|
dephlector
|

Мерси на всички за отговорите, освен на тия, които твърдят че са ми смешни/невъзможни изискванията. За пореден път: изискванията са напълно реалистични - прочетете малко и ще се убедите. И не се бъзикам. Pacone 4X4 написа: Форестър 2,5 XT(2005-2007) ще свърши работа с ЛСД е, над 200+ коня...кола мечта за парите си....другите WRC и Дакар на картинки само  Да, май това е доста добър вариант. Ако се пречупя за автоматика това ще е, само трябва да покарам такъв и да видя за какво става дума  Mladen99 написа: Не бъди толкова предубеден, к'во малко ли ти се виждат 4 скорости? При еднакви обороти автоматикана 4-та върви с 20км/ч повече от ръчна на 5-та  И ако са бавни новите автоматици F1 не слиучаино ползват такива кутии, това нее автоматик от 80-те Субару с 4 автоматик съм карал, наистина е леко муден. За разход и ускорение също са по-зле от ръчните. Съвременни автоматици има много добри, DSG-тата например. Ама субару май нямат такива... bubaru написа: Форестър 2009 с МТ кутия е най-близко до целта. Споменал си , че са им по-слаби двигателите. Не знам защо при положение, че са абсолютно еднакви като мощност спрямо предното поколоние.0-100 - 7,1 сек., 225 мм клиренс, предния и задния диф са отворени, но пък има постоянно работещ тракшън контрол, което ти е нещо като електронно(виртуално) LSD. Хммм, аз гледах в официалния сайт на субару в БГ, там ги няма тия мощните модели. Но всъщност май си много прав, в европа си се продават. Ще проуча тая работа. Е, предполагам че ще ми е над бюджета, но все пак е добре да знам че има такова нещо като перфектното субару  И ще почвам да събирам още парички  ComingSoon написа: dephlector написа: Искам машината да може да тръгне само с едно колело със сцепление, независимо кое. Това изискване не се покрива от нито една "сток" машина, която ускорява до 100 за под 8 сек. и е с висок клиренс. Ще трябва допълнително да се инвестира в ръчни блокажи на дифовете. http://www.youtube.com/watch?v=ooQRxlChvMw
|
|
|
|
| Съб Фев 11, 2012 9:21 pm |
|
|
|
bubaru
|
Форестър ХТ МY 2009 вече не се продава никъде в Европа(от близо 2 години), но се намират запазени екземпляри.Вариант за внос от САЩ не става, защото там са само автомати(ако особено държиш на МТ). В Полша гледам , че ги има най- много. Пример: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
|
|
|
|
| Съб Фев 11, 2012 9:31 pm |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|

Това клипче вече го научихме наизуст. Обаче при сцепление САМО на предно ляво (или предно дясно) колело и останалите 3 на "0" как ще стане излизането от пряспа сняг например или по-лошо лепкава кал?
Повечето от хората в този форум с каквото и да е Субару са се окопавали по една или друга причина. И когато това се случи се научават някои подробности. Ето защо твърдения от вида: "Искам машината да може да тръгне само с едно колело със сцепление, независимо кое" звучат нереално.
Не се заяждам нито искам да звуча дребнаво. Хубаво е да се говорят реални неща, за да не останеш изненадан и/или разочарован след покупката. Освен това е много важно водачът на МПС-то да ЗНАЕ какво кара и какво може колата му. Иначе нещата стават като онази приказка: "Водач на ТЛК среща закъсало ЦРВ в гората. Решава да помогне и пита: Колега, имаш ли въже или да извадя мойто защото ти си с джипката?"
Да, Форестър ХТ върви много и да, колата е страхотна! Но предния диф е отворен и при описаната от теб ситуация по-горе колата няма да помръдне от мястото си.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Съб Фев 11, 2012 9:54 pm |
|
|
|
dephlector
|
В това клипче се говорят доста простотии, но важното е, че се показва технологията. Аз исках просто да кажа какви технологии искам да има в колата ми - искам да е с най-добрата трансмисия (или поне една от най-добрите). Правилният израз е - с блокировки и на трите диференциала. Аз съм го казал по-просто - да може да мине теста със сцепление на произволно едно колело. Форестъра, ако е автоматик след 2005-та има "блокировка" на предния диференциал - електронна. Има и на задния - LSD. Ще мине теста. Честно казано до скоро си мислех, че всяка кола с 4х4 има някаква блокировка на трите диференциала. И останах доста разочарован че не е така. Излезе че трябва пак да чета и проучвам за да не се прецакам - както казваш - с нещо, което не искам. Затова и разпитвам тука като пъволак 
|
|
|
|
| Нед Фев 12, 2012 10:54 pm |
|
|
|
six_stars
|
Можеш да се обърнеш към колегата 6traka, ама за съжаление след бана не ни посещава. Иначе, той има проект да направи един трабант 4х4 с интегрирана Symmetrical AWD + xDrive системи, мотор от хеликоптер, диференциали от БТР и спирачки от RB6. Иначе, някой може ли да обясни за блокировката на предния диференциал, не съм чел нищо по темата. За коя кутия говорим 5ЕАТ или 4ЕАТ?
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Нед Фев 12, 2012 11:15 pm |
|
|
|
valqk
|
|
До колкото съм запознат СТОК има само блокировки на среден и заден диференциал, като са виско и двете. Не говорим за електроники, които ти натискат спирачка на превъртащо колело. Блокировка на преден имат само ВРЦ версиите (не ВРХ!). Ако греша, ще се радвам да науча, кои са тези и с прден лок диф. Всъщност, при ДЦЦД не знам как стои въпроса, но май и там отпред няма шперове...
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Фев 13, 2012 1:22 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
helical-type limited-slip отпред е записано да се слага още след 2005 в STI....с други думи с въвеждането на DCCD....но дали е за JDM, UKDM, EUDM, USDM, дали е за всички аз не зная. Веднъж Краси спомена, че нямат никакъв, а даже още в едновремешния subaru.bg на Леонид пишеше да имат. "Дисков тип" бе записан в спецификациите, доколкото си спомням. Става въпрос за хоук-ай. А този цитат тук е за "хеча" поколението. ALTEZZA написа: Субару започва да ползва Торсен диференцияли с 2007 моделите на СТи и Б-Спек. ОЕМ инсталиран Торсен заден диференциал в завода на Субару. http://driveperformance2.subaru.com/version5_1/blueprint.aspЦитат: A helical-type limited-slip front differential and TORSEN* torque-sensing limited-slip rear differential optimize power distribution side-to-side
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Фев 13, 2012 3:19 am |
|
|
|
bubaru
|

100% и то само за СТИ с DCCD има серии за различни пазари с преден хеликал диф. За кой точно модел и пазар не съм се ровил. За новия модел СТИ след 2008 се води, че са с отворен преден, но не изключвам за някои пазари пак да е хеликал. Абсолютно всички останали сток модели на Субару са с отворен преден диф. Сега за тези, които имат тракшън контрол-повечето след 2008-а, следва че предния диф има поне някаква електронна блокировка. Има едно нещо , което обаче не мога да намеря и то е, дали моделите след 2008, които имат заден LSD имат и тракшън контрол. Не бъркайте VDC с тракшън контрол. VDC e по-скоро ESP програма, която се изключва. Моделите след 2008-а - Импреза 08, Форестър 09, Легаси/Аутбек 10 вече имат всичките VDC, независимо дали са МТ,CVT, 4-АТ ACtive Split или 5-АТ с VTD. Старата зависимост , че който има VDT има и VDC вече не е в сила за моделите след 2008-т.е. всичките имат VDC.Въпроса е дали всичките имат и тракшън контрол. За МТ,CVT и 4-АТ Active Split съм сигурен , че имат постоянно работещ тракшън контрол на двата моста, който не се изключва и работи постоянно-прилага спирачно услие на колелото, което превърта без да отнема от тягата на мотора (какво прави VDC). МТ,CVT и 4-АТ Active Split моделите вече нямат заден LSD за нито един модел. Не знам обаче 5-АТ моделите,(Трибека 3,6:Бек/Легаси 3,6:Легаси ГТ: Форестър S и т.н.) които имат и заден vLSD диф, дали имат тракшън контрол под някаква форма и ако да как работи той в синхрон със задния диф. Ако някой знае, моля да сподели.
|
|
|
|
| Пон Фев 13, 2012 10:39 am |
|
|
|
six_stars
|
|
USDM Tribeca 2006 ми се струва, че има тракшън, защото на един приятел колата при изключено VDC и при много голямо боксуване започва да мига индикатора и се активира нещо. Дали е тракшън или?
|
|
|
|
| Пон Фев 13, 2012 11:21 am |
|
|
|
bubaru
|

Поразрових малко. Инфото е от http://www.cars101.com, сайта е за USDM модели, но предполагам инфото важи за всички пазари. Оказва се, че всички с 5-АТ , VTD+rear LSD от Трибека насам имат VDC+TCS. Даже старите вече модели Легаси/Аутбек за 2009-та имат също. Преди 2009-та поне за Щатите не са имали. От 2009-та VDC+TCS става стандарт за всички модели. Няма подробен сайт с такова инфо за EUDM (или поне аз не знам) за да видим дали предишните Легаси/Аутбек за Европа имат и от кога. VTD (variable torque distribution) varies power electronically from front to back. Includes a limited slip rear differential. 45/55 front/rear power split, VDC (vehicle dynamics control) stability control system or 'skid' control. When the VDC senses that the vehicle is sliding due to understeer or oversteer, it will use individual wheel brakes and/or reduce engine power to help correct the slide – adding to driver control. It monitors steering wheel position, wheel speed body lean and applies brakes and/or reduces engine power to help correct the vehicle path. Traction Control System (TCS) all speed, all wheel 4 wheel traction control system which detects a loss of traction and applies brakes to the wheel or wheels as necessary. STI 08+ също има VDC+TCS , но само при него освен VDC, може да се деактивира и TCS. Всъщност на всеки модел може да се изключат като махнеш бушона на ABS-a. Остава въпроса, как TCS на задния мост работи в синхрон с rear LSD.
|
|
|
|
| Пон Фев 13, 2012 12:04 pm |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41